Pelajar Nigeria dipenjara tipu e-mel


Pada akhbar harian Metro, akhirnya seorang pelajar dari Nigeria dipenjara 16 bulan kerana menipu menerusi email. Makhluk perosak ini telah membuat penipuan yang kononnya penerima email telah menerima loteri USD1 juta dari Microsoft. Ini keratan artikel utusan malaysia tersebut:

KUALA LUMPUR 24 Mac – Seorang wanita warga Nigeria dihukum penjara 16 bulan oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini selepas mengaku salah menipu seorang kakitangan awam mengenai hadiah kemenangan bernilai AS$1 juta (RM3.6 juta), tahun lalu.

Majistret Siti Shakirah Mohtaruddin menjatuhkan hukuman tersebut ke atas Peace Okotie, 26, yang didakwa di atas dua pertuduhan iaitu, menipu dan tinggal di negara ini tanpa dokumen sah.

Okotie yang merupakan pelajar jurusan Pengurusan Perniagaan di sebuah kolej swasta di sini didakwa menipu Buang Md. Sayuti, 42, dengan memperdaya mangsa mempercayai bahawa dia boleh menguruskan proses membawa masuk hadiah Microsoft 2008 sehingga mangsa itu menyerahkan AS$2,750 (RM9,969.85) kepadanya.

Kesalahan itu dilakukan di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebatan serta denda jika sabit kesalahan.

Mengikut fakta kes, pada 19 Ogos 2008, Buang yang bertugas sebagai pegawai tadbir telah mendapat e-mel mengenai kemenangannya dalam cabutan bertuah yang melayakkan dirinya mendapat wang AS$1 juta.

Sebagai syarat, dia menghantar maklumat diri dan kemudian diumumkan sebagai pemenang keempat.

Selepas enam hari, mangsa mendapat satu panggilan telefon dari tertuduh yang memperkenalkan diri sebagai Sophia Young yang memberitahunya barangan dari London sudah sampai, namun Buang perlu membayar AS$2,750 sebagai bayaran caj pengurusan untuk mengeluarkan barangan tersebut daripada gudang simpanan di United Kingdom.

Buang yang merasa kurang yakin, kemudian menghubungi polis bagi membantunya semasa berjumpa tertuduh.

Setelah siasatan dilakukan, didapati hadiah berkenaan tidak wujud dan tertuduh berada di sini menggunakan pas pelajar yang telah tamat tempoh.

Tertuduh diwakili peguam B. Renuka, memohon hukuman ringan atas alasan anak guamnya itu tidak mendapat manfaat di atas perbuatan itu dan menanggung beban hutang yang banyak di negaranya.

Utusan Malaysia

Agaknya itulah yang pelajar dari Nigeria yang semakin ramai di Malaysia ni. Pelik juga, nak kata belajar asyik melepak je kat one utama & cineleisure Damansara. Mereka hidup dengan mewah di Malaysia. Nak kata bekerja pun tidak. huhuhuh

Mungkin mereka menjadikan Malaysia sebagai “port” baru mereka untuk menjalankan penipuan kerana orang Malaysia memang mudah ditipu terutama berkaitan dengan duit. Dengan tertangkapnya makhluk hitam tersebut, harap ia dapat memberi pengajaran kepada makhluk makhluk hitam yang lain.

Saya berharap pihak polis bertindak lebih agresif untuk mengesan scammer di Malaysia. Saya bimbang Malaysia akan dijadikan pengkalan utama mereka nanti. Nanti tak pasal pasal Malaysia yang dipersalahkan. Dah la sebelum ini Malaysia telah disenarai hitam oleh kebanyakan syarikat  di internet kerana fraud kad kredit yang tinggi.

Kini kelibat makhluk hitam nigeria menjadikan Malaysia sebagai pengkalan mereka untuk menipu orang dari seluruh negara. Mungkin sebab budaya mereka kot. KDNK terbesar negara mereka adalah menerusi penipuan dan kegiatan lanun.

Malaysia menjadi pilihan mereka kerana IT di Malaysia berkembang sangat pesat dan kemudahan yang semakin baik. Nasib baik 15 bulan je kena penjara. Kalo ikutkan saya, penjara je 10 tahun ke. Biar tak kenal komputer dah. Penjara 1 tahun 3 bulan rasanya terlalu singkat untuk mereka. Pejam celik dah 1 tahun.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kat kawan Anda.

Comments 7

  1. nuwa March 25, 2009
  2. earnword March 30, 2009
  3. titan April 11, 2009
  4. RacismHater March 4, 2010
  5. sham March 4, 2010
  6. Asmi August 7, 2011
  7. sham August 8, 2011

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Kemaskini Terbaru Terus
Ke Emel Anda

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.