Oh..Pulau Batu Putih Dapat Kat Singapura!


Singapura nampaknya akan bertambah luas apabila Pulau Batu Putih dapat kepada mereka. Jangan mereka tambak sampai kat Pulau batu Putih dah la. Kalo tambak, rombohkan je tambak Johor tu. ekekeke

Menurut Utusan, Malaysia kalah 12-4 bagi Pulau Batu Putih, namun pulau Batu Tengah atau Middle Rocks milik Malaysia. Mungkin sebab Singapura ada banyak aktiviti kat Pulau Batu Putih. Ia sebagaimana Pulau Sipadan dimana Malaysia berebut dengan Indonesia. Malaysia menang untuk tuntutan Sipadan.

Apa yang menariknya ialah luasnya 0.2 hektar, berbatu-batu dan kira-kira 12.8 km dari Pengerang dan 64 km ke timur Singapura dan hanya 20 minit dengan bot laju dari Teluk Ramunia, Pengerang, Johor.

Pulau baru Putih

Jika dikira jarak, 12.8km(Malaysia) dan 64km(Singapura)… Akhirnya ia sah milik Singapura dimana Ia merupakan sebuah pulau dari Malaysia sebelum tahun 1965.Singapura telah keluar daripada Malaysia pada 1965. Ini bermakna sempadan Singapura hanya 12.8km daripada Johor!

Dan Singapura ada 64km untuk menambak laut bagi menampung penduduk mereka yang semakin ramai. Nak tambak,jangan la tambak sebelah Malaysia.Tambak sebelah laut sinun dimana takde orang yang nak pertikai. Jika tak, ia  mengundang pelbagai isu alam sekitar sebab air di Selat Johor tersekat.

Apa dah jadi Pak Menteri? Hujah tak cukup kuat ke yang membolehkan Pulau Batu Putih menjadi hak Malaysia? Dah terlambat dah sekarang ni. Terima la keputusan ICJ tu. Nasib baik Pulau Batu Tengah dapat kat Malaysia. Kalo tak melopong la, hilang semua pulau diantara Johor dan Singapura.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Klik Untuk Share..Semoga Bermanfaat Kat kawan Anda.
AliDropship is the best solution for drop shipping

Comments 2

  1. titan May 24, 2008
  2. linda May 29, 2008

Leave a Reply