WordPress Versi 2.5.1


Saya baru sahaja upgrade blog ini kepada versi 2.5.1. Saya tengah biasakan diri dengan interface baru wordpress. Ada kala ia memudahkan,ada kalannya ia agak menyusahkan. Saya ada mengunakan versi 2.5 pada salah satu blog saya.

Ada perbezaan skit saya rasa. Terutama tentang Tab pada bahagian atas.Tetapi pada post, banyak perkara yang telah ditambah seperti fungsi add media. Kita boleh masukkan video atau audio pada post.Saya tak try guna lagi fungsi berkenaan.

Apa yang saya tak jumpa ialah bagaimana untuk upload image. Jenuh mencari rupanya ia berada di atas bersama ikon add media.huhuhu

Penggunaan AJAX juga telah melembatkan saya nak upload image. Tunggu dia loading,tak leh nak wat keje lain sebab dia block semua yang lain. Memang canggih,tapi ia semakin menyusahkan skit. Sebelum ni,kita just browse dan upload je terus.

Walaupun,banyak fungsi baru ditambah. Ia agak sukar untuk dikuasai. Entah mcmana zul nak update Ebook WordPress beliau. Semua tools dan rupa dah berubah. WordPress memang CMS paling cepat berkembang dengan team developer yang cepat buat keje sebab update diorang paling lama hanya beberapa bulan je.

Biasanya update setiap version sekejap je. Memang cepat team diorang wat keje.Banyak lagi saya kena explore ni.

Apa yang bagus tentang WordPress 2.5, ia mengabungkan banyak plugin yang sebelum ni kita kena masukkan. Kini, tak perlu lagi seperti embed video,audio dan sebagainya. Harap nanti mereka memperbaiki masalah loading lambat untuk upload image tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kat kawan Anda.

Comment 1

  1. titan May 9, 2008

Leave a Reply

error: Content is protected !!