Contoh Soalan Exam Penolong Akauntan W27


Fuh lama juga tak tambah artikel baru di sini. Saja nak test bagaimana kesan pelawat jika tidak diupdate selama sebulan. Nampaknya memang besar juga kesannya terhadap ranking alexa blog ini. Nampaknya saya kena kembali menulis artikel yang menarik dan berinformasi di sini. Kembali kepada tajuk post kali ini iaitu Contoh Soalan Exam Penolong Akauntan W27.

Ia bukan bidang saya, namun apa salah jika dapat membantu calon calon yang bakal menduduki peperiksaan ini pada 23 Mei 2012 ni.

Contoh Soalan Exam Penolong Akauntan W27

Jawatan akauntan gred W27 merupakan antara jawatan penting dalam merekodkan urusan kewangan negara. Mereka akan bertindak membantu Akauntan Gred W41 untuk membuat laporan akaun negara. Mereka ini adalah pemegang rahsia duit negara ini. Hanya mereka yang tahu apa yang berlaku berkaitan kewangan kerajaan. Ada duit ke, tak de duit ke? Mereka inilah antara orang yang akan meniliti segala laporan perbelanjaan dan meluluskan perbelanjaan.

Itulah bidang kerjaya sebagai Penolong Akauntan dan Akauntan. Dalam kepala, duit je. heheheh

Nak Contoh Soalan Exam Penolong Akauntan W27?

Sebenarnya tiada soalan yang benar-benar tepat. Namun soalan exam penolong akauntan w27 ini boleh diramal kerana dasarnya hampir sama dengan soalan soalan peperiksaan sebelum ini. Ia akan menguji keupayaan calon calon menyelesaikan masalah yang diberikan.

Selain itu ada juga soalan berkenaan isu semasa dan sebagainya. Jadi calon kena alert dengan keadaan semasa. Maklumat lanjut berkenaan contoh soalan exam penolong akauntan w27 ini boleh didapati di

>>> http://www.penolongakauntan.com

Ia pasti akan membantu anda.

Siapa yang membangunkan Pakej Rujukan Exam Penolong Akauntan W27 ini?

Mereka adalah pengkaji yang membangunkan panduan peperiksaan besar negara sebelum ini seperti PTD, Kastam, JuruAudit ,Bomba dan banyak lagi. Jadi track rekod mereka memang bagus kerana ramai calon berjaya dengan mengunakan panduan peperiksaan mereka ini. Jadi, saya boleh jamin lah, calon yang membeli pakej ini dapat dibantu dengan baik dalam membuat persediaan menghadapi peperiksaan atau exam ni.

FORMAT SOALAN :

Ujian ini mengadungi dua seksyen iaitu:

(i) Seksyen A – Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling

(ii) Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

Dapatkan :>>  PANDUAN & CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN BERTULIS PENOLONG AKAUNTAN W27

SEKSYEN A – PENGETAHUAN AM MENGENAI MALAYSIA DAN ALAM SEKELILING
Masa: 40 minit
Bilangan Soalan: 50

Tujuan seksyen ini adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya. Calon dikehendaki mengetahui secara umum mengenai ekonomi, kewangan, perdagangan, teknologi, pentadbiran kerajaan dan sosial. Soalan-soalan akan ditarafkan kepada peringkat pengetahuan am yang difikirkan patut diketahui oleh rakyat Malaysia yang mempunyai diploma dalam pelbagai bidang akademik. Calon-calon sering mengikuti perkembangan-perkembangan dunia melalui surat khabar, majalah dan buku-buku akan berkelebihan untuk menjawab soalan-soalan ini.

SEKSYEN B – DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Masa: 45 minit
Bilangan Soalan: 40

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan menggunakan;

(i) Kemahiran Logik
Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

(ii) Kemahiran Menginterpretasi Data
Calon diberi beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Calon boleh mengunakan graf, jadual dan sebagainya  agar mudah untuk calon memberi jawapan.

(iii) Konsep-konsep Matematik
Konsep Matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas Matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon. Calon-calon dalam jurusan Matematik tidak mendapat kelebihan di seksyen ini kerana soalan-soalan yang dikemukakan merupakan soalan logik. Proses penyelesaian masalah tersebut mengaplikasikan konsep-konsep Matematik di peringkat Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM).

Ini sahaja yang bakal dihadapi oleh calon peperiksaan penolong akauntan W27. Pastinya mencabar.  Tapi jangan risau, anda boleh Dapatkan Contoh-Contoh Soalan dan Tips Menjawab Soalan PEPERIKSAAN BERTULIS PENOLONG AKAUNTAN W27 di 

Jimatkan masa untuk membuat persediaan. Semoga berjaya!

Bagi Panduan Exam Akauntan W41- Klik Disini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

 • contoh soalan peperiksaan penolong juruaudit
 • contoh soalan penolong juruaudit
 • contoh soalan peperiksaan penolong juruaudit W27
 • contoh soalan algebra dan geometri
 • soalan peperiksaan penolong juruaudit w27
 • contoh soalan penolong juruaudit w27
 • contoh soalan pen juruaudit w27
 • contoh soalan matematik algebra dan geometri
 • contoh soalan exam penolong juruaudit
 • soalan popular PEPERIKSAAN PENOLONG JURUAUDIT
Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kat kawan Anda.
AliDropship is the best solution for drop shipping

Comments 5

 1. sham June 22, 2012
 2. kedu May 4, 2013
 3. sham May 6, 2013
 4. iqaharis July 24, 2014
 5. sham July 27, 2014

Leave a Reply