Infinity Downline – Konsep Money Game?


Update: Setelah mendapat banyak feedback dibawah saya akan restructure artikel ni skit.

Infinity Downline atau ID semakin meriah kat Malaysia. Malah ada yang cuba cuba spam di wall facebook saya tentang peluang buat duit terbaru ini. Malah Tuan Zamri Mohamad juga ada bertanya tentang program ini. Pada pendapat peribadi saya ia adalah sejenis program money game atau head hunting.

Konsepnya adalah sama seperti skim piramid/ program yang ada kat Malaysia ni. Antaranya:

-amaljariah.net
– surerich.net
– binajutawan.biz
– dana2u.com
– smartinvest4u.com
– cb2u.net
– e-wallet2u.net
– myhomebiz2u.net
– penawar4u.com

Kredit kepada NazhaSecrets

Diatas adalah program yang saya kategorikan sebagai skim yang b erteraskan permainan duit atau head hunting. Mereka mengunakan pelbagai istilah seperti dana, sumbang ikhlas dan banyak lagi. Mereka mengunakan wang/duit sebagai gula untuk menarik minat orang malah mengunakan al quran dan hadis bagi menghalalkannya. Ada yang mendakwa ia untuk membantu sesama Islam la. Ikhlas untuk tolong semasa Islam dan banyak lagi alasan.

Bagaimana pulak dengan Infinity Downline?

Mereka yang teringin nak masuk tu. Fikir dulu la ye. Duit bukan segalanya. Teliti terlebih dahulu sebelum menyertai apa apa program di internet. Terdapat 2 perkara yang patut diberi pertimbangan iaitu undang undang malaysia dan juga agama.Saya sarankan untuk meneliti terlebih dahulu meneliti tentang Isu Syariah Dlm MLM tulisan UZAR dan juga Fatwa MLM Majlis Ulamak Indonesia.

Adakah ia MLM?

Ya. Walaupun ada yang menafikannya dengan menyatakannya affiliate program. Konsep Reverse 2 Up yang digunakan adalah salah satu cara compensation plan dalam sistem MLM.

Apa Pendapat Orang Tentang ID?

Saya cuba search di serata internet dan jumpa pelbagai pendapat tentang ID ni. Ada yang cakap scam ada juga yang cakap ok. Tapi itu pendapat mat salleh. Diorang apa kisah halal & haram dalam agama dan undang undang negara kita. Sebab itulah ia memerlukan penilaian teliti. Pelaksanaan yang salah boleh menyebabkan ia menjadi haram. Ini akan dibincangkan nanti.

Pada pandangan pertama..

1.Payment – setakat ni diorang still membayar ahli diorang. Lagipun ID masih baru  dilancarkan.

2. Product– daripada komen dibawah; ID menjual produk e-education seperti tutorial,video & etc.Persoalannya adalah sejauh manakah berguna kepada anda?. Daripada senarai produk yang dinyatakan dibawah, banyak juga produk yang saya kira bagus untuk mereka yang nak belajar tentang perkara berkaitan teknologi maklumat. Alangkah bagus jika dimanfaatkan sepenuhnya oleh semua ahli ID.

Atau semata mata nak dapatkan duit daripada refer orang lain atau mencari downline sehingga lupa untuk menfokuskan kepada produk. ID sepatutnya mengetengah produk mereka, bukan mencari downline semata mata.

Buktinya, saya jumpa satu testimoni ID ni.

Apabila ***** memberitahu dia dan ****** akan membina satu sistem Kuasa 100 bagi Perniagaan Reseller Infinity Downline, saya terus kata, CANTIK!. Kenapa?, sebab sebagai seorang ‘bisnes seekers’ saya sudah jumpa peluang ini lama dulu. Tetapi oleh kerana laman web Infinity Downline menggunakan Bahasa Inggeris saya akur, ianya agak susah untuk dipasarkan di Malaysia kerana ada beberapa ’setup’ yang agak teknikal. Saya ucapkan terima kasih kepada dua orang admin yang bertungkus lumus menyediakan sebuah platform untuk setiap orang di Malaysia menjana pendapatan secara ‘residual’ dan ‘leverage’, atau bahasa mudahnya ‘pendapatan yang kita terima dari hasil usaha orang lain dan ianya dijana berulang ulang. Kawan! Ianya sukar dilepaskan. Dalam masa seminggu sahaja lebih 100 orang sudah mendaftar melalui laman web saya, dan syukur hampir 20 orang sudah buat pembayaran. Bagaimana dengan anda? Tak payah tunggu gaji…join sekarang! Gua gerenti lu untung punya!!

Dari situ, kita boleh nampak orang join sebab apa. Mereke tidak kisah apa produk sekalipun asalkan dapat duit. TETAPI, kalo ada yang memanfaatkannya. Bagus lah. Saya sarankan join sebab ia akan dimanfaatkan samada untuk diri sendiri atau diajar kepada orang lain. Apa gunanya jika beli tetapi tak faham bahasa inggeris kerana semua tutorial adalah dalam english!

Apa yang saya khuatiri ialah mereka yang join semata mata kerana nak buat duit. Ia adalah salah.Ini akan dibincangkan nanti.

3. System- Yang ni saya tak berapa suka. Cuba tengok apa yang saya bold kat testimoni tu. “ Pendapatan daripada hasil usaha orang lain”. Setiap orang berhak mendapat hasil apa yang diusahakannya. Bukan upline atau dikenali sebagai powerline dalam ID. Ia tidak adil kepada mereka yang membawa ahli baru masuk menyertai mereka. Mereka yang buat “MLM” pasti tahu, bukan senang nak dapat 4 orang downline. Kemudian terpaksa diberikan kepada upline pulak.

Konsepnya begini:

Ali refer Abu .

Abu kemudia refer 4 orang. Orang yang ke 2 dan ke 4 akan diberikan kepada ALI tanpa sebarang usaha. Abu hanya dapat 2 orang downline walaupun di bawa 4 orang.Dua orang bawah ABU pulak perlu cari downline untuk diberikan kepada ABU. Begitulah seterusnya.

ID

Update: menurut respon dibawah, hanya downline ke 2 &4 sahaja akan diberikan kat upline. Downline seterusnya,introducer akan dapat 100% komisen tersebut. Semua downline akan mengalami proses yang sama.

