Nak Tukar Harga SMS pada Sistem Sms

Saya menerima satu email yang bertanya tentang bagaimana untuk menukar harga sms yang dicaj kepada pelanggan kita. Beliau bertanya kerana menurut gateway M…B, mereka perlu tunggu selama 3 bulan bagi menukar harga sms tersebut. Fuh..betul ke?

Sebenarnya tak perlu tunggu pun 3 bulan, hanya 1 minit dah siap dah.Harga sms terletak pada content provider sendiri bukan pada telco. Mereka boleh tukar harga bila bila masa pada sistem berkenaan. Ya..Bila bila masa. Anda kena explore skit la ek.

Untuk menukar harga sms ia tidak melibatkan telco langsung. Telco kerja mereka sediakan network & kutip duit sms je. Diorang akan potong kredit/bil orang berdasarkan harga yang kita setkan. Telco hanya menetapkan harga maksimum yang boleh kita caj. Digi setkan max ialah RM10 manakala maxis&celcom hanya RM5 per sms. Kita boleh set harga mengikut harga dibawah harga max tersebut. Jadi harga max adalah RM5 jela.

Untuk set harga, tak perlu minta kebenaran telco kecuali anda ingin caj melebih harga melebihi harga max tersebut seperti yang dilakukan sms derma oleh RTM.Untuk caj melebihi harga max barulah kena dapatkan kebenaran itupun hanya sampai RM10 je. Sebab itulah sms Derma tersebut hanya ada Derma 1 sampai Derma 10 je.

Oh lupa..semua ini sama kecuali SMS Subcribe! Untuk aplikasi Subcribe kita tak boleh tukar tukar harga. Masa daftar, kita kena setkan harga tetap. Jika kita set harga RM1 per sms,dah tak boleh tukar dah. Jadi tak timbul la harga mula mula 50sen,pastu tetiba bila dah ramai orang subcribe naik jadi RM1. Jadi ia tidak adil buat subcriber. Jadi menukar harga bagi SMS Subcribe tak dibenarkan kecuali anda takde subcriber lagi. Tak start biz sms pun lagi.Itu boleh dipertimbangkan.

Harap mereka yang terlibat dalam biz sms jelas tentang perkara ni ye. Kalo ada pape, tanya je. Saya cuba jawab soalan anda.

Selamat Berjaya ye!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments 5

  1. titan May 19, 2008
  2. zaha August 3, 2008
  3. naim September 9, 2008
  4. sham September 9, 2008

Leave a Reply

Kemaskini Terbaru Terus
Ke Emel Anda

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.