Scam Alert: Maybank Next Level Security Features

Nampaknya scammer mengunakan taktik email yang baru. Sebelum dah banyak kaedah yang mereka gunakan untuk menipu dan mencari mangsa. Jadi jika anda menerima email sebegini, abaikan sahaja atau delete terus email tersebut.

Anda tidak perlu risau jika tidak buat apa apa sebab ia adalah email phising. Ia bukannya daripada Maybank seperti yang anda sangkakan.

Jika anda mendapat email sebegini, anda boleh buat laporan kepada Maybank menerusi laman web Maybank2u.com.my.

Pihak bank akan membuat tindakan lanjut seperti menghalang atau menghubungi pihak ISP untuk ban atau menutup laman web berkenaan. Setakat ni agak cepat laman web phising dibuang seletah laporan dibuat. Anda boleh sertakan URL laman web phising. Bagaimana nak tahu?

Anda bawa kurser anda pada link.. Tapi jangan klik..

Atau anda boleh klik kanan pada link phising dan paste pada borang laporan Maybank2u. Itu sahaja.

Macam tu la cara nak cek phising. Ia bukan email daripada maybank tetapi laman phising. Begitu juga bank bank lain, bukan maybank je. Modus operandinya adalah sama. Cuma email dan laman web phising sahaja yang berubah. Jadi take note agar tidak tertipu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kat kawan Anda.

Comment 1

  1. Mefranz June 29, 2011

Leave a Reply

Enjoy this blog? Please spread the word :)

error: Content is protected !!

Kemaskini Terbaru Terus
Ke Emel Anda

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.