Itulah pendapatan hasil daripada usaha orang lain. Ini menampak sangat upline akan dapat banyak daripada hasil usaha orang bawahan. Jadi jika ikut gambar atas, Hasan & Minah kena cari downline dan downline ke 2 dan 4 akan diberikan kepada Abu. Nampak kan sedikit ketidak adilan dalam sistem tersebut. Semakin banyak downline yang upline ada, semakin banyak la downline percuma yang diperoleh hasil usaha daripada downline sebab 2 akan ditarik ke atas sebagai downline kepada upline walhal ia adalah hasil usaha yang dibawah.

Update: Menurut zul, 2 orang yang ditarik daripada downline dikira sebagai upah/komisen kerana mengajar downline mengunakan sistem dan teknik pemasaran produk. Jika downline tersebut, berjaya mengajar downline mereka perkara yang sama; ganjarannya ialah 4 orang downline hasil daripada downline mereka. Mereka namakannya Konsep Berkongsi.

Komen: Saudara Zul sendiri mengakui sukar utk mendapatkan downline. Namun,mengambil 2 downline sebagai upah; saya rasa tak patut. Upline memang perlu mengajar downline,itu yang disyaratkan dalam MLM patuh syariah tetapi dalam ID  downline mereka dijadikan cagaran kepada upline agar mengajar. Tak kira apa alasannya, bagi saya reverse 2 up memang tak sesuai untuk orang islam. Saudara juga tahu akan berlaku MLM poisoning apabila pasaran dah tepu.Tapi still buat juga sebab orang awal akan untung, yang lambat join, nasib la.

Apa akan jadi bila dah tepu? Dah takde orang yang join. Terus terkubur la. Orang last tu dapat la tutorial yang diorang jual je.Namun, orang kita ni…bila nampak duit, semua bedal. Alasannya… BISNESS SEEKER!!! Sebab tula ramai orang kita kena tipu bulat bulat dek skim cepat kaya yang tumbuh bagai cendawan selepas hujan.

4.Target Market– semua produk ID dalam english.Ia memang susah nak cari makan dalam market Melayu yang kurang gemar dengan english. Diorang buat website pemasaran dalam bahasa melayu untuk cari market melayu. Autodownline la, apa la…Tapi, apa yang akan jadi dengan produk ID tu nanti? Join tapi tak paham apa ke jadah tutorial dalam tu buat apa? Ni semata mata nak kejar duit je kan>> Lain la kalau depa tu buat versi BM pulak, anda jugak manfaatnya.

Dalam affiliate marketing, kita dapat komisen terdapat semua jualan yang kita buat. Sebab kita sedia maklum, memang susah untuk menjual.

5. Yuran Keahlian– USD25 atau lebih kurang RM100 setiap bulan. Setiap downline perlu bayar kepada upline untuk aktivasi selama 30 hari. Jika upline terlambat untuk aktifkan akaun, downline tersebut akan kehilangan semuanya & perlu bermula dari awal. Di sini, upline memainkan peranan yang sangat penting sebab aktivasi adalah secara manual (berdasarkan komen fahmi dibawah).

Bagaimana pulak dakwaan login Facebook dapat RM100 dari Infinity Downline?

Komfim scam. Login lah sejuta kali pun, anda takkan dapat satu sen pun. Ini adalah taktik untuk memancing orang menyertai ID di Facebook. Ia lebih kepada cara pengiklanan  dan fakta yang salah.

Ni iklannye:

SALAM, BACA DULU YE..KALAU TAK FAHAM BAGITAU…SAYA AKAN TERANGKAN DGN JELAS..MALU BERTANYA DUIT TAK DAPAT…:) SAYA SEDIA MEMBANTU …

NI SEBENARNYA ADALAH PERNIAGAAN INTERNET YG MENGGUNAKAN KONSEP AFILIATE PROGRAME..MCM FACEBOOK..DIA AIM HIT N GOOGLE AKAN BYR PADA OWNER FACEBOOK…SAAM MCM YG NI GAL..DIA AIM HIT..SBB TU PENDAFTARAN PERCUMA..TAPI BILA NK JADI AWAKIL DIA KENALA KUAR MODAL..HANYA RM100 SAHAJA

Pendedahan terkini cara MURAH, MUDAH, TERPANTAS untuk perbaiki status kewangan ANDA.
Program ini untuk ANDA jika anda:
1) Ada RM100
2) Nak cari duit, untuk akhirnya jadi Financial Freedom
3) Tak nak MLM

Konsep nya sama mcm facebook…kita kena sign up dulu..maka kena mendaftar dulu…then anda akan diajar semuanya..mcm kelas tuisyen..kita ajar..anda buat, duit anda yg dapat..bukan saya

Bayangkan, dalam tempoh 3 – 7 hari, anda dapat RM1,000, apa yang akan anda lakukan dengan RM1,000? Lihat testimoni di http://duitinfinity.blogspot.com/. PENERANGAN : http://www.zaharuddin.net/content/view/485/100/

Modal = RM100, Apa yang anda dapat?
1) MENJANA KEWANGAN BERMULA DARI RM100 HINGGA RM1,000 dalam tempoh 3 – 7 hari.

MACAMANA?
i) Dengan menggunakan FACEBOOK, kita mempromosi ONLINE SISTEM YANG BERFUNGSI MENJANA KEWANGAN ANDA ATAS DASAR WAKIL BAGI MEMPROMOSI E – LEARNING dengan cara sharing ‘killer’ status di facebook (akan diajar bilamana anda mendaftar)
ii) Hanya dengan seorang mendaftar dengan ANDA, dah dapat modal balik. Komisyen 100%. Seorang lagi mendaftar, ANDA untung 100%, 5 orang daftar = RM500 dalam poket ANDA)

2) E – LEARNING YANG KOMPREHENSIF BAGI MEMULAKAN ONLINE BISNES – Beli dan untung!!

Susah ke nak cari member yang ada RM100 dan nak dapat duit lebih untuk cover perbelanjaan harian? Senang kan..

ADA MONEY BACK GUARANTEE LAGI?? Betul ke ni??
YA!! MONEY BACK GUARANTEE*, dalam tempoh 90 hari kalau anda dapat buktikan sistem ini tidak berjaya berdasarkan terma dan syarat yang ditetapkan. Sila rujuk kepada Sharing Session yang terdekat.

