Scam Alert: Akaun Public Bank Anda Telah Dikunci


Sekarang scammer semakin galak menghantar email phising ke email email rakyat Malaysia ni. Saya menerima average 30 email phising setiap hari. Yang terbaru email yang mengatakan akaun Public Bank saya telah dikunci. Saya tak de akaun Public Bank pun sebenarnya.

Mereka sebenarnya mencari mangsa secara rawak. Mungkin ada yang tertipu dengan menyangka akaun Public Bank mereka benar benar dikunci dan klik pada link phising tersebut. Biasanya email mereka berbunyi begini:

Public Bank Internet Banking anda telah dinyahdayakan kerana tidak aktif.
Untuk mengaktifkan semula anda Internet Banking, anda perlu mengesahkan nombor telefon anda. Sila ikuti langkah berikut:

1. Kunjungi website kami di http://adsl-68-21-83-141.dsl.ipltin.ameritech.net/public/
2. Masuk ke Internet Banking dengan menggunakan ID Pengguna dan Password.
3. Sahkan nombor telefon anda dengan memasukkan PAC (PBeBank Kod Pengesahan) yang anda terima.
4. Setelah pengesahan akaun anda, log out. mengakses akaun anda akan dikembalikan.
5. Sila tunggu antara 1-2 jam untuk perkhidmatan profil pengguna perlu mengaktifkan semula.

Terima kasih telah menggunakan PBE Public Bank.

___________________________
Copyright © 2010 Public Bank (6463-H) All Rights Reserved
___________________________
Sila jangan membalas email ini. peti mel ini tidak dipantau dan anda tidak akan menerima respon.
Anda menerima notis email kerana alamat ini disenaraikan sebagai kenalan pentadbiran untuk akaun PBeBank anda.

Yang lawaknya siap ada ayat “Anda menerima notis email kerana alamat ini disenaraikan sebagai kenalan pentadbiran untuk akaun PBeBank anda”. Ayat berbelit belit. Tak orang guna ayat “kenalan pentadbiran untuk akaun PBeBank” ni. Tapi scammer ni guna.
Apa yang perlu anda buat ialah abaikan email tersebut. Kalau boleh delete sahaja sebab akaun PB anda selamat dan tidak perlu dirisaukan. Ia adalah taktik scammer untuk curi duit anda menerusi internet banking. Mereka tidak boleh buat apa apa jika mereka tidak tahu username dan password anda.
Jangan beri TAC (Transaction Access Code) anda. Kat email mereka guna PAC. Nampaknya mereka tak sedar kot.
Jangan ikut apa yang mereka suruh tu sebab itu adalah cara untuk mereka curi duit anda.
Update skit: Saya baru menerima email baru yang meminta untuk Update no telefon.
During our regulary schedule account maintenance and verification we have detected a slight error in your information on file with us.
This usually happens for the following reasons:
– A recent change in your personal information (i.e. change of mobile phone number).
– Submitting invalid information during the initial sign up process.
– An inability to accurately verify your selected option of payment due an internal error within our processors.

Please confirm your mobile phone number by visiting Public Bank at http://c-68-63-109-23.hsd1.pa.comcast.net/www2/publicbank-my/ad31.txt
Please login using your User ID and Password, then enter the PAC you receive on your mobile phone.
If your account information is not updated, your Public Bank Online Banking will be limited and eventually deleted.

Memang takde keje lain dah scammer ni. Mencari mangsa je.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

  • semak baki akaun public bank
  • akaun public bank tidak aktif
  • Semak akaun Public bank
  • check no akaun public bank
  • cara check duit masuk dalam PBe
  • cara semak baki akaun public bank
  • rakyat jadi mangsa panipuan dapat panggilan dari no tidak di kenali dan di tudah panggubahan wang di pablik bank
  • rakyat jadi mangsa penipuan dapat panggilan dari no tidak di kenali dan di tudah panggubahan wang di pablik bank
Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kat kawan Anda.

Leave a Reply

error: Content is protected !!