Skim Virgin Gold Mining Corporation (VGMC)

Setelah mendapat pelbagai respon dan komen sebelum ini, saya mengambil keputusan untuk menstrukturkan kembali artikel tentang VGMC ini. Ia adalah untuk memudahkan pembaca membuat penilaian terhadap skim ini.

Apakah VGMC?

Terdapat beberapa permintaan daripada beberapa pembaca di FB yang meminta agar menulis satu review tentang Skim yang ditawarkan oleh Virgin Gold Mining Corporation (VGMC). Sekali imbas seperti ia adalah syarikat Richard Branson yang terkenal dengan jenama Virgin atau dalam bahasa Malaysia; DARA. Laman web rasmi adalah www.vgmc.com

 

Laman Web VGMC

Laman Web VGMC

Adakah VGMC Syarikat Berdaftar?

Jawapannya adalah YA. Ia didaftarkan di Panama iaitu negara syurga mereka yang ingin melarikan diri daripada cukai. Daripada komen dan link yang diberikan, anda boleh rujuk di Sini.

http://www.panama-offshore-services.com/panama_corporation_foundation_name_search.htm?ENTITYNAME=VIRGIN+GOLD+MINING+CORPORATION&TYPE=CORP&START=1&ID=356393

Ia disahkan oleh syarikat lawyer ini:

http://www.justanswer.com/law/5o6p3-vgmc-com-scam.html

Presiden VGMC?

Namun setelah diselidiki, ia langsung tidak ada kena mengena dengan Sir Richard Branson. Menurut laman web mereka, president syarikat ini adalah Kenneth Elinger yang merangkap PRESIDEN, CEO dan juga VICE PRESIDENT OF FINANCE. Siap tiga jawatan utama dipegang oleh seorang individu. Haibat betul. Dalam sesuatu organisasi, ia akan pincang apabila seorang individu memegang banyak jawatan “pengarah”.

Keraguan:

 1. Kebiasaannya dalam amalan sesebuah organisasi yang baik, kesemua jawatan utama dipegang oleh individu berlainan bagi mengelakkan keputusan yang salah dalam menentukan halatuju syarikat. Jadi tidak wujud istilah kuasa “veto” dalam organisasi sebaliknya ia adalah keputusan bersama.

2  Daripada laman web Panama Offshore Services, Nama GERASIMO SAMUDIO, menjadi president, bendahari dan setiausaha. Pada laman web VGMC adalah Ricardo Luigi Oliviera. Tidak banyak maklumat berkenaan individu tersebut.

Namun berbeza dengan GERASIMO SAMUDIO, nama beliau muncul menjadi Director kepada ratusan syarikat yang mendaftar di Panama. Kebanyakannya syarikat pelaburan yang sejenis dengan VGMC. Anda boleh rujuk ini:

http://ohuiginn.net/panama/person/GERASIMO%20SAMUDIO

Ia seolah olah indiividu ini menjadi proxy kepada mereka yang ingin membuka syarikat di Panama. Perkara ini adalah perkara mudah di negara ketiga. Mungkin tiada pemantauan atau undang-undang yang lemah. Jika mendapat bayaran, ada diantara mereka sanggup buat apa sahaja. Saya syak penubuhan syarikat ini, mengunakan proxy. Jadi ia akan menyukarkan pihak berkuasa untuk bertindak jika sesuatu yang berlaku.

Inilah yang dibincangkan oleh forumer panama.

http://www.panamaforum.com/business-panama/39979-virgin-gold-mining-corporation.html

Apa yang berlaku pada struktur organisasi berkenaan, ia tidak dapat dipastikan sebab bermula tahun 2010 VGMC mula dikenali setelah menawarkan CPS pada 1 Januari 2010.

Konsep

Konsep pelaburan syarikat ini ialah mereka menawarkan share yang dinamakan Convertible Preferred Stocks (CPS)  dan menjanjikan pulangan 10%% setiap bulan sebagai dividen. Ya. Setiap bulan! PNB hanya menawarkan dividen saham amanah seperti ASB sekali setahun. Mereka menawarkan dividen SETIAP BULAN. Jadi setahun, akan dapat 120% dividen daripada syarikat. Dividen mereka dibayar dalam bentuk emas.

Ini sudah bagus kan.Melabur 1000 share, dapat 0.1oz emas setiap bulan. .hehehe.. Nanti dulu, baca dulu sampai habis artikel ini. Mereka juga menawarkan insentif kepada mereka yang membawa pelabur baru kepada mereka.

Macam best je pelaburan macam tu kan. Sekali bayar dapat pulangan setiap bulan..Dok goyang kaki je..

Berita baiknya, setakat ini VGMC masih membayar dividen ahli mereka. Jadi mereka yang berminat untuk melabur, ia adalah atas tanggungan sendiri.

Sekarang mereka ini menawarkan Pre IPO.  Namun, ada beberapa “alert” daripada beberapa badan di US seperti Suruhanjaya Sekuriti Amerika Syarikat yang perlu diambil perhatian.

http://www.sec.gov/investor/alerts/pre-ipo.htm

http://www.sec.gov/investor/pubs/preipo.htm

http://www.finra.org/Newsroom/NewsReleases/2011/P123322

Menurut ahli VGMC, mereka sedang mengumpul dana untuk penyenaraian di NY Stock Exchange.

Betul atau tidak. Itu tidak dapat dipastikan kerana pihak VGMC tidak mengeluarkan sebarang rekod prestasi kewangan mereka. Biasanya syarikat yang menawarkan IPO, akan menyediakan satu prospectus untuk rujukan para pelabur untuk menilai sebelum membuat sebarang pelaburan. Dalam kes ini, tiada rekod prestasi kewangan mereka didedahkan kepada umum.

VGMC dikatakan beroperasi pada tahun 2001, jadi pastinya sudah ada penyata untung rugi. Apatah lagi jika mereka ingin menyenaraikan syarikat mereka ke NYSE iaitu pasaran saham paling aktif didunia.

Lagi Persoalan

Itu pasal skim syarikat tersebut. Inilah yang pahitnya tentang pelaburan sebegini. Ia mengundang beberapa persoalan?

1.Bukan Syarikat Perlombongan

Mereka adalah syarikat perlombongan. Persoalannya di mana? Mana lombong emas mereka? Setiap syarikat  perlombongan emas pasti akan mengumumkan lokasi lombong mereka. Kemudian saya mencari senarai pelombong emas dunia incase ada syarikat dara Virgin ini. Namun ia tidak wujud.Tiada syarikat perlombongan emas yang bernama VIRGIN GOLD MINING CORPORATION.Anda boleh rujuk senarai syarikat pelombong emas di Sini. Dalam senarai tersebut ia turut menyenaraikan rezab emas yang dipegang oleh setiap syarikat perlombongan emas ini. Yang ada dalam senarai pelombong yang paling hampir ialah Vista Gold, bukan Virgin Gold.

Jadi ia bukan syarikat perlombongan seperti yang didakwa.Itu baru satu hujah saya yang mengatakan syarikat ini adalah penipuan semata mata.

Update: Mereka mereka yang terlibat, syarikat ini melabur dalam syarikat lain yang terlibat dalam perlombongan. Tapi tidak dapat dipastikan syarikat mana. Ia masih kabur dan tidak dapat dipastikan.

Ada yang menyatakan lokasi lombong dirahsiakan kerana takut dirompak. Bagi saya ia tidak boleh dijadikan alas an kerana semua syarikat perlombongan dunia mengistiharkan jumlah emas yang dimiliki dan dilombong oleh syarikat mereka.

2. Scam Alert Daripada Securiti dan Bank di beberapa negara

Syarikat ini dimasukkan dalam senarai blacklist di Malaysia dan juga Singapura. Ia dibuktikan menerusi emel yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Consumer Portal Singapura.

Amaran Suruhanjaya Sekuriti

Amaran Suruhanjaya Sekuriti

Bagi amaran Investor Alert daripada Kerajaan Singapura anda boleh rujuk di SINI.

Update: Ia masih lagi dalam senarai Suruhanjaya Sekuriti tersebut.

3. Perubahan Harga Emas Harian Tidak Besar

Harga emas memang berubah ubah.Pelabur hanya akan untung apabila harga naik. Ia sama seperti pasaran stok. Berbeza dengan forex, pelabur mereka boleh buat untung apabila pasaran jatuh ataupun naik. Konsep perdagangan stok dan emas ialah beli ketika murah, jual ketika mahal.

Mana mungkin syarikat boleh membayar “dividen” dengan jumlah besar jika untungnya kecil? Apa akan jadi apabila harga emas turun? Tiada untung diperoleh. Ia dinamakan Spot Trading. Contohnya anda membeli emas 10 oz dengan USD800/oz, kemudian harga emas meningkat kepada USD805/oz, jadi pelabur akan untung USD50 jika dijual ketika itu. Pergerakan pasaran emas sangat pantas. Pelaburan emas juga memerlukan modal yang besar.

 

Kredit : Aidid Muaddib, Emaskini.com

Terdapat beberapa maklumat baru pada ruangan komen untuk dinilai bagi mereka yang berminat untuk menyertainya. Namun, risiko adalah tanggungjawab anda sendiri. Sebagai pelabur, anda layak untuk mendapat semua maklumat yang diperlukan bagi melaburkan duit anda. Jika ia dirahsiakan, ia pasti ada udang di sebalik batu.

Sekali lagi, duit pelaburan adalah duit anda. Ia tiada kaitan dengan saya pun. Saya hanya membuat analisis untuk membantu mereka mendapatkan maklumat berkenaan dengan syarikat ini. Keputusan dan risiko adalah tangungjawab anda sendiri.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Incoming search terms:

 • vgmc malaysia
 • vgmc
 • vgmc tipu
 • virgin gold
 • vgmc com online portal
 • kenneth elinger
 • vgmc scam
 • www vgmc com online portal
 • virgin gold mining corporation wiki
 • virgin gold mining corporation malaysia
Pin It

271 thoughts on “Skim Virgin Gold Mining Corporation (VGMC)

 1. Walaupu saya rasa agak terlewat untuk menyertai forum ini dalam memberikan pendapat, namun tak pelah. Mungkinn boleh membuka minda semua orang secara positif.
  Ramai org mempertikaikan daripada mana syt dapat keuntungan untuk diagih agihkan dividen 10% setiap bln kpd pelabur.
  Mari kita bincang perkara ini secara positif.
  Katakanlah VGMC tidak melabur di perlombongan emas sebaliknya menjalankan aktiviti dagangan saham emas.
  Difahamkan sudah kedapatan 100 negara yg menyertainya. Katalah hitung panjang syt boleh mengumpul 10,000 lot bagi setiap 1 negara. 100 negara bermakna sudah terkumpul jumlah l juta lot. 1 lot (1000 unit) berharga USD1150 harga semasa September 2011. Drp 1 juta lot tersebut, didalamnya terdapat diantara 560000 mata hingga 600000 mata yg boleh didagangkan setiap hari.
  Nilai 560000 mata itu saya kira sepertimana nilaian mata yg diberi oleh VGMC kepada pelabur pelaburnya 0.56 hingga 0.6 mata utk setiap 1 lot untuk didagangkan. Mungkin jumlah mata yg boleh didagangkan oleh VGMC lebih drp itu. Katalah pada hari ini jam 6 pagi waktu Malaysia harga emas ketika itu ialah USD1840 bagi setiap 1 oz dan pada masa yg sama syt membeli separuh sahaja drp jumlah nilaian mata yg ada iaitu 300000 mata. Pada jam 9 pagi harga telah meningkat, tak payahlah ambil banyak, katalah ketika itu harga emas naik USD10 bagi 1 oz dan dalam masa yg sama syt terus menjualnya. Berapa syt dapat…? 300000 x USD10 =3,000000 (3 juta). Itu saya kira secara bangsat dgn kenaiakn harga emas USD10 dalam tempuh 3 jam. Apa kata kalau harganya lebih drp itu dgn masa yg singkat serta berlaku jual beli lebih drp sekali dalam masa 24 jam. Adalah difahamkan trading emas tak sama seperti trading forex. Kalau di forex apabila rugi terus hilang modal pokoknya sekali. Tapi trading emas bila rugi maka ia akan ditolak pada keuntungan jualan selepasnya. Modal pokok untuk trading tak hilang.
  Saya sering melihat pegerakan graf naik turun harga emas. Pada pendapat saya jika sesaorang itu mahir dalam menganalisa turun naik harga emas dan mereka betul betul pakar dan mahir dalam bidang ini saya rasa dalam masa 1 hari syt atau individu tertentu menghadapi risiko kerugian adalah zero. Saya perhatikan harga emas kadang kadang naik hingga USD30 dalam masa 3 jam walaupun ianya turun balek selepas itu akan tetapi ianya naik semula kemudiannya. Sebab itulah kepakaran dan kemahiran trading diperlukan.
  Apa kata kalau VGMC mempunyai orang yg pakar dan mahir dalam bidang tersebut..?
  Kita ambil yg positif.. katalah dgn keuntungan tersebut maka VGMC telah berkongsi keuntungan dgn pelabur pelaburnya iaitu memberi dividen 10% sebulan disamping menyediakan satu platform tempat pelabur melakukan dagangan jual beli secara harian dgn memberi nilaian mata percuma untuk didagangkan setiap 1 lot sebanyak 0.56 mata. Saya mendapat tahu dgn hanya 0.56 mata tersebut ada beberapa pelabur yg cekap berjaya meraih keuntungan USD300 hingga USD500 sebulan drp hasil dagangan jual beli emas melalui internet. Saya rasa dengan keuntungan yg begitu besar tiada mana mana pelabur yg akan menjual semula saham saham mereka melainkan mereka menikmati keuntungannya setiap hari dan bulan. Apatah lagi VGMC meramalkan nilai bagi 1 unit sahan pelaburan mungkin mececah USD3 pada 2015. Seorang kawan saya yg membeli 10 lot saham, pada bulan lepas berjaya meraih keuntungan sebanyak USD1600. Itupun dalam keadaan dia tak pandai dan hanya melakukan dagangan secara ikut suka bukan bedasarkan kemahiran dan kepakaran. Masihkah tak nak menerima hakikat berapa VGMC raih keuntungan jika dia ada 1 juta lot saham yg boleh didagangkan dlam masa sehari.
  Saya rasa kita tak boleh nak samakan VGMC dgn syt SKIM CEPAT KAYA yg berlamabak samada dalam atau luar negara yg semata mata mengharapkan kemasukan ahli baru untuk dipungut duit mereka bagi diagih agihkan kpd peserta terdahulu. Bagi skim cepa kaya suatu masa nanti duit dalam kantung mereka akan kehabisan jika tiada berlaku pertambahan ahli dimana duit mereka tidak diniagakan sebagaimana VGMC. Adalah suatu kebodohan yg teramat sangat bagi saya jika VGMC dgn modal yg telah terkumpul begitu banyak dan dgn peluang yg ada didepan mata tidak di gunakan sebaik mungkin utk membuat pelaburan dagangan emas. Saya rasa VGMC tidaklah sependek itu akalnya tidak seperti orang kita yg hanya kejar keuntungan jangka pendek.
  Ok…mari kita fikir yg positif, apa kata jika VGMC melabur di pelombongan emas..? Maaf disini saya tak dapat nak anggarkan berapa keuntungan yg diraih oleh VGMC setiap hari macam menganggarkan perlobongan minyak yg boleh dapat 1000 tong sehari atau kelapa sawit 1000 tan sehari. Saya tak pernah didedahkan dan digambarkan tentang pelombongan emas.
  Ada orang petikaikan beli emas mesti dapat emas jika tidak haram hukumnya. Untuk makluman semua VGMC tidak menjual emas kpd pelabur pelabur akan tetapi menjual saham saham pelaburan emas dengan nilaian semasa 1 unit= USD1.15 dgn minima pembelian sebanyak 1000 unit (USD1150) dan maksima kurang 1 cukup 1 juta unit. Macam kita beli unit unit saham ASN, ASB, BANK RAKYAT, TNB, TELEKOM, FELDA, PERTUBUHAN PELADANG, ASM, PUBLIK MATUAL dll. Tak salahkan jika mereka di VGMC tunggu hingga 2015 untuk menantikan ramalan yg mengatakan 1 unit sahamnya akan mencecah USD3 sebagaimana di TNB, FELDA TELEKOM dll tu.
  Ada yg kata dividen tetap 10% tu yg menjadikannya tak halal. Tapi apa yg dimaklumkan ialah dividennya sahaja 10% akan tetapi nilaian harganya tak tetap Ia begantung pada harga emas semasa. kalau harganya tinggi banyaklah dapatnya, jika harga emas rendah ketika tu kuranglah dapatnya.Juga tentu tak salahkan, jika mereka tunggu harga emas tinggi sedikit baru tukarkan kredit emas tu ke bank tempatan dalam bentuk RM.
  Ok…katalah Kerajaan Malaysia tak iktiraf…..Apa kata kita cadangkan kerajaan tubuhkan satu badan penyaisat dan siasat betul tak apa yg VGMC dakwakan tu benar benar ujud. Ujud dari segi ujudnya syarikat tersebut dgn adanya pejabat, kakitangan dll. Betulkah apa yg didakwanya tu yg dia membuat pelabuburan emas, tak kiralah samada melombog atau buat dagangan jual beli emas. Jika betul betul ujud, maka kita minta kerajaan benarkan rakyat melabur sama. Ini kerana dgn keuntungan yg lumayan dipihak pelabur maka adalah satu kerugian dan kebodohan yg ketara jika ianya terus terus dihalang. Sedangkan di VEMMA BUILDER jus manggis yg untungnya ciput dan belum tentu dapat untung jika tak de ahli downline disamping mintain bulnanan yg mahal boleh diluluskan, makanya tak de sebab VGMC tak boleh. Perkara halal haram tu boleh diperbaiki dari segi teknikalnya kerana pekara yg pokoknya emas itu adalah halal untuk diuusniagakan. Disini pihak kerajaan boeh memainkan peranannya untuk bebincang dgn pihk VGMC.
  Akan tetapi jika tidak……selepas di buat siasatan ternyata ia SCAM , penipu, pembohong, penyangak dll, maka segera istiharkan di seluruh saluran media yg ada dan seru semua pelabur hentikan aktiviti mereka dan jual balek semua saham yg ada jika boleh.
  Diharapkan pandangan saya ini dapat meredakan semua pihak yg tengah panas disebabkan pandangan pandangan negatif dan berunsur hasad semasa memberikan paandangan
  Teima kasih.

 2. Sedikit tambahan….
  Petikan sebahagian di atas…

  Adalah suatu kebodohan yg teramat sangat bagi saya jika VGMC dgn modal yg telah terkumpul begitu banyak dan dgn peluang yg ada didepan mata tidak di gunakan sebaik mungkin utk membuat pelaburan dagangan emas sedangkan ramai pihak meramalakn harga emas bakal mencecah USD3000 hingga USD5000 1 oz pada masa akan datang. Bodoh sangatkah VGMC dgn mengambil keuntugan sedikit pada masa jangka pendek dan meninggalkan keuntungan yg bakal diraih untuk tempuh jangka panjang. Saya rasa VGMC tidaklah sependek itu akalnya tidak seperti orang kita yg hanya kejar keuntungan jangka pendek.

 3. Ambo setuju dengan anak jawa. Banyak juga ilmu ambo dapat dari demo tu.

  Ambo ahli vgmc jugo tapi 1 lot jah main. itu pun banyok la jugok dapat profit setakat 3 bulan nii… Belum balik modal lagi, mungkin lepas 6 bulan dapat rasonyo.

  Ambo ada ticketing ker VGMC pasal lombong emas pada 4/10/2011, malu jugok tanyo pasal tu kat dio sebab kalu faham English, mungkin kita boleh pahe betul. VGMC kato, dio memang tak ado lombong emas tetapi membuat joint venture, melabur, memberi modal, trading dengan syarikat-syarikat lombong emas. Lagipung, syarikat lombong emas berdaftar tak semestinya mendedahkea semua pelabur-pelabur mereko. Di masa akan datang waktu IPO tubik, mungking start operasi lombong sendiri.

  Kepada En. Syam, ambo pun setuju jugok kalau apo hok anak jawa kato tu ada hok tok betul. Bimbang jugola kalu vgmc guna skim ponzi. Harap-harap vgmc bukan guna 100% skim ponzi tapi make use the capital from downline untuk bino masa depan syarikat. Ambo ada check web vgmc nii…. dio register tahun 2001, tamat website pada 2019.

  Lepas dio introduce CPS (Convertible preferred stock) shares tahun 2010, lepas tu macam-macam keluar skim lain bermula tahun 2011.

  Harapan, Suruhanjayo Skoriti tak block lah website vgmc.com nii selagi tak ado ore yang duitnyo keno buat lari oleh upline atau vgmc tok bayar profit kepado shareholders. Tapi, vgmc2u.com, vgmc.asia…aaa hok ni boleh block terus.

  Syam tak minat ker try dulu vgmc hehehe? Sebab apo, sebabnyo, ambo pun tok kayo-kayo jugo hingga sekarang ni… (Maknanyo vgmc ini bukanlah skim cepat kayo walau lebih cepat kayo sikit dari asb) kecuali ambo rajin and pandai banyok downline atau ambo sudoh doh jadi jutawe sebelum melabur banyok dalam vgmc.

 4. salam….kbtln pulak mggu ney wak nk join vgmc…bila di renungkan pbahasan tingkat tinggi d atas td…wak dh dpt mnilai,,kptsnnya wak nekat nk join…dagangn jual beli saham tu kira ok la…sblm ney pon wak dh join mcm2 saham karut kat msia yg rupa2nya cuma kreativiti leader2 jer yg buat…hancussssss,,,bungkus,,,seb baik x mkn nasi bungkus…apa pun wak ni org yg berani mcuba, walau pu dh hampir2 tk bdaya saing…tk kisah,,,,biar wak jatuh bkali-kali…selagi MISAI xjejak tanah,,.wak akan bgn stiap kali jatuh…krn wak mampu mngubahnya….sape sokonggggg!!!!! ada yg sokong wak tak neyyyy

 5. Macammana dgn halal haramnya. Adakah peniagaan ini syariah compliance? Kena ambik kira gak sbb tak guna dunia untung tapi rugi d akhirat.

 6. Pendapat ambo,

  halal haram tu mungkin lebih kurang macam ASB lah (Kito pun tahu ada yang kato ASB itu adalah haram). Meremang juga bulu roma ambo, sebab ambo anok beranok ada juga simpanan dalam ASB sehingga kini.

  Main salah satu saham gold seperti ini, boleh jadi haram andaikata modal dari pelabur Islam digunakan pada jalan yang haram. Syarikat ini kata dia guna duit pelabur untuk pelaburan emas berpadanan dengan wujudnya syarikat ini adalah untuk melabur dalam perlombongan emas melalui syarikat-syarikat pelombong dan lain-lain bentuk pelaburan.

  Tetapi tak tahula, betul ker tak betul. Main saham apo-apo aje memang sensitif kalau kito bicara halal-haram. Sebab sesiapo saja yang melabur biasanya mengikut apo-apo yang ditawarkan oleh syarikat itu dan ini.

  wallahualam.

 7. assalam just nak kongsi kejayaan dgn vgmc. alhamdulillah dlm tempoh 5 bulan saya join vmgc modal saya telah saya dapat dan keuntungan skrg di anggarkan lebih 16%. banyak2 plan2 pelaburan internet online saya dapat rasakan vgmc adalah yg terbaik malah pulangan yg diberikan adalah sgt pratikal jika dibandingkan plan pelaburan internet yg lain yg memberikan pulangan 1 hingga 3% perday lebih kepada money game. apapun setiap pelaburan ada risk yg tersendiri. pastikan anda bersedia dan jgn invest dgn duit pinjaman 100 % sehingga tidak termampu utk anda byr jika berlaku sbrng kemungkinan. saya cdgkan anda beli barang kemas terlebih dahulu dan cagarkan emas di bank kemudian duit yg diperolehi barulah di invest di dlm vgmc. insya’allah dlm tempoh 5 bulan emas yg anda pajak mampu utk anda tebus. Bgi saya jika anda faham pastinya anda akan berterima kasih kpd vgmc kerana membantu kita memperoleh pendapatan bulanan dlm menghadapi kos sara hidup yg meningkat. dgn hanya modal rm4000 mampu menjana pendapatan lebih rm400 sebulan tetapi tidak akan buatkan anda muflis jika berlaku sebarang kemungkinan. melaburlah dgn bijak. insya’allah yg lain kita tawakal kpd Allah.. insya’allah anda juga boleh berjya.

 8. Salam semua kenapalah orang melayu ni bodoh nak mampus.dah tau sc dah blacklist tak boleh invest nak invest juga.Gina oral silky ah bodoh.mana Ada duit free dalam dunia ni.belum kena tipi puji melambung bila ken a tipi macam anjing menyalak salahkan kerajaan.bodoh punts melayu malasnak mampus

 9. Salam untuk semua. Saya dah join dari bulan Mac 2010. Tak perlulah nak di besar2xkan. Klu x suka tak payah masuk. Kami adalah dari orang yang berani mengambil risiko. Klu tak yakin simpan je kat Bank2x tempatan. Senangkan. Tapi bila kami kaya jangan pulak merah mata. Untuk makluman saya tak terfikir boleh simpan tunai melebihi 500k dalam masa setahun 8bulan, Saya tak perlu mancari org…trading saja…

 10. VGMC SCAM-klu diaorg nk join vgmc pun ikut suka diaorg la bkn kacau duit ko pun xxx..yg ko dok maki guna nama melayu ni apa hal,lain kali nk mengutuk jgn guna perkataan melayu paham!…HARAM JADAH btoi vgmc scam ni.

 11. Sabar-sabar jangan berbaloh sesama kito semuo…..
  Kita patut hormati blog sham nii sebagai platform perbincangan bukan
  permusuhan…Sabar-sabar

  Pertama kita wajib memahami dan redha dengan 2 erti sesuatu REZEKI….
  1. Sesiapa berdoa dan berusaha keras, tetapi seandainya tuhan telah tetapkan yang demikian itu bukan rezekinya, maka tiadalah rezeki melimpah luah untuknya walau apa jua usahanya.
  (contoh: Macam sayo, dah 4 bulan join vgmc, tapi tak kayo-kayo, ciputt aje income)

  2. Sesiapa yang tidak berdoa mahupun kurang berusaha, tetapi seandainya tuhan telah tetapkan rezekinya melimpah luah, maka dia tetap mendapat rezeki tersebut.
  (contoh: keturunan orang-orang berada atau jutawan vgmc atau seseorang yang menang loteri)

  Sumber ilmu diatas: Dari pengajian pondok masa ambo kecik-kecik dulu.

  Maknonya, kalau kita boleh terima hakikat rezeki itu, maka hasad, dengki, tamak, kutuk,ngumpat dan sealirannya itu MUNGKIN boleh dielakkan…

  wallahualam.. sesungguhnya tuhan bersama orang-orang yang sabar.

 12. halal? Tak. Haram. Ya, Ada banyak artikel UZAR yang boleh dirujuk. Begitu juga buku-buku tulisan ulamak tentang kewangan islam dan juga fikah.

 13. Salam…
  Seronok juga saya membaca cerita2 di atas ni… sebenarnya sekadar pendapat individu itu okey…. En. Sham juga tidak boleh mengatakan bahawa program2 ni haram dsb.
  1. Pelaburan emas online;
  -Sebenarnya sekarang ini orang pakai istilah “Paper Gold” dan bukannya emas fizikal lagi dalam perniagaan moden. Sape berani bawak emas berkilo2 dan siapa pula berani mengaku dia ada byk stok simpanan emas ??
  Kalau di US, bila saja matawang mereka jatuh, maka penyimpan wang di bank tadi akan telefon bank supaya simpanan mereka ditukar ke paper gold yg bersamaan membeli stok emas yg byk agar penurunan matawang tidak akan menyusutkan nilai harta merek jika ditukar kpd emas. Bila keadaan matawang stabil, mereka akan call bank agar tukar kpd nilai currency pulak. Jika ada simpanan USD10 juta nak beli emas fizikal dan angkut sana-sini, matila… pasti kena rompak. Lagipun bukannya senang nak dapat penjual/pembeli dalam masa singkat !
  -So, saya percaya yg skim VGMC atau juga ECMC (yg baru) adalah merupakan program yg betul dan saya sokong yg Anak Jowo hujahkan. Memang melakukan trading emas online di platform spt forex tu, sangat menguntungkan berkali2 ganda dan bukannya 1 masalah utk membayar dividen kpd pelabur.
  -Soal SC dan Bank Negara tidak lulus tu, isunya tak sama sbb program ini beroperasi secara online… dunia tanpa sempadan bro !! Kejaan pasti tak suka sbb takleh kutip cukai… itu saja ! Kalau dapat cukai… arak, judi, jual babi semuanya boleh… fikirkan !
  PNB & ASB mmg tak bagi bulanan sbb mereka saja jer nak cekik duit rakyat dgn cara yg halal…

  2. Speedline;
  -Ini juga hampir sama dgn konsep trading emas tadi. Jika ini skim penipuan, mana mungkin speedline boleh ada sykt broker sendiri iaitu Speed-Trader ?? Sykt ini mmg dah lama.. manakala speedline-inc adlah anak syarikat yg ditubuhkan kemudian. Takkan anak nak ditubuhkan lebih awal dari induk (Speed Equity Holing Ltd)??
  -Apa yg haram ? Ustaz Zaharudin mmg haram… cari glamour dan publisiti murahan, tapi masuk iklan dlm suratkhabar yang juga menerima iklan arak.. mmg dia bersubahat. Lagipun ramai yg tak faham forex. Ianya adalah perdagangan matawang yang sering berubah2… maknanya sesiapa sahaja yg menggunakan wang, maknanya dia juga terlibat dgn forex yang menyebabkan harga matawang tadi berubah2. Mungkin Ustaz Zaharudin tu masih menggunakan sistem barter-trade agaknya !! Kalau anda ingin tahu, semua bank di Malaysia mendapat keuntungan daripada forek sekitar 30% setiap bulan. Sila tanya mana2 pegawai bank yg anda kenal !
  -Ustaz zaharudin ni dah pegi haji ke belum ? Kalau dah pegi, konfem dia dah tukar RM ke Rial… itu forex juga namanya… tp tak apa, ianya halal kalau utk kepentingan dia… tp bg kita yg miskin terus harim. Inilah kenyataanya cara golongan bangsawan dan atasan utk mengekalkan taraf mereka agar org2 miskin tidak akan mendapat lebih dari mereke… samalah jika mereka ni berdoa “Ya Allah, berilah aku kekayaan… jika kau tak mahu bg aku kekayaan, Kau bagilah semua orang lain miskin belaka”.

  Kesimpulannya… fahamilah dahulu apa2 sistem/program dan kena juga tahu sistem perniagaan online yg tanpa sempadan hari ini.

  Sekadar rujukan: Pihak kejaan M’sia pernah juga nak mengharamkan ASTRO suatu masa dulu… tetapi ASTRO induk didaftarkan di UK, mereka kata tak ada masalah kejaan nak haramkan sbb mereka boleh beroperasi melalui satelit dari UK dan mengutip bayaran secara online. Langsung kejaan tak jadi nak haramkan sampai hari ini kerana takut kehilangan kutipan cukai daripada ASTRO yang agak tinggi. Apa yg kejaan boleh buat baru2 ini ialah menyeru pengguna agar tidak melanggani ASTRO. Hakikatnya kejaan sendiri tidak pernah berusaha utk meningkatkan kualiti siaran RTM dan TV3. Pergila rumah2 menteri… semuanya ada ASTRO dan antena Parabola lagi !

  Selitan: Apa sangat nak dibanggakan dgn ada kelulusan SC ? Ada kelulusan SC tidak semestinya selamat… ketahuilah berapa ramai rakyat miskin dan bunuh diri gara-gara kejatuhan saham pada 1997-1999 dulu… fikirkan.

 14. salam..

  maaf nak mencelah, tapi just nk drop and share based on experience saya dlm vgmc ni..baru lagi, tp alhamdulillah nak jadi cerita dah pun balik modal dalam masa 4 bulan..bg yang dh join vgmc tu mungkin tau la mcm mana boleh dapat ROI..dividen, trading, referal, bonus..

  sefaham saya, duit yang saya investkan tu untuk beli unit share..bukannya saya beli emas pun, cumanya pulangan dividen tu saja dalam bentuk timbangan emas (oz)..dan jumlah unit yang saya laburkan tu la yang tentukan berapa jumlah dividen saya (1000 unit=0.1oz)..dan duit dividen tu la yang dikumpul2, dan beli emas di sini..

  pasal SC tu wallahualam la..saya pun tau jugak pasal tu, cuma apa yang saya perasan..untuk setiap orang yang teringin nak masuk, saya memang akan jelaskan awal2 yang VGMC ni memang disenaraikan dalam SC..saya setuju la bila ada yang cakap orang2 macam kami ni sanggup ambil risiko..

  cuma nak berkongsi pendapat dan pengalaman..kalau nak tau mungkin boleh melawat ke blog saya (investyourcents.blogspot.com)..maaf tuan tanah, saya tak bermaksud nak alihkan perhatian audience ke blog saya..cuma kalau ada sesiapa yang nak tau dengan detail macam mana konsep VGMC tu boleh lah ke sana..

  maaf, cuma nak share pengalaman yang ciput ni..

  p/s: cybergold..saya try search site ECMC hari tu kat alexa.com..diorang claimed office diorang based kat UK..tapi traffic from Alexa banyak dari indon and malaysia je..berbeza dengan traffic VGMC which is worldwide..something fishy la bang..

 15. aku pun join vgmc dh 3 bln.sbb aku rajin trade,dah balik modal pun,siap untung lagi 5hari seminggu,dividen bulanan dah tetap masuk..
  senang cerita,sc ni,sapa x register dgn dia,dia blacklist.vgmc kena blacklist sbb x register.awat vgmc x register?senang jwpnnya,kita pakai otak,kalau hang ada bisnes,nak pakai modal.kalau modal x cukup,hang cari pelabur.kalau dalam negara orang x mau melabur kat syarikat hang,hang offer org luar…
  takkan la kalau ada 100 org pelabur asing dari 100 negara yg berbeza hang nak p buka opis hg&register kat 100 negara kut????
  nak register syarikat sdn bhd pun hang wajib kena ada akaun semasa dgn jumlah tertentu,3 org pekerja yg dibayar epf&socso,wajib ada opis,telefon fax bebagai,
  so apa cerita nak buka syarikat saham?x kena bg bon kat kerajaan ka?abis,ada 100 pelabur asing hang nak kena pi register kat 100 negara,buka syarikat hang kat 100 negara,bagi bon jaminan kat 100 negara??baik hang guna modal yg nak pi buka syarikat,register,bagi bon buat modal beniaga hang.tak payah la cari pelabur.ada paham ka??
  sc ni kalau register,gomen bleh makan cukai,hang beniaga la arak ka babi ka semua tak salah.
  haram invest dalam vgmc?sbb takdak akad?
  habih hg p carrefour,ikea,tesco hang beli barang,shopping tiap bulan,masa nak bayar hang angkat akad ka?toksah duk temberang la kalau masa nak bayar kat tesco hang angkat akad jual beli.
  nak beli jual saham,ada button sell-buy.maknanya ada jual beli.hang akad jual beli sorg2 la.macam kat tesco,cashier india,takkan hang nak suruh india tu cakap,saya jual pastu hang kata saya beli..mcm2 ada….hahahaha
  kalau sapa2 rasa angkat jual beli dalam maya tak sah sebab tak bersuara,aku cabar hangpa semua,yg dah kawen,sila sms bini hangpa sekarang.taip nama bini,pastu taip aku ceraikan hang talak tiga,pastu send kat bini masing2.pastu kita tengok mahkamah syariah nak kata apa.sah ka tak sah ….jwb la kat mahkamah,mana ada suara dalam sms…..ada otak,tolong pakai nooo
  hang mengumpat la dalam hati,tak besuara,tapi Tuhan ambik kira……..
  wallahuallam…
  lataqyin bihaqqi ilallah

 16. saya tambah skit point awang tu..

  kalau ada pape senang owner company cabut lari sebab tak perlu daftar pape. SC tak daftar, SSM tak daftar.. Kat online ni, orang bukannya tahu siapa owner dia. Takde hitam putih. Lepas buat tu skim baru pulak, dapat dapat banyak duit, tutup syarikat. Buka yang baru cari orang baru.. kita pakai otak la.. Takkan benda tu tak boleh fikir?