BERMINAT? Ini langkah pertama ANDA:
1) Daftar dengan saya bermodalkan RM100
2) Saya akan bagi panduan step by step dengan Login Facebook dapat RM100 hari hari

1) Sila buat pembayaran RM100 ke akaun bank saya sebagai penaja anda:
Nama Bank: BANK ISLAM / MAYBANK
No akaun: 1416 ******* (bank islam ) / 1622********* (maybank)
Nama Penuh: WAN ************

2) Kemudian sila berikan maklumat anda seperti dibawah secara sms ke (016 217 9835)
NAMA PENUH:
NO.H/P:
CADANGAN USERNAME / USER ID:
EMAIL YANG AKTIF (WAJIB):
NAMA BANK:
NO. AKAUN BANK:
PENTING!!! BUKTI PEMBAYARAN RM 100: (JUMLAH / TARIKH / MASA)

Akaun anda akan diaktifkan dalam tempoh 24 jam. Anda akan menerima segala panduan program ini melalui email anda. Kami mempunyai SUPPORT GROUP yang cukup kuat untuk ANDA bertanya dan merujuk. Segalanya selepas anda mendaftar.
Saya hanya berkongsi jika peluang ini benar – benar bermanfaat kepada ANDA. Semoga anda dapat perbaiki kewangan anda dan keluarga anda lebih baik di masa depan.
Sekian terima kasih. Wassalam.

Daripada iklan ni terlalu banyak benda yang sangat meragukan dan salah faktanya. Ia bukannya semudah yang disangka.

1. Bagi saya Infinity Downline bukan sejenis Affiliate program kerana dalam affiliate program yang sebenar setiap jualan kita layak mendapat komisen. Ia adalah hak kita kerana kita usaha untuk membuat jualan. Ia lebih kepada MLM walaupun dinafikan oleh kebanyakan ahli ID ini.

Komen: Menurut Zamri Nanyan, ID adalah MLM kerana sistem Reverse 2 Up yang digunakan adalah salah satu kaedah compensation dalam MLM.

2. Google bayar kat Facebook? Salah!. Google tak pernah membayar mana mana laman web untuk dapatkan pelawat. Poin ini pernah digunakan oleh scammer MIRSB tentang BOSSMAILER sebelum ni. Sesetengah IM mengelarkan Google sebagai GODgle sebab mereka diibaratkan sebagai tuhan kat internet hari ini. Sampaikan Yahoo! (pesaing google) pun iklan kat Adwords untuk promote YSM.

Komen: Ini merupakan pengunaan fakta yang salah!

3. Tengok ayat “kita ajar..anda buat, duit anda yg dapat..bukan saya“. Salah lagi. Dalam ID, upline memang dapat duit daripada usaha downline. Kalo dia tak dapat duit, kenapa beria ia sangat nak promote? Tak perlu nak kelentong orang especially orang yang lemah english.

Komen: Dalam hal, mereka perlu telus dalam menjelaskan pelan pemasaran. Mereka perlu jelaskan apa yang mereka dapat & downline akan dapat.

4. ID tak mensasarkan hit atau visitor, hanya mereka yang join jadi members diorang baru diorang bayar komisen.Itupun hanya separuh je.Separuh lagi dapat kat introducer.

Komen: Ini satu lagi pengunaan fakta yang salah.

5. Testimoni boleh direka. Kebanyakan laman web scammer buat testimoni sendiri. Cari gambar makcik & pakcik kat FB,Myspace..tulis testimoni sendiri untuk tarik orang. Kalo dapat tengok screen shot pendapatan tu, lain la skit. Testimoni pula terlalu “anynomous” atau tiada kredibiliti dan boleh dibuat buat.

Update: Sbb tu undang-undang FTC yang baru mensyaratkan testimoni screenshot dan boleh dihubungi bagi mengelakkan berlakunya penipuan.

6. ” Hanya dengan seorang mendaftar dengan ANDA, dah dapat modal balik. Komisyen 100%. Seorang lagi mendaftar, ANDA untung 100%, 5 orang daftar = RM500 dalam poket ANDA)” – Salah. Anda hanya mendapat RM300 je. Lagi RM200 akan dapat kat upline.

Update: Namun, komisen downline ke 5 dan seterusnya dapat 100% kat downline berkenaan.

7. “E – LEARNING YANG KOMPREHENSIF BAGI MEMULAKAN ONLINE BISNES – Beli dan untung!!”. Untung kalo ia dimanfaatkan.Ilmu jika diamalkan lebih berkat. Beli tak semestinya untung. Rugi pun ada.

Komen: Untung rugi  bergantung kepada cara pengunaan dan juga kualiti produk.

8. Ni takde lain dah. Banjirkan FB dengan iklan diorang nanti. Kalo ada daripada “friends” saya, buat cara spamming ke wall orang atau fan page. Saya akan remove je orang tu sebab mereka join sebab untuk berkawan tetapi nak “berlawan” iklan siapa yang paling banyak.

Komen: Daripada iklan tu pun terdapat banyak misleading info yang berlaku. Ini akan membuatkan ramai yang tertipu dengan iklan. Sepatutnya mereka mengajar cara yang betul dalam pemasaran. Bukannya mengunakan kaedah spam di Facebook.

Ini adalah imbasan sejenak tentang  Infinity downline  dan dakwaan login Facebook dapat RM100 yang ditanya kepada saya. Kalau nak join juga saya tak menghalang. Tapi tanya la diri dulu, adakah benda tu berguna kepada kita atau tidak?. Jika anda rasakan ianya berguna, daftar sekarang juga!

Tapi apa pendapat orang yang saya kira sebagai pakar dalam IM:

Pandangan peribadi dari shuth:

infinity downline ini sama konsepnya seperti mana hypro..
model biz ia adalah sama..

Shuth

saya dah lama perhatikan hyprobulksms nie..
dan dah kaji selidik program dia..

ini pendapat peribadi saya..
pada pendapat saya.. hyprobulksms adalah sebuah program affiliate headhunting…
kalau dulu, kita biasa dengar MLM head hunting je..
tapi kini, hyprobulksms telah berjaya mengintegratekan model head hunting
ke dalam model sistem affiliate..

ciri-ciri head hunting ialah,
1) produk & keahlian (agen promosi) tidak dapat dipisahkan.
2) hanya ahli berbayar sahaja yang akan dapat komisyen jualan..

sedangkan affiliate yang sebenar..
1) tak perlu beli produk..
2) boleh daftar sebagai ahli (agen promosi) secara percuma dan boleh dapat komisyen jika ada jualan..

masalah dengan model biz “head hunting” ini ialah, ianya boleh tepu..
ini kerana, ianya sangat-sangat bergantung kepada bilangan manusia..
dan hakikatnya.. manusia itu bukanlah “consumable products” seperti mana sabun, baju, makanan dan sebagainya yang boleh habis dan dibeli semula..

