Melayu Boleh?


Sejak 2 minggu ni terdapat beberapa insiden yang sedikit sebanyak mengubah persepsi orang tentang transaksi di internet. Mostly mangsanya ialah orang melayu. Tahniah! Memang melayu boleh! hohoho.

Saya masih tak faham kenapa orang kita mudah sangat tertipu. Contohnya metro 2 hari lepas dimana seorang doktor wanita hilang berbelas ribu kerana kononnya dapat barangan berjenama di internet. Saya telah pun dedahkan kejadian ini dalam report percuma Internet Scam: Penipuan Internet Yang Perlu Anda Tahu pada tahun 2006 lagi.

Sumber berita: utusan, Harian Metro

Bila ianya didedahkan di media baru la ia menjadi isu besar dan secara tidak langsung ia turut mempengaruhi perniagaan internet dan juga transaksi diinternet. Daripada kenyataan dalam media, mereka cuba sembunyikan kesilapan mereka dan menyalahkan orang lain sehinggakan mereka kehilangan duit.

Apa yang berlaku pada doktor tersebut, saya telah pun dedahkan dalam report percuma tersebut iaitu bagaimana scammer gunakan email seolah olah email daripada syarikat kurier tetapi mengunakan khidmat email percuma dan bukannya email daripada syarikat kurier. Anda perlu alert ini. Jika ia daripada syarikat kurier, pasti ia akan mengunakan email daripada domain syarikat mereka seperti DHL.com,FEDEX.com dan sebagainya.

Anda boleh kenal. Ia sebenarnya adalah nigerian scammer! Mereka bukannya daripada UK,England ke apa. Ia adalah mat hitam dari afrika! Ia adalah salah satu daripada kaedah nigerian scammer beroperasi. Buat pengetahuan anda KDNK Nigeria terbesar adalah daripada penipuan manakala KDNK Somalia adalah daripada lanun.

Sebab itulah ianya dinamakan NIGERIAN SCAMMER. Ia adalah modus operandi individu atau kumpulan scammer daripada NIGERIA. Canggih? Tak la juga. Ia telah pun didedahkan 3,4 tahun lepas. Cuma rakyat Malaysia tak ambil tahu dan tiada peranan oleh media yang mendedahkan segala penipuan ini.

Harap anda dapat terus mengedarkan report percuma tu. Elakkan diri anda,keluarga anda dan rakan rakan anda daripada ditipu di internet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kat kawan Anda.
AliDropship is the best solution for drop shipping

Comments 3

  1. mamat October 10, 2008
  2. catzer October 15, 2008
  3. Melayu Boleh April 18, 2009

Leave a Reply