  Buat apa nak offer kat orang luar, Orang malaysia ni melambak yang sudi invest. Mula mula bayar dulu, bila dah cukup duit dalam tabung, tutup syarikat untuk buat syarikat baru. Lagipun company bukan kena bayar pekerja pun. Tak perlu bayar epf, tak perlu bayar socso, tak perlu bayar gaji..cuma perlu bayar invester awal-awal je. Orang kemudian tu nasib la.

  Buat apa nak register kat seluruh negara kat dunia ni, buat sistem online je.. Semua orang boleh daftar. Sambil sambil tu, cilok sikit duit orang dalam tu. Invester bukannya tahupun dalam sistem tu. Semuanya “company” yang kawal. Invester tahu diorang dapat duit skit-skit bulan-bulan diorang senyap la.

  Tak gitu awang?

  Sebenarnya syarat untuk mendaftar pada SC adalah untuk melindungi pelabur. Jadi ada hitam putih. In case ada pape, boleh ambil tindakan undang-undang yang sedia ada. Ia adalah basic dalam pelaburan. Melabur dalam syarikat yang ada hitam putih. Ada perjanjian dan juga syarikat tersebut mestilah wujud. Bukannya syarikat atas angin.

 17. saudara sham yg dihormati,
  aku dah personally pi opis vgmc kat panama dan terbaru adalah kat dubai baru2 ni.so macamana aku nak upload gambar2 trip aku tu kat sini?
  sila bagi email dan tolong upload bagi orang ramai tgk.boleh?
  sbb sham kata opis dia tak wujud,tarak pekerja dan macam2 lagi.
  buat dosa kering saja la becakap hal yg kita tak pasti.tapi bab vgmc ni,aku pasti sangat sbb aku tgk dgn mata aku.bukan aku sorg tapi ramai lg.
  nanti tolong upload ok.jangan kata opis kat dubai tu wayang plak sbb klu x pecaya sila pi tengok sendiri.
  tq
  lataqyin..

 18. lupa nak selit plak.aku ada hitam putih perjanjian jual beli dari vgmc.bagi la email.nanti aku send sekali.
  tq tuan rumah

 19. Vgmc masih tidak mendaftar sebagai syarikat pelaburan yang berdaftar.Malah tiada usaha dilakukan ke arah itu. Tidak kira sebesar mana pun pejabat mereka, jika tidak mendaftar dengan pihak berkuasa sebagai syarikat pelaburan. Ia masih boleh dikategorikan sebagai pelaburan yang tidak sah. Setiap negara ada undang-undang masing masing. Jika ingin menjadi sebuah syarikat pelaburan, bersedialah untuk mendaftar dengan bank pusat dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Jadi saya dengan senang hati mengiktiraf vgmc sebagai sebuah syarikat pelaburan.

  Perlu diingat tahun 2009, Rupert Madoff, bekas pengerusi NASDAQ pun menjadi penganjur skim cepat kaya terbesar di dunia. Bank pun tertipu. Anda boleh rujuk http://en.wikipedia.org/wiki/Bernard_Madoff. Beliau memulakan skim ponzi melibatkan kerugian melibatkan USD18 Billion. Beliau kini dipenjara 150 tahun dan semua aset dibekukan.

  Sebab itu ia penting untuk memastikan syarikat pelaburan mestilah berdaftar. Ia memudahkan proses perundangan jika sesuatu yang berlaku kepada pelabur. Jadi proses pendakwaan boleh dilakukan kepada penganjur/syarikat pelaburan.

 20. Sebilangan besar pemegang saham dapat pulangan lumayan’

  ORANG yang merintis skim pemilikan saham Virgin Gold Mining Corporation (VGMC) di Singapura sejak Mac tahun lalu, Haji Abdul Rahim Abdul Jalil, mendakwa sebilangan besar daripada 3,000 pemegang saham di rantau ini telah mendapat pulangan lumayan menerusi dividen masing masing.

  Beliau berkata sejak skim itu diperkenal, rangkaian pemegang saham terus merebak ke Malaysia, Indonesia, Brunei, Filipina, Thailand, Hongkong, London dan beberapa negara lain.

  Menurutnya, daripada 3,000 pemegang saham itu, 1,000 adalah warga Singapura, dengan sekitar 70 peratus orang Melayu/Islam.

  ‘Ramai yang menyangka VGMC adalah satu skim pelaburan. Mereka yang menyertainya sebenarnya adalah pemilik saham dan bukannya pelabur.

  ‘Mereka yang menyertainya adalah atas kerelaan sendiri dan cuma mereka yang ingin menyertainya perlu dirujukkan oleh pemilik saham terdahulu.

  ‘Pemegang saham juga diberi insentif 10 peratus daripada nilai tunai saham pemegang saham baru itu. Itu saja, tidak berantai seperti skim berbilang tingkat atau MLM,’ kata Haji Rahim lagi.

  Beliau ditemui Berita Harian kelmarin di pejabat sebuah firma di Joo Chiat Complex, tempat pemilik saham sering bertemu, terutama bagi sesi penerangan bagi bakal pemegang saham.

  Menyentuh tentang pelibatannya dalam memasarkan VGMC setelah pertemuan dengan seorang kenalan dari Malaysia pada Mac tahun lalu, Haji Rahim berkata: ‘Mulanya saya juga ragu-ragu seperti orang lain kerana dah banyak skim penipuan berlaku di sini.

  ‘Saya buat penelitian dan latar belakang VGMC dan mendapati ada kesahihannya. Saya cuba beli 1,000 saham dengan harga 80 sen Amerika (90 sen Singapura) sesaham pada April tahun lalu dan mendapati begitu menguntungkan.

  ‘Saya dan isteri mendapati kek yang ditawarkan terlalu besar. Ia sedap dan lazat. Kami terfikir kenapa tidak kami kongsi kek ini dengan orang ramai. Mereka yang memakan kek itu mendapati ia semakin besar dan semakin besar.

  ‘Kumpulan saya semakin ramai hingga sekitar 3,000 sekarang.’

  Mengenai dividen, beliau berkata pemegang saham diberi dividen 0.1 auns emas sebulan bagi setiap 1,000 saham yang dipegang.

  Harga satu unit saham VGMC ialah AS$1.25 ($1.625) kelmarin, atau AS$1.250 bagi 1,000 saham.

  Bagi pemegang saham yang memiliki 10,000 saham, dividen yang diraih ialah 1 auns emas setiap bulan, kata Haji Rahim.

  Beliau menambah, katakan harga 1 auns emas AS$1,700, pemegang saham boleh menukar dan mengambil dividen itu secara tunai sebanyak $2,210 setiap bulan menerusi akaun di bank masing-masing.

  ‘Tidak benar setiap pemegang saham memperoleh dividen 14 hingga 17 peratus sebulan sebagaimana yang dilaporkan. Ini kerana harga emas turun naik di pasaran. Jika harga emas naik, lebih tinggi tunai dividen yang diraih dan sebaliknya,’ ujarnya.

  Haji Rahim melahirkan rasa bangga kerana, menurut beliau, sudah ramai pemegang saham, yang terdiri daripada pesara, penjaja, bekas guru dan ustaz, balik modal hanya dalam tempoh tiga hingga enam bulan hasil dividen yang diterima.

  ‘Ada suri rumah yang meraih pendapatan $10,000 sebulan hasil dividen yang diterima. Ada drebar teksi yang membeli saham bernilai $120,000 dan meraih $18,000 sebulan,’ dakwa beliau.

  ‘Tetapi ini bukan skim cepat kaya. Sebaliknya ia mampu menambah pendapatan. Memang skim VGMC ini ada risikonya dan kerana itu saya nasihatkan pemegang saham supaya keluarkan dividen setiap bulan sebagai langkah berjaga-jaga,’ tambahnya.

 21. Salam.. saja nk tambah la..

  Utuk saudara sham… Vgmc memang xberdaftar di mesia.. salahsatu sbb nya jika vgmc vgmc berdaftar di mesia. Invester xkan dapat 10% sbulan seperti sekarang.. mungkin 20% setahun.. vgmc ada reputation dia.. mesia ada kuasa dia… Kesan kalau reg di mesia ni.. andai kata 10% sebulan,habisla pelabur yg buat simpanan di asn,asb dll akan keluarkan sempanan mereka masuk vgmc… Hbsla asb semua… Atas sebab itu vgmc boleh kena bann di mesia.. buat apa vgmc nak amik risk mcm tu.. vgmc x daftar dimesia.. tp daftar di panama.. daftar didubai.. daftar di london.. so.. utuk di dubai.. siap duk satu bangunan dgn kerajaan negeri lagi.. emerald tower…

  Kalau daftar di sc even kena tipu pun pelabur dpt pampasan ke??? Kalau daftar kat sc adakah pelabut akn selamat… Kita. Xpernah perasan ka yg kita di tindas oleh kerajaan sendiri.. apa yg depa bantu kita sangat melainkan makan duit rakyat ja lagi byk…

  Vgmc memang ada risiko.. saya xnafi… Andai kata kita msuk lepas enam bulan balik modal.. so nak bsing pa lg.. bukan ada org xdapat dividen pun.. sapa tkut jgn msuk.. duk hujah ni pun nak makan bulan dah.. dividen masuk gak… Rasanya… Ramai org msuk bukan atas dasar paksaan pun… Siap syorkan lg.. kalau risau jgn msuk.. simpan lat tmpt yg lebih selamat…. Masuk jugak… Ada org vgmc desak org suh masuk… Hello.. perkenal org mkn 10% jela… Sekali makan je.. lepas tu investor mkn sorg2 wei..xshare ngan upline dah wei..

  Satu lg… Vgmc ni hanya jd tampung utuk tambahkn rezeki ja… Kalau dpt lebh alhamdulillah pa. Ramai msuk vgmc bukn semua kaya.. tp semua hepi sebab dpt beckup pendpatan dan xpernah merungut pun… Memang risk.. kalau nak ubah kehidupan tu try la benda risk.. kalau x.. memang idup menten je.. xberubah2.. makan gajisampai ke tua… Ce tanya jutawan sekang.. diorang bermula dgn bisnes berisiko ke dgn mkn gaji deorang leh jd jutawan…. Bill gate pun mula microsoft dengan offer share utuk suntik modal mula2 dula.. tahu n 1978 bill gate tu la yg cari pelabor utk microsoft.. thun 1986 microsoft bom.. berapa ramai yg frust sbb tolak share time dia offer.. berapa ramai yg jdi multimillionaire lepas tu….invest.. dan tau kalaurugi pun xnak kacau org.. tangung risiko seniri… Yg hgpa nak latah skim scam kat depa ni buat pa… Kami yg makan kami yg rasa kami yg telan n kami yg berak…. Kami yg basuh pun…. Jgn risau sham… Xpa.. kami join kami rugi.. hgpa xrugi…

  Org vgmc rasanya memang amik risiko utuk

 22. “Perlu diingat tahun 2009, Rupert Madoff, bekas pengerusi NASDAQ pun menjadi penganjur skim cepat kaya terbesar di dunia. Bank pun tertipu. Anda boleh rujuk http://en.wikipedia.org/wiki/Bernard_Madoff. Beliau memulakan skim ponzi melibatkan kerugian melibatkan USD18 Billion. Beliau kini dipenjara 150 tahun dan semua aset dibekukan”.

  En. Sham , dah tu mcmana Rupert Madoff boleh didakwa dan dijatuhkan hukuman ya…? Aku rasa dia pun mesti tak daftar kat SC di setiap negara2 yg ada pelabur melabur kat dia. Atau mungkin disebabkan dia ada mendaftar katakanlah di Amerika, dan dia telah buat hal dan bawa lari duit orang maka dia pun telah didakwa oleh kerajaan Amerika dan bagi mewakili negara2 lain. Aku rasa VGMC ni pun mungkin sama nasibnya jika dia buat hal mcm Rupert tu. Iaitu kalau dia bawa lari duit orag, sudah pasti bukan orang Malaysia sahaja yg terkena bahkan satu dunia punya duit orang yg melabur habis di kebasnya. Jadi oleh kerana VGMC ni suatu syarikat yg berdaftar di Panama dan mempunyai pejabat serta lain2 bahkan yg terbaru ada pejabatnya di Dubai, takkanlah pula Kerajaan Panama dan Arab Saudi buat kejam mata je jika ada orang mengadu yg VGMC bawa lari duit orang 1 dunia. Malulah kerajaan Panama dan Arab Saudi kalau dia tak ambil apa2 tindakan. Cukuplah kpd dua negara tu yang ambil tindakan sebagai mewakili negara2 lain. Yg penting, alamat pejabat, nama CEOnya, no. telefon dan faxnya dll bahan bukti nak sabitkan kesalahannya dah ada depan mata. Aku percaya yg melabur satu dunia ni takkan semuanya orang orang bodoh macam aku ni (orang kampung yg tak tahu benda satu). Mesti ada diantara mereka golongan proffesional dan cerdik pandai kewangan dan undang2. Biarlah mereka yg tolong uruskan sebagai mewakili kita semua penduduk satu dunia jika VGMC buat “taik”. Cuma kepada yg kata VGMC ni penganjur skim cepat kaya dan ponzi (menatang ponzi ni pun baru kali ini aku dengar), aku tak mampulah nak meyakinkan mereka. Sebab aku pun tak pergi lagi ke Panama dan Dubai tu macam sdr kita Awang. Aku pun yakin atas angin je. Macamana apa yg orang dah pergi tenguk bukti tu kata, aku ikut membenarkannya saja. Eeeeee..!!! Macam keyakinan Saidina Abu Bakar pula….yg membenarkan sabdaan nabi kita Muhammad SAW apabila baginda memberitahu yg baginda telah di israq mikrajkan oleh Allah SWT ke langit dalam pada orang lain semua tak mempercayainya. Harap2 apa yg sdr Awang kata betullah ya.
  Macam macamlah kau orang ni. Ada aje modal nak jatuhkan VGMC. Dulu kata VGMC ni SCAM, bila orang dah tunjukkan bukti ia bukan SCAM, minta pula bukti pejabat dan alamat dia. Bila dah tunjukkan bukti pejabat dan alamat dia, nakkan pula agar dia daftar kat SC disetiap negara yg ada pelabur2nya. Mungkin yg ini VGMC tak dapat nak tunaikan (daftar disetiap negara), kerana akan melibatkan modal yg besar berjuta2 ringgit yg boleh menyebabkan dia bengkrup dan VGMC merasakan ianya tidak releven. Apabila dr segi hukumnya dah menampakkan tanda2 yg pelaburan di VGMC ni “harus”,dicarinya idea pula takut2kan orang ramai yg B……M nak …. Heiiiiii…!!! takut pula aku nak tulis secara terus terang. Bimbang jadi macam satu doa pula.
  Cuma aku harap bebenorlah agar statusnya drp “harus kpd yg benar2 “halal”. Kpd sape sape yg dah gi dan yg akan gi lagi tu, bagilah pandangan kat pengurusan VGMC agar dia dapat menguruskan perjalanan VGMC secara telus dan jujur serta tidak ada unsur2 ke arah “riba”. Sebagai golongan proffesional tentu VGMC boleh menerima pandangan dan syor drp pemegang2 sahamnya kerana yg melabur rasa rasa aku 1/3 drpnya adalah orang2 Islam. Lagi pun emas tu sendiri adalah suatu yg baik dan halal.
  Di bawah ni aku turunkan petikan laporan akhbar BH Singapura yg melaporkan selepas suatu insiden yg menyebabkan imej VGMC tercalar sedikit.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Oleh
  Saini Salleh
  SKIM Virgin Gold Mining Corporation (VGMC) bukan skim pelaburan, cepat kaya, Ponzi atau penipuan, menurut pengasas pemilikan saham VGMC di Singapura, Haji Abdul Rahim Abdul Jalil.

  Beliau juga berkata VGMC tiada ejen atau firma setempat yang memegang atau menguruskan wang pembelian sahamnya atau penyaluran dividen kerana semuanya dijalankan di laman Internetnya dan wang keluar masuk menerusi akaun bank terkemuka setempat.

  Menurutnya lagi, VGMC, yang berstatus luar pesisir (offshore) dan berdaftar di Panama, Amerika Tengah, sedang menawarkan sahamnya di peringkat global.

  Ia mahu mengumpul AS$3 bilion ($3.8 bilion) dengan AS$5 bilion sebagai modal kerja sebelum memohon disenaraikan di Bursa Saham New York pada 2015, ujar mereka.

  Haji Rahim, 45 tahun, berkata demikian ketika mengulas laporan Berita Harian mengenai skim itu pada 5 November lalu, yang beliau sifatkan ‘faktanya 80 peratus tidak tepat’.

  Beliau ditemui kelmarin di pejabat sebuah firma di Joo Chiat Complex, tempat pemilik saham sering bertemu, terutama bagi sesi penerangan bagi bakal pemegang saham.

  ‘Jika ini skim penipuan bawa kepada kami dan tunjukkan bukti akaun. Apa yang selama ini kita dengar dan dibincang di blog-blog Internet ialah andaian dan prasangka semata-mata.

  ‘Kami hanya ingin jelaskan VGMC bukan skim pelaburan tetapi skim pemilikan saham VGMC. Tiada dalang yang mempromosi skim ini. Kami menarik bakal pemegang saham baru secara sendiri-sendiri dan tiada sebarang paksaan.

  ‘Memang seperti biasa dalam dunia perniagaan, risiko adalah lumrah. Ini saya tak nafikan. Tetapi, kebanyakan pemilik saham telah balik modal hasil dividen yang diterima setiap bulan dan mereka akan terus menikmati dividen selagi mereka masih memegang saham VGMC,’ ujar Haji Rahim, yang mendakwa pernah menjadi pedagang tukaran asing (forex) sekitar 20 tahun dan rugi lebih $1 juta.

  Pertemuan dengan Berita Harian turut dihadiri sekitar 10 pemegang saham VGMC.

  Namun, Haji Rahim akur skim itu ada risikonya, sesuatu yang menjadi keperihatinan ramai dan Penguasa Kewangan Singapura (MAS), yang meletaknya dalam Senarai Amaran Pelabur.

  ‘Bagi saya, masyarakat Melayu masih di takuk lama. Saya faham keperihatinan Berita Harian. Tetapi masyarakat Melayu kita di sini masih rendah dari segi ekonomi dan pengetahun kewangan,’ katanya.

  Haji Rahim menambah bukan tujuan beliau mempromosi VGMC agar masyarakat Melayu menjadi kaya menerusinya, ‘tetapi alhamdulillah skim ini dapat menambah pendapatan dan menjadikan kehidupan lebih baik’.

  ‘MAS mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati kerana VGMC telah dimasukkan dalam senarai syarikat yang perlu diwaspadai pelabur. Tetapi MAS tak kata VGMC satu skim penipuan.

  ‘Ramai tak faham VGMC berstatus luar pantai jadi perniagaan yang dijalankannya tidak dikenakan sebarang cukai dan tidak tertakluk pada undang-undang Singapura,’ kata beliau.

  SEKILAS SKIM VGMC

  Didaftarkan di Panama, Amerika Tengah, pada 1999 dan berstatus luar pesisir (offshore). Pejabat bagi rantau Asia Pasifik di Dubai
  Dikatakan terlibat dalam perlombongan emas di Afrika dan Amerika Selatan
  Individu perlu beli minimum 1,000 saham. Buka akaun bank setempat dan urusan menerusi Internet
  Dividen 0.1 auns emas sebulan bagi setiap 1,000 saham. Dividen boleh ditukar kepada kredit tunai di bank dan dikeluarkan setiap bulan. Dividen bebas cukai
  Boleh sertai dagangan jual beli emas daripada kredit atau nilai pegangan saham.
  Diberi insentif 10 peratus nilai tunai saham pemegang baru yang diajak serta
  Boleh berhenti jadi pemegang saham dengan memberi notis 45 hari
  Risiko sangat tinggi. Tiada jaminan wang dipulangkan jika VGMC dilanda masalah. VGMC dalam Senarai Amaran Pelabur yang dikeluarkan Penguasa Kewangan Singapura (MAS).
  MAS beri amaran tanggung sendiri jika rugi.
  Sebilangan besar pemegang saham dapat pulangan lumayan’

  ORANG yang merintis skim pemilikan saham Virgin Gold Mining Corporation (VGMC) di Singapura sejak Mac tahun lalu, Haji Abdul Rahim Abdul Jalil, mendakwa sebilangan besar daripada 3,000 pemegang saham di rantau ini telah mendapat pulangan lumayan menerusi dividen masing masing.

  Beliau berkata sejak skim itu diperkenal, rangkaian pemegang saham terus merebak ke Malaysia, Indonesia, Brunei, Filipina, Thailand, Hongkong, London dan beberapa negara lain.

  Menurutnya, daripada 3,000 pemegang saham itu, 1,000 adalah warga Singapura, dengan sekitar 70 peratus orang Melayu/Islam.

  ‘Ramai yang menyangka VGMC adalah satu skim pelaburan. Mereka yang menyertainya sebenarnya adalah pemilik saham dan bukannya pelabur.

  ‘Mereka yang menyertainya adalah atas kerelaan sendiri dan cuma mereka yang ingin menyertainya perlu dirujukkan oleh pemilik saham terdahulu.

  ‘Pemegang saham juga diberi insentif 10 peratus daripada nilai tunai saham pemegang saham baru itu. Itu saja, tidak berantai seperti skim berbilang tingkat atau MLM,’ kata Haji Rahim lagi.

  Beliau ditemui Berita Harian kelmarin di pejabat sebuah firma di Joo Chiat Complex, tempat pemilik saham sering bertemu, terutama bagi sesi penerangan bagi bakal pemegang saham.

  Menyentuh tentang pelibatannya dalam memasarkan VGMC setelah pertemuan dengan seorang kenalan dari Malaysia pada Mac tahun lalu, Haji Rahim berkata: ‘Mulanya saya juga ragu-ragu seperti orang lain kerana dah banyak skim penipuan berlaku di sini.

  ‘Saya buat penelitian dan latar belakang VGMC dan mendapati ada kesahihannya. Saya cuba beli 1,000 saham dengan harga 80 sen Amerika (90 sen Singapura) sesaham pada April tahun lalu dan mendapati begitu menguntungkan.

  ‘Saya dan isteri mendapati kek yang ditawarkan terlalu besar. Ia sedap dan lazat. Kami terfikir kenapa tidak kami kongsi kek ini dengan orang ramai. Mereka yang memakan kek itu mendapati ia semakin besar dan semakin besar.

  ‘Kumpulan saya semakin ramai hingga sekitar 3,000 sekarang.’

  Mengenai dividen, beliau berkata pemegang saham diberi dividen 0.1 auns emas sebulan bagi setiap 1,000 saham yang dipegang.

  Harga satu unit saham VGMC ialah AS$1.25 ($1.625) kelmarin, atau AS$1,250 bagi 1,000 saham.

  Bagi pemegang saham yang memiliki 10,000 saham, dividen yang diraih ialah 1 auns emas setiap bulan, kata Haji Rahim.

  Beliau menambah, katakan harga 1 auns emas AS$1,700, pemegang saham boleh menukar dan mengambil dividen itu secara tunai sebanyak $2,210 setiap bulan menerusi akaun di bank masing-masing.

  ‘Tidak benar setiap pemegang saham memperoleh dividen 14 hingga 17 peratus sebulan sebagaimana yang dilaporkan. Ini kerana harga emas turun naik di pasaran. Jika harga emas naik, lebih tinggi tunai dividen yang diraih dan sebaliknya,’ ujarnya.

  Haji Rahim melahirkan rasa bangga kerana, menurut beliau, sudah ramai pemegang saham, yang terdiri daripada pesara, penjaja, bekas guru dan ustaz, balik modal hanya dalam tempoh tiga hingga enam bulan hasil dividen yang diterima.

  ‘Ada suri rumah yang meraih pendapatan $10,000 sebulan hasil dividen yang diterima. Ada drebar teksi yang membeli saham bernilai $120,000 dan meraih $18,000 sebulan,’ dakwa beliau.

  ‘Tetapi ini bukan skim cepat kaya. Sebaliknya ia mampu menambah pendapatan. Memang skim VGMC ini ada risikonya dan kerana itu saya nasihatkan pemegang saham supaya keluarkan dividen setiap bulan sebagai langkah berjagajaga,’ tambahnya.
  p/s: MAS tu bukannya penerbangan MAS tapi samalah macam SC kat M’sia ni.

 23. Saudara Awang yg dihormati, saya ingin tahu kenapa agak nya, New Shareholder perlu dapatkan Referrer ID? Tolong juga email kepada saya, hitam putih perjanjian jual beli dari vgmc, jika anda sudi dan juga gambar2 tripnya kepada nurulqin@gmail.com (saya ingin ceburi nya)
  Terima Kasih * Wassalam.

 24. Boleh buktikan yang VGMC ini sah ada lombongnya?? Masuk VGMC ada dokumen hitam putih tak??? Nak tahu juga bagi mereka yang mengatakan VGMC ini tak scam.. Nak juga lihat gambar lawatan ke Panama tu…dengar cerita di Malaysia pun ada ofisnya..di mana ya?? Senang cerita, daripada join yang berunsur syubhah begini yang amat meragukan, baik kita melabur betul-betul di dalam emas fizikal..itu lebih baik.. nak kaya cepat, nanti jadi kayap!! Sedikit tapi berkat, itu lebih baik.

 25. Daripada maklumat Tuan Abu Bakar, VGMC sememang syarikat berdaftar. Tetapi ada beberapa perkara yang menjadi kemuskilan saya iaitu

  1. Pemilik VGMC
  Jika dilihat pada rekod syarikat ini:
  http://www.panama-offshore-services.com/panama_corporation_foundation_name_search.htm?ENTITYNAME=VIRGIN+GOLD+MINING+CORPORATION&TYPE=CORP&START=1&ID=356393

  Nama GERASIMO SAMUDIO, menjadi president, bendahari dan setiausaha. Jika di Malaysia, ia dikira sebagai syarikat milikan tunggal. Hanya ada seorang pemilik syarikat. Bagaimana sebuah syarikat milikan tunggal menjadi sebuah syarikat pelaburan emas?

  Pada laman web VGMC adalah Ricardo Luigi Oliviera. Tidak banyak maklumat berkenaan individu tersebut.

  Namun berbeza dengan GERASIMO SAMUDIO, nama beliau muncul menjadi Director kepada ratusan syarikat yang mendaftar di Panama. Kebanyakannya syarikat pelaburan yang sejenis dengan VGMC. Anda boleh rujuk ini:
  http://ohuiginn.net/panama/person/GERASIMO%20SAMUDIO

  Ia seolah olah indiividu ini menjadi proxy kepada mereka yang ingin membuka syarikat di Panama. Perkara ini adalah perkara mudah di negara ketiga. Mungkin tiada pemantauan atau undang-undang yang lemah. Jika mendapat bayaran, ada diantara mereka sanggup buat apa sahaja. Saya syak penubuhan syarikat ini, mengunakan proxy. Jadi ia akan menyukarkan pihak berkuasa untuk bertindak jika sesuatu yang berlaku.

  Inilah yang dibincangkan oleh forumer panama.

  http://www.panamaforum.com/business-panama/39979-virgin-gold-mining-corporation.html

  2. Alamat

  Namun, tengok alamat ini:

  Virgin Gold Mining Corporation
  Torre Global Bank Building
  Calle 50 & Calle 58 Este
  Piso 31, Oficina 3105
  Panama City, Republic of Panama

  Inilah contoh pejabat di Officna 3105,

  http://www.vflyer.com/home/flyer/home/listings/commercial_for_rent/office_for_lease/__/office_3105_for_rent_in_global_bank/2709042

  Ia adalah sebuat servis office yang kecil. Ia adalah mustahil buat syarikat “perlombongan emas” dan pelaburan yang pasti bernilai jutaan dollar atau bilion dollar. Itu adalah alamat official di laman web mereka. Saya tiada maklumat tentang alamat di Dubai seperti yang didakwa.

  3. Alert daripada badan bebas
  Selain daripada Singapura dan Malaysia, ada beberapa lagi pemantau bebas mengklasifikasikan VGMC sebagai Cold Alert kerana ia meragukan.
  http://www.globalinvestoralerts.com/public_html/virgin_gold_mining_corporation.shtml

  4. Maklumat Perlombongan
  Ia syarikat berdaftar dan ia tidak bebas daripada penipuan. Saya masih belum menjumpai sebarang maklumat syarikat pelombongan Virgin Gold. Setiap rezab emas yang mereka perolehi perlu diistiharkan. VGMCsendiri tidak telus dalam hal ini. Terlalu banyak rahsia dan perkara yang meragukan. Jika benar mereka melombong, pasti lombong mereka disenaraikan.

  Malah di Panama sendiri, nama Virgin Gold tidak muncul dalam senarai syarikat perlombong di negara tersebut. Panama sememangnya adalah antara negara yang kaya dengan emas.

  Berkenaan Rupert Madoff, saya berikan satu contoh adalah pentingnya syarikat berkenaan berdaftar. Penipuan beliau hanya di US. Ia tidak melibatkan negara lain. Syarikat pelaburan beliau sememangnya berdaftar. Jadi ini membolehkan tindakan undang-undang dilakukan terhadap beliau.

  Sebagai pelabur, perlu tahu bagaimana wang mereka dilaburkan. Dan sebagai orang Islam, adalah wajib untuk mengelakkan daripada sumber pelaburan yang bertentangan dengan Islam.
  Tidak kiralah pulangan dalam bentuk saham atau dividen. Ia perlu dipastikan dengan jelas.

 26. Anak Jawa,

  VGMC tidak semestinya mendaftar di setiap negara jika mereka tidak menawarkan saham atau pelaburan. Jika menawarkan saham atau pelaburan, ia melibatkan pengaliran keluar duit ke luar negara. Penghantaran wang dalam jumlah banyak dipantau oleh kerajaan di seluruh dunia. Bukan sahaja di Malaysia. Ia adalah untuk mengelakkan berlakunya pengubahan wang haram. Antara itulah kerajaan mewajibkan syarikat tersebut mendaftar dan mestilah melalui saluran perundangan bagi mengelakkan berlakunya penipuan dan sebagainya.

  Jika ada syarikat luar negara ingin mengambil alih syarikat di Malaysia pun, ia perlu mendapat kelulusan daripada SC dan BNM. Ini polisi negara.

  Bagi syarikat luar negara yang ingin beroperasi di Malaysia, mereka juga perlu didaftarkan. Ini juga polisi negara. Saya tak pasti bagaimana prosedur di negara terbabit seperti di Panama atau di Dubai (UAE). Setiap negara ada mekanisma untuk melindungi perniagaan dalam negara mereka.

  Maklumat seperti alamat pejabat, nama CEOnya, no. telefon dan fax tidak boleh dijadikan bukti untuk pendakwaan. Ia boleh berubah dan ditukar bila bila masa. Saya berharap pihak berkuasa di sana ada semua maklumat yang berkenaan.

  Wacak,

  Vgmc memang xberdaftar di mesia.. salahsatu sbb nya jika vgmc vgmc berdaftar di mesia. Invester xkan dapat 10% sbulan seperti sekarang.. mungkin 20% setahun.. vgmc ada reputation dia.. mesia ada kuasa dia… Kesan kalau reg di mesia ni.. andai kata 10% sebulan,habisla pelabur yg buat simpanan di asn,asb dll akan keluarkan sempanan mereka masuk vgmc… Hbsla asb semua… Atas sebab itu vgmc boleh kena bann di mesia.. buat apa vgmc nak amik risk mcm tu.. vgmc x daftar dimesia.. tp daftar di panama.. daftar didubai.. daftar di london.. so.. utuk di dubai.. siap duk satu bangunan dgn kerajaan negeri lagi.. emerald tower…

  Saya tergelak baca komen ni. Semua duit ASB masuk VGMC….

  JIka VGMC syarikat yang benar, mereka tak perlu risau. Kerajaan Malaysia pun ada reputasi yang perlu dijaga. Jadi buat apa nak ditakutkan.

  Saya setuju pasal berak basuh sendiri tu. Mereka yang nak join dipersilakan. Tapi risiko sendiri tanggung.Lagipun ia adalah duit anda jugak. Bukan duit saya.

  Rasanya artikel dan komen dah makin panjang dah..rasanya dah cukup maklumat untuk mereka membuat analisa, kajian dan juga penilaian. saya suka macam ni sebab ada maklumat baru samada pro and cons tentang isu ini. Saya luluskan semua komen kecuali komen bertindan.

  VGMC tidak jatuh dan bertahan buat jangka masa yang panjang jika ia merupakan syarikat yang sebenar. Andainya ia hanya skim ponzi, lambat laun ia akan jatuh tanpa perlu ada orang menjatuhkannya. Sebab skim ponzi sangat berkaitan rapat dengan kemasukan ahli baru. Jika tiada ahli/pelabur baru. Ia akan terhenti kerana tiada lagi duit untuk dibahagi bahagikan. Hanya masa akan menentukannya.

  Ia tidak akan terjadi kepada syarikat sebenar. Kekuatan syarikat sebenar adalah pada produk mereka. Microsoft dengan OS Windows, Apple dengan Ipad,IMac, Ipod dan Iphone, Dell dengan komputer, KFC dengan ayam goreng, McD dengan Burger. Semuanya kerana kekuatan produk mereka.

  Apa kekuatan VGMC? Ini saya tak pasti sebab saya hanya nampak lebih kepada usaha mendapatkan pelabur baru untuk membeli “saham” mereka.

  Tentang simpanan emas yang mereka ada, tiada maklumat mengenainya. Jika cakap emas hanya dalam bentuk angka, kerana trading online. Itu juga tidak pasti sebab mereka sendiri tidak mendedahkannya. Inilah part yang gelap tentang vgmc. Daripada komen-komen pada blog ini dah blog lain, ia hanya lebih kepada spekulasi..Ada yang cakap mereka ada lombong..Ada yang cakap mereka trade emas online.. Tapi tiada bukti langsung tentang perkara ini.