disebbakan itu, ia akan tepu suatu hari nanti..
dan apabila ia tepu, “sistem model perniagaan sebegini” ini akan jammed
dan stop working.. pada waktuu itu.. berpuluh2 ribu (mungkin ratus ribu) orang yang baru masuk.. tidak akan mendapat apa2 hasil..

masalah kedua dengan model biz “head hunting” ini pula ialah..
profit (komisyen) base on “signup”..
jadi, ramai yang akan cari orang cari orang dan cari orang..
lepas dah dapat orang.. dapat komisyen..
si downline tadi akan dibiarkan begitu sahaja…
sebabnya? buat apa nak buang masa layan atau servis downline tu lagi..?
sebab si upline sudah tidak akan dapat apa2 lagi jika downlinenya berjaya membuat jualan (ahli/mangsa baru)

dari pada buang masa layan downline sedia ada.. adalah lebih baik si upline cari “downline baru” yang lain…

berbeza jika hendak dibandingkan dengan MLM pure (seperti amway/cni dll)…
jika si upline dapat downline.. ia tidak akan menerima sebarang komisyen….
si upline, hanya akan dapat komisyen setelah si downline berjaya membuat jualan..
ini kerana komisyen dikira berdasarkan hasil jualan produk.. dan bukannya berdasarkan kemasukkan ahli..
maka.. lebih banyak downline membuat jualan.. maka.. lebih banyak juga si upline akan dapat komisyen..
disebabkan itu, si upline akan menjadi lebih bertanggungjawap dan membantu si downline sehiingga berjaya..
jika downlinenya berjaya.. maka dia juga akan berjaya..

berbalik semula kepada “head hunting” model.. komisyen berdasarkan kemasukkan ahli.. once ahli tu dah masuk.. ia tidak akan memberikan apa2 manfaat pada uplinenya.. sebab.. si upline hanya menerima komisyen “one time” sahaja… jadi.. lantak pi lah dengan downline tadi.. dia berjaya ke atau tidak berjaya ke.. dia tidak lagi memberikan sebarang keuntungan kepada upline..

disebabkan itulah… saya mengambil keputusan untuk tidak membenarkan sebarang biz yang menggunakan model biz “head hunting” ini di iklankan di WC.

Sekian. harap maklum..

Shuth

Perbincangan lanjut..

Saya pun berpendapatan bahawa ID berkonsepkan “head hunting”. Ianya sangat bergantung kepada downline untuk berkembang. Daripada penerangan laman web pun ia banyak menfokuskan mencari downline barulah produk e-education. Bisnes berkonsepkan sebegini tidak akan bertahan lama jika diikutkan program yang muncul sebelum ini.

Boleh dikatakan sekarang ialah survival ID adalah mencari downline. Nama pun dah infinity downline.

Bagaimana pulak pandangan ahli agama dalam perkara sebegini?

Panduan daripada JAKIM berkenaan dengan perniagaan dan pelaburan internet:

Sekiranya perniagaan yang disertai itu mematuhi kehendak syara’ maka ia diharuskan. Antara syarat-syarat yang perlu dipatuhi oleh peniaga yang menjalankan sesuatu perniagaan ialah :
i. Ada akad yang jelas.
ii. Tempat pelaburan yang tidak bercanggah dengan hukum syarak.
iii.Tiada unsur-unsur riba.
iv. Tiada unsur-unsur penipuan.
v. Tiada unsur-unsur penindasan.
vi. Tiada unsur-unsur penyelewengan.

Tujuan Islam mengharamkan sesuatu perkara adalah untuk mengelakkan daripada berlakunya kezaliman mahupun penipuan terutama yang melibatkan perniagaan. Berhubung pelaburan melalui internet, ia suatu perkara yang memungkinkan berlakunya penipuan dan ini sudah jelas berlaku. Banyak perkara seperti tempat pelaburan, perjanjian keuntungan yang adil, sumber dana, pihak yang mengurus dan pengendali yang tidak dijelaskan secara terperinci dan persoalan yang berkaitan dengan hukum samada halal atau tidak. Inilah yang menjadi sebab mengapa perkara ini menjadi syubhat dan haram.

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke -77 pada 10-12 April 2007 telah memutuskan bahawa sebarang bentuk pelaburan yang menjamin keuntungan secara tetap seperti yang ditawarkan oleh beberapa syarikat pelaburan dalam dan luar negara adalah haram kerana ia mengandungi unsur-unsur riba dan gharar..

Saya ambil keratan artikel  UZAR berkenaan MLM Menurut Syariah:

2) Belian Peribadi target sebagai syarat komisyen : Selain dari yuran yang wajib dibayar oleh ahli, pada kebiasaannya terdapat syarat yang mewajibkan ahli tersebut mencapai target belian tertentu bagi melayakkannya mendapat apa jua komsiyen dari hasil jualan orang di bawahnya. Apabila ia gagal mencapai ‘harga target’ tersebut maka keahliannya akan hilang atau tiada sebarang komisyen untuknya walaupun orang bawahannya menjual dengan begitu banyak. Semua MLM yang terlibat dengan syarat seperti ini, menyebabkan sistem MLM mereka menjadi bermasalah dari sudut Shariah kerana wujudnya unsur kezaliman terhadap ahli selain wujudnya kewajiban jualan bersyarat dengan syarat yang tidak menyebelahi ahli serta berbentuk penindasan. Seolah-olah pihak syarikat memaksanya dengan mengatakan “Anda mesti membeli atau mengekalkan penjualan peribadi sebanyak RM 500 sebulan bagi membolehkan anda mendapat hak komisyen orang bawahan anda”.

Pada asasnya, komisyen yang diambil atas usaha menjual (seperti ‘brokerage fee’) sesuatu barangan adalah adalah harus menurut Shariah, ia adalah pandangan ulama besar Tabi’en seperti Muhammad Ibn Sirin, ‘Ato’ Bin Abi Rabah, Ibrahim an-Nakha’ie dan ramai lagi (Sohih Al-Bukhari ; Al-Musannaf, 5/242 ; Mawahibul Jalil, 4/452 ). Bagaimanapun, komisyen dalam hal MLM dan system piramdi ini boleh bertukar menjadi syubhah apabila :-

* Diikat komisyen jualan rangkaiannya dengan sesuatu jualan olehnya, ia menimbulkan masalah dari sudut Shariah seperti unsur pemaksaan, syarat yang tidak sah dalam perwakilan dan perjudian. namun begitu, ia mungkin diHARUSKAN jika terdapat penasihat Shariah yang membetulkannya selaras dengan aqad Ju’alah. namun begitu, majoriti syarikat MLM tidak mempunyai pensaihat Syariah untuk membetulkannya, menyebabkan ia kekal di dalam syubhah.

