Awas Taktik Penipu Mencari Mangsa Di Facebook


Hari ini ada berita tentang tunpasnya satu sendikit menipu menerusi di Facebook di Harian Metro. Berikut adalah kandungan berita tersebut:

KUALA LUMPUR: Lima ahli sindiket yang menyamar rakan sembang di beberapa laman sosial sebelum ‘menjerat’ mangsa dengan kata-kata cinta sejak lebih setahun lalu ditahan dalam serbuan di sebuah rumah di taman perumahan elit di Kepong, di sini, pagi kelmarin.

Modus operandi sindiket terbabit yang terdiri daripada warga Nigeria, Thailand, Filipina dan warga tempatan berusia antara 20-an hingga 40-an termasuk tiga wanita itu dan seorang daripadanya baru melahirkan anak ialah melayan seberapa ramai pelayar dalam laman sosial di Internet menggunakan ayat-ayat cinta dengan tujuan memikat mangsa. Mereka akan menyamar sebagai kenalan dari luar negara.
Apabila mangsa sudah terpikat dan mabuk ‘cinta’, mereka akan memperdaya mangsa kononnya hendak menghantar barangan berharga sebagai tanda cinta.

Ketika proses penghantaran itu akan muncul pula ahli sindiket sama menghubungi mangsa dengan memaklumkan barangan yang dihantar ‘tersangkut’ di lapangan terbang dan perlu membuat bayaran tertentu jika mahu barangan berkenaan dihantar terus kepadanya.
Menurut sumber, rumah mewah yang disewa sindiket terbabit diserbu sepasukan anggota termasuk pegawai dari Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman kira-kira jam 11 pagi kelmarin.
Katanya, siasatan awal mendapati sindiket terbabit menjadikan rumah teres tiga tingkat itu sebagai markas utama kegiatan mereka, malah seorang wanita yang juga ahli sindiket itu masih berpantang berikutan baru melahirkan anak dua minggu lalu, namun masih melayari laman sembang bagi memerangkap mangsa terbaru.

Mereka akan menyamar sebagai kenalan daripada luar negara yang kononnya ingin “kembali” ke Malaysia. Malah saya pun dah dapat mesej daripada mereka ini.

Begilah caranya mereka memulakan “perhubungan”. Bagi lelaki, mereka akan guna Wanita sebagai profile. Manakala wanita, mereka akan guna Lelaki sebagai profile di Facebook.

Di atas adalah mesej yang diterima oleh Facebook isteri saya. Mereka ini akan mengayat mereka yang respon terhadap mesej mereka sehingga cair.

Jika mereka yang bujang atau “gatal” pasti akan melayan mereka ini. Mungkin sebab itulah Facebook dikaitkan dengan masalah rumah tangga.

Mereka ini bijak mengayat dan “push” mangsa mereka sehingga tertipu. Jika dilihat pada mesej yang saya terima pada gambar pertama, mereka mendesak untuk melayani mereka. Siap suruh ambik kat airport lagi. Mereka mengatakan mereka akan sampai dalam masa sebulan lagi. Siap suruh pergi jemput kat airport lagi. Sedangkan saya tak kenal langsung “minah” tu.

Lepas ini, mereka akan cakap la mereka kena tahan kat airport sebab bawa duit tak “declare” la. Pasti minta tolong bagi duit untuk settlekan dengan imegresen. Bagi mereka yang dah “cair” dengan ayat ayat mereka, pastinya akan masukkan duit ke dalam akaun sendikit mereka.

Ia adalah taktik dalam penipuan nigeria. Cuma platform digunakan sekarang ini adalah media sosial seperti Facebook, Myspace, Tagged dan sebagainya. Jadi hati hati ye. Jika anda terima mesej sebegini, delete je. Buang masa untuk anda layan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

  • sindiket penipuan parcel
  • kes penipuan dalam facebook
  • 447017042398
  • vgmc diserbu
  • penipuan cinta di facebook
  • nina zuren
  • penipuan cinta facebook
  • penipuan parcel dari uk
  • penghantaran barang dari london ke malaysia
  • penipu internat guna ayaat cinta
Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kat kawan Anda.

