Scam Alert: Skim Piramid Online JutaRM.com


Masih tak jelas bagaimana bentuk skim piramid? Kat malaysia ni bersepah sebenarnya. Saya mungkin akan kumpul dalam scam alert dalam blog ni kot nanti kalau saya sempat. Bentuk skim piramid macam ni…

spillover

Cara nak mengenali benda sebegini senang je. Ia nampak macam piramid la bentuk dia. Atas kecil, bawahnya besar. Ala macam gambar kat atas tu la. Macam macam istilah yang digunakan, spillover la, downline la, pair la. Sebenarnya adalah sama.

Salah satu daripada ebook saya juga telah dijadikan produk JUTARM.com ni bersama beberapa ebook usahawan internet lain. Dah tentu duit daripada hasil tu adalah haram kerana meniayai penulis yang bersusah payah menulis, tetapi ia telah dilanggar sewenang wenang oleh makhluk perosak bangsa & agama ni. Jangan lupa negara kita ada AKta Hakcipta 1987. Saya akan rujuk perkara ni kat KPDNKK nanti.

Update: Saya ada dihubungi oleh admin JutaRM dan memohon maaf kerana mengunakan ebook saya sebagai salah satu produk mereka. Menurut beliau, developer yang masukkan semua produk tersebut. Beliau ada meminta saya buang artikel ini daripada blog ini. Pendapat saya tentang konsep jutarm adalah sama dengan skim cepat kaya walaupun dinafikan. Sila buat kajian terlebih dahulu.

Mereka ni perosak bangsa dan agama. Sebabnya mereka menghasilkan program untuk menarik orang melayu islam mencari hasil yang haram untuk diberikan kepada anak dan isteri. Apa yang akan terjadi pada anak-anak yang makan makanan yang haram? Apa yang diorang nak jawab kat akhirat kelak?

Kerosakan akhlak remaja hari ini ada kaitan dengan makanan yang haram yang diberikan kepada anak anak tanpa kita sedari. Semoga ia dijauhkan daripada kita semua. Mungkin mereka yang menyertainya tidak sedar akan perkara ini. Ia adalah tersirat. Saya hanya menegur, terpulang kepada mereka untuk menerima tidak teguran ini.

Saya dah pun menghubungi pihak webhosting yang menyediakan perkhidmatan kepada laman web ini. Diorang nak saya berikan surat authority. Nak saya buat laporan polis ke? No problem punyo!!. Sebelum tu saya akan ke KPDNKK dulu untuk dapatkan khidmat nasihat bagi menangani perkara sebegini. Saya pasti KPDNKK akan bertindak sebab Menteri KPDNKK ada beri jaminan untuk membanteras Skim Cepat Kaya dan juga skim piramid di Malaysia dalam paper baru ni.

Update: Saya juga telah merujuk kepada KPDNKK tentang skim sebegini. Mereka boleh mengambil tindakan jika di Malaysia jika terdapat laporan.

Saya memang mengalu alukan langkah ini. Tetapi cakap sahaja tak guna kalau tiada tindakan. Dah berbelas kes penjualan secara haram sebelum ni yang melibatkan ebook Panduan Raja Adsense. Kali saya mungkin akan mengambil tindakan yang tegas sikit.

Saya dah semak whois laman web ini: Hasilnya…

jutarm

Nampak gaya pun dah tahu. Macama nak “langgar & lari” je ni. Kalau ada apa apa, diorang boleh “cabut”Ā  dengan senang tanpa dikesan oleh pihak berkuasa.

Tetapi…

Saya dapat no akaun dan juga nama perniagaan mereka.

jutarm2

Nama perniagaan mereka adalah ENTERBIZ SOLUTION dengan no akaun seperti diatas. Dapat maklumat tu, senang je pihak berkuasa nak kesan dalang SKIM piramid ni. Blogger yang hina Almarhum Sultan Johor tu dikesan menerusi IP dan juga no akaun Maybank beliau masukkan di blog beliau sendiri. No akaun makan diri kata orang. šŸ˜›

Saya nak tengok pihak hosting ada ambik tindakan atau tak lepas dapat laporan.Kita tengok la dulu. Kalau anda ada mengesan apa apa lagi skim yang meragukan, boleh la hubungi saya ye. Bersama kita membanteras skim piramid dan skim cepat kaya!

Update: Pihak hosting telah memberikan amaran kepada owner JUTARM tersebut. Terima kasih diatas support Internet Webhosting.

Pandangan saya: Konsep yang ditampilkan oleh JUTARM adalah sejenis skim cepat kaya. Anda boleh merujuk artikel Ustaz Zaharuddin berkenaan MLM mengikut syariah. Dalam artikel tersebut ada dinyatakan konsep sebegini bertentangan dengan muamalah Islam.

Nasihat saya kepada yang nak join : Hati hati. Kemungkinan ia hanya biz short term sahaja kerana konsep sebegini tidak akan bertahan lama. Kaji dulu sebelum join apa apa. Saya sangat sarankan utk explore terlebih dahulu blog UZAR kerana beliau banyak menulis tentang skim sebegini dari segi hukum hakam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

  • rm20segera tipu
  • rm20segera haram
  • enterbiz solution
  • keburukan skim cepat kaya ala piramid
  • kajian dan skim cepat kaya online
Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kat kawan Anda.

Comments 22

  1. admad February 19, 2010
  2. Zamri February 27, 2010
  3. Along Ana April 27, 2010
  4. sham April 27, 2010
  5. aizat jahari June 20, 2010
  6. sham June 20, 2010
  7. didi August 7, 2010
  8. sham August 7, 2010
  9. Jutawan_2011 January 3, 2011
  10. sham January 4, 2011
  11. miekof January 4, 2011
  12. shirley May 6, 2011
  13. shaiful May 10, 2011
  14. rina June 5, 2011
  15. sham June 5, 2011
  16. wan June 22, 2011
  17. sham June 24, 2011
  18. iwan August 13, 2011
  19. sham August 15, 2011
  20. nik November 21, 2013
  21. sham November 24, 2013
  22. han April 18, 2014

Leave a Reply

error: Content is protected !!