* Komisyen datang dari orang bawahan yang langsung tidak dikenalinya kerana sudah terlampau jauh ke bawah. Ini menjadikan orang atasan seolah-olah mendapat untung di atas angina tanpa sebarang kerja dan usaha lagi. Ia juga boleh dikelaskan sebagai broker di atas broker di atas briker di atas broker dan seterusnya. Dalam hal berbilangnya rantaian komsiyen broker ini, menurut perbincangan saya bersama Syeikh Prof. Dr Abd Sattar Abu Ghuddah (Pakar Shariah utama dalam bidang kewangan Islam dunia di Kesatuan Ulama Fiqh Sedunia, AAOIFI, Dow Jones Islamic Index dan lain-lain) ia termasuk dalam konteks memakan harta orang lain dengan bathil selain terdapat unsur judi. Ini adalah kerana ia seolah-olah meletakkan syarat kepada semua orang bawahan samada dengan pengetahuan mereka atau tidak, semua hasil jualan mereka akan diambil sebahagian keuntungannya untuk orang atasnya.

Walaupun demikian, jika komsiyen datang dari pihak syarikat atas dasar yang betul seperti jualah dan hibah, ia boleh jadi diharuskan. Namun sekali lagi rukun dan syarat aqad yang betul mesti dipantau oleh penaasihat Syariah yang berkelayakan.

* Dari sudut yang lain, terdapat juga keraguan dalam isu pemberian komisyen di atas usaha dan tugas agen (wakil penjual) atau “brokerage” (tukang kempen). Ini kerana sepatutnya komisyen ke atas “brokerage” tidak harus mensyaratkan tukang kempen itu untuk membeli untuk diri sendiri sebagaimana yang berlaku dalam beberapa jenis MLM. Sesetengahnya pula mensyaratkan ‘broker’ atau ‘agen’ untuk menjual sendiri sebanyak sekian jumlah bagi memperolehi komisyen jualan broker (ahli) di bawahnya. Dengan sebab-sebab ini, hal ‘broker’ atau ‘agen’ menjadi syubhah dan tidak lagi benar ianya disifatkan sebagai komisyen wakil atau broker yang diterima Islam.

3) Jika ahli berdaftar menyertai MLM dengan yuran tertentu, tetapi tiada sebarang produk untuk diniagakan, perniagaannya hanyalah dengan mencari orang bawahanya (downline), setiap kali ia mendapat ahli baru, maka diberikan beberapa peratus dari yuran ahi tersebut kepadanya. Semakin banyak anggota baru bermakna semakin banyak jualah bonusnya. Ini adalah bentuk riba kerana memperdagangkan sejumlah wang untuk mendapat sejumlah lebih banyak yang lain di masa hadapan. Ia merupakan satu bentu Riba Nasiah dan Riba Al-Fadl. Hal yang sama juga hukumnya bagi perusahaan MLM yang tidak mempunyai produk bersungguh dan berkualiti, sebaliknya produk miliknya hanyalah berupa ruangan laman web yang tidak berfaedah buat kebanyakkan orang, atau apa jua produk yang hanya dijadikan sebagai alasan pembelian. Malah harga sebenar produknya juga adakalanya jauh dari harga yang dijual kepada ahli (sebagai contoh dijual produk web komputer, sedangkan haragnya jauh lebih tinggi dan si ahli pula tidak mempunyai komputer pun). Pada hakikatnya, si ahli bukannya ingin membeli produk itu, tetapi untuk menyertai rangkaian serta memperolehi wang darinya. Ia juga termasuk dalam yang diharamkan. Hal membeli produk tidak benar dengan niat utama memasuki rangkaian dan mendapat untung dari rangkaian ini telah difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Al-Lajnah Ad-Daimah Arab Saudi no 15/192-193.

Daripada artikel berkenaan, terdapat beberapa perkara yang agak meragukan berkenaan dengan ID ini:

1. Ia terlalu menfokuskan kepada mencari downline. Mungkin ada yang menyatakan ada produk e-education, namun sejauh mana produk tersebut dimanfaatkan?. Malah ia menekankan untuk mencari downline dahulu, barulah kepada produk e-education tersebut. (Sila rujuk pelan pemasaran Infinity Downline)

2. Saya berdapat sistem reverse 2 up tersebut tidak adil kerana downline yang diperolehi tetap hak mereka yang introduce. Ia tidak sepatutnya diberikan kepada upline. Mungkin ada yang menyatakan hanya RM200 atau USD50 sahaja diberikan kepada upline. Ia tetap menidakkan usaha yang telah dilakukan oleh downline.

Malah dalam artikel UZAR berkenaan ia ada mensyaratkan MLM patuh syariah seperti dibawah:

1.Keuntungan dan komisyen bukan berdasarkan ‘kepala’ atau ahli yang ditaja, tetapi adalah berdasarkan nilai produk yang berjaya di jualnya. Ini diperlukan bagi membuktikan ia menumpukan kepada perniagaan penjualan produk dan perkhidmatan dan bukannya permainan wang (money game).

2. Tidak menggunakan skim piramid iaitu skim siapa masuk dulu akan untung selamanya. Manakala hak mereka yang masuk kemudian akan berkurangan. Justeru, plan pemasaran mestilah memberikan hak kepada semua, malah orang bawahan mampu mendapat keuntungan lebih dari orang atasannya, apabila ia mampu menjual dengan lebih hebat.

3. Setiap ‘upline’ atau orang di sebelah atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya, seperti mengadakan perjumpaan taklimat, motivasi dan teknik berkempen secara terancang seperti sebuah syarikat yang pelbagai ahlinya. Ia perlu bagi melayakkannya menerima komisyen itu dari sudut Shariah, jika tidak adalah dibimbangi ia akan terjerumus kepada keraguan ‘syubhah’. Ini kerana konsep niaga dalam Islam tidak membenarkan suatu keuntungan dari sesuatu perniagaan yang diperolehi tanpa usaha. Justeru, sedikit usaha perlu dicurahkan bagi menjadi sebab haknya ke atas komisyen. Perlu diingat, kebanyakan ahli di kaki yang 10 ke bawah, mungkin tidak mengenalinya lantaran ia dilantik oleh orang bawahannya yang kesembilan. Jika tidak, apakah haknya untuk mendapat komisyen yang demikian berangkai dan begitu jauh ?.