  Di laman web, mereka cakap gold mining and exploration. Tetapi jika dirujuk kepada senarai syarikat perlombongan emas, ia tidak wujud langsung. Jika diorang cakap mereka melombong di sekian tempat, jadi boleh la di jadikan satu hujah yang kuat. Mereka langsung tidak mendedahkannya. Jika cakap pun cakap negara Afrika dan Amerika Selatan. Ia tersangat umum.

  Mereka yang ke Dubai tengok pejabat diorang, boleh emelkan saya gambar dan segala maklumat untuk saya update pada artikel saya. boleh emel ke support @ shamsuriyadi.com . Rapatkan semua tu.Ia untuk mengelakkan bot emel spammer menculik emel tersebut untuk dijadikan saluran spam mereka.

  Tapi terus terang, saya meman tak percaya dengan Duduk Diam Dapat Duit.. Tiada yang semudah itu sebenarnya. Ia mengalakkan seseorang menjadi malas untuk berusaha dan mengharapkan sesuatu yang pasti. Hakikat sebenar ia hanyalah retorik dan impian yang tidak pasti.

 27. Aku baru terima info2 terbaru mengenai VGMC yg mugkin kita boleh buat panduan. Semua artikal2 di atas di forum ini sebelum ini kebanyakannya adalah samar2 melalui andaian semata2 samada andain positif mahupun negatif tentang VGMC hasil maklumat yg kita perolehi secara tidak jelas. Setelah aku baca dan semak link2 dibawah, sebenanya VGMC sekarang ini menawarkan PRE-IPO sharenya kpd sesiapa yg berminat sebelum ianya di buka secara publik apa yg dipanggil CPS. Kenapa VGMC menawarkan kaedah PRE-IPO nya kpd orang ramai yg mana kaedah ini juga telah digunapakai oleh lain2 syt yg aku senaraikan dibawah tu semasa diperingkat awal penubuhan mereka ? Sla dptkan penjelasannya melalui url ini: http://money.howstuffworks.com/ipo1.htm Sila baca dan fahamkan setiap atikal2 yg ada didalamnya.

  Sila buka laman2 berikut;

  Boleh lihat link dibawah untuk jawapan tentang adakah VGMC syarikat yang sah didaftarkan? Dibawah ini adalah website yang berpengaruh dan dipelopori oleh lawyer-lawyer international yang berpengalaman :

  http://www.justanswer.com/law/5o6p3-vgmc-com-scam.html

  Second, “Operation Office” VGMC adalah di Panama manakala “Official Representative Office” untuk VGMC adalah di Dubai. Boleh lihat gambar-gambar office di Dubai disini :

  http://www.facebook.com/media/set/?s…67794123244806

  Third, adakah konsep PRE-IPO yang diperkenalkan oleh VGMC adakah legal? Yes ianya legal boleh lihat link-link dibawah :

  http://www.investopedia.com/terms/p/…-placement.asp

  http://financial-dictionary.thefreed…ry.com/Pre-IPO

  http://www.investopedia.com/articles…/05/052705.asp

  http://money.howstuffworks.com/ipo1.htm

  http://www.facebook.com/video/video….31017853584913

  http://www.facebook.com/photo.php?v=229638617056170

  Harap anda dapat kliks setiap link yg tertera di atas, dan sekali lagi klik pada semua info2 yg terdapat didalam link2 berkenaan satu prsatu tentang apa itu PRE-IPO dll.

  Setelah aku baca dan fahamkan sedikit sabanyak, maka dibawah ini adalah pendapat aku. Wlbgmpn aku tidak memaksa anda semua menerima pendapat aku itu bulat2.

  >>>>>>>>>>>

  Dgn bahasa inggeris kefahaman yg sangat minima, dgn kamus BI & BM di tangan, aku telah menyelonkari apa itu IPO & CPS. Ternyata kita adalah orang2 yg bertuah dan berpeluang menyahut pelawaan drp VGMC untuk berkongsi modal melalui IPO setelah kita tidak didedahkan dgn mana2 syt gergasi dunia sebelum ini melalui IPO mereka seperti diantara syt2 yg disenaraikan dibwah :

  NTT Mobile Communications Network
  Deutsche Telekom AG
  Bank of China
  OAO Rosneft
  AT&T Wireless
  East Japan Railway Company
  Telstra Corporation
  Google
  Microsoft dll.

  Aku harap kerajaan Malaysia tidak terlalu gopoh menghalang peluang keemasan ini kpd rakytnya untuk menjadi seperti mereka yg telah berjaya di dalam syt2 yg aku senaraikan di atas tu hasil dpd mereka yg telah menyahut pelawaan2 dp syt2 berkenaan yg telah menawarkan IPO semasa diperingkat awal penubuhannya. Kelas gitu jika rakyat bawahan dan kelas biasa di Malaysia ada pelaburan di peringkat GLOBAL. Tak gitu…?
  Ini kerana, jika (insyaallah) VGMC berjaya seperti syt2 di atas tersebut, maka tempiasnya juga akan dirasai oleh banyak golongan apabila pemegang2 share VGMC meraih keuntungan mereka samada pada masa sekarang mahu pun 2015 apabila ia di buka kepada public share. Syt hartanah akan merasai tempiasnya apabila VGMC shareholder membeli hartanah mereka samada rumah ataupun tanah2 lot. Pihak bank akan mudah mendapatkan wangnya kembali dpd peminjam apabila shareholder membayar balik pinjaman yg lepas. Syt2 elektrik, elektronik, pacuan 4 roda dll juga tidak telepas drp menedapat habuan yg sama melalui kuasa membeli dp shareholder2 berkenaan. Manakala di phak kerajaan pula akan medapat cukai2 secara tak langsug drp kaedah2 pemeblian tadi. Manakala Majlis Ugama Islam pula akan menerima bayaran zakat drp mereka yg telah meraih keuntungan yg besar. Aku rasa banyak lagilah lain2 pihak yg akan merasi keberuntungannya secara tak langsung.
  Cuma satu yg ku pinta, jika kerajaan benar2 mahu selamatkan rakyatnya agar tidak tertipu dan terpedaya, tolonglah hantar wakil2 ke pejabat2 VGMC di Panama dan Dubai untuk menyiasat kesahihan keujudan akan VGMC tersebut. Kerana visi dan misi VGMC jika menjadi, ianya sangat2lah mengembirakan dan menguntungkan banyak pihak.
  Aku harap artikal tulisan aku di forum ini juga akan di terbaca oleh pihak2 yang berwajib untuk melihat peluang yg jarang2 diperolehi oleh orang2 kebanyakan sepeti kami semua.
  Cukuplah komen aku untuk kali ini. Panjang2 tulis takut salah info pula. Selebihnya aku serahkan pada anda semua.

 28. Terima kasih mas jongkong, banyak info baru. URL facebook tu tak dapat. Invalid url. Boleh post balik tuan?

  Sekarang cuma konsep perniagaan dan produk vgmc masih belum jelas.

 29. Maaf En. Sham, saya ni buta komputer dan internet. Sikit2 tu boehlah. Saya tak pandai nak buat mcmana mana2 url yg tak boleh nak akses tu jadi valid. Mungkin En Sham boleh daftar di laman face book berkenaan jadi ahli dan dapatkan drp dinding laman berkenaan iaitu di vgmc malaysia.
  Pada dasarnya, apa yg saya fahami sedikit sebanyak setelah membacanya di laman http://www.vgmc.com , vgmc telah melabur di perlombongan emas sedia ada di Afrika dan Amerika Selatan. Sebab tu jika nak di cari vgmc tersenarai sebagai pelombong emas makanya sudah tentu tidak ditemui. VGMC menyatakan bahawa adalah berisiko besar untuk membuka syt perlombongan emas sendiri krn ianya memakan masa antara 8 – 13 tahun baru menampakkan pulangan hasilnya yg benar2 lumayan. Lantaran itu vgmc mengeluarkan modal produksi di syt2 perlombongan yg sedia ada utk mengelakkan risiko kerugian disamping mengurangkan pengeluaran modal seminima mungkin.
  Ada pun PRE-IPO yg ditawarkan kpd orang ramai (sbgmana yg saya fahami hasil drp pembacaan di web2 berkenaan) adalah untuk mengumpul modal sebanyak mungkin dan secepat mungkin sebelum ia pergi jauh kpd suatu syt yg gah dan boleh berjalan dgn sendirinya sebagaimana syt2 yg telah saya senaraikan sebelum ini yg telah melakukan kaedah yg sama iaitu menwarkan PRE-IPO kpd orang ramai diperingkat awal penubuhannya. Pada peringkat ini vgmc tidak mengambil apa-apa keuntungan drp penjualan sharenya dan keuntungan tersebut diagih2kan kpd pelabur2 itu sendiri sebagai suatu insentif dan galakan untuk menarik lebih ramai pelabur dgn memberi dividen bulanan sebanyak nilaian emas seberat 0.1 oz bagi setiap 1000 unit yg dilaburkan, disamping trading emas secari harian selama 5 hari seminggu dan selebihnya adalah untuk dikumpul sebagai dana bagi mendapatkan modal sekian2 jumlah yg telah ditargetkan. Kerana vgmc sendiri tidak mengeluarkan modal untuk membuat promosi bagi menarik orang ramai membeli share PRE-IPO selain drp tapak perniagaan mayanya iaitu domain yg dipajak secara tahunan. Ternyata melalui kaedah tersebut ianya telah berhasil mendapatkan modal yg besar drp share yg terjual di seluruh dunia . Ini berdasarkan sejarah drp syt2 terdahulu yg saya senaraikan itu jika En. Sham ada memembacanya di dalam laman web : http://money.howstuffworks.com/ipo1.htm yg telah saya sertakan sebelum ini.
  Mf En. Sham setakat itu yg dpt saya jelaskan sedikit sebanyak drp kefahaman yg saya perolehi hasil drp membuka dan membaca setiap link2 drp website2 tersebut.
  Jgn lupa juga pergi dan layari website http://www.vgmc.com dan dapatkan info2 dgn klik pada setiap menu2 yg terdapat pada ruang di atas web berkenaan dan juga pada cabang2 menu tersebut juga ada pecahan2 info2 yg perlu En. Sham layari dan baca untuk dapatkan penjelasan. Boleh dapatkan dalam bahsa melayu versi bahasa indonesia dgn kik pada menu language. Namun untuk meyakinkan sesorang setelah membaca artikal2 yg saya bagi tu, itu adalah diluar kemampuan saya
  Sekian, terima kasih.

 30. Saya sempat buat beberapa kajian tentang Pre IPO ini dah terjumpa lah ini

  http://www.sec.gov/investor/pubs/preipo.htm
  http://www.sec.gov/investor/alerts/pre-ipo.htm

  IPO berbeza dengan PRE IPO. IPO digunakan untuk mengumpul dana/modal pusingan apabila syarikat memasuki stock exchange.Saham syarikat akan diperdangankan secara terbuka dalam stok exchange. Jadi mohon berhati hati.

  Bagi menyenaraikan IPO, syarikat perlu menyediakan prospektus iaitu penyata untung rugi syarikat sebelum menyenaraikan IPO. Perkara yang sama jika ingin menawarkan PRE IPO. Kaedah PRE IPO biasanya melibatkan pelaburan swasta dan ditawarkan secara dalaman.

  IPO ditawarkan secara terbuka dan akan diperdangkan dalam stock exchange.

  Masih ada banyak perkara yang meragukan tentang VGMC seperti

  1. Nature of business
  2. Syarikat yang dilaburkan. Lombong mana yang terlibat. Pelabur perlu tahu segala maklumat sebelum melabur untuk membeli saham.
  3. Tiada prospektus dikeluar untuk pelabur menilai risiko dan peluang dalam syarikat.

  Jika tiada, ia sangat merbahaya dan boleh mendorong kepada penipuan yang didakwa Suruhanjaya Sekuriti Amerika Syarikat tersebut.

  Saya tiada masalah dengan bahasa Inggeris. Kebanyakan kuliah semasa ambil degree dulu pun kebanyakan dalam english. Website VGMC tidak mengunakan istilah teknikal untuk saya faham seperti dalam istilah perundangan.

 31. Saya sempat buat beberapa kajian tentang Pre IPO ini dah terjumpa lah ini

  http://www.sec.gov/investor/pubs/preipo.htm
  http://www.sec.gov/investor/alerts/pre-ipo.htm

  IPO berbeza dengan Pre IPO. IPO digunakan untuk mengumpul dana/modal pusingan apabila syarikat memasuki stock exchange. Jadi mohon berhati hati.

  Bagi menyenaraikan IPO, syarikat perlu menyediakan prospektus iaitu penyata untung rugi syarikat sebelum menyenaraikan IPO. Perkara yang sama jika ingin menawarkan PRE IPO. Kaedah PRE IPO biasanya melibatkan pelaburan swasta dan ditawarkan secara dalaman.

  IPO ditawarkan secara terbuka dan akan diperdangkan dalam stock exchange.

  Masih ada banyak perkara yang meragukan tentang VGMC seperti

  1. Nature of business
  2. Syarikat yang dilaburkan. Lombong mana yang terlibat. Pelabur perlu tahu segala maklumat sebelum melabur untuk membeli saham.
  3. Tiada prospektus dikeluar untuk pelabur menilai risiko dan peluang dalam syarikat.

  Jika tiada, ia sangat merbahaya dan boleh mendorong kepada penipuan yang didakwa Suruhanjaya Sekuriti Amerika Syarikat tersebut.

  Saya tiada masalah dengan bahasa Inggeris. Kebanyakan kuliah semasa ambil degree dulu pun kebanyakan dalam english. Website VGMC tidak mengunakan istilah teknikal untuk saya faham seperti dalam istilah perundangan.

 32. Aduhhhhhhh…..!!!!!
  Bila baca komen positif tntng VGMC, hati berasa yakin yg ia bukan scam. Bila baca komen negatif tntng VGMC hati jadi kecut perut, bimbangkan modal hangus.
  Mcm nilah aku dok atas pagar dululah buat sementara waktu ni. Releks2 dan stop drp membaca blog2 tntng VGMC, bimbang hati berbolak balek. Bila modal aku dah tertebus, aku tutup buku VGMC dan duit yg aku dapat balek tu aku nak beli emas fizikal. Sekarang ni pun aku dah ada simpanan emas sebanyak 230 gram beli kat publik gold baru2 ni.

 33. oh ya……
  Hanya tunggu sebulan dua ni jer yg modal aku tu akan terkumpul balek. Harap2 tidak terjadi apa2 sebelum tarikh tu.

 34. Sebenarnya hampir kesemua dia orang yg join VGMC tu dah berkilo2 dia orang beli emas fizikal lepas dpt dividen drp vgmc. Maklumlah lepas dia orang masuk dalam arena pelaburan emas tu masing2 dah mula celik emas dan tak mahu simpan aset dalam bentuk wang ringgit yg mereka anggapkan ianya bukan duit tapi sampah.

 35. Salam…
  Ramai org Mesia ni tak faham apa itu Paper Gold tetapi ianya sangat establish jika di negara maju.
  Contohnya di US, jika matawang mereka tidak stabil maka pemilik2 wang yg banyak di bank akan meminta pihak bank tukar simpanan mereka kepada nilai emas iaitu Paper Gold (sama maksudnya dgn beli emas) kerana nilai emas susah utk menyusut nilainya. Jadi simpanan mereka yg berjuta2 tadi akan selamat dan tidak ikut jatuh spt nilai USD. Bila nilai USD naik semula dan stabil, maka pemilik simpanan tadi akan minta nilai Paper Gold mereka ditukar semula kpd nilai USD. Ianya memudahkan kerja dan selamat utk dilakukan.

  Cuba anda bayangkan jika nak tukar kpd emas fizikal dgn simpanan USD20 juta ?? Mana nak cari penjual emas dgn cepat dan nilai matawang sudah jatuh. Begitu juga bila nak jual emas tadi, bukannya mudah utk dapat pembeli dgn segera… Lagipun dalam proses jual beli tadi ada pulak tawar-menawar yg membuang masa. Itu belum masuk tahap keselamatan utk membawa jumlah emas yg banyak ke sana-sini. Risikonya juga besar.

  Maka cara terbaik ialah Paper Gold… ada hadi nabis mengatakan suatu hari nanti perniagaan adalah berdasarkan nilai emas.

  Mereka yg tak faham akan mengatakan emas fizikal juga yg betul !!
  Itu mungkin pendapat dia la… sebenarnya wang yang kita pakai hari2 tu hanya kertas saja !! Dgn kertas2 inilah kita boleh beli macam2…. begitu juga paper gold… ianya boleh beli macam2 juga dan lebih selamat berbanding membawa emas ke sana-sini.

  Kesimpulannya… VGMC tu tak ada masalah.. kepada yg join dgn membeli saham tu disucapkan tahniah dan selamat berjaya.

  Kepada yg nak sijil dan macam2, anda mmg tukang karut yg tak pernah buat apa2 pun !! Nak yg ada sijil pegi la kat Bursa Malaysia… cubalah mintak nak beli saham RM2000.00… konfen tak dapat beli punya hihik !!

  Aku beli saham dulu RM300K dgn harga saham 90 sen seunit. Setahun kmudian saham tu jatuh kepada 40 sen unit… aku rugi kira2 RM170K ooo… takde sape pun bagi ganti rugi w/p dah melabur dgn syakt berdaftar dan ada kelulusan SC lagi. Jadi apakah faedahnya SC & BNM ? Aku rugi tp mereka tetap dapat kutip cukai.

  Jadi tak ada gunanya nak bincang daftar dgn SC @ tidak. Yang pntg invest dapat duit…

  VGMC bagi dividen bukannya berdasarkan duit yg dikutip harian.. tetapi keuntungan dari perlaburannya dan juga trading gold di platform forex. Trading dgn duit byk gerenti untungnya besar. Sama ja dhn ASB, mereka untung juta2 tp bg pada pelabur 10% setahun jer.. dah sah kena tipu tapi diluluskan kejaan sbb ada tax masyuk !!

  Ada juga yg dungu bertanya mana lombong pelaburannya hahaha… kalau ada emas yg banyak, semestinya rahsia beb… berani declare bersedialah utk mati.

  Ko pegi la tanya ASB tu kat mana dia laburkan duit saham yg kau join tu… gerenti dia pun tak bagitau huhuhhu…

 36. eee……!!! aku serun bila baca kau oang punya komen yg kutuk2 kerajaan. berhemahlah sikit brother. jgn terlalu ikut perasaan sngt.

 37. paper gold ada risikonya – https://www.igolder.com/glossary/paper-gold/

  Andainya tiada orang nak beli, ia tidak berguna langsung sebab ia bukanlah emas sebenar. Ia hanya sekadar nilai emas.

  Setiap negara ada simpanan emas untuk perlindungan ekonomi. Semuanya dalam jutaan tan-tan.

  Jika nak invest beli Pre IPO, sila rujuk dulu – http://www.sec.gov/investor/pubs/preipo.htm

  Tempat pelaburan tak didedahkan tetapi profit and loss company akan dibentangkan.

 38. Petikan ni saya ambil drp web vgmc. Mungkin anda semua tak beminat nak buka web tersebut dan baca sau persatu keana ia mungkn membuang masa anda saja.
  Agak2 boleh diterima paka tak kenyataan yg diberikan oleh VGMC tu…..?

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Tentang Virgin Gold
  Siapa kami

  Siapa kami

  Sejak didirikan pada tahun 1999, Virgin Gold Mining Corporation tumbuh dengan cepat dan menjadi salah satu perusahaan eksplorasi dan pertambangan emas terkemuka di dunia serta sebuah organisasi yang muda dan dinamis dengan pencapaian global dan perspektif internasional. Berpusat di Panama, sebuah yurisdiksi bebas pajak asing internasional, Virgin Gold menggunakan berbagai sarana offshore untuk memfasilitasi operasional bisnis di dalam negeri. Ini berarti kami dapat meraih pemasukan yang baik dan dividen bebas pajak kepada para pemegang saham kami di seluruh dunia.

  Dengan sekitar 500 karyawan, Virgin Gold dikelola secara efisien, di mana setiap karyawan di dalam organisasi memahami misi, visi dan filosofi korporat. Sekalipun usia kami relatif masih muda, Virgin Gold memiliki struktur yang lebih baik, serta dikelola dengan lebih bijaksana dan lebih ekonomis secara finansial daripada organisasi serupa lainnya, sehingga lebih optimal dalam mengeksploitasi volatilitas di pasar keuangan saat ini.

  Dewan eksekutif bertanggung jawab untuk menjalankan operasional korporat sehari-hari sedangkan dewan direktur membuat keputusan penting dan mengambil keputusan terhadap masalah besar menurut saran dari berbagai komite. Komite mendukung Dewan Direktur dalam mengevaluasi risiko, menetapkan remunerasi, dan memantau integritas laporan keuangan. Sementara itu, akuntan eksternal maupun internal bekerja sama untuk memastikan bahwa setiap operasional dapat mencapai tujuan, pemegang saham mendapatkan keuntungan maksimum, dan korporat tumbuh lebih besar.

  Virgin Gold saat ini beroperasi di Afrika dan Amerika Selatan dan fokus pada meningkatkan keuntungan pemegang saham melalui kerja sama ventura, akuisisi, eksplorasi dan pengembangan proyek emas skala besar yang mungkin.

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Operasional
  Kami menghasilkan emas dengan biaya serendah mungkin dan menjual dengan harga pasar setinggi mungkin. Inilah satu-satunya filosofi operasional Virgin Gold, yang dipahami oleh setiap karyawan Virgin Gold. Tidak ada perusahaan yang membuat kesalahan karena memproduksi dengan biaya serendah mungkin dan menjual dengan harga yang setinggi mungkin.

  Meskipun seluruh dunia pada umumnya terlalu percaya diri dengan harga emas yang mencapai USD2,000 per ounce dalam jangka menengah; koreksi antar-penjualan dapat mencapai 30-50% dan berlangsung selama beberapa tahun. Perusahaan yang tidak siap dan tidak melihat kemungkinan tersebut akan mengalami kerugian dan kehilangan uang pemegang saham dalam jumlah besar.

  Dengan peluang untuk mendapatkan potensi tambang emas hanya satu dari 3000 kali penemuan, dan hanya 10 persen dari deposit emas di dunia yang mengandung cukup emas yang layak untuk ditambang, eksplorasi pastilah melelahkan dan memakan banyak biaya. Untuk setiap satu ventura pertambangan emas yang berhasil; sekurangnya ada 8 ventura yang gagal. Pemilik perusahaan yang tamak dapat membuat investor yang tidak tahu apa-apa kehilangan uang ratusan juta setiap tahunnya karena percaya dengan temuan emas yang menjanjikan.

  Di Virgin Gold, kami sangat bijaksana dengan biaya produksi. Kami telah beroperasi sejak tahun 1999 dan selalu mendapatkan keuntungan yang besar karena cara kami beroperasi, tidak peduli dengan harga emasnya. Kami tidak pernah terlalu jauh berkomitmen terhadap sumber daya dan tidak pernah terlalu berharap dengan kenaikan harga emas.

  Sejauh yang dapat diterapkan, karyawan kami dilibatkan dalam operasional lapangan. Kadang kala, ketika kami dibatasi oleh kapasitas sumber daya manusia dan sumber daya modal, kami mencapai target melalui kerja sama, kerja sama ventura, pertukaran saham, mencari pihak yang berkepentingan, dan membuat perjanjian keuangan lainnya dengan operator pertambangan lokal dan senior.

  Untuk operasional di masa mendatang, kami sedang berupaya untuk menjadi produsen emas dan pedagang emas.

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Operasional
  Pertambangan Emas

  Pertambangan Emas

  Memiliki tambang emas, meskipun potensial sangat menguntungkan, juga dapat menjadi sumber kehancuran bagi banyak perusahaan. 95% dari penemuan emas di seluruh dunia tidak dapat terus bertahan secara ekonomi. Diperlukan waktu sekitar 8-13 tahun untuk membuat tambang emas bergerak dari kegiatan awal hingga kegiatan produksi, meskipun kurun waktu ini dapat dipotong hingga setengahnya dalam kasus tertentu. Tanpa memperhatikan jumlah uang yang harus dikeluarkan dan sumber daya yang digunakan, banyak ventura harus gulung tikar pada tahap tertentu karena ada masalah yang tidak dapat diatasi.

  Tahap 1: Eksplorasi

  Durasi
  3-5 tahun
  Tujuan
  Berusaha menemukan dan menentukan kandungan mineral
  Proses
  Melakukan survei geologis/pengambilan sampel geokimia untuk menentukan lokasi dan memetakan deposit biji
  Melakukan pengeboran untuk menentukan derajat kandungan biji dan karakteristik geologis
  Mulai mengumpulkan informasi dasar tentang lingkungan dan masyarakat
  Tahap 2: Pengembangan

  Durasi
  3-5 tahun
  Tujuan
  Merancang dan mendapatkan persetujuan untuk konstruksi tambang dan operasional pertambangan
  Proses
  Melengkapi desain teknis metode pertambangan yang optimal (tambang terbuka atau tambang bawah tanah) dan proses pengambilan mineral
  Melengkapi studi kelayakan proyek
  Mendapatkan persetujuan konstruksi dan operasional yang diperlukan
  Mendapatkan hak penggunaan atas tanah dan air
  Tahap 3: Konstruksi

  Durasi
  2-3 tahun
  Tujuan
  Membangun fasilitas pertambangan sesuai dengan yang telah disetujui, persyaratan dan standar
  Proses
  Menetapkan tim konstruksi yang trampil untuk melaksanakan rencana pembangunan
  Membangun fasilitas pertambangan dan fasilitas pemrosesan serta infrastruktur terkait, seperti jalan, listrik dan saluran air, dan fasilitas bagi karyawan
  Tahap 4: Penambangan

  10-35 tahun adalah rentang waktu rata-rata untuk tambang emas.
  Tahap 5: Penutupan/Reklamasi

  Pertambangan emas sangat berisiko secara politis, untuk beberapa alasan. Tambang emas tidak dapat dipindahkan dan sangat tergantung pada modal, membuatnya menjadi target yang sangat mudah disalahgunakan oleh pemerintah atau badan buruh yang terorganisasi. Meskipun beberapa wilayah di dunia dianggap lebih berisiko daripada wilayah lain karena perbedaan tradisi hak kepemilikan dan adanya peristiwa geopolitik saat ini, ternyata setiap tambang emas di dunia selalu menanggung beberapa risiko politik. Sementara tambang emas di Afrika dapat diambil alih tanpa menunggu proses hukum oleh pemerintahan Marxisme dan milisia pemberontak yang kejam, maka tambang emas di Barat dapat dengan mudah ditutup oleh politisi liberal dan mereka yang pro-lingkungan.

  Meskipun peristiwa malang tersebut sangat jarang terjadi, namun ini menjadi salah satu alasan utama mengapa Virgin Gold sangat perlu mendiversifikasi investasinya ke beberapa tambang emas dengan kualitas yang berbeda di wilayah global.

  Tidak ada alasan untuk menyesali fakta bahwa Virgin Gold perlu memiliki tambang emas sendiri, bahkan setelah satu dekade berkecimpung dalam bisnis ini. Ini sekedar pengakuan tentang betapa berhati-hatinya perusahaan ini dalam mengambil keputusan dan dalam memenuhi tanggung jawabnya kepada pemegang saham.

  Ada pernyataan bahwa, “tambang emas itu hanyalah sebuah lubang di tanah yang dikelilingi oleh para penipu”. Mengoperasikan tambang emas memerlukan biaya yang tidak sedikit, dan yang lebih sering, tambang emas dengan “cadangan emas yang tidak pasti” tidaklah menguntungkan seperti yang dibayangkan. Memperoleh sebuah tambang emas dengan “cadangan emas yang telah terbukti” dapat mencapai rekor yang tinggi; yang tercermin dari rekor harga emas batangan. Apabila harga emas terkoreksi, investasi di tambang emas pada harga puncak akan seimbang dengan kerugian besar yang akan dialami selama beberapa tahun ke depan. Banyak produsen emas yang saat ini memperoleh untung, dahulu mencari dan mengembangkan tambangnya di saat harga emas tercatat sangat rendah pada beberapa tahun lalu.

  Faktanya, Virgin Gold terlibat dalam beberapa ventura emas di Amerika Selatan dan di Afrika melalui sarana investasi onshore. Anak perusahaan kami juga bekerja sama dalam hak melakukan eksplorasi dan pengembangan di kedua benua tersebut. Kami yakin bahwa pada waktu dan kesempatan yang tepat, Virgin Gold akan benar-benar memiliki kekuasaan penuh di beberapa tambang emas yang baik di seluruh dunia.

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Beranda > Operasional > Afrika
  Operasional
  Afrika

  Afrika

  Afrika merupakan produsen utama emas, menghasilkan hingga 30% dari produksi global. Afrika Selatan merupakan pemimpin produsen emas selama beberapa dekade hingga akhirnya diambil alih oleh China. Industri ini berkembang cukup baik, biaya penambangan cukup tinggi, dan sangat jarang ada peluang bagi ventura baru.

  Namun di wilayah lainnya, terutama di Afrika Barat, ada banyak peluang untuk menemukan dan mengembangkan tambang baru. Tanzania dan Mali dengan cepat menjadi produsen emas baru di Afrika dengan beberapa tambang yang akan dibuka atau kini dalam tahap konstruksi akhir, sedangkan Ghana juga menjadi salah satu produsen emas terbesar di dunia.

  Pusat produksi tambang emas bawah tanah dan tambang terbuka berada di sabuk batu hijau Achaea di Ghana, Tanzania, Burkina Faso, Pantai Gading dan Zimbabwe. Upaya eksplorasi yang berpusat di bagian Barat serta di bagian Timur Afrika fokus pada batuan laterit dan saprolit yang mengadung emas dan telah lapuk oleh cuaca, yang sangat cocok untuk metode penambangan terbuka dengan biaya yang cukup rendah.

  Virgin Gold, melalui kerja sama ventura dengan perusahaan pertambangan lokal, sangat berperan di wilayah ini di mana biaya pertambangan terbilang relatif sangat rendah. Di beberapa tempat, emas masih dapat diproduksi dengan biaya kurang dari USD200/oz, sementara biaya produksi global rata-rata pada beberapa tahun lalu berada dalam kisaran USD400/oz atau lebih.

  Virgin Gold saat ini juga bekerja sama dengan perusahaan pertambangan lokal untuk mengeksplorasi sejumlah lokasi tambang yang potensial di Afrika dengan opsi untuk pengembangan dan produksi dalam beberapa tahun. Di benua Afrika, penting untuk menunjukkan kepemimpinan korporat yang bertanggung jawab, terutama dengan memperhatikan masalah lingkungan dan mengembangkan masyarakat di mana kami akan beroperasi.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Operasional
  Amerika Selatan

  Amerika Selatan

  Amerika Selatan memiliki industri emas yang kuat, aktif dan menguntungkan, yang diakui secara internasional. Budaya tambang emas di sini sudah ada sebelum kolonisasi Eropa, dan suku Inca dan Maya sudah menambang emas sejak zaman dahulu.

  Beberapa perusahaan sumber daya internasional yang besar kini masih aktif di seluruh kawasan benua, terutama di Brazil, Chile, Peru dan Argentina, dengan operasional pertambangan yang besar dan infrastruktur pendukung pertambangan yang luar biasa. Namun, masih banyak peluang tambang emas di Peru, Venezuela, Colombia, Guyana, Suriname dan bahkan beberapa daerah terpencil di wilayah Amazon bagian hulu dan dataran tinggi di jajaran pegunungan Andes.

  Beberapa negara tidak stabil secara politik sedangkan beberapa negara lain terkena masalah lingkungan dan hak asasi manusia, dan ini menjadi pertimbangan utama. Tiadanya kebijakan pemerintah yang transparan juga menjadi penghalang investasi di wilayah ini.

  Meskipun banyak peluang tersedia, Virgin Gold selalu berhati-hati. Biaya eksplorasi melambung tinggi dan tingkat keberhasilan berkurang. Saat ini diperlukan biaya rata-rata $50 untuk menemukan satu ounce emas, sedangkan pada setengah abad yang lalu biayanya hanya $7.50 setara uang sekarang.

  Untuk meningkatkan jejak dan kapasitas produksi di Amerika Selatan, Virgin Gold menggunakan strategi kerja sama dan kerja sama ventura dengan operator tambang lokal melalui perjanjian offshore.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Para Investor Kami
  Mengapa Emas

  Mengapa Emas

  Selama berabad-abad, emas menjadi dambaan karena memiliki paduan yang unik antara kelangkaan, keindahan, dan sifatnya yang nyaris tak lekang. Negara menggunakan emas sebagai simpanan kekayaan dan sarana pertukaran internasional; masyarakat ingin memiliki emas sebagai jaminan terhadap hal-hal yang tidak terduga sebagai pengganti uang tunai.

  Barangkali yang lebih penting, dalam kurun waktu beberapa tahun terakhir, emas akhirnya dianggap sebagai kelas aset yang harus dimiliki oleh para investor sebagai bagian dari portofolio mereka. Investasi emas dapat berwujud emas batangan (gumpalan), lembaran emas, saham di perusahaan emas, dana investasi emas (dana gotong royong), surat berjangka emas dan opsi emas.
  Otoritas moneter seperti Bank Sentral dan International Monetary Fund (IMF) telah lama menggunakan emas sebagai cadangan kekayaannya. Masyarakat menjadi percaya diri karena tahu bahwa Bank Sentral menyimpan emas – suatu aset yang tak lekang dan barang yang cenderung tidak terkena imbas inflasi seperti uang tunai. Beberapa negara memberikan pengakuan secara eksplisit karena emas menguatkan mata uang domestik. Selain itu, agensi penilai tingkat hutang akan merasa tenang karena adanya emas sebagai cadangan negara.

  Emas kadangkala disebut sebagai aset pendapatan non-penghasilan. Ini tidak benar. Ada pasar untuk pemberi pinjaman emas, dan emas juga dapat diperdagangkan untuk mendapatkan keuntungan. Kemungkinan ada “biaya oportunitas” dari menyimpan emas, namun di daerah dengan tingkat bunga rendah, ini lebih rendah dari yang dibayangkan. Keuntungan lain dari emas adalah mampu menutup biaya. Biaya oportunitas dari menyimpan emas dapat dianggap sebanding dengan premi asuransi.

  Sebagai individu pribadi, tidak ada seorang pun yang akan menaruh 100% asetnya dalam investasi emas. Dalam portofolio aset mana pun, tidak lazim jika Anda menaruh semua telur dalam satu keranjang. Memang harga emas dapat mengalami fluktuasi – begitu pula kurs nilaitukar dan tingkat suku bunga mata uang yang disimpan di cadangan. Strategi diversifikasi saham biasanya akan menyediakan pengembalian yang kurang volatil dibandingkan satu aset tunggal. Sebagian besar konsultan investasi akan menyarankan kisaran antara 10 hingga 35%.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Para Investor Kami
  Apa Yang Kami Tawarkan

  Apa Yang Kami Tawarkan

  Virgin Gold sedang akan menerbitkan Convertible Preferred Stocks (CPS)/ Saham Preferensi Konvertibel dan mengundang para investor di seluruh dunia yang berminat untuk mengambil penawaran ini. Harga yang ditawarkan mulai dari $0.80/saham pada tanggal 1 Januari 2010 dan akan meningkat secara periodik sesuai dengan nilai aset bersih perusahaan. Penawaran tersebut dapat dibatasi oleh waktu dan kebutuhan modal perusahaan.

