Paypal Buka Pusat Operasi Kedua Di Malaysia


Sebelum ni, kebanyakan syarikat besar seperti Yahoo, Google, Ebay, Paypal hanya membuka pejabat mereka di Singapura je. Sekarang Yahoo! telah pun membuka pejabat di Malaysia. Hari ini Paypal pula mengumumkan mereka akan membuka Pusat Operasi kedua mereka di Asia Pasifik di Malaysia.

Ia adalah satu berita baik untuk komuniti perniagaan internet di Malaysia. Rakyat Malaysia merupakan pengguna eBay aktif paling ramai di Asia Tenggara. Pastinya ramai ebayer Malaysia melompat gembira sebab duit mereka banyak kena tahan. Dengan adanya pusat operasi di Malaysia, masalah tersebut mungkin boleh dikurangkan.

KUALA LUMPUR: Penyedia kaedah pembayaran dalam talian, PayPal, merancang membuka pusat operasi perkhidmatan Asianya yang kedua di Kuala Lumpur dalam tempoh enam bulan ini.

Ia bagi menampung permintaan yang kian meningkat untuk e-perdagangan, terutamanya di rantau Asean.

Naib Presiden PayPal Asia Pasifik, Farhad Irani, berkata syarikat pada masa ini sedang meninjau lokasi yang bersesuaian dan seterusnya mendapatkan kelulusan daripada pihak berkuasa yang berkenaan.

“Kami hanya boleh membuat pengumuman yang khusus dalam tempoh tiga bulan ini. Kami juga berharap pusat itu boleh beroperasi menjelang hujung tahun,” tambah beliau apabila ditanya mengenai pelaburan oleh syarikat itu untuk pusat berkenaan.

Irani berkata, pusat itu akan mengambil pekerja antara 250 hingga 400 orang dengan kemahiran bertutur dalam pelbagai bahasa supaya dapat disesuaikan dengan pelbagai negara di Asean.

“Pada masa ini, syarikat mempunyai operasi perkhidmatan di Shanghai, China, dengan 450 pekerja,” katanya.

Beliau berkata, pembukaan pusat di Kuala Lumpur ini adalah sebahagian daripada rancangan jangka panjang syarikat untuk mengukuhkan lagi tapaknya di Malaysia.
Terdahulu, Irani telah memeterai memorandum persefahaman (MOU) dengan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) dan eBay.

Perjanjian MoU itu akan menyaksikan PayPal dan eBay menganjurkan beberapa siri seminar, bengkel dan menyediakan perkhidmatan sokongan perundingan kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Malaysia.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir turut hadir menyaksikan majlis berkenaan.

Pelaksanaan eBay untuk Program Perniagaan, akan menyaksikan PKS mendapatkan pengetahuan bagaimana mengendalikan penyelidikan pasaran secara berkesan, mengendalikan penyumberan dan pemasaran produk serta menyediakan perkhidmatan pengguna untuk sektor pedagang.

Irani berkata, PayPal dan eBay kekal yakin dengan prospek e-perdagangan.

“Dengan 15.8 juta pengguna internet dan e-perdagangan dijangka berkembang pada kadar pertumbuhan tahunan terkompaun melebihi 28 peratus dari tahun 2006 hingga 2010, potensi untuk Malaysia kekal menggalakkan,” jelas beliau.

eBay, contohnya, Malaysia ialah antara pasaran yang paling aktif di Asia Tenggara.

“Jumlah nilai produk yang dijual ke pasaran seberang laut seperti Amerika Syarikat atau Eropah oleh penjual eBay Malaysia saja, berkembang sebanyak 69 peratus tahun atas tahun pada Januari 2010,” kata beliau.

Dilaporkan yang PayPal memproseskan lebih daripada AS$6 bilion dari segi jumlah pembayaran di Asia Pasifik pada tahun 2009.

Irani berkata, dengan kerjasama istimewa dengan Matrade ini, ahli-ahli yang melanggan akaun PayPal akan mendapat manfaat diskaun 25 peratus ke atas semua yuran transaksi untuk 100 transaksi pertama yang dibuat dalam tempoh tiga bulan mereka mendaftar.

Selain daripada itu, eBay akan turut mengenepikan yuran kemasukan bagi 100 penyenaraian pertama yang diwujudkan oleh ahli-ahli Matrade.

PayPal, adalah syarikat eBay, menguruskan lebih daripada 84 juta akaun aktif di 190 pasaran dan 24 mata wang seluruh dunia. – Bernama

Pastinya berita ini akan mengembirakan semua Usahawan Internet Malaysia. Sebab kami semua mengunakan Paypal sebagai salah satu cara penerimanaan bayaran kad kredit sejak dari dulu lagi.
Malah saya sendiri mengunakan Paypal sejak tahun 2006 lagi. Diharap ini dapat mengembangkan lagi perniagaan internet di Malaysia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kat kawan Anda.
AliDropship is the best solution for drop shipping

Comments 3

  1. mhnizam May 20, 2010
  2. titan June 5, 2010
  3. Oh! Duit June 13, 2010

Leave a Reply