Pada pandangan saya, ID mempunyai persamaan pada ciri nombor 1. Ini adalah kerana keuntungan berdasarkan jumlah downline yang ada. Lagi banyak downline lagi untung.

Walaupun ID mempunyai produk, namun saya khuatir sesetengah orang menyertai disebabkan untuk membuat wang daripada program/rangkaian ID ini. Ini adalah kerana ID terlalu menekankan mencari downline dan menjadikan produk adalah benda sampingan sahaja.

Disini juga saya berharap upline memainkan peranan yang aktif untuk membantu downline mereka.Saya mendapat tahu, pengaktifan akaun ID downline terletak pada upline. Segerakan untuk mengaktifkan akaun downline setelah mendapat bayaran kerana kelambatan boleh menyebabkan downline kehilangan segalanya termasuk usaha yang telah dilakukan sebelum ini.

Keuntungan daripada ID bergantung kepada jumlah downline yang diperolehi.Akan ada persoalan sebegini:

Apa yang akan terjadi apabila pasaran sudah tepu?

Bagaimanakah nasib mereka yang berada dibawah apabila sudah tiada orang yang menyertainya?

Apakah jaminan ID akan terus disertai oleh orang?

Adakah produk ID dimanfaatkan sepenuhnya atau sekadar buat buat daripada sistemnya?

Setelah berlaku perbincangan yang panjang dibawah. Terdapat beberapa perkara boleh dirumuskan:

1. ID hidup dengan downline.Tanpa downline, ia akan terkubur. Ia akan dikaitkan dengan sistem money game kerana terlalu menfokuskan pada mencari downline atau head hunting, bukannya produk.

2.Mesti usaha untuk mencapai kejayaan.

3. Menyertai program tertentu semata mata kerana ingin buat duit menerusi rangkaian dan sistemnya adalah tidak dibenarkan dalam islam.(Majlis Fatwa Indonesia)

4.Upline mestilah memainkan peranan membantu downline dan tidak meninggalkannya terkapai kapai tanpa bantuan.

5.Ahli ID perlu diajar tentang etika pemasaran.Spamming inbox dan hijack post/wall orang di facebook adalah sangat tidak beretika.

6.Upline memainkan peranan penting untuk aktivasi akaun.Jika terlambat, akan “deactivate”  dan downline akan kehilangan segalannya.

Saya tetap berpendapat sebarang program yang terlalu menfokuskan kepada mencari downline adalah sejenis permainan wang (money game). Pada awalnya, ia mungkin tidak terkesan. Namun apabila ia sudah tepu, ramai yang dibawah akan teraniaya dan mengalami kerugian.

Update: Saya ada bertanya kepada seorang penceramah Jualan Langsung KPDNKK Ipoh, En.Rofa. Beliau menasihatkan elakkan daripada program yang berbentuk head hunting dan mencari downline. Malah ada diantaranya sedang dipantau dan diberikan amaran oleh KPDNKK spt Uptrend kerana konsep head hunting dalam pemasaran mereka.

p/s: Namun, ini adalah pendapat peribadi saya sahaja. Namun, anda sendiri perlu membuat kajian dan pemerhatian terlebih dahulu sebelum menyertai sebarang program di internet.

Teruskan perbincangan. Saya akan update artikel ini dari masa ke semasa. Setiap orang menpunyai pendapat masing masing. Tegur saya jika terdapat sebarang kesilapan dalam hal disebabkan kekurangan ilmu, namun masih ada jalan perbincangan yang boleh dilakukan untuk kebajikan bersama.

PS: Saya tertarikdengan artikel UZAR tentang Cara Keluar Dari Pelaburan & MLM Haram. Beliau sendiri mengakui sukar dalam menegur orang. Cacian,makian, serangan peribadi memang menjadi asam garam beliau apabila membuat ulasan tentang sesuatu perkara.

Update: Pandangan Ustaz Zaharuddin berkenaan Infinity Downline.

Sekiranya perniagaan yang disertai itu mematuhi kehendak syara’ maka ia diharuskan. Antara syarat-syarat yang perlu dipatuhi oleh peniaga yang menjalankan sesuatu perniagaan ialah :
i. Ada akad yang jelas.
ii. Tempat pelaburan yang tidak bercanggah dengan hukum syarak.
iii.Tiada unsur-unsur riba.
iv. Tiada unsur-unsur penipuan.
v. Tiada unsur-unsur penindasan.
vi. Tiada unsur-unsur penyelewengan.

Tujuan Islam mengharamkan sesuatu perkara adalah untuk mengelakkan daripada berlakunya kezaliman mahupun penipuan terutama yang melibatkan perniagaan. Berhubung pelaburan melalui internet, ia suatu perkara yang memungkinkan berlakunya penipuan dan ini sudah jelas berlaku. Banyak perkara seperti tempat pelaburan, perjanjian keuntungan yang adil, sumber dana, pihak yang mengurus dan pengendali yang tidak dijelaskan secara terperinci dan persoalan yang berkaitan dengan hukum samada halal atau tidak. Inilah yang menjadi sebab mengapa perkara ini menjadi syubhat dan haram.

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke -77 pada 10-12 April 2007 telah memutuskan bahawa sebarang bentuk pelaburan yang menjamin keuntungan secara tetap seperti yang ditawarkan oleh beberapa syarikat pelaburan dalam dan luar negara adalah haram kerana ia mengandungi unsur-unsur riba dan gharar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

  • shamsuriyadi
  • infinity downline haram
  • infinity downline malaysia
  • keburukan infinity downline
  • apa itu infinity downline
  • vgmc dari sudut pandangan agama di malaysia
  • biz id tipu
  • konsep rolling money
  • hukum infinity downline
  • infinity downline tipu
Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kat kawan Anda.