Comments 192

  1. cikgufaezah February 22, 2011
  2. assya March 15, 2011
  3. sham March 15, 2011
  4. lady May 10, 2011
  5. sham May 10, 2011
  6. lady May 10, 2011
  7. lady May 10, 2011
  8. sham May 10, 2011
  9. wanita July 2, 2011
  10. sham July 2, 2011
  11. wanita July 2, 2011
  12. sham July 5, 2011
  13. nurul July 8, 2011
  14. nurul July 8, 2011
  15. sham July 8, 2011
  16. nurul July 8, 2011
  17. sham July 8, 2011
  18. nurul July 8, 2011
  19. sham July 9, 2011
  20. lisa August 11, 2011
  21. sham August 11, 2011
  22. gina August 25, 2011
  23. Nyaris tertipu September 6, 2011
  24. sham September 6, 2011
  25. hus September 7, 2011
  26. Dylla ismail September 25, 2011
  27. Dylla ismail September 25, 2011
  28. Dylla ismail September 25, 2011
  29. nas October 4, 2011
  30. sham October 4, 2011
  31. amy October 5, 2011
  32. ieda October 6, 2011
  33. lia October 12, 2011
  34. lia October 12, 2011
  35. lady diana October 14, 2011
  36. sham October 15, 2011
  37. Suryani October 15, 2011
  38. angel October 16, 2011
  39. gina October 16, 2011
  40. gina October 16, 2011
  41. nana October 18, 2011
  42. sham October 18, 2011
  43. amy October 20, 2011
  44. Dylla ismail October 21, 2011
  45. Vasanth October 22, 2011
  46. amy October 23, 2011
  47. KRAIL October 24, 2011
  48. vee October 28, 2011
  49. S.K November 23, 2011
  50. eda November 25, 2011
  51. Mior November 26, 2011
  52. fit December 3, 2011
  53. halim January 4, 2012
  54. Norhaslinda January 11, 2012
  55. adita March 25, 2012
  56. zie June 4, 2012
  57. Anak Kelate June 6, 2012
  58. Rizal July 28, 2012
  59. khas April 8, 2013
  60. Catherine November 13, 2013
  61. sham November 14, 2013
  62. faridah huda December 6, 2013
  63. sarina February 1, 2014
  64. faz March 23, 2014
  65. sham March 29, 2014
  66. Jamian Sarif April 20, 2014
  67. eKA May 2, 2014
  68. sham May 6, 2014
  69. hada May 30, 2014
  70. dinX June 15, 2014
  71. rahim June 18, 2014
  72. aishah June 18, 2014
  73. NINA August 15, 2014
  74. nor helena raffy August 18, 2014
  75. sham August 24, 2014
  76. nurrisz September 1, 2014
  77. sham September 9, 2014
  78. anna81 September 15, 2014
  79. mohamad naim October 6, 2014
  80. aleez October 9, 2014
  81. Maria Rosell October 20, 2014
  82. Maria Rosell October 20, 2014
  83. Maria Rosell October 20, 2014
  84. sham October 21, 2014
  85. nadia diyana October 29, 2014
  86. mirae November 14, 2014
  87. rina November 24, 2014
  88. kakngah December 13, 2014
  89. sham December 15, 2014
  90. EMMA December 17, 2014
  91. sham December 17, 2014
  92. Muhammad Helmi December 19, 2014
  93. sham December 19, 2014
  94. Muhammad Helmi December 20, 2014
  95. ara December 31, 2014
  96. siti saleha January 3, 2015
  97. sham January 5, 2015
  98. siti saleha January 6, 2015
  99. Agnes January 18, 2015
  100. aku January 18, 2015
  101. sham January 18, 2015
  102. Muz January 20, 2015
  103. pris February 15, 2015
  104. sham February 15, 2015
  105. jemi April 14, 2015
  106. hakim April 16, 2015
  107. nor hani May 7, 2015
  108. dahlia May 28, 2015
  109. lia May 28, 2015
  110. Ct June 14, 2015
  111. sham June 23, 2015
  112. naji July 24, 2015
  113. naji July 24, 2015
  114. naji July 24, 2015
  115. Luisuan Tan July 25, 2015
  116. Halisa August 6, 2015
  117. yati August 9, 2015
  118. marnizah August 21, 2015
  119. marnizah August 21, 2015
  120. Kawe ore klate pn trtipu jgk August 26, 2015
  121. ira September 14, 2015
  122. tipahkenetipu September 22, 2015
  123. hafiz rahim October 12, 2015
  124. mirsya October 14, 2015
  125. amy October 15, 2015
  126. Raffid yang terselamat October 15, 2015
  127. sham October 20, 2015
  128. sham October 20, 2015
  129. hakim October 26, 2015
  130. biut November 7, 2015
  131. Julia November 23, 2015
  132. badruz December 18, 2015
  133. sham December 19, 2015
  134. beathres December 27, 2015
  135. iza December 31, 2015
  136. yanida January 11, 2016
  137. yasmin January 16, 2016
  138. Vladimir January 18, 2016
  139. yani January 21, 2016
  140. sham January 21, 2016
  141. yani January 21, 2016
  142. hmt January 27, 2016
  143. Ros j February 2, 2016
  144. sham February 2, 2016
  145. cyntia February 9, 2016
  146. sham February 9, 2016
  147. Zika February 21, 2016
  148. Athena February 22, 2016
  149. Athena February 22, 2016
  150. sham February 22, 2016
  151. sham February 22, 2016
  152. nadia March 1, 2016
  153. encik salleh March 7, 2016
  154. sham March 9, 2016
  155. Nasreen Hakim March 12, 2016
  156. sham March 12, 2016
  157. abumansur March 15, 2016
  158. lee March 19, 2016
  159. mathy March 23, 2016
  160. Fiona March 23, 2016
  161. lie@jue April 19, 2016
  162. Nor hussin April 20, 2016
  163. Nor hussin April 20, 2016
  164. Adam Roslan April 23, 2016
  165. sham April 24, 2016
  166. Bapak kau May 2, 2016
  167. Azz May 28, 2016
  168. Ibrahim June 6, 2016
  169. Mastura June 10, 2016
  170. sham June 11, 2016
  171. Insan terluka July 3, 2016
  172. SHALIZA July 12, 2016
  173. sham July 12, 2016
  174. ahmad shahimi July 17, 2016
  175. sham July 17, 2016
  176. Daus August 7, 2016
  177. ina August 13, 2016
  178. Zamliza August 15, 2016
  179. Zah August 21, 2016
  180. sha August 23, 2016
  181. sham August 24, 2016
  182. cindy August 28, 2016
  183. cindy August 28, 2016
  184. cindy August 28, 2016
  185. Ella86 September 13, 2016
  186. inaW October 26, 2016
  187. sham October 26, 2016
  188. ochiearie November 17, 2016
  189. dayang maziah December 19, 2016
  190. sham December 19, 2016
  191. dill January 18, 2017
  192. Shila March 4, 2017

Leave a Reply

error: Content is protected !!

Kemaskini Terbaru Terus
Ke Emel Anda

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.