  Saham Preferensi

  Sekalipun saham preferensi tidak menawarkan potensi keuntungan yang sama seperti saham biasa, ini merupakan sarana investasi yang lebih stabil karena menjamin dividen secara rutin yang tidak langsung terikat dengan pasar seperti harga saham biasa. Jenis saham ini menjamin dividen, tidak seperti saham biasa.

  Keuntungan lain dari saham preferensi adalah bahwa pemegang saham preferensi akan mendapatkan prioritas saat pembayaran dividen. Apabila perusahaan mengalami likuidasi, para pemegang saham preferensi akan mendapatkan pembayaran lebih dulu daripada pemegang saham biasa. Selain itu, apabila perusahaan bangkrut, para pemegang saham preferensi akan mendapatkan distribusi prioritas atas aset perusahaan; sedangkan para pemegang saham biasa tidak menerima aset korporat sebelum semua pemegang saham preferensi telah dibayar.

  Seperti saham biasa, saham preferensi juga mewakili kepemilikan perusahaan. Namun, pemilik saham preferensi tidak memiliki hak suara dalam bisnis.

  Convertible Preferred Stock (CPS) / Saham Preferensi Konvertibel

  Convertible preferred stock (Saham preferensi konvertibel) adalah jenis saham yang telah mencantumkan harga konversi saat diterbitkan sehingga dapat dikonversi ke saham biasa perusahaan dengan nilai yang telah ditetapkan.

  Saham Convertible Preferred Stock Virgin Gold dapat dikonversi ke Saham Umum perusahaan apabila perusahaan memilih meluncurkan Initial Public Offering (IPO) dengan membayar 50% dari selisih antara harga langganan CPS dan harga saham IPO.

  Pemegang Saham CPS Virgin Gold akan menerima pembayaran dividen tetap bulanan sebagaimana telah disetujui pada saat berlangganan. Pemegang CPS juga dapat berhenti berlangganan saham dengan memberitahukan 45 hari sebelumnya kepada perusahaan untuk mengembalikan total dana berlangganan.

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Para Investor Kami
  Cara Kerjanya

  Cara Kerjanya

  Langkah 1 dari 2

  Lengkapi “Shareholder Application Form” (Formulir Permohonan Pemegang
  Saham)secara online. Apabila permohonan online diterima, Anda akan menerima
  Shareholder ID (ID Pemegang Saham) Apabila pengguna meng-klik Shareholder
  ID; akan muncul halaman sembul tentang contoh halaman Pendaftaran yang
  berhasil dilakukan dengan menampilkan Shareholder ID>;yang dapat digunakan
  untuk login ke akun transaksi online dengan menggunakan sandi yang Anda
  buat sendiri. Anda dapat segera memulai transaksi.
  Langkah 2 dari 2

  Semua pemegang saham wajib mengirimkan salinan hasil pindaian Paspor Internasional atau kartu Identitas Nasional dan dokumen lainnya untuk mengkonfirmasi alamat, seperti tagihan utilitas atau laporan keuangan bank dalam waktu 30 hari sejak pendaftaran atau akan menerima risiko penundaan akun hingga kami menerima dokumen yang diminta.

  Untuk Berlangganan Saham

  Untuk berlangganan saham, Anda harus mengisi rekening kredit. Anda juga dapat melakukannya dengan:
  Meminta transfer elektronik kepada kami (jumlah minimum USD 10,000); atau
  Meminta transfer internal dari pemegang saham lainnya.
  Rekening

  Setiap pemegang saham akan menerima:
  rekening emas, nilai dalam ounce (oz)
  rekening kredit, dalam United States Dollar (USD)
  rekening niaga, untuk menahan atau menjual posisi lembaran emas
  Emas dapat dikonversi ke dollar dengan mudah kapan saja oleh pemegang rekening dengan tingkat konversi emas waktu nyata dan sebaliknya.

  Rekening jual beli diperuntukkan bagi pemegang saham untuk memiliki posisi emas dalam jangka menengah maupun panjang. Setiap pemegang saham diberi fasilitas kredit sebesar 3 kali jumlah nominal saham yang dimiliki untuk memiliki posisi emas. Contoh: Apabila John membeli 100.000 saham dengan harga 1,20/saham = USD360.000; maka John memiliki margin jual beli sebesar USD360.000 untuk memiliki posisi jual beli rekening emas. Fasilitas kredit ini diberikan tanpa syarat uang panjar maupun pembayaran bunga. Apabila posisi kemudian ditutup, keuntungan ataupun kerugian akan dikembalikan ke rekening Kredit.
  Penarikan Dana

  Pemegang saham dapat menarik uang dari rekening kredit dengan meminta transfer elektronik ke petugas rekening bank di mana saja di seluruh dunia. Tidak akan ada transfer elektronik ke rekening pihak ke-3 menurut Undang-undang Anti Pencucian Uang dan Undang-undang Terorisme Internasional. Penarikan minimum adalah senilai USD500.

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Lingkungan
  Kebijakan Lingkungan

  Tanggung Jawab Lingkungan

  Keanekaragaman hayati

  Lingkungan

  Virgin Gold bertanggung jawab mengelola lingkungan dengan sangat serius dan mempertimbangkan manajemen dan kinerja yang ramah lingkungan sebagai prioritas utama di setiap operasionalnya. Kami berupaya sedapat mungkin untuk melindungi lingkungan dan mencari cara untuk meminimalkan jejak terhadap lingkungan di mana pun kami beroperasi; suatu komitmen yang tertuang dalam prinsip tanggung jawab korporat dan Kebijakan Lingkungan korporat. Kami akan selalu mematuhi, dan apabila dapat diterapkan melampaui, peraturan dalam kinerja terkait lingkungan.

  Belakangan ini, sesuai dengan Kebijakan Lingkungan Korporat, kami telah menerapkan Sistem Manajemen Lingkungan, Kesehatan dan Keselamatan (Environment, Health and Safety / EHS) di perusahaan. Sistem ini memberikan struktur, panduan dan standar upaya kami untuk terus meningkatkan kinerja terhadap lingkungan di seluruh operasional kami secara global.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Mflah…bukan nak kempen tapi sekadar untuk pertimbangan masing2 utk menilaikannya. Jgn marah ya……!!!!

 39. Mf En. Sham. Saya ni kefhman BI sangat minima. Dgn bantuan kamus BI & BM tu boleh fhm sikit2. En. Sham cuba baca pada laman berikut ini: http://www.realvgmc.cariemas.com
  Cuba klik dan baca pada menu2 yg terdapat kat atas tu seperti; “Why Panama….Why Go Ofshore…..Why us” dll dan juga menu2 yg terdapat banyak kat tepi pada tajuk ” offshore services”, nampaknya seperti ada suatu perbedaan dari segi perundangan syt yg berdaftar “Offshore” dgn syarikat2 biasa yg mana offshore tidak terikat dgn kehendak2 dan peraturan SEC. Mungkin itulah kelebihan syarikt2 berdaftar dibawah takluk undang2 offshore Panama yg dapat dilihat oleh VGMC dan peluang serta kemudahan2 tersebut telah digunakan sepenuhnya.
  Mf En. Sham, BI saya minima kefhmannya, jika salah tolong jelaskan ya.
  Rasanya eluk kita bertukar pendapat dan berbincang secara berhemah drp maki hamun dan sumpah seranah. Saya tak suka cara sebegitu.

 40. dah masuk hmapir 2 tahun. vgmc masih kukuh. berita mana dorang dapat mengatakan vgmc ni skim haram yer? inilah manusia zaman sekarang, tuhan bagitau dah jangan jadi orang fisiq apabila menyampaikan berita. periks dulu, pastikan kebenaran. Entahlah, orang melayu kita ni tak habis2 suka buat fitnah. Hmmm…. Pesanan saya satu jer, kalau anda pernah ditipu jangan anggap semua orang penipu. kena tipu salah sendiri, jangan salahkan orang lain. :0)

 41. konar baring – haram di malaysia ada 2 maksud.
  1. Dari sisi agama iaitu syarak
  2. Dari segi pengiktirafan badan berwajib.

  VGMC adalah satu pelaburan yang belum diiktiraf oleh BNM. Ia bukan satu fitnah tetapi fakta. Pelaburan yang tidak diiktiraf dikatakan satu pelaburan haram.

 42. Kpd para pembaca budiman,
  Aslmlkm.
  Di sini saya perturunkan lagi beberapa maklumat tentang VGMC sambungan drp info2 terdahulu yg telah saya hantar pada 16/11/11 buat tatapan pembaca semua dalam membuat pertimbangan yg sewajarnya sebelum melemparkan tohmahan dan fitnah terhadap VGMC khususnya. Kami memohon agar anda semua dapat meluangkan masa sekitar antara 1 hingga 2 jam untuk membaca dan menghayatinya dalam keadaan berlapang dada dan berfikiran terbuka.
  Kpd VGMC sendiri, ia telah melaksanakan semua kehendak2 kepercayaan yg ingin diraih drp setiap pembaca di seluruh dunia melalui artikal dan info2 didalam websitenya. Penjelasan mengenai siapa kami, visi kami, operasional, tujuan dan lain2 lagi telah diperjelaskan dgn sebaik2nya disamping info2 dan maklumat terbaru dan terkini dari masa kesemasa tidak putus2 dikirimkan melalui saluran laman webnya pada tajuk “Berita dan Media” yg mana kita boleh klik dan baca pada setiap pautan yg terdapat di bawahnya dalam usaha VGMC utk menyampaikan maklumat2 kpd pembaca semua dalam pelbagai versi bahasa di dunia. Agar dgn itu kepercaaan pembaca kpd VGMC dapat dipertingkatkan semaksima mungkin dalam usaha menarik pembaca untuk membeli share yg di tawarkan bagi mejayakan harapan visi dan misi mereka (VGMC).
  Namun bagi VGMC setelah semua perkara yg diperjelaskan masih tidak bisa menghambat lari segala ketidakpercayaan drp kotak minda pembaca kpd apa yg cuba mereka jelaskan dan sekali gus tidak berjaya menarik mereka menjadi sebagai pelabur dan rakan kongsi perusahaan, maka dgn itu VGMC tidak dapat berbuat apa2.
  Di pihak kami sendiri sebagai pembaca pada mulanya dan seterusnya menjadi sebahagian drp VGMC setelah melanggani saham2 yg ditawarkan hasil drp sebuah kepercayaan yg berjaya menembusi otak benak kami semua drp apa yg telah diperjelaskan melalui webnya, maka dgn itu seandainya VGMC masih bisa dan masih mempunyai ruang2 halus utk mengaburi mata kami tanpa disedari dgn memperdayakan kami melalui maklumat2 tidak tepat serta berbagai janji2 manisnya, maka kami juga tidak dapat berbuat apa2. Masing2 pihak telah melakukan kerja2 yg sepatutnya dilakukan oleh masing2 iaitu dipihak VGMC telah menyalurkan dan memperjelaskan hampir kesemua maklumat2 yg dikehendaki oleh pembaca dalam usaha menarik suatu kepercayaan yg bisa diyakini 95% jika tidak pun 100%.

 43. Kpd para pembaca budiman,
  Aslmlkm.
  Di sini saya perturunkan lagi beberapa maklumat tentang VGMC sambungan drp info2 terdahulu yg telah saya hantar pada 16/11/11 buat tatapan pembaca semua dalam membuat pertimbangan yg sewajarnya sebelum melemparkan tohmahan dan fitnah terhadap VGMC khususnya. Kami memohon agar anda semua dapat meluangkan masa sekitar antara 1 hingga 2 jam untuk membaca dan menghayatinya dalam keadaan berlapang dada dan berfikiran terbuka.
  Kpd VGMC sendiri, ia telah melaksanakan semua kehendak2 kepercayaan yg ingin diraih drp setiap pembaca di seluruh dunia melalui artikal dan info2 didalam websitenya. Penjelasan mengenai siapa kami, visi kami, operasional, tujuan dan lain2 lagi telah diperjelaskan dgn sebaik2nya disamping info2 dan maklumat terbaru dan terkini dari masa kesemasa tidak putus2 dikirimkan melalui saluran laman webnya pada tajuk “Berita dan Media” yg mana kita boleh klik dan baca pada setiap pautan yg terdapat di bawahnya dalam usaha VGMC utk menyampaikan maklumat2 kpd pembaca semua dalam pelbagai versi bahasa di dunia. Agar dgn itu kepercaaan pembaca kpd VGMC dapat dipertingkatkan semaksima mungkin dalam usaha menarik pembaca untuk membeli share yg di tawarkan bagi mejayakan harapan visi dan misi mereka (VGMC).
  Namun bagi VGMC setelah semua perkara yg diperjelaskan masih tidak bisa menghambat lari segala ketidakpercayaan drp kotak minda pembaca kpd apa yg cuba mereka jelaskan dan sekali gus tidak berjaya menarik mereka menjadi sebagai pelabur dan rakan kongsi perusahaan, maka dgn itu VGMC tidak dapat berbuat apa2.
  Di pihak kami sendiri sebagai pembaca pada mulanya dan seterusnya menjadi sebahagian drp VGMC setelah melanggani saham2 yg ditawarkan hasil drp sebuah kepercayaan yg berjaya menembusi otak benak kami semua drp apa yg telah diperjelaskan melalui webnya, maka dgn itu seandainya VGMC masih bisa dan masih mempunyai ruang2 halus utk mengaburi mata kami tanpa disedari dgn memperdayakan kami melalui maklumat2 tidak tepat serta berbagai janji2 manisnya, maka kami juga tidak dapat berbuat apa2. Masing2 pihak telah melakukan kerja2 yg sepatutnya dilakukan oleh masing2 iaitu dipihak VGMC telah menyalurkan dan memperjelaskan hampir kesemua maklumat2 yg dikehendaki oleh pembaca dalam usaha menarik suatu kepercayaan yg bisa diyakini 95% jika tidak pun 100%.
  Dipihak kami pula, sebagai pembaca kami telah menjalankan tugas kami iaitu membaca, meneliti, mamahami, membuat sedikit sebanyak penyellidikan dan akhirnya telah menaruh kepercayaan dan meyakini apa yg telah cuba disampaikan oleh VGMC itu adalah diharapkan sesuatu yg benar. Lebih2 lagi pengakuan VGMC bahawa ia menyalurkan semua modal kami ke perusahaan HALAL iaitu perlombongan emas yang terdapat di benua Afrika dan Amerika Selatan melalui join venture dgn beberapa syarikat perlombongan yg telah dikenal pasti mendatangkan keuntungan yg memberangsangkan, menguatkan lagi semangat kami untuk bersamanya. (Sila semak kembali maklumat tentang pelaburan perusahaan perlombongan emas di Afrika dan Amerika Selatan sebelum ini yg saya kirimkan di blog ini pada 16/11/11 yg lalu). Keyakinan ini bertambah kuat bila VGMC mengeluarkan berbagai maklumat dan info tentang perjalanan syarikatnya tidak seperti skim cepat kaya yg lain2 sebelum ini sepeti Swiscash, Ebyfund dll nya dimana website mereka dalam keadaan biasa, mudah serta simple dan tiada apa2 maklumat terperinci mengenai perjalanan syt mereka itu.
  Bermula operasi tawaran share VGMC pada Januari 2010 sehingga ke hari ini November 2011 iaitu mendekati masa 2 tahun, didapati VGMC masih belum mengingkari janji2nya didalam memberikan apa2 yg yg dijanjikan iaitu dividen bulanan dan hasil trading harian kpd pemegang2 sahamnya. Semoga ianya akan berlanjutan sehingga ketarih tamat pada 31 Disember 2014 yg mana pada 2015 saham saham yg ada sekarang ini akan dijual secara terbuka. Bahkan telah tumbuh dgn banyaknya lain2 syarikat yg mengkloni gaya persembahan VGMC 100% sebagai sebuah syarkat SCAM yg cuba mengambil kesempatan. (Sila klik dan baca pada pautan “Peringatan Bahaya Penipuan” pada tajuk “Berita dan Media”).
  Dgn rasa rendah hati dan rendah diri, dimaklumkan kebanyakan pemegang2 saham PRE-IPO VGMC telah mendapatkan modal pokok mereka setelah melibatkan diri antara 5 hingga 8 bulan bersama VGMC bergantung atas jumlah lot yg masing2 langgani. Hampir kesemua mereka telah mengguanakan sebaik2 mungkin keuntungan dividen bulanan yg diraih dgn menjelaskan hutang2 loan bank, membeli hartanah tanah2 lot atau pun rumah, membeli emas fizikal dan sebagainya sebagai asset berguna dihari2 mendatang setelah mereka menyedari yg simpanan melalui wang simpanan tidak dapat mengekalkan nilainya pd masa2 hadapan yg mana ianya susut tidak seperti nilai dan harga bagi aset hartanah dan simpanan melalui emas. Ini semua hasil drp pendedahan demi pendedahan yg mereka dapati tentang kebaikan antara simpanan wang ringgit dgn simpanan emas setelah masing2 menceburi di bidang pelaburan emas beberapa lama. Ada juga diantara mereka yg telah menambahkan jumlah lot2 pelaburan sebhgn drp hasil keuntungan yg diperolehi. Ini adalah suatu tindakan yg bijak drp mereka iaitu menggunakan wang keuntungan selepas modal pokok diperolehi balek untuk mengelakkan drp kerugian sebenar jika berlaku apa-apa yg tidak diingini kepada VGMC samada atas tindakan pihak berwajib mahu pun di pihak VGMC sendiiri. Dgn itu kerugian yg berlaku selepas itu tidak sangat dirasai dan tidak begitu terkilan setelah berbulan2 meraih keuntungan lumayan sebelumnya.
  Justru itu sekiranya sebelum ini berkali2 pihak luar telah memberi amaran kpd ahli2 VGMC agar berhati2 dan agar segera menarik balek modal kerana berpenganggapan yg ia adalah SCAM atau bakal diambil tindakan oleh pihak berwajib, maka sekarang ini kami sebagai ahli2 VGMC yg telah lama menjadi ahli, yg telah balek modal dan yg telah berjaya menambahkan aset2 kami drp hasil dividen VGMC, ingin menasihati kpd orang2 di luar sana agar kpd sesiapa sahaja yg berminat utk melanggani share VGMC selepas drp tarikh ini agar menangguhkan atau membatalkan niat mereka setelah kami mendengar banyak pihak memberi amaran bahawa VGMC adalah SCAM dan kalau tidak SCAM pun bakal menghadapi sekatan drp pihak berwajib kerana syarikat tersebut tidak berdaftar di negara ini. Ini adalah bagi mengelakkan anda tidak sempat untuk mendapatkan balek modal anda semula jika apa2 berlaku kpd VGMC. Biarlah kami dgn keyakinan dan hormatilah akan pendirian kami itu bahwa yg VGMC ini bukanlah SCAM. Ini berdasarkan penjelasan dan maklumat yg diberi serta janji2 yg masih tertunai. Sekiranya apa yg kami yakini itu 100% menjadi kenyataan, kami ucapakan syukur Alhamdulillah dan sebagai ahli lama, sekiranya sebaliknya pula berlaku, maka kami juga mengucapkan Alhamdulillah kerana perkara yg tidak diingini terjadi setelah kami mendapatkan balek modal serta meraih keuntungannya. Semoga Allah mengampuni kami jika sekiranya apa yg kami bersangka baik kpd VGMC setelah VGMC berjaya meyakinan kami selama ini tiba2 sebaliknya pula yg terjadi.
  Sebelum menutup komentar dan artikal panjang lebar drp saya ini, sila anda semua klik buka dan baca setiap url2 website yg saya sertakan di bawah ini untuk anda mempertimbangkan dan menilai sendiri sejauh mana kebenaran di pihak VGMC. Semoga selepas ini tiada lagi komentar berbentuk tohmahan, fitnah serta sumpah seranah dan maki hamun kpd kami ahli2 VGMC. Kami bertawakal kpd Allah dan serahkan segala2nya kpd NYa setelah kami meyakini apa yg dikatakan VGMC itu adalah benar.

  Tujuan Dan Visi Kami VGMC
  http://www.vgmc.com/about_what_we_aim.asp

  Tata Laksana (Pelaksanaan)
  http://www.vgmc.com/about_corporate_governance_audit.asp

  Nilai Koperat
  http://www.vgmc.com/about_corporate_value.asp?lang=ID

  Faktor Risiko
  http://www.vgmc.com/our_investors_risk_factors.asp
  Pertanyaan2 Umun
  http://www.vgmc.com/faq.asp

  VIsi dan Misi VGMC
  http://press.vgmc.com/press-release/ID/2011/09/01/Visi-VGMC/

  Berita2 Media dan Siaran press drp VGMC
  http://www.vgmc.com/about_news_press.asp?lang=ID

  Maklumat2 drp Offshore Panama yg juga anda baca
  http://www.panama-offshore-services.com/panama_offshore_services.htm
  http://www.panama-offshore-services.com/panama_offshore_tax_haven.htm
  http://www.panama-offshore-services.com/about_panama_law_firm.htm

  dan juga sila baca pada artikal2 yg terdapat didalam setiap websitenya untuk mengelakkan drp buruk sangka berterusan dan berpanjangan.
  Sekian, terima kasih.

 44. Kpd para pembaca budiman,
  Aslmlkm.
  Di sini saya perturunkan lagi beberapa maklumat tentang VGMC sambungan drp info2 terdahulu yg telah saya hantar pada 16/11/11 buat tatapan pembaca semua dalam membuat pertimbangan yg sewajarnya sebelum melemparkan tohmahan dan fitnah terhadap VGMC khususnya. Kami memohon agar anda semua dapat meluangkan masa sekitar antara 1 hingga 2 jam untuk membaca dan menghayatinya dalam keadaan berlapang dada dan berfikiran terbuka.
  Kpd VGMC sendiri, ia telah melaksanakan semua kehendak2 kepercayaan yg ingin diraih drp setiap pembaca di seluruh dunia melalui artikal dan info2 didalam websitenya. Penjelasan mengenai siapa kami, visi kami, operasional, tujuan dan lain2 lagi telah diperjelaskan dgn sebaik2nya disamping info2 dan maklumat terbaru dan terkini dari masa kesemasa tidak putus2 dikirimkan melalui saluran laman webnya pada tajuk “Berita dan Media” yg mana kita boleh klik dan baca pada setiap pautan yg terdapat di bawahnya dalam usaha VGMC utk menyampaikan maklumat2 kpd pembaca semua dalam pelbagai versi bahasa di dunia. Agar dgn itu kepercaaan pembaca kpd VGMC dapat dipertingkatkan semaksima mungkin dalam usaha menarik pembaca untuk membeli share yg di tawarkan bagi mejayakan harapan visi dan misi mereka (VGMC).
  Namun bagi VGMC setelah semua perkara yg diperjelaskan masih tidak bisa menghambat lari segala ketidakpercayaan drp kotak minda pembaca kpd apa yg cuba mereka jelaskan dan sekali gus tidak berjaya menarik mereka menjadi sebagai pelabur dan rakan kongsi perusahaan, maka dgn itu VGMC tidak dapat berbuat apa2.

 45. Lupa Tadi saya nak tanya Blog awak Tajuk Tips Nak Buat Duit di Internet, kenapa pulak awak kesasar (memfitnah orang lain) ke vgmc, kan lebeh gentalmen fokus business awak, jangan dok sebuk business orang lain, perumpamaan ketika kita solat berjemaah, kalau kita asyek commen dalam hati kita orang kanan dan kiri kita, seperti (kuku dia panjang kaki dia ada kudis dan sebagainya, agak-agaklah solat kita ni sempurna ke?) fikir-fikirlah.
  Yakinlah kalaulah dinamakan rezki kita, tak lari gunung dikejar, tapi kalau kita dalam liku kehidupan pernah menipu atau mengambil hak orang lain, maka awaslah sesungguhnya ALLAH sangat teliti dan bijaksana.
  Sekian

 46. kalau takut x payah la join, jgn la nk cite itu ini en.sham
  bosan la sy membaca….ko simpan la duit dlm peti besi klu xnk join pun, xde sape pn nk ajak en.sham join…..itu haram ini haram yg x haram ape ??? arak ker??
  baru2 ni dlm surat khabar singapura ada hamba allah ni dh kaya dh buat vgmc, siap klua surat kabar lagi nape singapura x dakwa pn mamat tu, tipu la en.sham ni ckp singapura bgtau vgmc ni scam…
  en.sham ni yg scam kot…dh la bosan la dgr benda2 dari en.sham ni

 47. Adakah VGMC Syarikat Berdaftar?

  Jawapannya adalah YA. Ia didaftarkan di Panama iaitu negara syurga mereka yang ingin melarikan diri daripada cukai.

  Bagaimana pula status syarikat2 yg beroperasi di Wilayah Persekutuan Labuan, Langkawi yg bebas cukai En. Sham. Adakah mereka juga ingin lari drp cukai atau bagaimana ya. Mf, saya ni buta ilmu perundangan hal2 tubuh syarikat.

 48. Walaupun kawasan bebas cukai di Malaysia. Ia hanya bebas cukai dari segi cukai barangan dan import. Cukai lain masih ada seperti income tax dan pelbagai cukai. Labuan, langkawi hanya bebas cukai dari segi perdagangan dan perniagaan. Jadi barang akan lebih murah kerana tiada cukai import dan barangan dikenakan.

  Polisi percukaian tertakluk kepada polisi negara. Di panama, tiada cukai dikenakan. Pendapatan perniagaan dan rakyat mereka juga boleh dirahsiakan. Itu polisi negara Panama.

 49. salam tuan pemilik blog. sebenarnya anda tidak mendapat maklumat penuh ttg VGMC kerana anda bukan shareholder. semua info terkini hanya dimuatkan dalam website shareholder termasuk perlantikan Mr Kenneth yang baru saja dilantik menjadi New CEO of VGMC pada 8/8/2011 selepas pengundurun Mr Mr. Johann Hansen pada 7th of August 2011 . Kenyataan anda yang mengatakan beliau memegang banyak jawatan adalah tidak tepat kerana jawatan beliau yang sebelum ini digabung dengan jawatan sebelum perlantikan beliau. Dan kebanyakan maklumat yang anda berikan agak tidak natural dan cendrong kearah negatif walaupun terdapat fakta yang sahih berkaitan VGMC termasuk kenyataan Lawyer dan Pendaftaran syarikat yang terbukti di paparkan di link berkaitan. Saya mencadang kan anda mendengar secara total tanpa menutup minda dalam penerangan tersebut dan hurai semula kenyataan anda berdasarankan keterangan tersebut dengan mengambil kira logik dan fakta atas keterangan nanti. sekian.

 50. Itu perkara kecil. Apa yang saya cakap apa yang menjadi amalan kebiasaan untuk organisasi mempunyai lebih daripada 2 jawatan dalam organiasi. Jika 2 jawatan, ada organisasi melakukannya. 3 jawatan utama dipegang oleh individu sama boleh menyebabkan berlaku salah guna kuasa dan juga wujudnya “kuasa veto” dalam menentukan keputusan penting syarikat.

  Malah 2 jawatan utama dipegang oleh individu sama juga amat jarang dipraktik. Contohnya PM pegang menteri kewangan. Tiada negara yang mengamalkannya. Malaysia je yang buat macam tu.

 51. Sekadar info2an…. bukan promosi

  Setiap program yang menjana pendapatan lebih tinggi dari ASB (Khasnya orang Malaysia) pasti tertanya-tanya bagaimana VGMC boleh menjana pendapatan minimum sebanyak 10% sebulan? PRE-IPO CONCEPT ini sudah lama berada dalam pasaran diluar Malaysia. Syarikat2 gergasi seperti FACEBOOK, TWITTER, BAIDU dan beberapa syarikat ada membuka PRE-IPO kepada private investor sebelum mereka berjaya listing syarikat mereka ke share market. Sila baca komen dari pihak syarikat bagaimana 10% minimum dijana :

  http://i1238.photobucket.com/albums/…IVIDENLAST.jpg

 52. Saya ambil skit pandangan Mohd Suhaimy founder forum Wangcyber.com

  hai… tak serik2….
  ini lebih kurang sama macam pelaburan swisscash dulu….
  cuma swisscash dulu, mereka kata invest kat pesisir pantai..
  yang ini pula.. mereka kata invest pada emas..

  mengarut betul..

  mana ada harga emas naik 10% sebulan / 120% setahun?
  dalam sejarah emas.. paling tinggi pun 36% je setahun..

  2006 : 18%
  2007 : 36%
  2008 : 5%
  2009 : 26%
  2010 : 25%

  jadi macam mana pula pelaburan ini boleh bayar dividen 10% sebulan?
  tak lain tak bukan.. duit dari pelabur baru dipusing2kan untuk diberi kepada pelabur terawal..
  sama je macam swisscash dulu..

  Ps:- Salah satu prinsip dalam pelaburan emas.. jangan sesekali melabur kepada emas yang anda tidak dapat pegang.

  http://www.wangcyber.com/forum/kewangan-perbankan-and-pelaburan/45732-pelaburan-emas-vgmc.html

  Dan dalam video temubual UZAR di IKIM.FM ada disebutkan pelaburan emas yang salah dan syaratnya. Boleh rujuk
  http://www.shamsuriyadi.com/umum/perkongsian-pengorbanan-harta-atau-terkorban/

  Konsep akaun pelaburan emas dan paper gold tidak dibenarkan jika pemiliknya tidak boleh menukarnya kepada emas pada bila bila masa dia kehendaki.

 53. ish ish….
  lagi sembang n discuss banyak2 lg tak paham,.. ada ja jawapan sham ni.. konon2 banyak sangat la pengetahuan yang tak menguntungkn pun….takut sangat kampeni nak tutup… macam la ko tu di lantik untuk pantau skim haram macam ni…

  pasal pelaburan dalam islam plak.. saper cakap kami buat pelaburan emas… kami tak buat pelaburan emas pun. kami hanya invest untuk jadi pemegang saham untuk syarikat virgin gold yang berperanan dalam project perlombongan emas,,, tak dak sabit dengan pelaburan cuma div bulanan ja diberi dalam bentuk timbangan, tak de plak kami dapat emas atau terlibat dengan pelaburan emas…. tu la aku kata, janganla pandai2 macam hang invest,.. kami di dalam,.. hang pantau di luaq ja,… bukan nya masuk pun,,, hanya yang dalam ja tau.. orang yang duk luaq leh dapat dengaq ja… tak confirm pun…

  tentang pembayaran 10% plak.. bukan kampeni bayaq ikut kenaikan tahunan harga emas,,, kalau tengok macam tu memang emas naik tak sampai 50% pun setahun…
  macam bank.. standard charterd singaore akan dapat div 10% jika invest min $200000 min, jika di swissbank pun sama akan dapat faedah 10% jugak tapi mesti invest atau simpan paling min $10j untuk dapat macam tu

  tu yang saya cakap.. sham ni pengeathuan banyak.. tapi banyak sangat pengetahuan pun masih tak mnguntungkan dia… bagi pi segala fakta vgmc ni atau kebenaran tentang vgmc ni.. memang sham ni duk pangkah sama jugak, sebab pengetahuan yang dia ada cuma untuk memangkah ja.. padahal orang lain dah untung dah…

  kami yang berdaftar di offshore atau pun bebas dari pembayaran cukai sebanarnya tak dak masalah untuk bayar 10% ke pemegang saham, kerana keuntungan syarikat berkali2 ganda… (saya tak nak citer di sini macamana keuntungan dia,… sebab sham bukan peduli) biiaqlah dia dengan labunya…

  cuma saya mintak tutup la blog ni..blog tetang komen vgmc ni la. tak memberi manafaat pun pada invester vgmc yang baru… sekarang ni sham ja duk komen tentang vgmc ni tipu.. yang lain aku rasa sumer org vgmc…

  blog ni jadi duri dalam daging pada org baru.. bagi 0rang tak nak joint tak ayah duk paksa sangat,…. biaq kat depa,,

  kalau nak ikut pelaburan dalam islam pun.. sebanarnya tiada pelaburan yang menjamin keuntungan,, maksudnya pelaburan mesti ada risiko dalam islam.. sama la di vgmc.. vgmc pun ada risiko.. tentang dividen,, vgmc bayar dividen dalam bentuk gold,, jika harga emas naik,, untung la,, jika harga emas jatuh.. jatuh kaw kaw punya.,.. macamana? investor vgmc pun tetap akan dapat sket juga,, bukan duk untung ja memanjang…sebab tu vgmc bayar dalam bentuk gold….

  sembang n citer banyak2 pun tak guna… rasanya tak payah la nak yakin saudara sham lagi,, tak untung pun… kasi close la topik ni…dah panjang sangat ni,..

 54. Hi salam semua…

  Pasal VGMC ni sebenarnya perkara yg remeh saja. Masalah paling besar adalah tahap pencapaian akal fikiran anda sendiri.

  Bg saya VGMC ini ok dan takde masalah… laburlah cepat2 !

  Org Melayu ni byk songeh dan ramai yg komen sini saya tengok pemikirannya mengalahkan org asli yg masuk U.

  Ada yg hairan camana boleh dapat keuntungan tinggi ? Ikut harga emas di pasaran memang la tak tinggi sbb kedai emas tu pun dah menipu kita… tapi mereka ni bisnes !! BISNES !! Dgn bisnes, durian harga RM2.oo boleh dijual pada harga RM50.00 di Jepun ! Dgn bisnes, besi buruk boleh jadi kereta BMW, Ferrari !!
  Korang yg kaki makan gaji tu mmg tak terfikir bnde2 ni, yg tau jadi kuli dan ikut apa yg bos korang kelentong jer…. sbb tu taraf konomi org2 cina lebih baik dari melayu.. sbb mereka bisnes !! Beli tanah melayu berharga RM50K seekar.. mereka buat bangunan komersial dgn nilai jutaan ringgit…
  Perubahan harian emas tak tinggi ?? Sape kata ?? Cuba tengok harga emas dekat kaunter forex ?? Setiap saat ada saja perubahan harganya… sape yg kata perubahan tak tinggi tu mmg cetek la… jgn berlagak pandai la org sakai yg baru keluar U, sudah rasa paling cerdik didunia !! Ingat.. anda hanya lebih pandai sedikit dari org2 asli yg lain saja….

  Ada plak tanya perlombongan di mana ??
  Awak tau semua ke lombong2 emas didunia ni ? Lombong emas di Raub pun awak tak tau lokasi tepatnya.
  Lagi satu, mana ada org bagitau dgn tepat tempat pelaburannya… nanti boleh dikhianati musuh2 bisnesnya… ASB pun tak tau ke mana dilaburkan. Entah2 beli saham Genting Highlands pun kita tak tau. Mana ada dia hantar penyata tahunan memberitahu bahawa duit peluburan kita dilaburkan di mana ?? Padahal sbenarnya 30% keuntungan bank2 di Malaysia adalah di pasaran FOREX, confirm !!

  Yg PASTI, berniaga CD cetak ropak itu HARAM, kita takut tapi org2 lain kaut keuntungan tiap2 hari. Seludup rokok HARAM, tiap2 bulan ada org yg seludup. Mengedar dadah HARAM, tiap2 bulan ada saja kes di Msia.