Comments 354

  1. NazhaSecret February 14, 2010
  2. akmal laa February 14, 2010
  3. sham February 14, 2010
  4. ID mmg haram February 14, 2010
  5. abu February 15, 2010
  6. sham February 15, 2010
  7. pg February 15, 2010
  8. yusri February 15, 2010
  9. myevolve February 15, 2010
  10. sham February 15, 2010
  11. sham February 15, 2010
  12. sham February 15, 2010
  13. sham February 16, 2010
  14. yusri February 16, 2010
  15. Adam February 16, 2010
  16. aiman February 16, 2010
  17. aiman February 16, 2010
  18. eldy February 16, 2010
  19. nja February 16, 2010
  20. nja February 16, 2010
  21. sham February 16, 2010
  22. wanwma February 16, 2010
  23. myevolve February 16, 2010
  24. xbuta hati February 16, 2010
  25. Watch avatar online February 16, 2010
  26. sham February 16, 2010
  27. Robotys February 16, 2010
  28. titan February 16, 2010
  29. member ID February 16, 2010
  30. shahraduan February 16, 2010
  31. Khairul February 16, 2010
  32. sham February 16, 2010
  33. orang biasa February 16, 2010
  34. kuleebataq February 16, 2010
  35. kuleebataq February 16, 2010
  36. sham February 16, 2010
  37. orang biasa February 16, 2010
  38. kuleebataq February 16, 2010
  39. orang biasa February 16, 2010
  40. myevolve February 17, 2010
  41. hairizal a.k.a jaigoku February 17, 2010
  42. sham February 17, 2010
  43. Khairul February 17, 2010
  44. sesiapapun je February 17, 2010
  45. myevolve February 17, 2010
  46. orang biasa February 17, 2010
  47. smartzul February 17, 2010
  48. sham February 17, 2010
  49. Motivasi Kerja February 17, 2010
  50. MEMBER ID February 17, 2010
  51. sham February 17, 2010
  52. Shahrul February 17, 2010
  53. Alip February 17, 2010
  54. myevolve February 17, 2010
  55. nazir February 17, 2010
  56. Zamri Nanyan February 17, 2010
  57. budak 19tahun February 17, 2010
  58. Fahmi February 17, 2010
  59. khai February 17, 2010
  60. aideel February 17, 2010
  61. myevolve February 17, 2010
  62. Zatul February 17, 2010
  63. sham February 17, 2010
  64. sham01 February 18, 2010
  65. sham February 18, 2010
  66. melayu.. February 18, 2010
  67. sham01 February 18, 2010
  68. Zul February 18, 2010
  69. sham February 18, 2010
  70. liz February 18, 2010
  71. MaeL February 18, 2010
  72. pg February 18, 2010
  73. pg February 18, 2010
  74. pg February 18, 2010
  75. pg February 18, 2010
  76. PKR February 18, 2010
  77. reza a.k.a future rich im! February 19, 2010
  78. KomenEbook February 19, 2010
  79. Zul February 19, 2010
  80. sham February 19, 2010
  81. Bigcash February 20, 2010
  82. myevolve February 20, 2010
  83. aku February 20, 2010
  84. Bigcash February 20, 2010
  85. lela February 20, 2010
  86. lela February 20, 2010
  87. sham February 20, 2010
  88. muhsin February 21, 2010
  89. muhsin February 21, 2010
  90. lela February 21, 2010
  91. lela February 21, 2010
  92. myevolve February 21, 2010
  93. Cikwa February 21, 2010
  94. sailormooncedera February 22, 2010
  95. sailormooncedera February 22, 2010
  96. sham February 22, 2010
  97. sham February 22, 2010
  98. samsuadipak February 22, 2010
  99. sailormooncedera February 22, 2010
  100. lela February 22, 2010
  101. sham February 22, 2010
  102. menoname February 22, 2010
  103. Bigcash February 22, 2010
  104. Bigcash February 22, 2010
  105. sailormooncedera February 22, 2010
  106. ruzainie ariffin February 22, 2010
  107. sham February 22, 2010
  108. jimmy neutron February 22, 2010
  109. sham February 22, 2010
  110. sham February 22, 2010
  111. jimmy neutron February 22, 2010
  112. sailormooncedera February 22, 2010
  113. JimieRay February 22, 2010
  114. sham February 22, 2010
  115. pg February 23, 2010
  116. cik kiah February 23, 2010
  117. kadz February 23, 2010
  118. Mata Hati February 23, 2010
  119. sham February 23, 2010
  120. sham February 23, 2010
  121. sham February 23, 2010
  122. shah75 February 23, 2010
  123. louiewanda February 23, 2010
  124. sham February 24, 2010
  125. Nur Azlan Zaa February 24, 2010
  126. salman February 25, 2010
  127. plz jangan menyibuk February 25, 2010
  128. salman February 25, 2010
  129. Orang Miskin February 25, 2010
  130. salman February 25, 2010
  131. Bigcash February 25, 2010
  132. Bigcash February 25, 2010
  133. sailormooncedera February 25, 2010
  134. sham'dol' February 25, 2010
  135. kuleebataq February 25, 2010
  136. myevolve February 25, 2010
  137. sempit February 25, 2010
  138. sempit February 25, 2010
  139. sham February 25, 2010
  140. sempit February 25, 2010
  141. salman February 25, 2010
  142. intanpayung February 25, 2010
  143. Bigcash February 25, 2010
  144. Bigcash February 25, 2010
  145. Ingin Tahu February 25, 2010
  146. roy February 25, 2010
  147. salman February 26, 2010
  148. bro February 26, 2010
  149. Bigcash February 26, 2010
  150. SuperKhairull February 26, 2010
  151. shey February 26, 2010
  152. shawari@zamrudhati February 27, 2010
  153. azam February 27, 2010
  154. Nur Azlan Zaa February 27, 2010
  155. salman February 27, 2010
  156. sham February 27, 2010
  157. alin February 27, 2010
  158. myevolve February 27, 2010
  159. rohaizad February 27, 2010
  160. Roy February 27, 2010
  161. ruzainie ariffin February 27, 2010
  162. ruzainie ariffin February 27, 2010
  163. myevolve February 27, 2010
  164. azura February 27, 2010
  165. Azrul February 27, 2010
  166. ahmad February 27, 2010
  167. sailormooncedera February 27, 2010
  168. cikguyiee February 27, 2010
  169. salman February 27, 2010
  170. Nur Azlan Zaa February 27, 2010
  171. sempit February 27, 2010
  172. sempit February 27, 2010
