Autoresponder Aweber Vs Getresponse, Yang Mana Lebih Murah?


Autoresponder merupakan alatan yang wajib buat mereka yang terlibat dalam pemasaran di internet. Ya.Wajib… Takde sunat ke apa..hehehe. Ia merupakan satu alatan yang perlu ada kepada semua mereka yang bergelar usahawan internet atau pemasar di internet.

Dalam post kali ini, saya akan review 2 autoresponder yang paling digunakan oleh kebanyakan usahawan internet di seluruh dunia iaitu Aweber dan juga Getresponse. Kedua duanya menjadi saranan oleh kenyakan orang. Tetapi ia ada kelebihan dan kekurangan masing masing. Tetapi saya akan cuba kupaskan dalam post kali ini.

Aweber

Aweber merupakan autoresponder yang berapa pada ranking paling tinggi dalam kebanyakan autoresponder yang ada dalam pasaran. Ianya mudah digunakan. Malah sekarang ni, aweber mengunakan kaedah javascript untuk embed kod autorespondernya, ia lebih mudah dan kodnya pendek je.

Harga

Harga Aweber bermula pada harga USD19 sebulan. Tapi sekarang ni ada offer dengan USD1 untuk bulan pertama.

Kelebihan

  1. Ia senang digunakan. Malah senang untuk masukkan kod autoresponder pada laman web.
  2. Antaramuka yang mesra pengguna.
  3. Kadar delivery email tinggi. Malah ia boleh sampai terus ke inbox. Bukannya spam.
  4. Support memang tiptop

Kelemahan

  1. Anda perlu sedia untuk membayar lebih kerana aweber tetap mengira mereka yang unsubcribe daripada autoresponder anda. Kalau ramai yang unsubribe, ia akan merugikan anda kerana anda tetap kena bayar penuh walaupun ramai yang unsubcribe.
  2. Hanya double opt in. Jika subcriber tak sahkannya, ia tidak verify dan tidak akan menerima emel anda.

Maklumat lanjut tentang Aweber anda boleh layari laman http://www.aweber.com

Getresponse

Autoresponder yang berada pada tangga kedua ialah Getresponse. Ia juga digunakan oleh ramai IM di Malaysia ini. Antaranya ialah Zamri Nanyan, Jamal dan Zul Smartusaha dan ramai lagi. Apa yang menarik tentang pakej Getresponse ialah anda perlu membayar berdasarkan prestasi atau jumlah subcriber anda. Kalau banyak, banyak lah yang kena anda bayar.

Harga

Harga perkhidmatan Getresponse bergantung kepada jumlah subcriber anda. Jadi kalau list anda  cepat berkembang, lagi banyak la anda kena bayar. Harga bermula pada USD8.16 jika anda mempunyai kurang daripada 250 sucbriber. Tengok je kat bawah.

harga getresponse

Kelebihan

  1. Kadar delivery email 99%.
  2. Boleh pilih untuk double opt in atau single opt in. Kelebihan single opt in, mereka tak perlu sahkan alamat email mereka. Kalau perasan, banyak  IM kat Clickbank mengunakan single opt in.
  3. Support tip top.
  4. Harga ikut jumlah subcriber anda.

Kelemahan

  1. Mereka yang single opt in mudah untuk unsubcribe. Biasalah, senang masuk senang keluar.
  2. Lebih susah untuk digunakan berbanding aweber.

Untuk maklumt lanjut tentang Getresponse, anda boleh layari http://www.getresponse.com

Jadi Mana satu yang lebih murah? Ok. Kita buat perbandingan.

Anda mempunyai 2,500 subcriber. Jadi berapa yang perlu dibayar?

 

[box type=”red”]

Aweber – $29

Getresponse – $25

[/box]

 

Kalau ada 25,000 subcriber?

[box type=”red”]

Aweber- USD149 sebulan

Getresponse – USD145 sebulan

[/box]

 

Jadi kesimpulannya ialah Getresponse lebih murah. Kalau nak lebih murah,bayar ikut tahun. Tetapi tidak kiralah autoresponder anda gunakan, asalkan ia boleh memberikan keuntungan kepada anda. Orang kata ” Money is the list”. Lebih besar list yang anda ada, lebih besar untuk anda membuat wang besar juga. Jadi boleh la support perbelanjaan untuk autoresponder tu.

Jangan risau. Pasti tiada masalah.

Cadangan saya?

Mana mana satu. Jika ingin murah skit, boleh pilih Getresponse. Tetapi ia agak teknikal sedikit. Kalau nak mudah, gunakan Aweber, ia mudah untuk dikendalikan.

Yang paling penting ialah matlamat perniagaan anda boleh dicapai dengan bantuan autoresponder tersebut. Kalau saya, saya lebih sarankan Aweber kepada mereka yang tak gemarkan cabaran untuk konfigurasi sistem autoresponder ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

  • berapa harga getrespond
Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kat kawan Anda.

Leave a Reply

error: Content is protected !!