  So, apa masalahnya dgn HARAM ke tak haram ni ?? Nak labur, labur sajalah… takde duit, duduk diam2 dan jadilah kuli yg sentiasa hidup menderita dan tunggu masa saja untuk mati dalam sengsara !! Jgn cakap anda selesa dan dah cukup la dgn makan gaji ni…. kalau anda rasa dah cukup, cuba jangan pergi kerja sebulan ?? Ya lah… sebab dah cukup !!

  Kami di VGMC ni dah 5 bulan tak berkerja… dok saja jer dan tunggu dividen puluhan ribu setiap bulan. Kita yakin keuntungannya besar sebab pelaburan melalui syarikat2 perlombongan dan juga perniagaan emas di kaunter forex.

  Saya juga ada menjalankan perniagaan emas di kaunter forex dgn modal USD10,000.00. Satu hari saya boleh dapat keuntungan sehingga USD1,500.00 jika harinya baik. Hari kurang baik, sayapun tak berani berniaga… sbb harga tak menentu dan ada risiko tinggi utk rugi. Tapi jika modal besar katakan USD1 Juta, konfem la tak rugi dan gerenti untung puluhan ribu setiap jam. Tapi bende2 mcm ni, konfem la org2 yg berfikiran konvensional tak boleh capai tahapnya.

  Lepas tu ada plak yg kata pelaburannya mesti ada emas fizikal.

  Ini dah ditukar ke certificate @ paper gold. Semua bank pun guna konsep ini. Pergilah ke maybank kata nak melabur 10 gram emas. Anda kenalah bayar sekitar RM2,300.00 (padahal harga emas sebenar hanyalah RM1,770.00 jer) . Lepas tu bank hanya bagi sekeping kertas sijil saja utk di simpan dan membawanya kembali jika mahu menjualnya semula hahaha.. mana emasnya ??
  Emas ada kat lombong hehehe… tapi kepala org asli tadi tentu nak bawak balik emas 10 gram tadi… Jika nak bawak balik, Maybank kata pergi kedai emas dan beli di sana 10 gram… jika beli kat Habib Jiwa, harga 10 gram tadi ialah RM2,300.00 + upah RM100.00 => RM2,400.00. (Bila nak jual, kena tolak susut nilai pula 20% iaitu RM2,300.00 – RM460.00 = RM1,840.00) hahaha.. yg untung kedai emas tapi hangpa rakyat kuli jelata juga yg tertipu sepanjang hayat !!

  Itulah akbatnya jika banyak songeh….

  So, kesimplannya, jika nak untung belilah saham ni cepat2…
  Jika xde duit, duduk diam2 jer.. jangan pulak menyibuk utk mengahalan kejayaan org2 lain dgn nasihat2 dangkal korang tu…

  Sebabtu org melayu islam ni tak ramai kaya.. kerana percaya utk berjaya hanya dgn berdoa dan lakukan yg halal sahaja… Mereka berdoa.. “Ya Allah ya Tuhanku, berilah aku kesenangan dan kekayaan… jika Kau tak mahu bagi aku kesenangan dan kekayaan, Kau jadikanlah orang2 lain tu miskin dan sengsara semuanya”.

  Semoga pembaca semua membuka pemikiran dan janganlah terlalu kuno sangat pemikiran… dan elakkan terpengaruh dgn idea2 yg kolot tadi,

 55. Selitan lagi:
  Encik Sham nak:
  1. bukti bayaran.
  2. jika tak daftar SSM, SC @ BNM, nanti dia cabut senang2,
  3. Paper gold susah nak jual ?

  Say ada melabur dgn sykt daftar dgn semua tu tahun 2005 dan akhirnya saham jatuh dan rugi RM170K. So, apa yg saya boleh dapat kembali ? SSM, SC dan BNM tidak memberi apa2… rugi tetap rugi.. tapi mereka tetap untung kerana cukai dari Bursa Malaysia.

  Paper gold lebih senang dijual berbanding dgn fizikal gold. Pergilah bat saving emas kat Maybank sana… bila2 masa boleh jual. Tapi jika beli emas fizikal, mmg boleh jual tapi semua org nak beli dgn harga rendah.
  Macam note RM100.00, org biasa kata ianya tak boleh jual tapi di pasaran forex nilainya memang boleh dijual.

  Selitan, pasal ecmc tu ianya lebih baru lagi berbanding dgn VGMC sbb tu carian di alexa belum cukup meluas. Kalau sudah melebihi 4 tahun, konfem ianya akan mengatasi VGMC.

 56. Apalah kau orang ni, komen dalam bahasa yg kasar. Gunalah bahasa yg sopan dan berhemah dlm menyatakan rasa tidak setuju dgn pendapat En. Sham tu. Kepada Teruna Desa, takkanlah kita nak ketepikan tentang halal haram bila nak join sesuatu pelaburan. Cakap tu biarlah beralas sikit. Jgn main redah jer.
  Any how, aku join VGMC ni sebab aku dapat maklumat2 drp VGMC sebagaimana yg aku sertakan pada komen2 yg aku hantar sebelum ni. Boleh rujuk kat komen2 aku kat atas tu. Maksudnya, aku dapati yg VGMC ia melabur kat syt2 perlombongan emas sebagai join venture bukan melabur di kilang arak, tempat perjudian, ternakan babi dll yg haram. Tu sebab aku berani join.
  En. Sham berkali2 dah kami nyatakan, yg VGMC ni bagi kami share sebagai pemegang saham dalam syt perlombongan emas, Pre-IPO, bukannya kami bagi duit kat VGMC untuk buat modal jual beli emas macam di PG tu. Kebanyakan kami memang beli emas fizikal pun lepas dapat dividen tu, ada yg beli dgn PG dll syt jual emas. Tak usah bimbanglah dgn kami yg melabur kat VGMC. Terima kasihlah kerana bimbang kat kami sebagai orang melayu takut ditipu VGMC dan hilang duit pelaburan.Kami bijak berbelanja dan menggunakan duit tu.
  Dah beribu ribu dia orang tu dpt untung.
  Saya rasa En. Sham, cukuplah setakat niu. Tutup jerlah blog ni yg menceritak tentang VGMC. Cukuplah ceritakan tentang emas peblic gold yg En. Sham uruskan tu.
  Terima kasih.

 57. … bagus ni berhujjah .. boleh memberi percambahan fikiran .. tolak tepi bab untung rugi la .. sendiri mau ingat la … kalau ada masala leh bincang2 lagi xpa punyer .. free jer ..

 58. salam..
  saudara semua..sy rasa mgkin en sham ada pendapatnya sekali..so xpelah..kita xboleh nk marah2..
  sy mmg dh lama dgr pasai vgmc..kwn sy dh ada yg sampi 20 ke 40 lot..dh pakai honda accord baru..padahal keja sama je cm saya…even kt compeny GLC pun,gaji kami cukup2 makan je..
  sy ingin brtanya,sbg permulaan,berapa yg patutnya sy laburkan??budget yg sy ada skg hnya 8k shj..sekian..
  terima kasih kerana sudi membaca

 59. awas2 la provokasi dari promoter .. kadang2 itu yg kasi panasss telinga .. yg dah join tu, berpada2 lah cerita kat orang .. bila ati dah panas kena provoke dari promoter .. berapa orang yg boleh bertahan .. runtuh gak dibuatnyer … tambah2 kalu darah muda yg tengah panassss pantang dicabarrrr .. inilah realitinya … ingat2 la pesanan gue ni .. kalau melabur ikut ati … jangan bro .. berpada2 lah kata orang .. NAFSU kita ni UNLIMITED … kalau boleh semua dia NAKKKKKK … pls

 60. salam bro budak makan gaji..

  bukan nak marah sapa2..tapi kadang-kadang ada baiknya jugak kita ada dalam situasi tu dulu, baru komen..baru kita tau cerita dia mcam mana..pendapat en sham pun bg saya sekadar mengingatkan..lagi pun dia judge dari perspektif luar..tak macam kami yang dah masuk..

  8k tu cukup insyaAllah..memandangkan sekarang pun ada announcement baru yang dikeluarkan dari pihak vgmc yang request untuk pemegang2 saham yang ada 1 lot ni tambahkan nilai pelaburan kepada 2 lot..untuk makluman 1 lot bulan Disember ni harga dia USD1300..bagi mana2 pemegang saham yang tak mampu untuk tambah pelaburan, vgmc akan tamatkan akaun dan pulangkan jumlah pelaburan yanng dah dibuat oleh si pelabur ni tadi..sejauh mana kebenaran dia Wallahua’lam memandangkan proses tu hanya akan dijalankan selepas 3 bulan bermula awal tahun 2012..dan kalo tak salah saya proses refund balik tu ambil masa dalam 90 hari..tolong betulkan kalo saya salah..sebab saya tak go through habis lagi announcement yang baru since busy dgn keja skit..

  saya dah join, alhamdulillah memang berhasil..cuma saya nak pesan satu je la, kalo bro nak masuk sebab kawan bro pakai honda accord, sebab ikut orang ke..baik bro study abis2 dulu sebab waima pelaburan apa pun yang kita buat, semua atas risiko sendiri..tengok financial betul2 dulu, jangan sampai tolak tangga kaki terjuntai..orang cakap dalam pelaburan apa pun, how much you invest is how much you willing to loss..

  bagi saya memang pelaburan ni sangat berbaloi..tapi apa pun fikir abis2, and take your own risk..maaf admin, tak berniat nak divert audience tapi in case bro makan gaji nak tengok macam mana sistem dividen dan benefit lain, mungkin boleh ke blog saya..sekadar berkongsi..

  apa2 pun baca disclaimer kat home page dulu k..

 61. Macam tulah kau orang semua. Bila bagi komen tu pakai bahasa yg sopan dan berhemah. Baru nampak kita ni orang yg berakal dan berilmu serta beriman. Selagi boleh dan selagi ada bahasa2 yg baik dan sopan yg boleh digunakan, kita gunakan. Hindari drp sumpah seranah dan maki hamun. Terima kasih semua.

 62. Syabas…..kerana anda semua telah menggunakan bahasa yg baik dan sopan serta berhemah semasa membuat komen. Terima kasih semua.

 63. Di sini saya perturunkan kata2 seorang ahli (mungkin leader kot) tentang vgmc yg saya ambil drp laman facebook group vgmc Malaysia sekadar renungan utk difikirkan bersama.

  …………………………….

  For the record, VGMC bukan company MLM.

  Saya antara org yg pernah mengadakan pertemuan dgn top Management VGMC. Byk juga la soalan tanya smp english saya dah mcm org Jerman cakap Perak… Apa yg saya nmpak, company ni sasaran tulennya adalah IPO. Mereka mahu listkan VGMC di dlm bursa2 saham yg terkemuka dgn modal yg cukup besar. Bila berlakunya proses IPO nnti, kelebihan pada kita pemegang CPS adalah kita diberi hak utk membeli saham IPO itu dgn harga diskaun dan pembida luar juga akan mencari pemegang2 saham CPS ini utk mendapatkan saham2 IPO ini. Dianggarkan harga tawaran adalah USD30 per unit.. So bygkan jika anda ada 10,000 unit? Anda mempunyai saham bernilai USD300,000@RM930,000!..

  So bagi saya berkemungkinan suatu hari nanti, utk maintainkan pemegangan saham perlu ada 10,000 unit. Dan just before IPO, kemasukan shareholder baru akan dihentikan. So ini merupakan satu pelaburan mid-term yg terbaik. Antara perkara yg dihighlightkan oleh management, kesilapan shareholder adalah menganggap VGMC ini satu perniagaan MLM yg datang dan pergi.. Walhal mereka adalah satu financial corporation yg mempunyai pelan tindakan kewangan dan model pelaburan yg tersendiri.

  Namun for me, to play safe, invest amaun yang kita boleh risikokan.. Jgn risikokan amaun yg kita x mampu.. Jgn smp nk bunuh diri plak bila tetiba duit tu hilang… Be a smart businessman.. Not a semak busy-man… Hehehe

 64. sokong dengan bro mas jongkong..waima investment apa pun yang kita buat, invest dengan amount yang kita sanggup untuk hilang..dan bagi yang adakan promosi dan menaja orang tu, kongsikan la dengan betul2..jangan hanya nampak duit dan mata jadi kelabu dengan semua tu..

  insyaAllah, kalo sama2 usaha, sama2 jujur dan tolong menolong..sama2 boleh dapat duit lebih..lastly, apa yang korang buat sekalipun..fahamkan betul2, ambil dan tanggung risiko sendiri, dan insyaAllah..apa yang jadi pun korang takkan salahkan orang lain..sebab korang dah faham pun risikonya..

 65. would like to know how to invest:-

  1) min entry in RM for 1 lot (1000 shares)
  2) what am I given : dividend how much in RM
  gold trading upto how any %.
  3) What else do I get

  Thanks

 66. hi doris,

  To answer your question:

  1)min entry in RM for 1 lot (1000 shares)
  Please be informed that currently 1 lot cost you USD1300 since current unit price is USD1.30. FYI, unit price is increasing every month of USD0.05 per unit. In other words, next month subscription will be USD1350. Meaning that, there will be an increasing cost of USD50 each month until April 2012. Current month, you still can subscribe for 1000 shares BUT, VGMC’s management decided to raise minimum subscription to 2 lots by April 2012, thus for those only subscribed for 1 lot, they will need to upgrade their account. As if not, their account will be automatically terminated and their invested monies will be refunded back.

  2) what am I given : dividend how much in RM
  There will be no fix dividend in any currency but, for each lot subscribed you will be given 0.1 ounce dividend. This dividend is convertible to USD at any time you want BUT how much you gained in USD in depends on current gold price during conversion. Meaning that, as if gold price is USD1750/ounce, you will get USD175. Once converted (we call this as credits), you may withdraw them through International Transfer, Local Agent or sell it to other shareholder.

  For each 1 lot subscribed, you will be given equal capital to what you paid for so that you to start your trading. As if this month, you’ll get USD1300 as initial capital. You may start your trading right away. How much you can afford to buy is reflected on how much you have in your capital as there will be no leverage also no margin call. Your profits/loss will only be added/deducted from your dividend after converted to credits.

  3) What else do I get
  There are also other benefits. You may want to browse to my page http://investyourcents.blogspot.com/. Keep in mind that that page I’ve created purposely to share how it works, payments and other related things. Any decision made is solely on yourself. There is also contact details on my page as if you don’t want to leave a comment there so that if you find any difficulty, you can raise it to me directly.

  To admin; apologize as if this reply wasn’t suppose to be here. But I think it is kind of sharing information. Thanks for your kind understanding.

 67. Hi doris and jon,

  For me it is quite unethical to talk about how to go/join the vgmc eventhough just for a sharing.

  If whoever needs to join, just go to relevant facebook or read the web entirely.

  I am also the investor but mark of respect to other people’s admin must take into account.

  Jange la pulok nanti geng-geng vgmc tembak ambo pulok.

  Terima kasih.
  ‘Budi bahasa, Bahasa Malaysia’

 68. xper .. xyah bayar .. admin must be pro la .. nothing la small matter only .. don’t worry … you all can talk whatever here … free whaat ..

 69. Hehehe…. Betul juga kata demo tu spider…. Minto maaf jugolah ambo pada Jon & Doris.

  kalu gitu ambo nak share something pada pembaca tentang VGMC tentang 5 perkara;
  1) Tak nafi dan ambo sangat bangga bahwa upline melayu yang bukan setakat orang tua, tapi orang muda yang very humble peroleh pendapatan bulanan cecah lebih RM200,000.00 sebulan(Bukan gurauan). Hebat-hebat…. Lepas tu, dapat duit, dio beli emas fizikal sekilo sebulan… Dahsyat-dahsyat… lebih kayo dari pada mana-mana CEO bank.

  2) Tentang announcement terbaru VGMC, ambo mula lutut ada bergetar sikit sebab, macam-macam undeng-undeng terkini dari bulen ke bulen. Mereka kata, HQ office di Panama akan berpindah (Tapi tak cakap kat mana)…. Ada makna niiii…..

  3) Mereka juga berkata, sempena menyambut tahun baru 2012 dan sempena CHRISTMAS, mereka berbesar hati supaya investor KELUARKANLAH credits masing-masing untuk bersuka ria…. Ada makna niii….

  4) Mereka juga kata, premier investor ialah 100,000 unit share, dan normal investor yang main 1000 unit share akan diberi notis 3 bulen untuk tambah lots atau wang akan dipulengkan (Ia juga kan bertambah dari semasa ke semasa). Tak dinafikan bahawa asal minimum untuk invest ialah 5 lots….. Ada makna niii….

  5) Meraka juga kata, to get rid of minority (normal investor) to protect majority (Premier investor). Sedih ambo dengar ayat niii… tak po la, ambo miskin buat cara miskin…. ado pitis nanti, 10 lots ambo labur semoga tak lebur…. Ada makna niii…

  Nampak manis pada gula tetapi enta gula atau pun garam boleh jadi rasanya…

  Kepado premier investor… jangan maroh atau tembak ambo. sajo-sajo aje.

 70. apa ke benda la merapek ni…….org islam, matlmat tak menghalalkan cara. Sebab korang dah untung byk tu yang kelabu mata dah…….dah tak leh fikir kaedah pelaburan tu ikut nas-nas islam ke tidak……especislly si teruna desa……org islam apa ke benda mcm tu……main tala jer……

  Jgn sampai untung yg anda dapat mengaburi mata anda pada prinsip melabur dalam islam……

 71. ingat mati sikit wei……untung berjutajuta tu esok blum tentu boleh selamatkan anda dari dibakar api neraka.

  Check betul2 rezeki untung yg kita dapat…..betul ke halalan toyyiban…..nak bagi mkan anak isteri……..jgn main2 dgn rezeki yg jadi darah daging kita…….saya saudara islam sekadar ingatkan memesan sesama muslim….

 72. kita dok samakan dgn org cina ,dia lbh maju dari kita…sebab budaya merka dari dulu BERNIAGA……islam SURUH BERNIAGA YG HALAL…..BUKAN suruh duk goyang kaki melabur dapat pulangan kaw kaw , pi melaram ketabesar, rumah besar, bini besar….ni apa ke benda ni…….klu orn melayu buat cara berniaga yg betul macam org cina……….niaga dgn kesatuan……tak mustahil org melayu bleh cam bangsa cina…..

  dah jangan nak suruh org gi join benda melabur yg tak pasti halal haram nyer, sape yg pantau pelaburannya, ada ke panel syariahnya…..yg pantau, sekadar yakin vgmc buat melabur di syarikat lombong emas jer takcukup ooi…..

  kenapa tak suruh galakkan org melayu GI BERNIAGA……TIRU CARA BERNIAGA CINA YG BAIK…….bukan suruh duduk pi hantaq duit kat VGMC, DUK GOYANG SANA SINI, MELARAM SANA SINI….ITUKAH REALITI YG KITA NAK DAKWAHKAN PADA ORANG ISLAM LAIN…….CHECK ?

 73. MASALAH KITA ORG MELAYU NI……IALAH KITA TAK NAK JADIKAN BERNIAGA CARA NABI SAW TU SATU BUDAYA HIDUP…….YG ORG MELAYU TAHU NAK SEMUA SENANG, KIJO SENANG, INCOME BESAR, USAHA SEDIKIT….MACAMANA BANGSA MELAYU TAK TERKEBELAKANG….KITA SEBOLEH BOLEH NAK NGELAK DARI BERNIAGA…..CARI DIVERT JALAN SENANG, MELABUR….NMPAK PULANGAN KAW KAW….JOIN….UNTUNG BESAR GILER….DAH MELARAM SATU MALAYSIA…….

  CINA BUKAN MACAM TU BEB…..DIA BUILT EMPIRE PERNIAGAAN DIA SEDIKIT DEMI SEDIKIT…..GENERASI BERGENERASI……SO TU YG KUAT TU……

  CUBA LA, PUPUK MINAT BERNIAGA….NESCAYA WALAU REZEKI TU CUMA DAPAT SEDIKIT PUN, TAPI KITA PUAS, BERKAT, SEMUA MENJADI, ANAK MENJADI, KELUARGA MENJADI……..ITU KAN LEBIH BAIK DARI DOK PROMOTE ORG JOIN BENDA VGMC NI…….KITA TAK MENGKAYAKAN BANGSA KITA, KITA MENJATUHKAN BANGSA KITA…….KLU INCOME KITA DAPAT BESAR PUN, BERAPA PERATUS KITA NAK SUMBANG TOLONG PADA KEMAJUAN AGAMA…….MASUK PERUT SENDIRI JER ADA LA…..MEMBOROIKAN PERUT SENDIRI JER……..

 74. SO…ASK YOURSELF SEMUA YG JOIN, YG DAH UNTUNG GILER2 BESAR KAT VGMC, YG TERKIAL2 LAGI NAK UNTUNG……FIKIRKAN TINDAKAN ANDA TU IKUT SYARIAT KE? REZEKI YG ANDA DAPAT TU BETUL2 HALAL KE UTK KELUARGA?……….KLU ANDA DAPAT PASTIKAN INI….JIKA SEBALIKNYA …TOKSAH LA….FIKIRKAN MATI TU BILA2 MASA JER WEI, TAKUT TAK SMPAT NANTI……KLU NAK KAYA PUN, IKUT CARA MELABUR YG BETUL………KENAPA TAKUT INCOME KECIL SGT KER KLU PI MELABUR KAT BENDA YG HALAL…….JGN TENGOK BERAPA BESAR INCOME ANDA,TAPI TGK TAHAP MANA KEBERKATAN INCOME ANDA TU……….SEBAB BILA REZEKI BERKAT, SIKIT PUN TAPI CUKUP UTK SEMUA…..ITU JANJI TUHAN…..KENA YAKIN PADA DIA………

  SAYA TAK NIAT NAK JATUHKAN MANA2 PIHAK….TAPI SELAKU SAUDARA ISLAM YG NAMPAK DE TAK BETUL PADA PRINSIP AGAMA SAYA BERHAK TEGUR………TERPULANG PADA ANDA…..SAYA DAH TEGUR…..SAYA DAH BUAT KERJA MUSLIMAH SAYA……

 75. aaa .. yerla …. ada jer berita2 suspen tiap bulan … mungkin dia tak mau kita tidur ker ok la klu camtu … as long as tak da niat yg tak baik dah la … harap2 camtu la … tapi klu yg ni pun kong kali kong … nampak gaya BETUI LER teguran ADMIN… bukan bodek admin ni tapi realiti .. cuma sama2 kita tunggu dan lihat la … surprise kan?

  .. inilah dunia Bisnes yg penuh ngan segala macam kemungkinan .. samada yg dijangka dan yg tak dijangka … SAPA ADA BERANIIIII ….

 76. salam.kalau dh tkdir allah ssuatu tu jdi milik kita tiada siapa dapat menghalang,lau dah takdir allah tu mnyatakan bukan milik kita yg berada dlam genggaman pun leh tlepas.jgn asyik cari salah org or mnyalahkan.kita renungkan BILA MASA KITA SALAH KAN DIRI KITA SENDIRI?hujan trun pun kita merungut.patut kita bsyukur dgan ape yg kwan2 kita dpat,bkn nye nk bruk2an.rezeki masing.SIAPA KITA NI NAK CAKAP TU BETUL,TU SALAH…..TANPA IZIN ALLAH,KITA NI YANG RASA KUAT PUN X DAYA NAK ANGKAT SEBUTIR PASIR.rezeki kita allah yg ttpkan,jgn hsut2 or burukan ssuatu.bljar trima hakikat.NO PAIN NO GAIN.NAK SESUATU KORBANKAN SESUATU.bkn xfikir haram halal,tpi dh di bgthu VGMC invest emas,ok la tu tahu jgak.sya penah tanya ustaz,ustaz jwb ckup kita fikir majikan kita sape n ape dia buat.LAU NAK FIKIR DALAM2,SAYA DAH BHENTI KEJE KOT MAKAN GAJI NGAN KERAJAAN.NER G CKAI JUDI,NO.EKOR,ARAK DLL?

 77. salam sejahtera.. saya ingin beritahu disini tentang VGMC tidak diiktiraf oleh bank negara atau Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Memang VGMC tidak diiktiraf di Malaysia kerana company tersebut terpaksa membayar tax ke goverment untuk register sedangkan company VGMC telah membuat duit di banyak negara dan tidak perlu membayar satu sen. buat apa company hendak bayar ke goverment. Dan jikalau company VGMC membayar tax ke goverment, sekiranya company tutup adakah goverment akan membayar balik duit kita semua??? macam ni lah..bagi sesiapa yang hendak melabur itu terserah pada masing-masing, janganlah hendak menyekat niat orang untuk mencapai tahap keselesaan dalam hidup. Tak perlulah hendak menfitnah macam2 tentang company ni. kalau yang tak nak melabur tu duduk diam-diam je lah. makan je lah gaji buta sampai tua!! x perlu hendak memburukkan nasib orang lain yang hendak berjaya dalam hidup.

 78. aku baca da kat2 sini .. terpanggil nak jot down gak sikit2 ..

  yerla pasal ekonomi la apa lagi kan .. pasal ramai da orang kita yg cerdik wat tu wat ni .. cakap tu cakap ni .. tunjuk sinun tunjuk sinin .. masala dia ialah ekonomi mase lg terkebelakang walau da dbantu sana bantu sini .. isu dia pa lak yek ..

  ISU DIA .. rasanya da lama maklum kita mase lg tertinggal dan nampak macam bakal tertinggal lagi untuk 10 ke 20 tahun akan datang ni … tertinggal ekonomi la .. harap2 yg lain nanti saya tenguk2 dulu lah ..

  SOLUSI NYER .. kita cuba ujudkan ramai orang yang ambil tindakan masala ini dari ujudkan ramai yang omong2 kosong .. kalau jujur dia wat kerja dan kalau dia gagal kita bantu la .. kalau dia jujur la .. conto nya … jangan nanti wat bisnes lembu dan gagal tapi gagal ngan cara yang xsepatutnyer .. tapi disokong pulaakk .. jadi yang sokong tu org kita jugaakk.. habis camner tu .. camner tu .. camner tu ..

  Jadi bukan nak provoke sapa2 cuma aku buntuuuu .. tolong la aku ni .. nak wat camner ngan bangsa kita ni … masala dia Ulamak pun bisu jer .. xada kuasa la .. bukan bidang dia la .. bukan jabatn dia la .. baik senyap la … takut kena gam la … bla .. bla .. bla .. cakap la contonyer kalau pecah amanah duit rakyat tu hukum nyer aper .. Halal ker .. Haram ker .. Halam ker .. Cakapppp .. ulama2 bersidang la wat fatwa kasi rakyat tau la …

  Kadang2 benda2 camtu org xberapa perasan .. jadi gue saja cuit2 la .. Harap Moderator Pro la k …. hingga ke lain masa .. Wassalam

 79. Aslmlkm semua,

  Orang Cin memang pandai berniaga dan ia telah menjadi darah daging mereka sejak turun temurun serta telah menjadi budaya kehidupan sebahagian besar drp mereka. Walau bagaimana pun mereka juga tidak ketinggalan melibatkan diri dalam pelaburan saham. Lihat sahaja di bursa saham. Bilangan mereka jauh lebih ramai drp bangsa kita. Bahkan yg sudah tua2 pun tidak ketinggalan memerhatikan papan bursa saham hari2.

  Nampaknya, terlalu sukar utk kita menerima VGMC sebagai suatu syarikat pelaburan
  luar negara. Terlalu sukar utk kita mempercayai dan bersangka baik dgnnya meskipun VGMC telah sedaya upaya utk meyakinkan orang ramai dgn berbagai2 cara seperti membuat perjumpaan dgn ahli2nya melalui GALA DINNER dibeberapa buah negara Asia, Eropah dan negara Teluk. Mengundang ahli2nya dari serata dunia Asia, Eropah dll utk hadir dipembukaan pejabatnya di Dubai Emirate Arab Bersatu. Dari masa kesemasa VGMC sering menghantar info2nya utk pengetahuan samada ahli2 mahupun bukan ahli2nya. Info2 tersebut telah pun sertakan di forum ini sebelumnya.

  Meskipun saya sudah meletakkan di forum ini beberapa minggu yg lalu kenyataan salah seorang ahli yg telah berjumpa dgn pihak tertinggi pengurusan VGMC dan telah meminta penjelasan tentang VGMC namun ianya tidak berjaya meyakinkan orang ramai.

  Ramai yg musykil drp mana sumber kewangan yg diperolehi oleh VGMC sehingga dia berjaya dan masih berkemampuan memberikan dividen/bonus/komisen kpd pelabur2nya setiap bulan tanpa mungkir sehingga sekarang setelah 2 tahun beroperasi.

  Oleh kerana ramai yg bertanya, maka saya telah mengajukan pertanyaan tersebut ke pihak pengurusan VGMC. Di bawah ini saya copy and paste pertanyaan saya dan jawapan yg diberikan oleh VGMC sehari selepas pertanyaan tersebut diajukan melalui website keahlian pada pautan ticketing 5.3.1.

  Untuk mendapatkan keyakinan tentang VGMC ianya memerlukan pembacaan yang teliti serta pemahaman yg sedalam2nya.

  Berkenaan dgn halal haramnya ianya bergantung di atas keyakinan masing2 setelah hala tuju perniagaan, jenis perniagaan, maklumat syarikat dan lain2nya telah dijelaskan oleh pihak syarikat. Sila baca dan rujuk di atas tulisan komen saya sebelum ini yg saya hantar pada 9/12/2011. Jika berkeyakinan dgn apa yg di sampaikan oleh syarikat maka harus hukumnya utk disertai tetapi sebaliknya jika tidak yakin maka wajib anda meninggalkannya. Sama seperti hukum ke atas sesuatu makanan yg mana jika anda was2 maka wajib ditinggalkan, jika anda yakin maka hukumnya harus utk dimakan. Kecuali yg terang2 dan jelas haram maka ianya tiada pilihan melainkan wajib ditinggalkan.

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Helo Admin,

  Until now friends of mine are still asking me, from where does the company VGMC getting the inocme to pay a lot of money as a dividen/bonus/commission to the investors.
  To them the article that you gave in http://i1238.photobucket.com/albums/ff487/oneasiafx/DIVIDENLAST.jpg as a information was not the answer what they want. They said that VGMC is using a ponzi system.
  Would you like telling me from where you got the money to pay us as the monthly dividen.
  Thanks a lot.

  Date: 12/12/2011 3:05:10 PM

  Ini jawapan yg saya terima drp VGMC;

  Dear Mr…….,

  Please do go through our website and all the announcement made by our CEO at http://www.press.vgmc.com to understand VGMC better.

  We think that their worries and suggestions are very redundant as VGMC has been operational since 19999. We have tens of thousands of shareholders worldwide with offices in Panama and Dubai . It is unfortunate that they compare VGMC with money scam.

  Thanks.

  Regards,
  Virgin Gold Support Department

  Date: 12/13/2011 4:31:39 AM

 80. .. terperangkap …?

  gue da cakap .. isu rasuah tu jangan di kaburi ngan isu perpaduan .. nanti kalau kita xfaham nanti perasuah suka ati sebab perangkap dia mengena .. macam orang mengail ikan la .. bila ikan makan umpan kail dia suka la .. tenguk2 ikan suda termakan UMPAN SEDAP … xperasan ker atau perasan .. kita xpasti la ..

  ISU DIA APE YEK … yerla isu dia naper terperangkap camtu ..

  SOLUSI … niat kita baik, orang salah faham .. niat xbaik pung orang salah faham … susah nak tenguk ati dalam diri orang2 la .. SO apa solusi diaaa … kita kena jadi Mukmin Profesional .. makner aperrr .. makner dia .. klu jadi Mukmin jer kita akan kena TIPU dengan sipenipu .. dan klu jadi Profesional jer kita akan MENIPU yang xperasan dia kena tipu …

  Tu la pasal .. kena dua2 la ader dalam dada otak kepala kita wahai diri saya sendiri dan bro2 diluar sana …

  .. so .. tajamkan la minda kita .. Semoga Dengan Izin ALLAH kita selamat …

  .. Wassalam

 81. Spider,

  Bahasa sdr terlalu samar2. Anda menjawab komen siapa ya. Apa sebenarnya yg ingin sdr perkatakan.

 82. Bro spider boleh tolong explain in detail tak, saya personally setuju dengan mas jongkong..tak berapa nampak la point bro..maaf, maybe saya seorang je yang tak berapa nak faham..atau pun kalau ada orang lain yang boleh clearkan pun cantik jugak..

 83. Terkedu bila sy meneliti fakta-fakta di atas. Macam mana pula ada pihak2 yg mengatakan pihak syarikat ada menghantar beberapa pelabur untuk melihat HQ di Dubai?

  Tak tahu yang mana satu betol dah ni…..

 84. cakap2 pasal biz ni kekadang orang faham, kekadang orang salah faham .. dan kekadang xfaham …

  …. tapi bukan sala dia orang .. sala yang tukang sampai xpandai nak deliver mesej dia .. camtu la gue raso2 la .. so apo isu dio …

  ISU .. kemahiran menyampaikan mesej penting .. dan bendo ni gue tengok memang orang xperasan .. rame ingat dia cakap pande orang dapat mesej dio .. ohh belum tentuuu .. dio ingat dio dr. ko atau xdr ko , janji cakap jer orang leh fahamm .. ohh tidakk ..

  SOLUSI … biaso la .. kena belaja sampai pandai .. sampai boleh ngajar orang .. free ke xfree itu gue xinterested.. kalo semua free dan ikhlas ok la .. kalau free tapi xikhlas susa la jadinyer .. masing2 kena faham la as long as reasonable to both parties ..

  so .. samo2 kita belaja and share ilmu2 yang masing2 ado …. kerana ilmu kehidupan ini sangat la luas nya untuk samo2 kito menafaatkan .. Wassalam

 85. Che Shakhalis,

  VGMC hanya menjemput pelabur2 yg menepati syaratnya sahaja untuk melihat HQ Dubai iaitu pelabur yg berjaya mengumpul 100,000 CPS samada jumlah itu terkumpul hasil drp ahli2 di bawahnya atau pembelian secara solo sebanyak 100,000 CPS iatu bersamaan 100 lot.

 86. Shakhalis December 17, 2011 at 11:46 pm

  Terkedu bila sy meneliti fakta-fakta di atas. Macam mana pula ada pihak2 yg mengatakan pihak syarikat ada menghantar beberapa pelabur untuk melihat HQ di Dubai?

  Tak tahu yang mana satu betol dah ni…..
  ……………………………………………………………….
  Ahhhaaaa……..!!!
  Betul apa yg diperkatakan oleh spider. Pembaca tak mudah utk faham sesuatu komentar/isu yg cuba di jelaskan tentang perniagaan.
  Tapi kadang2 tu oleh kerana terlalu memandang dan berfikiran negatif, maka ia memang tak mahu utk difahami.

 87. Puan shakhalis dan mas jongkong,

  Ambo bulan 11 itu hari dah pergi melawat VG premier office tgkt 25, jumeirah building melalui package yang diuruskan oleh premier investors.

  Dahsyat-dahsyat, mula-mula tak dibenarkan masuk sebab group ambo cuma main 2-5lots aje (investor miskin), tapi atas bijaksana orang melayu (Geng premier investors), menyebabkan mereka (Termasuk security arab) akhirnya membenarkan kami masuk. Bukan senang ooo, sebab bangunan tu juga tempat menteri dubai duduk situ…tingkat 30 ke atas tak silap.

