Bagaimana Untuk Mengunakan Kupon Google Adwords


Telekom Malaysia telah bekerjasama dengan Google untuk mengedarkan kupon pengiklanan Google Adwords dalam berita baru baru ini. Bagi mereka yang menerima kupon ini, bagaimana untuk mengunakan kupon ini? Google Adwords tu apa? Kebanyakan IKS di Malaysia ini masih blur akan pengiklanan yang ditawarkan oleh Google ini.

Google Adwords

Ia merupakan pengiklanan pay per click yang ditawarkan oleh Google untuk para usahawan di seluruh dunia. Program ini terbuka kepada sesiapa sahaja samada individu ataupun syarikat. Dengan program ini, iklan tentang produk pengiklan akan disiarkan di kebanyakan laman web partner Google menerusi Google Adsense dan keputusan carian di Google.

Iklan Google Adwords

Iklan Google Adwords

Dalam gambar rajah diatas merupakan kedudukan iklan Google Adwords pada keputusan carian Google. Dengan kupon yang diberikan, anda boleh beriklan secara percuma sehingga kredit pengiklanan percuma tersebut habis. Caj dikenakan berdasarkan klik. Anda perlu membida bagi kata kunci yang anda inginkan. Contohnya anda menjual songket, jadi anda ingin mensasarkan mereka yang mencari songket di Google, anda perlu membida keyword tersebut. Contohnya anda membida 2osen, jadi anda akan dicaj 2osen bagi setiap pelawat yang bawa menerusi Google Adwords ini.

Caj ini akan dipotong daripada kredit yang anda perolehi menerusi kupon. Jika nilai kupon anda peroleh RM150, dengan bidaan 20 sen bagi setiap klik/pelawat. Anda akan mendapat 750 pelawat ke laman web anda. Anda akan dicaj apabila kredit pengikalan ini habis.

Bagaimana Untuk Mengunakan Kupon Google Adwords?

Anda perlu membuka akaun Google Adwords di http:/www.google.com/adwords/

Kemudian pada ruangan Billing, pilih Billing Preferences. Masukkan kod kupon tersebut pada ruang yang disediakan. Tekan butang Redeem.

Guna Kupon Adwords

Guna Kupon Adwords

Sebelum dapat mengunakan kupon ini, ada perlu aktifkan dahulu akaun Adwords anda dengan RM20.

Terdapat 2 kaedah pembayaran iaitu menerusi kad kredit dan juga bank transfer. Selain itu terdapat 2 pilihan bayaran iaitu Post Pay dan Pre Pay.

Post Pay merupakan kaedah postpay. Anda guna dahulu kemudian pada pertengahan bulan, Google akan caj kad kredit anda.

Pre Pay pula merupakan kaedah prepaid. Ia bermakna anda perlu topup akaun anda terlebih dahulu untuk bolehkan iklan anda berjalan. Jika kredit anda habis, anda perlu topup akaun anda. Ia lebih selamat tetapi agak lambat.

Kupon pengiklanan Google Adwords ini hanya boleh digunakan pada akaun Google Adwords yang baru sahaja.Ia tidak boleh digunakan pada akaun lama. Kalau tidak tahu untuk mengunakannya, anda boleh jual je kupon tu kalau ada yang berminat.

Kalau nak belajar tentang Google Adwords, anda boleh dapatkan Panduan Adwords ataupun Seni Adwords.

Pengiklanan di Google Adwords memang sangat berkesan. Cuma jangan sembarangan kerana anda mungkin akan kerugian jika tersilap teknik. Selamat menjelajah Google Adwords.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kat kawan Anda.
AliDropship is the best solution for drop shipping

Leave a Reply