  173. Jimmy February 27, 2010
  174. pucuk rebung February 27, 2010
  175. islainif February 27, 2010
  176. Nur Azlan Zaa February 28, 2010
  177. sham February 28, 2010
  178. Nur February 28, 2010
  179. utaraboy February 28, 2010
  180. Roy February 28, 2010
  181. dilema melayu February 28, 2010
  182. mawar February 28, 2010
  183. Nur Azlan Zaa February 28, 2010
  184. myevolve February 28, 2010
  185. azura February 28, 2010
  186. sham February 28, 2010
  187. Syafrizal February 28, 2010
  188. Bigcash February 28, 2010
  189. salman February 28, 2010
  190. ruzainie ariffin March 1, 2010
  191. dilema melayu March 1, 2010
  192. Roy March 1, 2010
  193. mrs. pian March 1, 2010
  194. mrs. pian March 1, 2010
  195. Bigcash March 1, 2010
  196. mrs. pian March 1, 2010
  197. rinoarin14 March 1, 2010
  198. Nur Azlan Zaa March 1, 2010
  199. dilema melayu March 2, 2010
  200. rino March 2, 2010
  201. wan addini March 2, 2010
  202. wan addini March 2, 2010
  203. wan addini March 2, 2010
  204. sham March 2, 2010
  205. wan addini March 2, 2010
  206. wan addini March 2, 2010
  207. sham March 2, 2010
  208. wan addini March 2, 2010
  209. wan addini March 2, 2010
  210. Nur Azlan Zaa March 2, 2010
  211. mrs. pian March 2, 2010
  212. ahmad March 2, 2010
  213. mawar March 2, 2010
  214. wan addini March 2, 2010
  215. wan addini March 2, 2010
  216. wan addini March 2, 2010
  217. mrs. pian March 2, 2010
  218. ehem ehem March 2, 2010
  219. mrs. pian March 2, 2010
  220. wan addini March 2, 2010
  221. wan addini March 2, 2010
  222. mrs. pian March 2, 2010
  223. hamba yang jahil March 2, 2010
  224. Bigcash March 2, 2010
  225. wan addini March 2, 2010
  226. wan addini March 2, 2010
  227. Bigcash March 2, 2010
  228. rino March 2, 2010
  229. mrs. Pian March 2, 2010
  230. mrs. Pian March 2, 2010
  231. sham March 2, 2010
  232. rino March 2, 2010
  233. rino March 2, 2010
  234. rino March 2, 2010
  235. sham March 3, 2010
  236. sah90 March 3, 2010
  237. mrs. pian March 3, 2010
  238. rino March 3, 2010
  239. mrs. Pian March 3, 2010
  240. Team RS March 3, 2010
  241. Team RS March 3, 2010
  242. Team RS March 3, 2010
  243. Team RS March 4, 2010
  244. Nur Azlan Zaa March 4, 2010
  245. sham March 4, 2010
  246. Team RS March 4, 2010
  247. Nur Azlan Zaa March 4, 2010
  248. mrs. pian March 4, 2010
  249. dodol March 4, 2010
  250. dilema melayu March 4, 2010
  251. mrs. pian March 4, 2010
  252. Alip March 4, 2010
  253. Watch avatar online March 4, 2010
  254. dilema melayu March 4, 2010
  255. Nur Azlan Zaa March 4, 2010
  256. dilema melayu March 5, 2010
  257. rizal March 5, 2010
  258. Nur Azlan Zaa March 5, 2010
  259. Mr.Anep March 5, 2010
  260. dilema melayu March 5, 2010
  261. Nur Azlan Zaa March 6, 2010
  262. dilema melayu March 6, 2010
  263. mrs. Pian March 7, 2010
  264. Bigcash March 7, 2010
  265. Nur Azlan Zaa March 7, 2010
  266. Mr.Anep March 7, 2010
  267. Mr.Anep March 7, 2010
  268. mrs. pian March 8, 2010
  269. shamdol March 8, 2010
  270. mrs. pian March 9, 2010
  271. mrs. pian March 9, 2010
  272. dilema melayu March 9, 2010
  273. Nur Azlan Zaa March 9, 2010
  274. dilema melayu March 9, 2010
  275. Team RS March 10, 2010
  276. mrs. pian March 10, 2010
  277. mrs. pian March 10, 2010
  278. sham March 10, 2010
  279. mrs. pian March 10, 2010
  280. shamdol March 10, 2010
  281. mrs. pian March 10, 2010
  282. Nur Azlan Zaa March 10, 2010
  283. Nur Azlan Zaa March 10, 2010
  284. lela March 14, 2010
  285. Mr.Anep March 14, 2010
  286. akula.. March 22, 2010
  287. sham March 23, 2010
  288. Norsalehin Abdullah March 25, 2010
  289. sham March 25, 2010
  290. dilema melayu April 2, 2010
  291. sham April 2, 2010
  292. azizi amirul hakimi April 3, 2010
  293. mia April 5, 2010
  294. bulanmasa April 8, 2010
  295. sham April 9, 2010
  296. zam April 24, 2010
  297. sham April 25, 2010
  298. bboyz April 28, 2010
  299. INSAF May 4, 2010
  300. ain May 6, 2010
  301. haha May 6, 2010
  302. joha May 13, 2010
  303. test June 2, 2010
  304. bob June 7, 2010
  305. bob June 7, 2010
  306. deanna June 24, 2010
  307. Abu June 24, 2010
  308. AbuFaris June 24, 2010
  309. Ahmad June 28, 2010
  310. zam July 22, 2010
  311. Redzuan August 13, 2010
  312. wan August 18, 2010
  313. bayang2 August 28, 2010
  314. FIZAH January 22, 2011
  315. sham January 22, 2011
  316. meea February 6, 2011
  317. rahman February 6, 2011
  318. meeya February 12, 2011
  319. sham February 13, 2011
  320. farah February 21, 2011
  321. sham February 21, 2011
  322. wan April 22, 2011
  323. sham April 22, 2011
  324. mis April 24, 2011
  325. Asree May 7, 2011
  326. sham May 7, 2011
  327. Asree May 7, 2011
  328. Izwan June 27, 2011
  329. sham June 27, 2011
  330. yyrra July 25, 2011
  331. sham July 26, 2011
  332. yyrra July 26, 2011
  333. SY August 24, 2011
  334. melayu mudah lupa... August 26, 2011
  335. kamen ride September 7, 2011
  336. decade September 7, 2011
  337. Bunga Mawar October 2, 2011
  338. Bunga Mawar October 2, 2011
  339. Bakri Baharom November 8, 2011
  340. Chelz December 20, 2011
  341. sham December 21, 2011
  342. zul January 1, 2012
  343. sham January 3, 2012
  344. Budax Baru Belajar. April 20, 2012
  345. hamba Allah April 21, 2012
  346. sham April 22, 2012
  347. Clampz May 4, 2012
  348. lalala ~ May 12, 2012
  349. Kb May 24, 2012
  350. Harry July 15, 2012
  351. sham July 17, 2012
  352. khalid November 26, 2015

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Kemaskini Terbaru Terus
Ke Emel Anda

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.