  Tapi, tak tahulah kalu sama ado HQ Dubai adalah yang baru di dubai… Sebab, yang ambo faham ialah HQnya di Panama (Akan pindah tak lama lagi) dan di Dubai tu pula ialah salah satu VG Premier Offices.

  Amiin.

 88. Aiiiiiiii………!!!!!! Dah hilang artikal2 lain. Sekejap ada sekejap tak de. Bagus…..!!!
  Semoga semua komentar samada positif atau negatif tentang VGMC dapat ditamatkan.

 89. Alaaaa En. Sham ni….buat2 tak tahu pula. Bencilah I
  Ok…… kita tamatkan saja forum ni ya. Bagus gitu….!!!

 90. Behati hati dgn Individu2 yang bernama Mohd Abas bin Mahmud dan kaum keluarganya serta konco konconya beliau adalah salah seorang pemain utama dalam skim2 yang sebegini sejak dahulu di Malaysia…

 91. .. terima kasih bagi info .. Real thing …

  Saya pung pernah hadir kursus dinarreserve kelolaan di ar z .. faham2 jelah .. pas tu gue contact peserta2 lain yang telah hadir sama .. jawab nya samo jola .. terkeno lagi ..

  .. apo nak jadi dunia malaysia melayu usahawang sekarang … sini terkeno .. situ terkeno .. pasal tu lah gue pergi kursus MUKMIN PROFRSIONAL .. baru kami tau .. tu diaa .. kalu mukmin saja memang kena tipu .. kalu profesional saja memang menipu .. so keno ado both laa .. kalo itu pung terkeno jugak .. nasib la ooii ..

  ok tq dulu … Wassalam

 92. Salam semua..
  Malaysia adalah salah satu negara yang paling banyak perniagaan MLM. Kebanyakan business ini datangnya dari China dan Taiwan. Dan yang paling ramai ahli di malaysia adalah melayu. Kenapa? Sebab orang melayu adalah yang paling mudah ditipu.

  Orang Taiwan adalah yang paling terror dalam psikologi perniagaan. Jadi sapa2 nak belajar manipulasi wang, belajarlah di sana… :)

 93. MLM bukanlah suatu perniagaan yg bermotifkan penipuan. Tapi kegagalan yg tejadi pada mana mana individu pada bisnis ini adalah kerana malas nak becakap, malas nak berjalan, malas nak keluar belanja lebih, malu dll. Apabila penyakit ini berlaku keatas setiap individu yg melibatka diri dlm MLM, maka MLM pun mati tak dapat bekembang kerana penyakit2 tadi. Ia bukan suatu penipuan tapi ia adalah suatu risiko sama seperti lain2 bisnis yg ada risiko2 yg tersendiri. Kecuali kalau yg jenis MLM semata2 money game. Jgnlah pukul borong semua tuan.

 94. Yoyoyo betui betui jongkong mas….

  MLM ada juga dari u.s.a yang sangat-sangat famous di M’sia, bagi ambo ada unsur manipulasi juga. Bezanya ia berdaftar. Yang letihnya pula, harga barang-barang ajaibnya amatlah berlipat ganda MAHAL dari harga biasa seperti ubat gigi, vitamins, sabun basuh dan lain-lain…

  Kenapa mahal ya… ehem kata yang tersurat ia kerana kualiti, jaminan, halal dan tiada kesan sampingan….. ehem kata yang tersirat pula ialah sebab nak kena bayar pv-pv kepada upline-upline…. Ahli keluarga ambo ada masuk MLM nii, tapi lamo-lamo tak mampu den nak tanggung bayar beli itu ini… Malah kegiatan sosial malam-malam juga tak sesuailah untuk ahli keluarga ambo.

 95. Sesuatu perniagaan MLM yg ingin menjalankan perniagaan mereka secara sah di Malaysia malah di mana2 negara mesti berdaftar dan dikehendaki menunjukkan kertas kerja plan pemasaran mereka kpd pihak berwajib. Kalaulah ia bermotifkan penipuan, saya rasa tak de satu pun yg akan diluluskan oleh mana2 negara.
  Bukan orang Melayu sahaja yg terlibat dlm MLM, di negara2 barat dan eropah sana perniagaan jenis ini berkembang pesat.
  Sesuatu perniagaan MLM secara teorinya memang cantik pd plan pemasarannya di atas kertas. Kalau ianya menjadi memang berbaloi2. Bayangkanlah teori2 tersebut menjanjikan pendapatan lumayan hanya setelah mempunyai ahli di level yg ke 5 atau ke 6 serta mempunya ahli tajaan terus yg beratus2 ahli disekeliling mereka seperti pancaran sinaran matahari. Kegagalan individu dlm MLM bukan kerana ianya penipu, tapi kerana malas, malu, lembab dan kurang ilmu.
  Banyak faktor2 lain yg menyebabkan ramai penglibatan orang melayu di dalamnya dan banyak pula fakor lain yg menyebabkan orang cina di malaysia kurang berminat.
  Di antaranya, orang Melayu kurang modal, kemahiran dan kecekapan serta tidak berdaya utk bersaing dgn orang2 Cin dlm lain2 perniagaan bukan MLM. Kebanyakan mereka yg join MLM adalah drp golongan berpendapatan rendah yg cuba utk mendapatkan sumber pendapatan lain bagi menampung keperluan hidup. Secara kebetulan yg berpendapatan rendah itu adalah orang melayu. Mereka mencuba dlm MLM dgn bersandar pada angan2 yg tinggi. Tapi malangnya mereka kurang berusaha serta seperti apa yg mas jongkong utarakan di atas.
  Manakala orang cina pula mereka adalah golongan peniaga yg sudah terlalu jauh berjaya dlm apa2 perniagaan. Mereka mempunyai rangkaian perniagaan yg saling bantu membantu satu sama lain serta tinggi kuasa monopoli mereka. Mereka tiada masaalah dlm apa2 perniagaan. Justru itu mereka tak pandang pada perniagaan kecil2an seperti MLM ini. Lambat kaya dan menjanjikan sesuatu yg tak pasti pada MLM ini berbanding dgn perniagaan yg bukan MLM.
  Kuasa monopoli yg ada pada mereka membuatkan mereka tidak teragak2 utk menceburi dlm apa2 juga perniagaan kecuali MLM berbanding dgn orang melayu yang banyak kekangannya dan banyak pula terhalang peluang2. Apa yg tidak boleh mereka lawan dgn orang melayu ialah membuka kedai makan. Rata2 itulah peluang yg ada utk orang melayu serta kurang kekangannya.
  Atas faktor2 di atas itulah makanya kita dapati ramai orang melayu yg melibatkan diri dlm MLM berbanding cina bukan kerana orang melayu mudah di tipu.
  Kebetulan pula Malaysia di huni oleh penduduk berbagai bangsa. Kalaulah Malaysia ini dihuni oleh orang melayu sahaja, sudah tentu tidak timbul utk membanding2kan antara melayu dan cina sebagaimana ramainya orang2 cina yg melibatkan diri dlm MLM di negara2 seperti Cina, Hong Kong, Taiwan mahupun Singapura.
  Wlbgmnapun, dari masa kesemasa, kini orang2 melayu sudah mula menampakkan pertambahan dlm perniagaan meskipun terpaksa bergelut dgn kuasa monopoli drp rakan2 mereka bukan melayu dgn bantuan drp kerajaan. Manakala orang2 cina pula dibantu oleh persatuan2 kuat mereka serta sokongan kuat drp bangsa mereka sendiri.
  Apa-apa pun tidak dinafikan ada perniagaan MLM yg tidak berdaftar yg dari awal2 lagi sudah meletakkan target utk memperdaya ahli. Khususnya money game dan perniagaan yg bersandarkan pada produk yg entah apa2. Tapi yg itu pun mereka dah tahu yg mereka akan kena tipu. Yg ini mungkin ada faktor2 lain kenapa mereka tetap melibatkan diri dlm MLM tersebut walau pun sudah diketahui ianya menipu.

 96. setiap pelaburan ada risiko -adalah menjadi tangungjawab pelabur utk meneliti setiap bentuk pelaburan yg diceburi…bg mengelakkan risiko yg tinggi melaburlah ditempat2 yg diiktiraf oleh kerajaan…selamat melabur….

 97. .. salam 2 all ..

  Tahun 2012 yang dah xberapa jam lagi ni …

  xada apa nak komen .. cuma cakap2 pasal MLM ni .. gue da lamo folo up bisnes ni …
  cumo satu perkaro nak kasi tau ialah … samo2 kito mim lam alif ya wau ni pakat2 buat MLM dan pakat2 support la ore kito semua .. apa macam … kalau cam ni pung xleh .. abis cerito .. pi lah join ngan ca ya nun alif n support dio habis macam yg da ada la ni bole tenguk kan … atas sekali ore dio .. hok kito ni tukang support dan tukang promote kepada ore kito jugok .. TU LA yang ore kito SUKO BUAT .. xtahu kenapo …

  apo2 pung nanti kito sambung lagi deh … Wassalam

 98. Terlnjur bincang asal MLM ni, terlupa saya nak huraikan lebih lajut tentang kegagalan individu dlm MLM ni.

  Sesuatu perniagaan MLM secara teorinya memang cantik pd plan pemasarannya di atas kertas. Kalau ianya menjadi memang berbaloi2. Bayangkanlah teori2 tersebut menjanjikan pendapatan lumayan hanya setelah mempunyai ahli di level yg ke 5 atau ke 6 serta mempunya ahli tajaan terus yg beratus2 ahli disekeliling mereka seperti pancaran sinaran matahari. Kegagalan individu dlm MLM bukan kerana ianya penipu, tapi kerana malas, malu, lembab dan kurang ilmu. Faktor lain, tiada sokongan kuat drp individu2 dlm mana2 komuniti sebaliknya apa yg mereka dpt ialah sindiran, cemuhan, kejian dan hinaan. Tidak adalah perniagaan yg paling senang, murah dan mudah melainkan MLM. Bayangkanlah kita cuma lakukan duplicate pada sesuatu plan pemasaarannya dan dihujungnya kita bakal menuai hasil yg lumayan. Tapi macamana kita semua boleh berfikiran negatif terhadapnya termasuk saya sendiri pun tak tahulah. Mungkin sudah ternyata orang kita ni memang pemalas. Kerja yg semudah ini pun malas apa tah lagi yg berat2.

 99. Please notify me if there are any evidence of Tipu. I m thinking of investing but now I am bit buzzled

 100. … da pun tahun 2012 ….

  na komen apo lagi … nak rehatkan diri dulu dalam sebulan dua ni … maklum la .. kita pun kena faham … dunia biz ni does’nt mean kena bizi .. sebab duit yang bekerja untuk kita .. bukan sebalik nyer .. camtulah kiro2 nyo ..

  kito polan2 buat planning .. ok

  Wassalam …

 101. apa pun perniagaan MLM ia harus tulus dan betul serta tidak menyalahi undang2. barulah terjamin dan selamat.Bukan MLM itu salah.. individu yg ingin sertai MLM haruslah merujuk kepada pihak2 berkenaan bagi tidak ditipu.. banyak skim2 berselindung di sebalik MLM.

  sekian terima kasih MLM bagus utk menjana tapi carilah yg sah dari undang2 dan juga boleh membawa bnyk bermafaat kpd org lain.

 102. Betul kata tuan. Saya cuma tak setuju apabila ada yg mengatakan yg MLM ni semuanya penipu. Jgn pakai borong. Itu satu penghinaan terhadap pengusaha MLM. Jgnlah kerana tak dapat anggur masam katanya. Jika kita yg gagal dlm MLM kena periksa apa yg telah kita buat utk maju.

 103. … da pun tahun 2012 ….

  Maafla .. apa2 rezeki pun gue terlupa cakap … kita kena cakap … Dengan Izin Allah .. InsyaALLAH …

  Walau formula secanggih mana pung, dengan usaha sesungguh mana pung, jangan kita ikut perangai Karun … yang mengaku kekayaan beliau adalah kerana usaha nyer sendiri … harap2 kita jangan sampai terikut2 dengan ilmu ekonomi barat yang camni la .. last2 karun pung ditelan bumi bersama harto2 dio yang menggunung banyak nyer … Kita orang Islam ambilla iktibar dari kejadian itu …

  … ada lagi nanti cerito2 gue … nantilah bila ade mood nak sambung cerito ….

  … Wassalam

 104. Syukur di awal tahun, Allah mengasihi hamba spy berhati2, jgn ikut nafsu…kebetulan sy terjumpa di ruangan ini dan dpt atikel VGMC….pd masa yg sama sy trima email dr seseorang yg x dikenali berkenaan perkara yg sama….dan org tu nk buat temujanji utk call sy….apapun sy bersyukur sgt, sekrg2 sy x bercdg nk join yg ini…..sbb mereka ni ambk kesempatan ke atas kesusahan sy….amin…

 105. he….he…..he…..
  kalau orang tu tahu yg sdri ni (Minah Kampong) orang susah, sudah tentu dia tak kan ajak sdri join VGMC. Sebab nak join kena ada USD1300/lot utk bulan ini (Jan) dan bulan depan harga USD1350/lot. Convert RM kali dgn antara rate: 3.1 hingg 3.2. Tahun ni pula VGMC telah tetapkan syarat untuk menaikkan minima pelaburan iaitu drp 1 lot kepada 2 lot sehingga akhir Mac 2012 sebelum masuk bln April dan sehingga akhir tahun 2012 katanya VGMC akan menaikkan lagi minima pelaburan setiap individu kpd 5 lot. Kata VGMC bukannya apa, cuma dia mahu setiap pelabur mendapatkan dividen sebanyak mungkin dan VGMC akan tendang pelabur2 ciput 1 lot ni yg dia anggap seperti epel busuk yg akan merosakkan epal2 lain yg ada dlm satu bakul tu. VGMC akan menamatkan keahlian mana2 pelabur yg tidak menambahkan pelaburan mereka kpd 2 lot berakhir 31 Mac ini dan dengar katanya dia akan mengembalikan semula bayaran pelaburan tersebut kpd ahli2 tadi.
  Hati2 sdri. Kadang2 leader2 VGMC ni dia orang tu tamak kejarkan sangat komisen kemasukan ahli baru dibawahnya sebanyak 10% drp mana2 pelabur. Iaitu mereka dpt komisen tajaan USD130/lot jika mana2 individu join bawah dia. Kadang2 mereka sembunyikan syarat2 baru ni yg membuat anda terperangkap. Walhal dividen bulanan sebanyak 0.1 oz emas bagi setiap 1 lot sehingga 2015 tu pun tak habis makan. Tu baru 1 lot. Jika 10 lot….15 lot….20 lot….berapa sebulan dia orang dapat. Tak pelah dia orang tu banyak duit dan sanggup dilambong ombak sebab tu mereka sengaja buat rumah kat tepi pantai. Tapi jika kita tak dapat anggur, jangan pula kita kata ianya masam.
  Saya syorkan sdri jika ada modal ciput, degarlah cakap pemilik blog ni En Syamsuriadi iaitu belilah emas fizikal samada gold bar atau barang kemas. Tak lama lagi harga emas pun akan melambung naik dan kita akan dpt keuntungannya berganda.
  Hati2 melabur dan selamat melabur.

 106. Attention…. Anak Jawa ckp biar berlandaskan ilmu bukan ckp pakai otak sendiri. Kalau dah riba dikatakan dividen, apa lagi nk komen nmpak sgt lah yang awak tu bukan org islam. Kita kt nak ingatkan sedara seagama yang lain, kaedah yang betul dalam membuat pelaburan dalam mencari rezeki yang halal untuk keluarga, kita bukan org cina, india atau bangsa2 lain. Banyak lagi perniagaan pelaburan yang betul dalam islam ini, jadi kena belajarlah mencari ilmu tersebut, bukan menunggu disuapkan dengan plan2 tertentu. Ingat mengucap Dua Kalimah Syahadah itu adalah sumpah manusia kepada Tuhannya,bukan mainan lidah semata. Sesungguhnya pembalasan azab Allah itu adalah benar. Bilamana fakta dan undang2 pun tak mau ikut awak bolah balik indon lah yeaa….!! Ini negara Malaysia negara Islam dan ramai orang2 macam saya ini akan mempertahankannya dengan artikel2 yang sebegini. Sedih tgk org melayu kita ini diperbodohkan dengan skim2 yang sebegini. Memang Islam tak melarang semua orang mengejar kekayaan untuk menjadi kaya raya, tetapi fikirkan sejenak rezeki yang macam mana tuan2 semua nk bagi anak2 makan. Generasi daging maging, tulang temulang dan pemikiran idealogi yang macam mana yang tuan2 harapkan bakal lahir dari ketamakan sikap ini. Ini masalah sosial kita bukan masalah individu. Jangan ingat duit awak, awak punya suka. Kalau nak masuk neraka masuk sorang2 jangan ajak orang lain ikut sama… Nauzubillahi min zalik!!!!

 107. Salam semua ….

  da baca2 kat atas punyer komen2, gue pung penin jugak la …. camner nak wat yer …
  mungkin ada cadangan2 lain yang lebih positif ker camner … sebab ….

  sebab kekadang bila kita tanya ahli agama .. ustaz la senang cerita … kadang2 ustaz punyer nasihat or pandangan pung kekadang kita fikir tiga empat lima kali .. nak dengar jer ker or nak caya ker …. ada tak bro2 rasa camtu … ade kan? …

  contoh .. contoh ni … gue tunggu2 gak apa kata ulama2 kita pasal … pasal yang kita tengah heboh2 kat mesia ni la … pasal projek lembu la …. cakap la kat tv ke kat surat khabar ker … ok ker orang yang buat dan yang sokong projek yang ada masala camtu …

  itu la aku nak ingat2kan diri aku la … pernah gue cakap pasal MUKMIN PROFESIONAL sebelum ni ….

  kita tenguk2 la kejadian di keliling kita untuk jadi iktibar … gunakan teropong Mukmin Profesional ni … nanti kita akan lihat satu demi satu kesan dari tidak menggunakan ramuan asli terus dari ladang ni Mukmin Profesional ..

  kita dapat lihat lembu2 yang makan kenyang tapi dia tak makan daging … kita lihat singa2 yang garang mengaum tapi dia tak makan daun2 diladang …kita lihat ikan2 di laut tapi ikan itu tidak rasa masin … kita lihat burung2 terbang berduyun tetapi tanpa berlaku perlanggaran diudara … kita lihat ..kita lihat …

  indah nyer dunia ini .. bertambah2 lagi didunia selepas dunia ini … so dimana harus kita berada dan apa yang perlu kita lakukan … lakukanlah …. kerna kita akan ditanya dari mana kita dapat dan kemana kita belanjakan dengan apa rezeki yang kita dapat … mana mau lariii …. lari lah …

  sama2 lah untuk saya renungkan bersama ….. hingga ke coretan mendatang … Wassalam

 108. he….he….he….he…
  lucu ahhhh….!! Apa apaan si donk maksudnya. Kok tinggi banget ngobrol wacananya. Sapek ngak bisa tercapai akalan. Emangnya tuan sepatutnya berkarya utk sebuah novel atau utk sebuah lirik lagu ataupun utk sebuah puisi indah donk. Ngak pantas kok komentarnya disini. Capek mikirin.

 109. Haa..haa..haa,

  Attention….Jiwa lara jadi klu udah bengong mikirin otak lu itu, jadi usah dibaca komentarnya disini kerana layaknya kamu itu jadi lembu aja? Ya bisa2 makan rumput aja kerjanya. Kerana zaman udah moden lembu2 semunya makan rumput dalam kandang aja (Lembu feedlot) lembu2 nya semakin gemuk tapi dagingnya gimana yeaa rasanya, fikir fikirkan???

  waduh….waduh…waduh, kok kesitu ngomongnya,..nyahaahaaa…….!!

 110. Terlanjur semua org mempertikaikan VGMC aku nak tumpang semangkuklah.

  Wahhhhh….!!! Aku chek2kat dia org punya promosi kat laman web VGMC, dia orang punya dividen bukan 10% lah. Bahkan pd bulan2 tertentu ia lebih lagi. Bergantung pada harga emas di pasaran. Contohnya: Modal utk 1 lot bulan ini Januari 2012 ialah USD1300 x rate 3.15=RM4095 atau jika rate 3.2 =RM4160. Pas tu genap 1 bulan dia orang dpt dividen 0.1 oz nilai berat emas. Jika hari ini 24/1/2012 harga emas mmencecah USD1676 bermakna 0.1×1676=167.6 x 3.15=RM527.94 atau jika rate 3.1=RM519.56 atau jika rate 3=RM502. Biasanya dia orang jual sesama ahli iaitu mana mana ahli yg nak tambah pelaburan lot2 mereka. Sebab tu ada harga tawar menawar yg menjadikan rate antara 3 hingga 3.2. Tapi kalau dia orang transfer terus ke maybank mungkin rate rendah sikitlah antara rate 2.8 hingga 2.9. Dengar kata emas akan naik lagi. Rasa2 aku kalau harga berterusan naik mencecah hingga USD2000 atau USD3000 1 oz sebagaimana yg diramalkan, ini bermakna dia orang akan dapat lebih drp 10% sebulan. Perhhhh… betul betul loaded.

  Dengar ceritanya mereka yg join lebih awal lagi iaitu pada Januari 2010 yg pada masa tu harga 1 lot ialah USD800 lagilah loaded dia orang dapat setiap bulan dan bukannya 10% mungkin 15% atau 20% atau 18% dll bergantung pada harga emas dipasaran. Harga setiap 1 lot akan bertambah pada setiap bulan sebanyak USD50. Bulan Feb. ni harga jadi USD1350/lot. Nak dikatakan riba tak boleh juga sebab dia org bukan SCAM atau MONEY GAME atau buat sistem ponzi. Dia org betul2 buat pelaburan dlm perlombongan emaslah.

  Aku pernah tanya kat seorg leader yg asyik2 ajak aku join. Mcmana VGMC boleh bagi dividen begitu banyak dan masih bertahan masuk tahun ke3 tanapa gagal membayar dividen kpd ahli2nya. Dia kata, dia pernah tanya kat pihak pengurusan VGMC semasa seminar kat Bali tahun lepas. VGMC kata dia beli emas drp syt2 perlombongan yg terpilih pada harag USD40 bagi setiap 1 oz emas yg belum diproses dan menjual pada harga pasaran dunia selepas diproses. Pas tu aku tanya lagilah, kenapa VGMC tak beritahu nama2 tempat kat mana dia join venture dgn lombong2 emas dan kenapa tak bagi tahu tentang penyata akaun untung rugi kat ahli2. Dia bagi aku laman web VGMC http://www.vgmc.com dan suruh aku baca kat laman webnya yg ada VGMC terangkan kenapa perkara2 tersebut dirahsiakan.

  Aku cari2 dan aku terjumpa kat laman2nya g antara lainnya seperti berikut:

  Seringkali, para pemegang saham CPS kami bertanya seandainya mereka bisa mengunjungi daerah kunci aset utama kami (tambang-tambang dimana kami memegang saham) atau mempublikasikan usaha kontrak bersama kami atau pemegang saham dengan mitra kami. Jawabannya adalah TIDAK SEKARANG. Alasannya adalah bahwa Virgin Gold telah bekerja dari yurisdiksi lepas pantai untuk dekade lampau pada prinsip privasi yang ketat dan secara rahasia bagi semua pihak, bagi para pemegang saham kami dan bagi mitra kami. Hampir semua kontrak yang kami tandatangani dengan tingkat tertinggi dari perjanjian secara rahasia dan hanya suatu perintah pengadilan yang bisa meminta catatan-catatan ini. Seperti catatan, jika buatan publik tanpa perintah pengadilan dapat menimbulkan perusahaan ini digugat oleh mitra-mitra kami dan bahkan para pemegang saham. Cuba rujuk pada lamannya

  http://press.vgmc.com/main/ID/2011/4/ siaran press 1 April 2011 pada no. 3.

  Satu lagi kenapa dia tidak membentangkan laporan kewangan untung rugi syt. Berikut alasan yg diberi yg aku jumpa kat dlm lamanwebnya.:

  Tujuh (7):
  Laporan Keuangan dan Transparansi. Banyak pemegang CPS meminta VGMC untuk mengungkapkan suatu laporan keuangan. Pertama, oleh undang-undang kami tidak diharuskan untuk melakukan hal ini. Kedua, kami di bawah kontrak melalui usaha-usaha kami dengan mitra-mitra kami untuk tidak mengungkapkan jumlah-jumlah tersebut ke publik. Ketiga, tidak perlu adanya pengungkapan semacam itu kepada pemegang CPS. Pemegang CPS, menurut ketentuan kepemilikan saham kami, tidak memiliki hak manajerial dan suara untuk melakukan keputusan terhadap jalannya VGMC. Apabila ada dividen dan apabila dividen dibayar tepat waktu kepada pemegang saham, ini menunjukkan bahwa korporasi dijalankan dengan baik dan secara keuangan layak. Karena kami menghadapi pencatatan saham di bursa efek atau kami siap dengan pencatatan saham di bursa efek, jumlah-jumlah ini akan tersedia untuk publik. Boleh rujuk kat siaran press bulan Disember 2011 pada perenggan 7 di laman berikut ini:

  http://press.vgmc.com/press-release/ID/2011/12/05/VGMC-%E2%80%93-2012/

  Pas tu pula dia ceritakan tentang PRE-IPO dan IPO y aku pun tak berapa tahu sangat hal tu:

  perbezaan IPO dan pre IPO. Dia kata kalau IPO memang syarikat kena bentangkan tapi untuk pre IPO ..syarikat hanya bentangkan strategi ,planning, pengurusan dan lain lain aspek keperluan untuk ke IPO…dari segi strategi, pengurusan dan perancangan termasuk pemasaran telah pun di beritahu oleh pihak vgmc…cuma investors tidak dibenarkan untuk mencampuri urusan management dan pengeluaran hasil emas dilombong lombong emas terletak di amerika selatan dan afrika…kita tak berupaya nak menyiasat kedudukan / lokasi lombong tersebut samada mempunyai emas atau tidak?… wujudkah lombong itu dan lain lain sehingga ke akar umbi….

  umpama contoh…kalau hendak melabur dalam bisnes bengkel motor yang baru hendak dibuka…anda labur duit di bisnes itu… soalannya..>> perlukah anda mengetahui cara nak baiki motor, perlukah anda pergi ke suplier untuk mencari spare part, perlukah anda mencari mencari maklumat berkenaan spare part tu di buat di kilang mane , menggunakan bahan ape dan bermacam macam lagilah… sekiranya pelabur seorang pasif investor….dan juga pengurusan bengkel tersebut pun tak perlu nak campuri….ape yang perlu tahu ialah penyata untung/rugi , cashflow dan sedikit sahaja yang lain selepas sudah setahun…. …. dia kata lagi, kalau bengkel tersebut nak buat pre IPO…ape yang hendak dikethui bengkel tersebut bentangkan… rasa2 dah tentulah kertas cadangan ( paper work ) dari pemilik bengkel tersebut…takkan mengkaji sehingga ke akar umbi..

  Tapi kalau nak kata VGMC ni penipu….ermmmm…!!! macam tak mungkin pula. Cuba tenguk kat gambar2 dibawah ni yg aku kutip drp dia orang punya blog.

  http://anggavgmc.blogspot.com/2012/01/blog-post.html

  http://vgmc-99.com/foto-foto-vgmc-at-london-gala-dinner/

  http://place-cozy.blogspot.com/2011/11/gala-dinner-vgmc-25-nov-11-hotel.html

  http://www.programinvestasiemas.com/p/galery.html

  http://vgmc-99.com/gallery-foto-vgmc-turkey-creation-team/

  Rasa2 aku benda2 mcm ni tak pernah dilakukan oleh mana2 syt SKIM CEPAT KAYA sebelum ni. Kebanyakan skim cepat kaya yg lepas2 tu kalau boleh satu sen pun tak nak keluar belanja buat tu buat ni pas tu bila dah capai target cepat2 dia org blah.. Dia punya laman web pun mudah2 jer dan tak de hubungan 2 hala iaitu antara pelabur dan syarikat . Aku tenguk VGMC ni dia buat hubugan dgn pelabur2 melalui sistem tiketing yg mana setiap cadangan, soalan dll akan di jawab oleh pihak pengurusan VGMC.

  Ok tak pelah kita tunggu dan lihat pula tahun ni 2012 selepas VGMC berjaya bertahan bermula drp Januari 2010. kalau dia masih boleh bertahan hingga tahun 2013 aku tak beranilah nak kata yg VGMC ni SCAM ke apa ke. Tapi kalau dia KO pda tahun 2012 ni. so confirm….memang SCAM dan money game.

 111. Alamak Leng Buanea…. panjeng betui la ayat-ayat nye.. penat ambo nak baca. hehehe

  Kepada Adeam, tenteng vgmc sama ada ikut syarak atau tidak ikut syarak;

  jawapennye kalau dalam blog Shem di sini, secara mutlak mungkin tiada yang boleh main-main menjawebnye kerana ambo atau mungkin semua penulis sehaluan adalah bukan dari kalangan ulama-ulama yang arif dalam mefatwakan sesuatu pelaburan.

  En. Adam boleh baca dari awal-awal sejarah perjalanan vgmc dalam blog sham ini, ada banyak juga bicara halal dan haramnye. Tapi, diri sendiri dalam hati perlu tanya diri sama ado ia ikut syarak atau tidak. Ambo semua redah, asalkan bukan aniaya orang.

  Ambo melabur dlm vgmc sebab;
  (a) apa yang ditawarkan
  (b) Tahap jaminan pulangan yang nampak positif(ambo dah balik modal 6 bulan, lama
  jugo tempoh ini..hehehe)
  (c) syarikat memberitahu ia menggunakan duit pelabur untuk pelaburan ke dalam
  syarikat-syarikat lombong emas, trading dan lain-lain perniagaan berunsur emas.
  (VGMC setakat ni tak ada dengar melabur dalam business arak, sport toto atau
  melabur dalam judi di Las Vegas)
  (d) TETAPI, andaikan ada investor-investor yang masuk berjuta-juta dolar ke dalam
  VGMC dari sumber MONEY LOUNDRING…. hehehe ia boleh diragukan juga.

  Kalau ragu-ragu, dengan ini kita boleh buat keputusan… hehehe selamat maju jaya.

 112. Baru je masuk VGMC January 27, 2012 at 10:51 am -

  Saya baru je msuk VGMC ni… baru sebulan..
  tapi mmg dapat dividen seperti yang dijanjikan. 10% setiap pelaburan……
  tapi hakikatnye x tau la smpai bile bole bertahan…
  amik je hasil mcm biasa tiap2x bulan….
  bende ni bukan kate x elok….. ade keburukan dan kebaikan die jugak….
  kite perlu jugak buat trader emas…. bukan duduk goyang kaki jee…
  terpulang la pada yg suke coment negatif tp x de hasil….
  saya mmg dh dapt hasilnye….

 113. Baru je masuk VGMC January 27, 2012 at 11:34 am -

  Salam anak kelate….
  saya nk tau serbqa sedikit psl info kamu bole??
  PM saya kat email
  mohdqhabil@gmail.com
  saya pon baru je join VGMC
  nmpk segale2xnye sumer memuaskan hati..
  berbanding skim3x lain…

 114. Ia terpulang pada diri sendiri untuk membuat penilaian. Tujuannya untuk membuatkan orang berfikir berkenaan topik ini. Dah lama saya tak komen pasal artikel ni..

  Teruskan masukkan maklumat terbaru dari masa ke semasa. Saya akan approve jika ia tidak mengandungi makian atau menghina yang melampau.

 115. Dulu saya ada guna GDI untuk host, video yang saya buat.Ia unlimited data. Sekarang dah guna hostgator dah.

  Perlu ingat, kalau join untuk duit semata mata tanpa guna hosting dia..rasanya elakkan sahaja. Ia MLM hosting, jadi sebagai webmaster, ia bergantung kepada keperluan.

 116. apa2 jua pendapat dan pandangan ….semua nye terletak pada diri sendiri…..berani ambik risiko….berani tanggung…saya try ambik risiko…so far dah dapat hasil….tanpa mencari downline….satu ungkapan je yg boleh dipakai skrg nie….”org kaya makin kaya”….org susah terus susah….sbb…nye….anda fikirlah sendiri…..

