Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) 10 September 2011


Rasanya sudah ramai calon-calon untuk peperiksaan kemasukan Pegawai Tadbir dan Diplomatik telah menerima surat panggilan daripada SPA. Pada tahun ini, terdapat 2 sesi peperiksaan iaitu pada bulan Julai dan juga September. Namun, ia adalah untuk kemasukan batch yang sama. Malah keputusan kedua dua exam ptd ini akan diumumkan pada 23 September 2011.

Ia merupakan calon yang berlainan pada exam bulan Julai baru baru ini. Jadi mereka yang dipanggil pada peperiksaaan pada bulan Julai tidak akan dipanggil pada peperiksaan bulan September. Dimaklumkan untuk peperiksaan bulan September mungkin lebih sukar kerana masanya disingkatkan.

Bagaimana Untuk Membuat Persediaan Menghadapi Peperiksaan @ Exam PTD ini?

Anda bernasib baik dengan adanya Team TipsPTD yang banyak membantu calon-calon membuat persediaan bagi menghadapi peperiksaan pegawai kerajaan yang paling sukar ini. Saya pernah menghadirinya 3 kali, hanya sekali saya melepasi ke tahap Accessment di INTAN di Kemaman. Pada ketika itu tiada panduan langsung. Saya hanya baca apa sahaja dan berharap untuk berjaya dalam peperiksaan ini.

Skop yang sering ditanya dalam peperiksaan @ exam PTD ini adalah:

  • Pengetahuan am
  • Pengetahuan Matematik dan analatikal
  • Ujian Sahsiah dan Minat
  • Kemahiran menulis karangan (Bahasa Melayu dan Inggeris)
  • Kefahaman dan penguasaan bahasa

Ia sangat umum. Namun, calon-calon sekarang ini mempunyai talian hayat dengan Pakej Tips PTD yang membuat kajian dari tahun ke tahun tentang soalan soalan yang bakal ditanya kepada calon calon PTD. Pakej ini memang banyak membantu  dalam persediaan calon-calon PTD pada peperiksaan PTD sebelum ini.

Malah ramai yang berjaya layak menghadapi program Accessment di INTAN berdekatan mereka. Jadi saya boleh beri jaminan Produk Pakej Rujukan Peperiksaan Bertulis Pegawai Tadbir dan Diplomatik akan dapat membantu anda membuat persediaan untuk menempuh peperiksaan PTD yang bakal mengubah hidup anda daripada orang awam menjadi seorang pengawai kerajaan bergred A kerana pengawai PTD akan terlibat secara langsung dalam mengerakkan agensi kerajaan di semua kementerian.

Anda boleh mendapatkannya di laman rasmi

(+) Pakej Rujukan Peperiksaan Bertulis Pegawai Tadbir dan Diplomatik.

Peperiksaan ini mungkin melibatkan calon dari Perak sahaja. Negeri lain saya tidak pasti. Ia mungkin dapat mengubah nasib anda ketika menghadapi peperiksaan ini.

Ia cukup mencabar kerana ia masih dalam mood Hari Raya ketika peperiksaan dijalankan. Namun, ia bukan isu besar kerana semua penjawat kerajaan perlu bersiap sedia untuk menghadapi segala tugasan tanpa mengira masa. Ia adalah dugaan pertama sebelum anda bergelar seorang penjawat awam bergred M41.

Semoga berjaya ye!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kat kawan Anda.
AliDropship is the best solution for drop shipping

Leave a Reply