SMS adalah best effort service!


SMS atau Short message system adalah best effort service. Ia adalah sebagaimana perkhidmatan telefon dan internet. Kadang kadang ia juga bermasalah. Ia sering berlaku terutamanya kepada mereka yang terlibat dalam perniagaan sms.

Keadaan dimana server sms down adalah menjadi kebiasaan terutamanya Celcom. Begitu juga talian internet Streamyx. Kita tak boleh salahkan mereka, kerana mereka dah nyatakan perkhidmatan mereka adalah best effort service dimana mereka akan berusaha untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik dan termampu oleh mereka. Tapi jika asyik down, mesti ramai yang bengang terutamanya usahawan sms.

Bagi usahawan sms, setiap sms adalah duit untuk mereka. Jika server telco down, tak dapat duit la walaupun orang sms. Sebab itulah telco perlu memperbaiki perkhidmatan mereka terutamanya Celcom. Mereka seringkali mempunyai masalah server down untuk server reverse billing mereka. Bayaran juga sangat lambat sehinggakan usahawan hampir tenat akibat kelewatan mereka.

Ini adalah kerana usahawan perlukan wang tersebut untuk dijadikan modal pusingan dan membeli iklan. Jadi jika payment lambat dan juga server down akan menyebabkan ia akan menyusahkan usahawan. Harap mereka memperbaiki servis mereka. Saya suka kat Digi.Walaupun kecil, servis mereka cepat dan bagus. Server mereka jarang down. Payment juga cepat.

Jika anda ingin menjadi usahawan sms. Anda terpaksa la menghadapi polisi best effort service ni. Server down,payment lambat adalah antara perkara wajib anda hadapi. Sediakan bajet secukupnya jika anda mahu terlibat secara serius dalam perniagan sms. Ia cukup memeritkan jika berlaku kepada anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kat kawan Anda.
AliDropship is the best solution for drop shipping

Comment 1

  1. titan May 24, 2008

Leave a Reply