 117. bercita cita menjadi jutawan February 3, 2012 at 10:18 am -

  salam kawan2,,saya share dari apa yg saya alami la ye,,saya join VGMC agak lewat,,oktober 2011,,isau skim tipu,,pasti dok cari la kelemahan vgmc,,xp x jumpa2 pun,,last2 sy masuk la sendiri satu lot,,dipekenal oleh kawan saya yg dah balik modal,,kawan saya masuk 50 lots (investor kaya) setakat sekarang saya mmg dok dpt pulangan tiap2 bulan,,sekarag sy baru da 5 lot = rm 20 ribu lebih kurang = bulanan dlm rm 2500 sy dpt,,pulangan terkumpul sekarang baru rm 5500,, :) dpt dividen ja saya terus letak dlm asb :) pasni plan nak beli mas fizikal lak,,nak pelbagaikan pelaburan,, :) tu jee,,bye2 :)

 118. Ada orang kata yg Swisscash kat luar negara masih beroperasi lagi.
  Masalahnya hanya berlaku kat Malaysia jer. Pada mulanya ia berdaftar di bawah SC. BNM dan SC telah meluluskannya dgn memberi lesen utk Swisscash menjalankan aktiviti pelaburannya di sini. Tapi bila orang ramai mula keluarkan duit simpanan drp bank2 dan pelaburan asb dan melabur kat situ maka bank2 dan lain2 syt pelaburan rasa terancam yg mana produk2 mereka ada persaingan yg boleh menggugatkan prestasi jualan mereka. Jadinya selepas itu, mungkin juga atas desakan bank2 dan lain2 syt. pelaburan, maka BNM dan SC tidak lagi memperbaharui lesen swisscash..sedangkan kt over sea ianya masih aktif hinga kini.
  Betul ke kenyataan tu En. Sham. Kalau betullah, ini bermakna Swisscash bukanlah pelaburan SCAM sebagaimana yg kita fahami selama ini. Cuma atas dasar menjaga kepentigan bank2 dan syt2 pelaburan tempatan agar tidak tergugat kedudukan mereka maka inya diharamkan beroperasi di Malayssia. Maklumlah Swisscash khabarnya memberikan dividen yg cukup tinggi dan selesa kpd pelabur2nya.
  Kalau begitu mugkinkah VGMC akan menerima nasib yg sama seperti Swisscash meski pun VGMC bukannya SCAM cuma ianya tidak berdaftar di negara ini dan ia tidak beroperasi secara langsung di sini kerana tiada wakil2 VGMC yg membuka pejabatnya di Malaysia. Khabarnya semua berjalan dan berurusan melalui online sama seperti syarikat2 pelaburan forex yg digilai oleh traders2 kita.
  Saya sangatlah memahami nasib yg bakal akan dihadapi oleh pelabur2 VGMC jika ianya disekat dan dihalang oleh kerajaan kita iaitu dgn menyekat saluran lamanwebnya dan menyekat perpindahan wang keakaun bank tempatan ahli2nya. Khabarnya ramai yg membuat pinjaman bank utk melabur kat situ meskipun dah diberi peingatan oleh ahli2 VGMC terdahulu agar jgn berbuat demikian utk megelakkan diri drp apa2 risiko jika perkara yg tak dinigin berlaku kpd VGMC samada ianya bengkrup atau di halang oleh pihak berwajib.
  Oleh yg demikian utk permaslahatan dan menjaga kepentigan pelabur2 tadi saya mencadangkan, merayu dan berharap kpd pihak berwajib dgn budibicara dan tolak ansur agar tidak menyekat lamanwebnya dan juga link perpindahan wang dividen mereka ke akaun bank2 tempatan. Cuma tiggal beberapa tahun sahaja lagi sebelum VGMC menutup operasi penjualan VGCPS nya sebelum ianya di buka ke papan bursa.Walau pun VGMC mensasarkan 2015 utk dibuka ke papan bursa saham New York, namun ada ura2 ianya akan disegerakan jika dananya sudah mencukup dan berkemungkinan seawal2nya adalah tahun depan.
  Jadi, disini saya juga menyeru kpd ahli2 VGMC, berhentilah drp menyeru orang lain utk terus melabur kerana dibimbangi jika VGMC menutup penjualan VGCPSnya pada penghujung tahun ini atau awal tahun depan, dikhuatiri pelabur2 terkemudian tadi tidak sempat utk mendapatkan modal mereka kembali atau tidak berjaya mendapatkan keuntungan besar sebagaimana yg diharapkan. Walaupun mereka yg sudah membeli CPS tadi diberi peluang utk membeli saham VGMC bila dilancarkan nanti pd separuh harga, dikhuatiri mereka tidak mampu untuk membelinya. Walau pun kpd yg tak mampu utk membelinya, VGMC dlm pengakuannya akan mengembalikan modal pokok mereka pada harga terakhir sebelum ianya dilancarkan bagi setiap 1 unit yg mereka langgani sebelum ini, namun ianya tidak bebaloi kerana tidak berkesempatan utk menerima dividen bulanan dlm tempuh waktu yg panjang tidak sperti mana pelabur2 yang terawal.
  Elakkan diri drp membuat pinjaman bank utk tujuan melabur krn risiko kat mana2 pelaburan tetap ada kecuali di ASB ,ASN dan yg terbaru Saham 1 Malaysia. Kpd ahli2 VGMC yg dah lama melabur tu, berhentilah drp terus menambahkan pelaburannya. Masa sekarang ini adalah masa yg mana tuan2 memungut keuntungannya dan laburkanlah keuntungan tuan2 itu dgn melabur di gold bar atau membeli barang2 kemas atau terus membuat simpanan.
  Walau pun saya bukan ahli VGMC tapi saya tak mahulah mengikut rentak seperti orang lain yg pernah membuat komentar mereka diblog ini yg suka dan ingin sangat jika pihak berwajib menyekat dan menghalang VGMC drp mendapat menafaat kpd pelabur2nya di negara ini dan mereka sebenarnya sedang menungu2 saat itu tiba untuk besorak dan bertepuk tangan tanda kegembiraan jika sekira ianya terjadi.
  Alangkah eluknya jika sekiranya pihak bewajib dgn penuh rasa timbang rasa, berbudibicara dan bertolak ansur dgn tidak mengambil tindakan drastik kpd pelabur2 yg sudah terlanjur tadi kerana dgnnya ramai yg akan dpt menafaat. Pengusaha kedai, pengusaha pancuan empat roda, pengusaha barangan elektrik, pengusaha pelaburan emas dll akan mendapat tempias kebaikannya bila kuasa membeli drp pelabur2 tadi adalah tinggi.
  Sekian, terima kasih.

 119. Orang yang tulis artikel ni pandai cakap je..fakta pun tak 100 % dia tulis..
  Apapun aku dah bulan-bulan withdraw duit dari akaun VGMC ni..;)

 120. Lupa lak..kalau makcik yang jual nasi lemak takde lesen tu pun SCAM..HARAM BELI NASI LEMAK TU SEBAB TAK BERDAFTAR dengan pihak yang bertanggungjawab.
  Kat Malaysia TAX tinggi la bro..baik cari tempat yang free TAX..Kalau korang sendiri nak meniaga pun nak cari tempat sewa yang murahkan. takpun free je..lagi banyak untung..betul..ada otak fikirla..dah moden pun cara fikir macam orang asli..

 121. yosh!!!… biase la dunia ni bro, bila yang jelas nampak tak terang, yang kabur jadi haram dan yang kalut, lintang-pukang la… huhuhu

  When business was about number, i wish to be your friends

 122. Aslmlkm VGMC Member,

  Bercakap tu biarlah merendah diri dan jgn sombong dan takbur serta angkuh dgn perolehan yg tuan perolehi. Bimbang pula nanti Allah murka dan langsung Ia menterjadikan sesuatu yg tidak diingini kpd VGMC. Samada bengkrup atau disekat oleh pihak berwajib.
  Lain kali tulislah komentar dgn berhemah dan bersopan. Kenapa kita tak pandai nak bersopan santun ketika bercakap atau menulis…? Bukankah kita semua bersekolah tinggi. Komentar yg saya utarakan pun adalah komentar yg membina dan bukannya komentar yg menjatuhkan atau menghentam secara membuta tuli seperti komentar2 orang lain sebelum ini.

 123. haha nice VGMC Member…
  biasalah orang melayu mane suka tgk kaum sendiri naik..
  contohnye kalau seseorang tu pakai kereta besar, mesti ade je mulut seseorang nk mengata buruk tentang si dia..bilalah orang melayu nk sedar dan maju bersama-sama??

 124. vgmc kemungkinan bukanlah pelaburan yang berasaskan penipuan.. tapi xada siapa dapat mngesahkankan syarikat ini xkan menipu atau melarikan diri bila semakin ramai pelabur melabur dgn jumlah yg banyak..

  maksudnya siapa berani ambil risiko dipersilakan melabur.. risiko sendiri tanggung, x dinafikan dah ramai yg lepas (balik modal) … tp sekiranya syarikat x menipu jgn pula nanti terdengar leader pulak larikan duit sebab gelap mata bila ramai pelabur masuk….

 125. Baru je masuk VGMC February 7, 2012 at 2:31 pm -

  Alhamdulillah… setakat ni dh 3 kali collect dividen…….
  ape pon persepsi korang lantak la….
  yang penting aq dh dapat…
  ingt lps ni baru nk bercadang tambah lot…

 126. Janganlah kite mungumpat sesama umat..apa kebaikan yang kite dapat?pahala?duit?income??monthly dividend?? dapat dosa adalah..so janganlah kite hendak mengutuk atau menjatuhkan business orang lain…bersama-samalah kita memajukan rakyat kita

 127. kelakar la baca entri ni.. kih kih kih.. kalau nak tau dalam “lubang” tu ada apa, kena masuk tengok dulu.. tak boleh pandai2 cakap dalam tu ada ular, ada lipan, ada kala jengking, ada cipan.. aku dah masuk sendiri dalam “lubang” VGMC.. ternyata tak ada apa2 bahaya.. siap dapat dividen tiap2 bulan.. bukan nak berlagak ke apa.. tapi nak “buka mata” orang2 yang terlalu banyak fikir negatif tentang VGMC..

  VGMC offer peluang melabur saham dalam syarikat dia.. dalam bisnes, pelaburan2 macam ni dah jadi perkara biasa.. pernah dengar jutawan yg jadi kaya hanya dengan melabur atau buat INVESTMENT? diorang buat duit hanya dengan melabur kat merata rata syarikat dalam dunia ni.. diorang nampak ada peluang buat duit dalam syarikat tu, diorang pun invest dalam syarikat2 tu.. hasilnya, duit diorang pun bertambah bila syarikat2 tu dapat untung.. nampak peluang tempat lain lagi, diorang pun invest kat situ pulak.. bertambah2 lagi hasil investment dia..

  sebab tu la orang kaya jadi semakin kaya.. diorang berani ambil risiko.. risiko tetap ada dalam mana2 lubang buat duit.. yang penting berani buat atau pun tak.. tak kira la melabur dalam syarikat dalam negara ke luar negara ke.. kalau nampak boleh buat duit, tak salah kan kalau mencuba..

  kalau korang melabur dalam VGMC ni, tak smpai 6 bulan korang akan dapat balik jumlah modal permulaan.. aku dapat balik jumlah modal aku ambil masa 4 bulan je.. takde nak risau apa2.. syarikat memang jujur pada shareholder2 dia.. sekarang ni dah tak payah fikir apa2 dah.. tiap2 bulan dapat dividen.. modal aku mula2 join dulu dalam RM10,000 je lebih kurang.. sekarang ni dah dapat untung berkali-kali ganda..

  kalau cerita bab hukum halal haram pulak, zaman sekarang kan kita ada tools untuk check semua tu.. boleh google, boleh contact sendiri pihak VGMC tanya benda apa korang nak tanya.. betul tak? dulu aku buat macam tu.. ade org promote VGMC kat aku.. aku tak percaye.. aku call terus office VGMC.. diorang explain apa itu VGMC.. bila aku dah yakin, aku pon cari balik member yang promote dulu tu, mintak tolong dia daftarkan.. terima kasih kepada member tu sebab perkenalkan VGMC yg dah banyak bantu hidup aku sampai hari ni.. sekarang ni pon aku dah banyak kali call VGMC sana tu atas beberapa urusan.. layanan memang terbaik.. hantar email pun cepat je diorang reply..

  VGMC ni melabur saham syarikat.. dan bukannya beli2 emas macam orang ramai dok fikir tu.. take note yer.. ni semua gara2 info salah yang disebarkan oleh mereka2 yang pengecut kat luar sana.. bila terbaca fitnah tentang VGMC, diorang pun share tolong sebarkan fitnah dan hasad dengki tu.. kononnya nak bantu orang ramai takut kena tipu.. tapi kenyataannya mereka tu yang dah tipu orang ramai sebab kata VGMC scam..

  kalau tak tau VGMC haram ke halal ke, jangan join!

 128. Aku sebenarnya bukannya apa. Cuma nak minta kpd semua penentang VGMC yg asyik2 nak kata yg bukan2 kpd VGMC tu, ada eluknya juga kalau kita baca dulu apa2 info yg terdapat kat laman webnya tu. Aku terbaca satu artikal drp webnya yg terdapat pada siaran press yg dikeluarkan pada 8 August 2011 pada perenggan terakhir di nombor 4. Ialah berkenaan dgn VGMC yg kita kata dan tuduh dia ni semata2 money game dan sistem ponzi. Marilah kita berfikiran terbuka dan berlapang dada. Hindarkan diri drp suka melihat kesusahan orang lain. Jom baca apa yg pihak admin tulis kat laman webnya tu yg aku petik drp situ:

  There is no need to “test” the financial muscle of the company by requesting a series of credit withdrawals. This is not a “money-game” @ Ponzi scheme that appears on the internet every day. “Testing” wastes everyone’s resources. There have been cases of delay due to unforeseen and unavoidable circumstances but I can assure everyone that shareholders have always received their credit withdrawal in their bank account. If there is even one shareholder who can come out with evidence that VGMC is not paying their dividends, let me be the first one to put my head on the chopping block.

  Kalau rajin nak baca lain2 maklumat/info, cuba buka link ini: http://press.vgmc.com/main/EN/2011/8/. Boleh dapatkan dlm Bahasa Melayu Indonesia dgn klik pada menu Language kat atas tu. Pada bulan Januari dan Febuari 2012 pun sudah ada artikal2 yg di poskannya berkenaan dgn info2 terkini drp VGMC.

 129. Ya ya ya betul kawan-kawan semua.

  Berhemah itu penting bersatu padu itu menambah teguh sukar untuk runtuh….

  Orang melayu kita ibarat masih tidur berlainan bantal yang sentiasa mengalami mimpi-mimpi berlainan jua setiap masa.

  Orang lain (Bangsa lain) juga seperti melayu yang tidur berlainan bantal TETAPI mimpi-mimpi mereka sentiasa sama setiap masa.

  Bersatu kita sentiasa memajukan bangsa dalam segenap pengurusan dan perkongsian ilmu niaga saham atau apa-apa bermanfaat. Ambo investor VG juga, biasa dah dapat untung dan rugi. Biasa la tu.

 130. Aku rasa tak denya kita yg bukan ahli VGMC ni yg nak luangkan masa tercari2 info2 positif tentangnya di laman web http://www.vgmc.com tu.
  Aku pun bukannya rajin sangat, tapi saja aku suka buat kajian sebelum nak kata yg hodoh2 pd VGMC ni.
  Baca punya baca dan teringatkan skim cepat kaya yg menggunakan sistem ponzi dan sekadar money game, maka aku terjumpa kenyataan yg cuba dipertahankan oleh pihak pengurusan VGMC terhadap tuduhan orang ramai yg mengatakannya sebagai suatu money game dan ponzi. Ikuti kenyataan yg dibuat oleh admin VGMC tersebut yg aku kutip sebagai berikut.;

  There is no need to “test” the financial muscle of the company by requesting a series of credit withdrawals. This is not a “money-game” @ Ponzi scheme that appears on the internet every day. “Testing” wastes everyone’s resources. There have been cases of delay due to unforeseen and unavoidable circumstances but I can assure everyone that shareholders have always received their credit withdrawal in their bank account. If there is even one shareholder who can come out with evidence that VGMC is not paying their dividends, let me be the first one to put my head on the chopping block.

  Jika ada sape2 yg nak rujuknya sila pergi ke link berikut;

  http://press.vgmc.com/main/EN/2011/8/.

  Lihat pada siaran pressnya bertarikh 8 August, 2011 pada no. 4 di perenggan terakhir. Jika nak dapatkan terjemahannya dlm bahasa melayu/Indonesia sila klik pada menu Language yg terdapat kat atas laman tu.
  Dah terlanjur semak tu, silalah anda baca juga pada lain2 info yg dimuatkan oleh pihak pengurusan VGMC di siaran pressnya tu yg terdapat kat sebelah tepi tu pada setiap bulan bermula ianya beroperasi VGCPSnya pd Januari 2010.
  Aku bukannya apa, sekadar nak minta semua kita ni berfikiran terbuka sedikit walaupun kita bukan ahli VGMC.
  Kalau nak hentam pun jgnlah dgn bahasa yg kesat dan menyakitkan lebih2 lagi apabila di pihak VGMC sendiri telah berusaha utk meyakinkan orang ramai tentang kejujurannya bahawa ianya bukanlah SCAM melalui info2 yg dimuatkan setiap bulan disamping tajuk2 yg tersedia ada pd lamanwebnya. Juga kesungguhan dan keberanian orang2 VGMC membuat berbagai2 pertemuan melalui pelbagai acara dgn pelabur2nya diseluruh dunia. Juga sila kita dapatkan info2 tentang insentif2 yg dijanjikan oleh VGMC kpd pelabur2 terpilih sebagaimana yg dimuatkan dlm siaran pressnya pada bulan Febuari 2012. Tegurlah dgn membina serta cuma mengingatkan mereka tentang risiko2 yg bakal ada dan meminta agar mereka berhati2. Alahhhh…sama mcm lain2 pelaburan yg ada risiko2nya tersendiri.
  Aku tulis komentar positif ni pun selepas terbaca kenyataan En. Sham pemilik blog ni kat atas tu yg berfikiran terbuka membenarkan kita semua menulis komentar samada positif mahupun yg negatif utk sesama kita berfikir.
  Sekian, terima kasih, Jika ada apa2 perkembangan positif mahupun yg negatif tentang VGMC pada masa2 akan datang saya akan menulis lagi di sini.

 131. Alamakkkkk……kena reject lagi komentar positif VGMC hamba kat sini. Kat blogger jutawan gold pun tak leh nak masuk. Ingat nak jadi Hang Jebat nak bela pelabur2 VGMC.
  He….he….he…. Tak profesionallah.

 132. bercita cita menjadi jutawan February 9, 2012 at 9:28 am -

  yang baik kita share yang buruk kita share,,sama2 naik,,sama2 turun,,peace yo,,we are family 😀

 133. bukan direjek Lang Buana, saya bercuti sekejap. Tak masuk blog beberapa minggu. Komen daripada IP yang berlainan dengan sebelum ini, ia memerlukan approval terlebih dahulu. Komen selepas itu, tidak perlu diluluskan lagi sebab ia automatik approve.

 134. Dah di tegur tak nak dengar, dah diajar tak nak belajar, Dah terang riba pun nk makan juga hasilnya, Bwa2 bertaubatlah wahai kaum seagamaku, sesungguhnya apa yang kamu kejar itu hanyalah kemudaratan dikemudian hari baik didunia mahupun diakhirat kelak. Lepas baca artikel ni pakat ramai2 lah yeaa kita buka sama skim menjana pulangan di akhirat. Byk pakej menaik disediakan untuk pelabur2 VMGC. Jihad pakej2 mcm ni lagi penting, sesungguhnya jgn jadi macam dunia arab sekarang. Mereka sesungguhnya kaya dengan wang ringgit tapi mampukah mereka melawan kekangan kekangan Yahudi. Kerana apa mereka tidak mampu untuk melawan kerana system pentadbiran mereka telah dikuasai oleh system2 riba yang berkepentingan. Buka2 lah minda tu sama fikirkan2 semakin maju dan kaya masyarakat tersebut semakin dikotak katikan peradaban tamadun bangsa tersebut. Adakah kita semua ini yang berbangsa Melayu dan mengaku dirinya itu Islam di Malaysia ini akan kearah tersebut sedikit masa lagi. Jadi kaya bagaimana yang tuan puan semua cari kaya kerana desakan hidup ini atau kaya dengan berjihad kejalan ALLAH….! Jadi tnya2kan diri kita sendiri semakin kaya kah kita atau semakin miskinkah kita sekarang ini. Jadilah bangsa yang belajar dari kesilapan dan melaburlah dengan system kewangan yang ditadbir dengan sempurna.! Astagfirullahalla’zim..Na’uzubillahiminzalik.

 135. Di dalam ajaran Islam………

  Kekayaan yang sebenar ialah pemilikan hati yang tenang………

  Wassalam dari Ana……

 136. ape nie, sy pun ahli vgmc.com… betul setakat nie vgmc tiada masalah.. yang di nyatakan oleh en.sham.. adalah pendapat dia.. klu kita nie pelabur… kita mesti senantiasa bersedia… dengan pendapat2 macm nie.. mana tau betul ke, salah ke.. so kita mesti berada dalam keadaan waspada….supaya kita tidak ALPA.. @leka…. be profesional , x perlu lah ada kata2 kurang enak , beremosi.. itu hanya PENDAPAT… alam dunia ini , adaa kebebasan bersuara, berpendapat… maaf dari saya ..

  Rozaimy Jebat

 137. Ini adalah pandangan saya sebagai pemerhati luar dari jauh sebagai bukan ahli VGMC
  Bagi mereka yg mengatakan dividen drp pelaburan VGMC adalah riba dan HARAM, ini adalah kerana mereka tetap menganggapkannya sampai bila2 dari dulu sekarang dan selamanya yg VGMC ini adalah SCAM dan semata2 money game dan ponzi. Apatah lagi dividen bulanan yg diberi pula adalah 10% yg dianggap fix dividen yg tidak dibenarkan dlm muamalat peniagaan Islam. Ok, kpd sesiapa yg berpendapat demikian teruskan.
  Bagi mereka yg tetap mengatakannya HARUS pula ini adalah kerana mereka tetap yakin VGMC bukanlah suatu money game dan ponzi. Dividen bulanan 10% yg selama ini diuar2kan sebenarnya adalah tidak tepat jika dinilai drp modal pelaburan pokok yg dikeluarkan. Apa yg mereka terima ialah gold paper sebanyak 0.1 oz bagi setiap 1 lot pelaburan (1000 share). Harga emas berubah2 dari masa kesemasa. Kpd mereka yg join pada peringkat awal dimana 1 lot ketika itu berharga USD800, maka dividen bulanan yg diterima pada bulan pertama ketika haarga emas waktuitu hampir mencecah USD1400/oz ialah 0.1 x 1400= USD140. Peratusan dividen dpd modal pokok ialah 140 /800 x 100=17.5%. Manakala pada ketika ini emas berharga USD1730 maka dividen yg diterma drp 1 lot yg ketika itu berharga USD800 ialah 173/800 x 100=21.62%. Kpd mereka yg membeli CPS 2 bulan lepas yg mana ketika harga 1 lot ialah USD1300, peratusan dividen yg diterima pada bulan Januari yg mana emas ketika itu berharga USD1690+ ialah 169/1300 x 100=13%. Manakala utk bulan Febuari ini jika emas stabil diparas harga USD1740/oz maka peratus dividennya ialah 174/1300×100=13.38%. Begitulah pada kiraan2 yg lainnya dari masa kesemasa. Kpd sesiapa yg tetap dgn pendapat yg mengatakan VGMC bukanlah SCAM dan money game atau ponzi setelah menilai dan mengkaji dpd beberapa sumber yg diyakini dan boleh dipercayai, disamping pendapatan bulanan yg tidak tetap maka teruskanlah.
  Berikut ini aku terbaca drp laman facebook berkenaan dgn kenyataan fix dividen.;
  bukti dividen vgmc tidak tetap ——>>>Anyway, nobody can give you any guarantee that your investment will be 100% safe. If tomorrow a world war starts and the entire financial markets will colapse, or a world disaster comes or something like that, yes, the risk of losing your investment exists. Frankly, on a scale from 1 to 10, with 1 – lowest risk and 10 – highest risk, I would say that the risk of investing is 3.

  As written on the website, for 10,000 shares, the company is paying 1oz paper gold every month. So, the dividends the company is paying are not fixed, the dividends are directly connected to the gold price. You just need to convert your quantity of gold into USD, at gold price from that day and that moment, and then withdraw into your bank account.

  Di bawah ini pula adalah pandangan dan pendapat drp sesaorang tentang VGMC yg juga aku kutip drp facebook. Marilah kita sesama menghormati pandangan diantara satu sama tanpa perlu memaksa orang lain menerima pandangan dan pedapat kita.
  *****************
  Sekadar perkongsian saya sebagai investor vgmc yg baru beranjak usia 9 bulan, berasa yakin dan menolak 100% segala dakwaan negatif bhwa vgmc adalah money game, sistem ponzi, mlm ataupun scam. VGMC SEBENARNYA AMAT SERIUS DAN KOMITED UTK MEMBAWA SAHAM VGMC KE IPO! cuma bezanya vgmc gunakan pendekatan ‘IT’ yg terkini utk menarik para pelabur di seluruh dunia tanpa perlukan org tengah, broker2, atau remiser, serta tidak membuka lesen di semua negara. Tujuan ini semua memberikan kesan pulangan maksima kepada company dan pelabur.

  Cubalah anda berfikir dgn tenang tanpa dipengaruhi mana2 anasir dan hati yg bersih, jika benar vgmc hanya satu permainan dgn niat utk menipu pelabur tidak perlu mereka tunggu 24 bulan utk membyar dividen setiap ahli dgn tepat. Rekod pembayaran terus ke bank anda yg ada swift code antara 3 hari hinga 10 hari bekerja shj. VGMC begitu bersungguh2 ke stiap negara dgn turun padang bertemu dgn investor2 menjelaskan ttg visi dan misi mereka ke ipo. Bukankah lebih baik jika mereka duk diam saja tanpa buat apa2.

  Lagi satu yg amat meyakinkan saya ialah vgmc telah diuji dgn pelbagai kenaikan harga emas yg mendadak antaranya drpd bulan 7/2011 anggaran drpd usd1500 kepada usd1900 9/2011 kenaikan lebih 400usd dlm masa 2 bulan, saya sendiri untung lebih usd3K profit trading saje pada masa kenaikan mendadak itu, bygkan berapa bnyk vgmc telah bayar pelaburnya mungkin mencecah beratus ribu akaun. Jika benar vgmc hanya money game tentulah mereka telah lama menutup saje web site vgmc kerana kenaikan waktu itu sgt mendadak sekalil sudah tentu merugikan mereka!

  Yakinilah ini adalah PROJECT MEGA IPO dan peluang yg hebat utk seluruh penduduk dunia. Tiada yg mustahil, vgmc mampu membuktikan mencipta sejarah dlm pelaburan dan saham. Hargailah usaha vgmc kerna berikan kita peluang tanpa ada sebarang sikap optimis, negatif dan buruk sangka. VGMC telah buktikan komited mereka dan sekarang masa utk kita memberikan peluang dan menyakini vgmc. Saya dgn ikhlas berkeyakinan saham ipo vgmc akan mampu bersaing dgn saham2 hebat seprti apple di nasdaq kerana vgmc mempunyai skill dan method serta usaha yg luar biasa hebatnya.

  INILAH SEBENARNYA REVOLUSI CPS VGMC YG AKAN MEMBUKA MATA DUNIA!! NAMUN BEGITU KITA HANYA MERANCANG DAN ALLAH JUGA YG AKAN MENENTUKAN, INSHA’ALLAH BERKAT BERSATU HATI DAN DOA KITA SEMUA PEMEGANG2 SAHAM IPO VGMC BERJAYA DAN BERTAMBAH KAYA, AMINNN.

 138. Sanbungan drp komentar di atas. Berikut ini pula adalah pertanyaan dpd seorang ahli VGMC kpd pihak pengurusan VGMC Asia yg berpejabat di Dubai berserta jawapannya. Mari kita sesama baca.
  ****************************
  by Sivanesan Subramaniam on Monday, October 3, 2011 at 10:24pm

  Can you explain how the dividend is generated by the company? How, where and which portfolio are they investing to generate the income to be shared with investor.
  Shares that are subscribed, who validate the document? Are the documents validated by the Companies commission at their own country?
  Besides that, on the website, it is said that the income generated via investment in gold mines, and where is the location of these goldmines?
  Also, shares are in convertible preferred stocks, what if the IPO plan does not materialised and what if the shares have no value. Will we still have our investment returned back?
  And will the monthly dividend given as GOLD back or in cash?

  Answers as below:-

  Since VGMC is on the market since 1999, the company was able to do most of the important investments in early ’90’s, when gold price was very low (remember the gold price / oz was under 500 until 2005). Therefore, we are still able to produce gold at somewhere around $200/oz. The higher the gold price goes, the higher the profits of the company are. Also, please bear in mind that the company is registered in an offshore country, so we pay no taxes to the government. This again generates higher profits.

  As written on our website, our investments are placed in gold mines located in South America and Africa. For the moment being VGMC does not own it’s own gold mine 100% by itself, we own stakes and joint ventures and partnerships in gold mines. Therefore, we cannot reveal the exact location of the gold mines at this moment, to protect our investments. Anyway, within maximum 2 years, we are going to own our first gold mine 100%, so we will plan some visits for the interested shareholders.

  Please do not view VGMC as a pyramidal game, please view it as a business opportunity and investment for a long term. As soon as the company will have enough working capital and will become strong enough, the board of directors will prepare the IPO and the plans are to list at somewhere around $30 – $35/share.

  Frankly, the IPO can be launched even now, but the board of directors want to make it perfectly. By the end of 2014 – beginning of 2015 the predictions for gold are to reach hystorical price, also the company will have enough strength and financial potential, so the IPO can be launched properly. If the IPO is not done properly, the risks are for the shares to lose the value within 3-6 months after listing.

  The risks of not going IPO and shares having no value are for the company to go bankrupt. That will be possible if gold price will go back to somewhere around $500 – $600/oz. Please see the studies for gold price for next 10 years and you will see that the scenario for gold dropping at $500/oz is out of question.

  Anyway, nobody can give you any guarantee that your investment will be 100% safe. If tomorrow a world war starts and the entire financial markets will colapse, or a world disaster comes or something like that, yes, the risk of losing your investment exists. Frankly, on a scale from 1 to 10, with 1 – lowest risk and 10 – highest risk, I would say that the risk of investing is 3.

  As written on the website, for 10,000 shares, the company is paying 1oz paper gold every month. So, the dividends the company is paying are not fixed, the dividends are directly connected to the gold price. You just need to convert your quantity of gold into USD, at gold price from that day and that moment, and then withdraw into your bank account.

  Once again, if the respective person would take some minutes of his own time and read the FAQ on the website, will find answers to all his querries.

  Thank you,
  B Raduca
  VGMC Asia Investors Relations Manager
  ******************
  Di bawah ini juga adalah pendapat drp seorang ahli VGMC yg aku kutip drp facebook.

  Disclaimer

  VGMC offer an International IPO project. This note does not represent or meant for certain country only. It is just for all international investor in the world. Please check with your local authorities about their policies for foreign investment. This note only sharing what VGMC can offer. Invest at your own risk.

  At the very beginning, i was introduce by my friend about VGMC. The first thought comes into my mind is, This is another internet scam scheme just like other scam that I’ve involved before (swisscash, ab fund, ebarrel, worldfund.. u name it). I let my friend to carry on this project for few months, at the same time i try to make some research about this company. from my finding i found that its a little bit different from any scam scheme.

  1) VGMC company has been registered in 1999 in Panama, you can actually find vgmc in panama company listing.
  2) http://www.vgmc.com has been registered since 2001 and expired in 2019.
  3) VGMC office actually exist in Torre Global Bank Tower in panama, and you can directly go there.
  4) VGMC provide phone number (unlike any other scam website). You can ask any information about VGMC through phone and fax.
  5) VGMC board of director has its own representative that always come to see its investor.
  6) my finding in alexa.com found that there are more that 20 countries that access VGMC website. it is indeed a global project.

  Investing in outside country always has its own risk, doesn’t matter what kind of portfolio that you invest, all investor facing higher risk than invest in local company. Some country (I don’t want to mention) does not encourage investor to invest in foreign country and they even put it in the “Hot List” to alert investor in their country. But it doesn’t meant its not legal, VGMC is a legal company in panama.

  Most of people thought that when they invest in VGMC, they actually invest in GOLD. that is totally wrong. All the money that we invest in VGMC goes to gold mining operation. company need fund to operate its gold mine. the cost to produce 1oz of gold from gold mine is around 300-400 USD. company is making profit when selling it’s gold at the market price (USD 1700 NOW!!). therefore, VGMC manage to pay their investor using it’s profit.

  VGMC now has spread their wing especially in Asia Region by establishing it investor relation office in Commercial Business District (CBD) office building in Dubai, along the famous Sheikh Zayed Road. This is a new edge of company’s reputation to get closer to their investor.

  Tentu anda tertanya2 kenapa aku begitu beria2 mempertahankan mereka ahli2 VGMC. Sebenarnya aku bersimpati dgn mereka ini yg telah diserang oleh berbagai2 forum dan blog dgn bahasa yg kesat, maki hamun, sumpah seranah. Mereka pula menjawab setiap pesoalan dp penentang VGMC dlm keadaan tangan kosong tanpa menyertakan apa2 rujukan. Aku rasa mereka bukannya apa, mungkin malas nak layan. kalau ditunjukkan pun bukannya kita nak percaya. Tetap mengatakan yg pelabur2 VGMC adalah Melayu Bodoh….Pemalas….Mangkuk Hayun….Tak Reti Bahasa dll.
  Khabarnya VGMC bukan sahaja di sertai oleh pelabur2 ikan bilis yg banyak pukul gendang buat bising melalui laman facebook, forum2 diblog2 dll, bahkan ianya juga disertai oleh ikan2 jerung yg mereka buat dek jer. Tapi dia orang tu pukul gendang pun utk sesama ahli bagi tujuan naik semagat dan utk lebih meyakinkan. Maklumlah terjumpa peluang yg tak pernah pun ditemui sebelum ini. Kalau terjumpa pun kebanyakannya kena “KENCING, PENIPU, PENYANGAK KEWANGAN” yg umurnya pun cuma 4 @ 6 bulan.
  Sekian, terima kasih.

 139. Di antara blog yang ambo acu cuba try test…….. Blog Sham ni lebih professional dan terbuka
  Ini perkembangan bagus. Jarang blogger boleh ubah struktur artikel vgmc seperti Shamsuriyadi.com…. Terima kasih.

  Oh ya!!! Sekarang ni, vgmc dah keluarkan gold barnya, ambo dah beli ado yang 20gram dan 50gram juga……… Fuyoo!! cantik pattern VG gold barnya…. Amiinnn!!!

 140. att. anak kelate,

  Ia ke…? Tak tahu pula hambe. Kalau begitu nampaknya VMC sudah mula menampakkan tanda2 utk menafikan segala sangkaan buruk orang ramai tehadapnya. Mungkinkah….??? Mudah2an….!!!

 141. Everyone that has bought those scam VGMC of course would deny that they are stupid enough to fall for a scam. True, what you read above, is a whole bunch of stupid malays.. Those filthy rich chinese diversify their investments by putting their money in property, fixed deposits, shares and even gold in the form of real physical gold.
  So some morons in denial, would hundred percent take the word of a scammer on a web content? I say stupid as stupid can be, and surely enough, morons like this cant be helped. So good luck..

 142. Dear Chocalaties Lang Bueno Willy Wonka..

  I don’t think that all your racist and immature comment help us to change our point of view toward VGMC. Even the money u withdraw thru the ATM’s or the money u can see on ur screen via ur online banking is just plain figures.. did u see ur real money anyway?? and you are talking about the web content thingy?? So what do u suggest?? Checking your acc balance over the counter juz to see ur PHYSICAL money? You must be an old fart fuller who hates technology so much as maybe this kind of investment is not working for you.. People don’t ask your money to invest.. So pls,with all due respect mind your language and VGMC certainly don’t force you to invest.. owh..maybe you’ve been feed by a silver spoon all entire life inherit ur parents wealth and probably now successfully investing in properties, FD, which you think more secure rite..? by all means go ahead.. What i know is dat, I’m doing my shares in VGMC to feed my kids with GOLD spoon.. not for them to own the world, but for them to give others opportunity with much respect!

  P/s: Your racist comment make me wanna puke…owh so lame..

  Good luck on your investment too, with papers and physical shares!~

 143. BERITA AMAT PENTING……..

  Semalam MAJLIS FATWA KEBANGSAAN telah mengistiharkan bahawa apa jua pelaburan tukaran wang asing forex dan juga pelaburan internet adalah HARAM…. Mengapa dan kenapa, sudah tentu ada sebab musababnya…… Bolehlah kawan-kawan kupas kemudian untuk pengetahuan masing-masing serta kesan akibatnya pada institusi kewangan yang bertapak sekian lama.

  Dalam ajaran Islam seperti sedia maklum, Islam bersandarkan kepada Al-Quran, Al-Hadith qudsi, ijmak ulama dan qias……..

  Pendapat peribadi ambo, ambo mungkin akan undur perlahan-lahan dari vgmc dan lain-lain pelaburan kerajaan langit yang sedia ada…….

  Terima kasih semua…. Ammin.

 144. Forex tu business duit beli duit memang hukumnya jelas haram, tapi vgmc adalah pelaburan dlm bentuk comoditi (barang) seperti juga kita beli saham minyak mentah, jagung dansebagainya, hukumnya adalah harus.
  Sekian

 145. hey Lang bueno.. if u said that VGMC is a scam, do you have any prove? if you have show it to us la..and another thing did I or VGMC investor use your money to invest with this company??? so i hope you can think properly before you say it..don’t just judge anyone with any prove!!! VGMC POWER bro!!!

