Bisnes SMS tak semuanya Indah…


Bagi yang mereka yang berminat dengan perniagaan SMS, perlu saya ingatkan ianya tak semuanya indah. Namun,ia adalah satu bidang perniagaan yang sangat berpotensi besar. Kenapa sangat berpotensi? Sudah tentu kerana user yang ramai di Malaysia. Kini terdapat 27juta rakyat malaysia dan 23 juta memiliki telefon bimbit.

Jadi lebih daripada 90% rakyat Malaysia mempunyai telefon bimbit. Pasaran yang cukup besar untuk mereka yang ingin menceburinya. Tetapi anda perlu kreatif. Jangan buat ringtones,contest,voting dan kuiz. Sebab? Ringtones kini orang boleh bluetooth/transfer menerusi laptop. Persaingan dalam perniagaan ringtones juga sangat banyak.Tengok sahaja dalam majalah berkonsepkan remaja.Penuh dengan iklan ringtones. Mereka ada beribu ribu ringtones.

Bagi contest,voting dan kuiz..Terdapat sedikit grey area dalam aplikasi tersebut iaitu hadiah dan bagaimana pemenang ditentukan. Untuk voting,mereka yang iklan di TV lebih sesuai.Sebab itulah ia digunakan untuk rancangan realiti TV. Agak susah untuk membuatkan orang percaya dan vote kepada apa yang anda buat. Untuk masuk TV, RM25,000 untuk 30 kali ditayangkan di TV3. Mahal tu…

Isu lain yang menjadi barah kepada perniagaan SMS ialah pembahagian keuntungan yang sedikit. Apa tidaknya purata telco ambil ialah 50%. Digi mengambil 37%+7sen,Maxis 45% dan Celcom 54% daripada caj sms. Jika anda caj RM1, 50sen sudah pasti menjadi milik telco.Hanya tinggal 50sen untuk anda kongsikan dengan SMS Gateway. Kalo share 50/50 dapat la 25sen sorang.Itu kalau caj RM1 satu sms la.

Lagi isu tentang perniagaan sms ialah payment yang lambat.Anda mungkin akan moral down menunggu wang anda dibayar. Digi membayar dalam masa 2 bulan setengah, Maxis 3 bulan dan Celcom sekurang kurangnya 6 bulan. Jadi jika anda tiada modal yang besar, bersedia untuk menghadapi masalah kelambatan untuk rolling business anda. Kena sediakan wang back up la.

Masalah teknikal pun kadang menjadi isu apabila server telco down. Mereka juga sering melakukan maintainance.Jika anda membeli iklan ketika itu. Rugi la jadinya. Server sms gateway mungkin tiada masalah. Tetapi bila server telco bermasalah, kita tidak boleh buat apa apa.

Perbezaan traffic kadang kadang menjadi isu.Perbezaan traffic pada server telco dan payment gateway kadangkala boleh menjadi sehinggan 25%. Satu per empat!Jika pada server sms gateway mencatatkan 1000 sms, di telco mungkin hanya 750 sms. Itu yang menjadi masalah.Sukar untuk kita mengetahui berapakah yang akan kita dapat daripada sms. Untuk buat forecast pun susah.

Pemilihan sms gateway juga mestilah yang boleh dipercayai dan mempunyai support untuk sebarang masalah anda. Pastikan anda memilih sms gateway yang telah pun lama dalam menyediakan perkhidmatan sms gateway. Kebiasaanya ia cukup mahal. Harganya bergantung kepada gateway yang terlibat. Ia berharga diantara RM1000 ke RM5000. Malah ada gateway yang mempunyai yuran bulanan. Elakkan yang mempunyai yuran bulanan, ia adalah kerana anda perlu roll modal anda untuk iklan dan sebagainya. Payment lambat, takkan asyik kena kuar duit je kan?

Itu adalah antara masalah yang akan dihadapi oleh usahawan SMS. Namun,pasaran perniagaan sms ini cukup besar kerana market Malaysia yang besar. Jadi anda perlu membuatkan servis/perniagaan sms anda paling kreatif yang mungkin. Ia pasti akan mendapat sambutan. Biz sms yang paling menguntungkan adalah yang berkonsepkan Subcription.

SMS Subcription biasanya bermula dengan ON,DAFTAR,REG. Selagi orang tersebut tidak unsubcribe dari sistem sms. Anda boleh caj mereka setiap sms yang anda hantar. Sebab itulah di Harian Metro, iklan 4D yang berkonsepkan subcribe ini penuh pada muka kat bahagian sukan. Jika per sms mereka caj RM1 dan mereka mempunyai 12,000 subcriber?

RM12,000 setiap kali hantar sms. 3 kali seminggu hantar? Sudah tentu RM36,000 mereka dapat.Setelah tolak telco mereka akan mendapat RM18,000 sebulan. Masyuk bukan? Sebab itulah ia sangat berpotensi besar. Itu jika caj RM1 satu sms. Jika mereka caj RM4 satu sms? Tak ke mereka dapat RM72,000 bersih sebulan..

Anda perlu kreatif dan pelan perniagaan anda sebelum memulakan perniagaan sms ini. Ia mungkin berakhir tanpa anda mendapat satu sen pun jika anda tidak mempunyai produk dan pelan pemasaran yang betul.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

  • bisnes sms
  • bisnes ringtone malaysia
Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kat kawan Anda.

Comments 7

  1. titan April 3, 2008
  2. sham April 4, 2008
  3. Sabri April 5, 2008
  4. sham April 5, 2008
  5. amry July 28, 2009
  6. deem December 13, 2010
  7. pawangpc March 25, 2011

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Kemaskini Terbaru Terus
Ke Emel Anda

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.