 146. Salam semua..
  I m one of the VGMC investor since April 2011 and at current moment i make almost 2000% profit since joining.To me before ever anybody making any decision to join any investment, the very basic knowledge about company as mention above is a must to at least avoiding us in making gambling mindset. Again in syariah also has to be consider as part of business ethic to be followed. All of the question mention has been answered above.
  In business, some people evaluate differently, and only some people who have gut and courage can be successful in making any attempt to success. Nobody can ever predict the future and to get the tomorrow result today. Everybody live in try and error basis and to persue for achievement. Back then , If u invested just 1 lot, monthly income roughly rm500. and cooling off period is 45 days. if anybody disagreed about company can always withdraw their investment, and within 45 days the money will be credited back to the account. I have seen people with just 1 lot initially making rm500 to rm800K monthly or more.. Again any decision to make on any investment, u must consider your ability to calculate your own risk. If there anyone expected combination of total security plus high income exist, he or she maybe live in denial world. Stay on your world for present life result. good luck..!
  ps. if anybody want to register for more information u can use my id to registered. Its free. my id is 155588118410. tq.

 147. Barang ribawiyah adalah emas,perak,gandum,tepung,garam dan kurma.

  Diriwayatkan oleh Abu Said Al Khudri bahwa Rasulullah bersabda, “Emas hendaklah dibayar dengan emas, perak dengan perak, gandum dengan gandum, tepung dengan tepung, kurma dengan kurma, garam dengan garam, bayaran harus dari tangan ke tangan (cash). Barangsiapa memberi tambahan atau meminta tambahan, sesungguhnya ia telah berurusan denga riba. Penerima dan pemberi sama-sama bersalah.”
  (H.R. Muslim no. 2971, dalam kitab Al Masaqqah)

  jadi jangan ambil ringan tentang perkara ini. Menurut vgmc, mereka terlibat dalam emas sahaja. minyak mentah,jagung ke apa ia langsung tidak dinyatakan langsung.

 148. untuk pengetahuan semua VGMC adalah company melombong emas. Jadi kita membeli share dalam company melombong emas bukan membeli emas physical. jangan salah faham ok.

 149. Baru je masuk VGMC February 29, 2012 at 1:35 pm -

  Salam… kenape VGMC nk pulangkan modal balik pada pelabur yg main saham 1 lot je…
  ala… bru je nk merasa dividen…. bole x sesape jelaskn kenape VGMC nk plgkn balik modal pada siapa yg melabur 1 lot je…
  ade org bg tau saya…. start bln depan VGMC nk pelabur die mempunya minimum 2 lot…. terpaksoo la pakcik mencari duit simpanan skit buat modal….

 150. Baru je masuk VGMC February 29, 2012 at 1:44 pm -

  Salam… kenape VGMC nk pulangkan modal balik pada pelabur yg main saham 1 lot je…
  ala… bru je nk merasa dividen…. bole x sesape jelaskn kenape VGMC nk plgkn balik modal pada siapa yg melabur 1 lot je… ade org bg tau saya…. start bln depan VGMC nk pelabur die mempunya minimum 2 lot…. terpaksoo la pakcik mencari duit simpanan skit buat modal….

 151. Kepado demo ‘Baru je masuk VGMC’….. Ceritanyo begini….

  Jiko kito baca betul-betul ‘The terms and conditions (Syarat-syarat dan Istilah-istilah) perihal VG niii… Yang sebenor minimum shares to invest adalah lima (5) lots.

  1 lot ni kemungkinen awal-awal dulu ada investor minta runding untuk membolehkan 1 lot.

  Kenapa sekarang minimum mesti dua (2) lot (Kemudian akan naik-naik lagi) mungkin ada 2 sebab utama;
  (a) VG sudah tidak mahu diuji oleh pemegang saham 1lot (Selalunya suka untuk acu cuba try
  test dan selalunya kumpulan ini yang banyak komen dan dedah VGMC sana-sini..
  Entahlah orang kata).

  (b) VG adalah untuk orang kaya menjadi kebih kaya dan terus kaya.

  hehehehe!!!!!!

 152. ahli setahun jagung February 29, 2012 at 2:37 pm -

  Pertanyaan tuan itu mungkin ini jawapannya yg pernah dibuat oleh pihak admin VGMC melalui siaran pressnya (http://press.vgmc.com/main/ID/2011/12/) pada Disember 2011 pada perenggan no. 6 yg petikannya antara lain saya turunkan disini;

  Jumlah kepemilikan minimum 2000 CPS ini secara bertahap akan ditingkatkan menjadi 3.000 dan 5.000 CPS. Waktu untuk menguji kredibilitas VGMC sudah selesai. Setelah tahun 2012 kami akan meningkatkan korporasi ini ke tingkat berikutnya. Ada beberapa “apel busuk” di luar sana dan tindakan ini akan membantu menghapus minoritas untuk melindungi mayoritas.

  Ini membawa maksud, kemantapan permodalan VGMC kini sudah berada ditahap yg sangat tinggi dan meyakinkan melepasi keraguan kemampuannya selama ini samada dipihak VGMC sendiri mahupun dipihak pelabur. Kebiasaanya mereka yg melabur kecil2an ini sentiasa berada dlm kebimbangan dan mereka kebanyakannya lebih sensitif dan cepat melatah serta seing mempertikaikan kredibiliti syarikat yg akan meracuni pelabur2 lain samada yg sudah join mahupun yg baru bercita2 nak join seperti apa yg dimaksudkan “epel busuk” yg berada dlm 1 bakul bersama dgn epel2 yg eluk yg akan merosakkan epel2 yg eluk.

 153. Baru je masuk VGMC February 29, 2012 at 3:34 pm -

  oo.. gitu cite nye..
  hehehe.. xpe… korek dlu simpanan mana yg ada..
  x nk la dpt duit 4.5k sekali tp x dpt dividen tiap2x bulan…
  buleh tau x.. anak kelante ni dh berapo lamo terlibat dlm bidang ni???
  sekadar nk tau jee… x de niat ape2x pon…

 154. Ambo ni dari keturunan jual-jual emas 999,916,750 dan lain-lain di negeri cek siti wea kembea, koto baghu……

  main vgmc ni baru dalam setahun jagung juga…..

  Baru-baru ni, ada kawan ambo melabur dalam 500 ribu sekali gus… memang desperado berani sungguh…. hehehe… takpola kalu VG jatuh esok lusa, harap dio tak terjun bangunan lah….

  Masih perlu kita bicara soal halal dan haram pelaburan atas angin macam vgmc ni… Pertama sekali jangan cepat kita kata vgmc ni ada lombong emas… (Tahun lepas, VG kata mereka cuma melabur dalam perniagaan emas dan lain-lain berkaitan emas saja). Kemungkinen, tak lama lagi manalah tahu VG buka lombong di Kelate hehehe.
  Kelantan ni emas banyak jugo sedang di lombong hehehe.

  Kedua, bagi yang sensitif soal ISLAM, mereka semestinya tidak akan melabur dalam VG.

  Ketiga, bagi yang redah apa saja, mereka semestinya memejam sebelah mata dan terus melabur dalam VG. Ibarat tawakal menjawab di akhirat esok atas dosa pahala, mungkin atas dunia pun boleh kena juga kalau tak kena cara melabur.

  Selamat maju jaya…..

 155. sembangtakguna March 4, 2012 at 2:43 am -

  bagi aku simple, fakta ada, otak ada, guna kan lah, org yg duduk luar ke dalam lubang ke, kalau tak guna otak pun takde makner jugak. masa akan membuktikan apa yg akan berlaku seterusnya kepada vgmc, kita sama2 lihat, kalau terus berjaya, syukur alhamdulillah byk org kaya kat msia nie, kalau bungkus, mat2 yg cakap besar berdegar2 kat atas tu akan hilang di telan bumi…

 156. Aku sokonng pendapat kamu Sembangtakguna.
  Aiiii……!! Bilalah agaknya VGMC ni nak bekubur. Dah masuk tahun ketiga masih bertahan lagi ni. Bilalah agaknya nak tamat riwiyatnya. Buat menyemak jer. Kita yg buat bisnis gold bar tak boleh nak cari makan dibuatnya. Entah2 VGMC ni memang benar2 ujud dan menjalankan aktivii pelaburan yg sah dan bukannya SCAM, SKIM CEPAT KAYA @ PONZI tak. Cumanya dia tak daftar jer kat Malaysia. Khabarnya sudah ada pejabatnya di Dubai dan yg akan datang tak lama lagi akan dibuka di London pula. Melopong dan malu kita dok kata yg bukan2 kat depa selama ni.
  Kalau kita lihat drp foto2 dia orang kat bawah ni memang hebat. Boleh terpengaruh kita dbuatnya. Tapi aku terfikir pula…kalau ia pun VGMC ni Skim Cepat Kaya atau SCAM, apa yg VGMC lakukan yg kita lihat melalui gambar2nya, ini adalah suatu kerja gila yg tak pernah dan belum dibuat oleh mana2 syt. Scam dan Skim Cepat Kaya. Berapa sen sangat yg dia orang boleh sapu dan kaut drp mangsa2nya setelah mengadakan bebagai aktiviti, perjumpaan itu ini, sewa pejabat mahal2 serta memberi berbagai insentif, dividen bulanan yg besar dan hadiah2 kereta mewah yg gah kpd pelaburnya. Bukan sebutir dua. Bebiji2 beb. Khabarnya juga bulan Mac ni sudah pun diadakan galla dinner di Dubai pula. Tentu ada lagi hadiah2 yg telah diberinya kpd pelabur2 yg layak.Pula tu setiap kali menjemput mereka yg layak, semua perbelanjaan tambang pergi balek, penginapan serta perbelanjaan makan minum ditangung beres oleh syarikat. Bukannya sorang dua, ramai pula tu. Hai…tak faham aku dgn VGMC ni. Lain drp yg syarikat2 SCAM atau Skim Cepat Kaya yg lain-lainnya. Toukey dia ni memang gila punya buat kerja. Boleh mampos bisnis macam ni kalau tak betul2 kukuh.

  Cuba kita lihat gambar2 yg aku kutip kat laman blog ahli2 dia orang.

  http://anggavgmc.blogspot.com/2012/01/blog-post.html

  http://vgmc-99.com/foto-foto-vgmc-at-london-gala-dinner/

  http://place-cozy.blogspot.com/2011/11/gala-dinner-vgmc-25-nov-11-hotel.html

  http://www.programinvestasiemas.com/p/galery.html

  http://vgmc-99.com/gallery-foto-vgmc-turkey-creation-team/

  Tapi sembangtakguna, sebenarnya VGMC khabarnya telah pun melahirkan ramai jutawan bukannya akan… tapi sudah pun. Terutama negara jiran kita Indonesia dan Singapura. Mereka yg join pada awal Jan. 2010 dan sekitar setahun sesudah itu, sehingga kini telah mengumpul sejumlah pendapatan yg agak besar khususnya kpd mereka yg sememangnya banyak duit drp kalangan para hartawan yg melabur dgn jumlah pembelian lot yg agak banyak dan sebahagian besar mereka sudah pun balek modal beberapa bulan atau tahun2 sudah. Dengar cerita VGMC bukan sahaja di sertai oleh ahli2 drp kalangan ikan2 bilis tapi juga di sertai oleh ikan2 jerung yg besar2. Sekarang ni mereka pungut keuntungan setiap bulan berpuluh2 ribu RM bahkan ada yg beratus2 ribu RM sebulan walaupun sebahagian besarnya adalah pelabur kecil2an yg meraih pendapatan sekitar RM1000 hingga 5, 6, 7 ribu RM sebulan. Makanya kalau lepas ni apa2 hal berlaku pada VGMC….mereka berasakan tak de hal punyalah.
  VGMC bukannya mengguna pakai sistem MLM yg mengharapkan kemasukan ahli downline baru secara terus (direct downline) untuk orang diatas menerima pulangan dgn mendapatkan beberapa % bonus secara bulanan dgn mengambil sebahagian kecil kepemilikan pendapatan atau hakmilik orang2 di bawah. Mereka meraih income bulanan tanpa penajaan langsung. Mana ada syarikat yg buat sistem macam tu dan boleh bertahan masuk tahun ke3. Kalau ada pun sekadar bertahan di usia 4 bulan atau paling lama pun 7 atau 8 bulan je. Lepas tu dia orang pun CABUTlah.
  Itulah….aku dah beberapa kali mengsyorkan agar jika ada sesiapa yg nak join sebelum ni (selepas VGMC beroperasi 2 tahun), sekarang ini atau masa2 akan datang, harap batalkan niat dia orang tu. Bimbang jika sekiranya VGMC di blok oleh pihak berwajib, bimbang pula kalau2 mereka ni tak sempat balek modal. Tak de siapa yg dapat menolong. Hangus duit mereka…!
  Ada yg kata kalaulah VGMC ni betul2 sebuah perusahaan join venture perlombongan emas, sudah tentulah rakan2 kita drp kalangan kaum Cina akan berebut2 masuk sebab mereka bangsa yg cerdik dan takkan lepaskan peluang ni. Tapi pada pendapat aku yg bodoh nilah… sifat sayangkan duit dan perasaan kedekut mereka sebenarnya membuatkan mereka terlalu berhati2 utk melabur dlm VGMC. Sementelah pula kalau ahli2 di atas tu semuanya orang Melayu. Lagi sakitlah dia orang nak join. Semangat utamakan bangsa mereka terlalu kuat. Mereka lebih suka main judi dan sanggup berhabis2an kerananya walau pun pengalaman pahit kerugian dan kehancuran hidup telah mereka lihat didepan mata mereka sendiri. Aku rasa jika mereka labur RM1 juta kat VGMC pada masa awal penubuhannya pada Jan 2010, wow…!! berbaloi2 kalah drp main judi tu. Ialah setiap bangsa tu ada kelebihannya dan ada juga kelemahannya. Walau bagaimana pun dengar katanya dah ada dikalangan kaum mereka dari masa kesemasa yg join VGMC dan jumlah mereka semakin bertambah bukan sahaja di Malaysia bahkan di Singapura dan Indonesia. Juga khabarnya VGMC ini sudah disertai oleh 50 buah negara drp macam2 bangsa diseantero dunia dan bukan sahaja dikalangan orang2 Melayu yg kita dah cop mereka ni jenis species yg mudah kena tipu dan diperbodohkan. Ialah…kalau setakat harapkan orang2 Melayu yg sengkek2 dan bodoh2 sahaja yg join drp kalangan penduduk dunia yg ada tu, mana boleh hidup VGMC ni.
  Aku rasa VGMC masih boleh bertahan hingga ke tahun 2015 sebagaimana yg disasarkan dan kemungkinan ini tak boleh nak disangkal bila pejabat terbarunya akan di buka di London bagi tujuan operasi mewakili ahli2 disebelah Eropah dlm masa terdekat selepas pejabat di Dubai utk ahli2 disebelah Asia telah dibuka pada sekitar Ogos atau September 2011 yg lalu. Cuma satu je yg mereka (ahli2 Malaysia) semua bimbangkan iaitu disekat oleh pihak berwajib samada keatas lamanweb syarikat atau transfer akaun bank online mereka. Tetiba je tak boleh nak login sampai sudah. Haru dibuatnya. Tapi kalau ini terjadi, kita tak boleh juga nak salahkan dipihak VGMC kerana apa yg berlaku bukannya dibuat oleh pihaknya sendiri. Ialah… bukan kerana VGMC tu Skim Cepat Kaya @ Ponzi dan bawa lari duit pelabur2nya selepas untung besar dan bukannya juga kerana Scam, tapi krn dihalang drp berjalan di sini oleh pihak berwajib.
  Cuma tu kekadang, … ialah….jika kita lihat pada fakta negatif tentang VGMC maka kita akan kata yg bukan2 pada dia. Tapi jika kita lihat pada fakta dan hujjah serta komen2 positif tentang VGMC samada melalui lamanwebnya atau drp blogger ahli2 mereka susah pula nak diandaikan samada ianya Scam atau Skim Cepat Kaya @ Ponzi atau apa2 sajalah. Aduhhhhh…..!!! Entahlah.
  So…..aku rasa ada baiknya sekarang ni kita tak usahlah nak kacau2 mereka tu. Tak usahlah kata apa2 kat depa semua. Biarkan dia orang dgn bisnis dia orang dan biarkan kita dgn bisnis kita. Aman jiwa dan tenteram fikiran. Kita harap2kan agar sesuatu yg buruk tidak berlaku kpd mereka. Semoga mereka berjaya.
  So….apa kata kita tamatkan saja komen2 tentang VGMC di sini. Cukup sampai di sini…..!!!

 157. Aku sokonng pendapat kamu Sembangtakguna.
  Aiiii……!! Bilalah agaknya VGMC ni nak bekubur. Dah masuk tahun ketiga masih bertahan lagi ni. Bilalah agaknya nak tamat riwiyatnya. Buat menyemak jer. Kita yg buat bisnis gold bar tak boleh nak cari makan dibuatnya. Entah2 VGMC ni memang benar2 ujud dan menjalankan aktivii pelaburan yg sah dan bukannya SCAM, SKIM CEPAT KAYA @ PONZI tak. Cumanya dia tak daftar jer kat Malaysia. Khabarnya sudah ada pejabatnya di Dubai dan yg akan datang tak lama lagi akan dibuka di London pula. Melopong dan malu kita dok kata yg bukan2 kat depa selama ni.
  Kalau kita lihat drp foto2 dia orang kat bawah ni memang hebat. Boleh terpengaruh kita dbuatnya. Tapi aku terfikir pula…kalau ia pun VGMC ni Skim Cepat Kaya atau SCAM, apa yg VGMC lakukan yg kita lihat melalui gambar2nya, ini adalah suatu kerja gila yg tak pernah dan belum dibuat oleh mana2 syt. Scam dan Skim Cepat Kaya. Berapa sen sangat yg dia orang boleh sapu dan kaut drp mangsa2nya setelah mengadakan bebagai aktiviti, perjumpaan itu ini, sewa pejabat mahal2 serta memberi berbagai insentif, dividen bulanan yg besar dan hadiah2 kereta mewah yg gah kpd pelaburnya. Bukan sebutir dua. Bebiji2 beb. Khabarnya juga bulan Mac ni sudah pun diadakan galla dinner di Dubai pula. Tentu ada lagi hadiah2 yg telah diberinya kpd pelabur2 yg layak.Pula tu setiap kali menjemput mereka yg layak, semua perbelanjaan tambang pergi balek, penginapan serta perbelanjaan makan minum ditangung beres oleh syarikat. Bukannya sorang dua, ramai pula tu. Hai…tak faham aku dgn VGMC ni. Lain drp yg syarikat2 SCAM atau Skim Cepat Kaya yg lain-lainnya. Toukey dia ni memang gila punya buat kerja. Boleh mampos bisnis macam ni kalau tak betul2 kukuh.

  Cuba kita lihat gambar2 yg aku kutip kat laman blog ahli2 dia orang.

  http://anggavgmc.blogspot.com/2012/01/blog-post.html

  http://vgmc-99.com/foto-foto-vgmc-at-london-gala-dinner/

  http://place-cozy.blogspot.com/2011/11/gala-dinner-vgmc-25-nov-11-hotel.html

  http://www.programinvestasiemas.com/p/galery.html

  http://vgmc-99.com/gallery-foto-vgmc-turkey-creation-team/

  Tapi sembangtakguna, sebenarnya VGMC khabarnya telah pun melahirkan ramai jutawan bukannya akan… tapi sudah pun. Terutama negara jiran kita Indonesia dan Singapura. Mereka yg join pada awal Jan. 2010 dan sekitar setahun sesudah itu, sehingga kini telah mengumpul sejumlah pendapatan yg agak besar khususnya kpd mereka yg sememangnya banyak duit drp kalangan para hartawan yg melabur dgn jumlah pembelian lot yg agak banyak dan sebahagian besar mereka sudah pun balek modal beberapa bulan atau tahun2 sudah. Dengar cerita VGMC bukan sahaja di sertai oleh ahli2 drp kalangan ikan2 bilis tapi juga di sertai oleh ikan2 jerung yg besar2. Sekarang ni mereka pungut keuntungan setiap bulan berpuluh2 ribu RM bahkan ada yg beratus2 ribu RM sebulan walaupun sebahagian besarnya adalah pelabur kecil2an yg meraih pendapatan sekitar RM1000 hingga 5, 6, 7 ribu RM sebulan. Makanya kalau lepas ni apa2 hal berlaku pada VGMC….mereka berasakan tak de hal punyalah.
  VGMC bukannya mengguna pakai sistem MLM yg mengharapkan kemasukan ahli downline baru secara terus (direct downline) untuk orang diatas menerima pulangan dgn mendapatkan beberapa % bonus secara bulanan dgn mengambil sebahagian kecil kepemilikan pendapatan atau hakmilik orang2 di bawah. Mereka meraih income bulanan tanpa penajaan langsung. Mana ada syarikat yg buat sistem macam tu dan boleh bertahan masuk tahun ke3. Kalau ada pun sekadar bertahan di usia 4 bulan atau paling lama pun 7 atau 8 bulan je. Lepas tu dia orang pun CABUTlah.
  Itulah….aku dah beberapa kali mengsyorkan agar jika ada sesiapa yg nak join sebelum ni (selepas VGMC beroperasi 2 tahun), sekarang ini atau masa2 akan datang, harap batalkan niat dia orang tu. Bimbang jika sekiranya VGMC di blok oleh pihak berwajib, bimbang pula kalau2 mereka ni tak sempat balek modal. Tak de siapa yg dapat menolong. Hangus duit mereka…!
  Ada yg kata kalaulah VGMC ni betul2 sebuah perusahaan join venture perlombongan emas, sudah tentulah rakan2 kita drp kalangan kaum Cina akan berebut2 masuk sebab mereka bangsa yg cerdik dan takkan lepaskan peluang ni. Tapi pada pendapat aku yg bodoh nilah… sifat sayangkan duit dan perasaan kedekut mereka sebenarnya membuatkan mereka terlalu berhati2 utk melabur dlm VGMC. Sementelah pula kalau ahli2 di atas tu semuanya orang Melayu. Lagi sakitlah dia orang nak join. Semangat utamakan bangsa mereka terlalu kuat. Mereka lebih suka main judi dan sanggup berhabis2an kerananya walau pun pengalaman pahit kerugian dan kehancuran hidup telah mereka lihat didepan mata mereka sendiri. Aku rasa jika mereka labur RM1 juta kat VGMC pada masa awal penubuhannya pada Jan 2010, wow…!! berbaloi2 kalah drp main judi tu. Ialah setiap bangsa tu ada kelebihannya dan ada juga kelemahannya. Walau bagaimana pun dengar katanya dah ada dikalangan kaum mereka dari masa kesemasa yg join VGMC dan jumlah mereka semakin bertambah bukan sahaja di Malaysia bahkan di Singapura dan Indonesia. Juga khabarnya VGMC ini sudah disertai oleh 50 buah negara drp macam2 bangsa diseantero dunia dan bukan sahaja dikalangan orang2 Melayu yg kita dah cop mereka ni jenis species yg mudah kena tipu dan diperbodohkan. Ialah…kalau setakat harapkan orang2 Melayu yg sengkek2 dan bodoh2 sahaja yg join drp kalangan penduduk dunia yg ada tu, mana boleh hidup VGMC ni.
  Aku rasa VGMC masih boleh bertahan hingga ke tahun 2015 sebagaimana yg disasarkan dan kemungkinan ini tak boleh nak disangkal bila pejabat terbarunya akan di buka di London bagi tujuan operasi mewakili ahli2 disebelah Eropah dlm masa terdekat selepas pejabat di Dubai utk ahli2 disebelah Asia telah dibuka pada sekitar Ogos atau September 2011 yg lalu. Cuma satu je yg mereka (ahli2 Malaysia) semua bimbangkan iaitu disekat oleh pihak berwajib samada keatas lamanweb syarikat atau transfer akaun bank online mereka. Tetiba je tak boleh nak login sampai sudah. Haru dibuatnya. Tapi kalau ini terjadi, kita tak boleh juga nak salahkan dipihak VGMC kerana apa yg berlaku bukannya dibuat oleh pihaknya sendiri. Ialah… bukan kerana VGMC tu Skim Cepat Kaya @ Ponzi dan bawa lari duit pelabur2nya selepas untung besar dan bukannya juga kerana Scam, tapi krn dihalang drp berjalan di sini oleh pihak berwajib.
  Cuma tu kekadang, … ialah….jika kita lihat pada fakta negatif tentang VGMC maka kita akan kata yg bukan2 pada dia. Tapi jika kita lihat pada fakta dan hujjah serta komen2 positif tentang VGMC samada melalui lamanwebnya atau drp blogger ahli2 mereka susah pula nak diandaikan samada ianya Scam atau Skim Cepat Kaya @ Ponzi atau apa2 sajalah. Aduhhhhh…..!!! Entahlah.
  So…..aku rasa ada baiknya sekarang ni kita tak usahlah nak kacau2 mereka tu. Tak usahlah kata apa2 kat depa semua. Biarkan dia orang dgn bisnis dia orang dan biarkan kita dgn bisnis kita. Aman jiwa dan tenteram fikiran. Kita harap2kan agar sesuatu yg buruk tidak berlaku kpd mereka. Semoga mereka berjaya.
  So….apa kata kita tamatkan saja komen2 tentang VGMC di sini. Cukup sampai di sini…..!!!

 158. nampaknya pelangi sore dan lang buana adalah orang sama.. nampaknya kantoi pulak.hohoho. Saya tahu ada ada beberapa orang komen, kemudian guna nama lain sokong komen yang dibuat sebelum ini.

 159. Baru je masuk VGMC March 6, 2012 at 4:30 pm -

  mungkin die dh cube sekali tp x berjaye…. die x perasan bende tu dh berjaya… so die tuka nama lain kot…. hrmm.. saya ni pelabur kecik je… bru je msuk sekali dh nk kene up lot… tp hasil die nseb baik la lumayan….

 160. kalau dah kemaruk duit semua pun bedal, cuba citer apa jadi swisscash? mana dia sekarang, kalau investment aku faham ada risiko dia, invesment kalau betul-betul mana ada ajak orang ramai join program ni, ada baca skim ponzi, orang bawah bayar kat orang atas, kata invest dalam gold lah, forex lah semua tu wayang, yang pasti orang yang join awal dan buat kerja dia yang kaya, orang last jadi kayap……..

 161. Lang Buana/Pelangi Sore March 7, 2012 at 7:07 am -

  He….he….he…
  Kha….kha…..kha….
  Pecah dah tembelang aku. Sebenarnya masa aku submit yg pertama tak de tanda2 yg komen aku tu dah diterima. So aku tukar nama lain. Hemmmm…hampehhhh…..!!! Terperangkap rupanya.
  Deletlah salah satu drpnya En.Sham. Buat sakit mata orang lain baca/tenguk jer.
  Anyway…aku rasa ini mungkin adalah tulisan komen aku yg terakhir tentang VGMC. Lepas ni aku malas dah nak layan. Orang puji melangit ke atau kutuk habis2an ke tentang VGMC, aku cuma baca dan tenguk jer.
  Maaf dan salam terakhir buat semua.

 162. memang betul vgmc ngah kumpul modal nak ipo, kalau dia orang dalam nak tutup program ni ,mana kita semua nak cari dia orang ni, berhati-hati tuan dan puan puan, vgmc maksud yang tepat adalah Very Genius Manupulate Company, tolong jawab?

 163. Jom kita bc sama artikel ni..kalau ade yg bias dgn ustaz ni,mohon diambil isi artikel ini shj..http://zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/566-beberapa-bentuk-urusniaga-saham-a-hukum-shariah-updated.html

  Sy nk highlight kan tentang Preference Share/Stocks yg dipraktiskan oleh VGMC..sila bc ye..

  9) Saham Keutamaan ( Preference Shares)

  Antara keterangan bagi saham keutamaan adalah seperti berikut :-

  A class of ownership in a corporation that has a higher claim on the assets and earnings than common stock. Preferred stock generally has a dividend that must be paid out before dividends to common stockholders and the shares usually do not have voting rights.

  The precise details as to the structure of preferred stock is specific to each corporation. However, the best way to think of preferred stock is as a financial instrument that has characteristics of both debt (fixed dividends) and equity (potential appreciation). Also known as “preferred shares”. (http://www.investopedia.com/terms/p/preferredstock.asp )

  Hukum ;

  Majlis Fiqh Antarabangsa, Dallah Al-Barakah dan Majlis Fatwa Eropah memfatwakan pembelian saham keutamaan adalah haram. Antara ciri yang menjadikannya haram adalah kerana : –

  a- ia mempunyai unsur jaminan modal,

  b- pulangan yang terjamin; biasanya jika tiba-tiba satu bulan tiada sebarang keuntungan boleh dibahagikan oleh syarikat, pihak pemegang saham keutamaan tetap akan dibayar juga secara terkumpul (cumulative). Ini bermakna semua pemegang saham jenis ini dijamin keuntungannya. Ini jelas bertentangan dengan hukum Shariah.

  c- Mendapat keutamaan untuk diberikan pembayaran di ketika pembahagian keuntungan dan ‘liquidation’. Malah jika syarikat menghadapai masalah dan ditutup sekalipun, pemegang saham ini akan mendapat kembali nilai awal sahamnya tanpa sebarang kerugian. (Al-Muamalat Al-Maliah al-Mu’asiroh, Dr Uthman Syabir, hlm 205 )

  Di dalam Islam, di dalam sebuah persyarikatan, tidak sepatutnya terdapat sebarang keutamaan kepada mana-mana rakan kongsi dan mereka patut diberikan hak sama rata. Kecuali nisbah pembahagian keuntungan sahaja yang boleh dipersetujui bersama.

  Bagaimanapun, fatwa ini juga menjelaskan bahawa jika keutamaan yang dimaksudkan hanya terhad kepada beberapa hal prosedur dan pengurusan semata-mata. Ia adalah halal.

 164. Terima kasih saudara Ahmad,

  Daripada pemahaman saya, kaedah yang diguna pakai bagi VGMC ini adalah HARAM jika dirujuk pada artikel tersebut. Masih mahu menyuap anak isteri daripada hasil mahsul yang haram? Tepuk dada tanya iman. Sebagai orang Islam, hasil riba dan haram wajib dielakkan. Ia akan merosakkan keturunan. Jangan ambil ringan tentang perkara sebegini.

  Ya. Anda mungkin mendapat pulangan daripada “pelaburan” atau pembelian preference stock ini. Namun, ianya bertentangan dengan ajaran Islam. Carilah hasil yang diredhai. Tidak guna jadi jutawan sekalipun,tetapi ia hasil daripada yang haram. Didunia mungkin masih selamat,di akhirat pasti tidak.

 165. Kat Malaysia nie dah banyak benda yang terang-terang haram, kenapa incik tak hentam macam nie.

  Walhal VGMC yang incik tak tahu asal usul pengurusannya, mati-mati incik kata HARAM.

  hehe.. itu la orang cakap.. gajah kat seberang laut nampak… bangkai lembu dalam rumah sendiri tak perasan lansung.

 166. Sebab itu saya cakap, tepuk dada tanya iman..

  Bagi mereka yang ingin menjaga keturunan mereka, mereka pasti akan mengelakkan benda sebegini.

  Bagi mereka yang tak ambil pusing, teruskan sahaja. Ia bukan hak saya untuk menghalang. Malaysia kan negara demokrasi. Ia duit anda. Yang makan pun anak,isteri dan juga keluarga anda juga.

  Bagi yang was-was, buatlah solat istikharah ke, minta petunjuk.

  Kalau saya, saya akan mengelakkan sahaja yang meragukan dan yang tidak pasti. Begitu juga dengan kes ASB, ada kata yang halal, ada yang kata haram. Ia bersandarkan alasan yang tersendiri. Sebagai orang Islam boleh pilih untuk menerima pakai yang mana satu. Bagi yang ingin menjaga hasil pendapatan mereka, mereka akan menolak ASB sebagai jalan selamat.

  Dalam kes VGMC pula, konsep pelaburan yang ditawarkan oleh mereka tidak sesuai untuk orang Islam.Ia bertentangan dengan ajaran Islam yang menekankan perkongsian adil untung dan rugi. Tiada masalah untuk bukan Islam menyertainya. Namun, bagi orang Islam ada syarat dan batasan yang perlu dijaga.

  Kat Malaysia memang banyak benda haram yang dipandang enteng.contohnya merokok. Ia difatwakan sebagai Haram oleh Majlis Fatwa Kebangsaan. Namun, ada khilaf dan pendapat berbeza tentang perkara ini.

  Yang dah terang-terangan haram, buat apa untuk dibincangkan lagi. Tidakkah ia membuang masa namanya. Yang dibincangkan perkara yang meragukan sahaja.

 167. saya baru key in semalam..4 lot..memang berani mati….tunggu la bulan depan dapat dividen ke x….yang syoknye..kereta dah booking…

 168. HALAL, HARAM,HALAL, HARAM..kat luar berlambak manusia yang membuat benda2 yang HARAM..tolongglah kerajaan Malaysia,mufti2 sekalian, serta ilmuan2 ISLAM ..PERKARA2 HARAM disekeliling kita hari2 kita tengok samada sengaja atau tak…ntah, apakah tempat kita di akhirat nanti…

 169. pendekar kundur March 14, 2012 at 2:44 am -

  Sebelum saya masuk VGMC , saya difahamkan risiko yg perlu dtanggung oleh pemegang saham VGMC ni ialah sekiranya syarikat ditimpa musibah bencana alam, atau bankrap, maka modal dan dividen akan hangus..sebab tiada jaminan keAtas wang pelaburan sekiranya perkara2 tadi berlaku.. Dividen pun dibayar setiap bulan mengikut prestasi semasa syarikat..dan sekiranya berlaku seperti perkara2 tadi, berkemungkinan pemberian div jugak akan berhenti…VGMC bukan MLM dimana kalau MLM, yang dok kerusi atas tu mendapat keuntungan hasil usaha downline2 dia…VGMC bayar komisyen bagi pelabur yang mebawa pelabur yg baru..Ustaz Zaharudin da bagitau dalam ceramahnya antara ciri perniagaan Islam mestilah ada risiko..jadi, bagi saya inilah risiko yang perlu dihadapi oleh pemgang2 share VGMC…dan, bagi saya satu lagi risiko yg perlu dtanggung ialah sekatan kerajaan..

 170. dah org kata haram, haram le. jgn la bandingkan dgn perkara lain plak. kalo org kata haram berzina, tp org berzina tu kata plak, eleh, makan rasuah pn haram gak, bunuh org pn haram gak nape x tegur? kalo camtu x kemana lah bro. org buat benda haram, x bermakna apa x pe kalao kita pn buat benda haram sama.

  kalo betul ko byr modal skit, vgmc bg duit byk2 kali. ada ke syarikat wat camtu bro? theres got to be a catch here. kalo dia asik bg duit kat ko je mana dia nak untungnyer? giler ke apa buat business setakat nak bg ko peluang dapat duit byk2. dia tgh kumpul investor lg nih. tu dia byr lagi. pasni dah ckp duit dia kumpual , dia cabut hang sume yg lambat invest putih mata le. tepukla dahi tu byk2 yek :)

 171. En. Zan
  hehe.. bagus tu semangat camtu..
  pas ni terus usaha anda membasmi kegiatan riba di semua bank, membanteras rasuah dan sebagai nye.

  eh ade ke usaha tu? :)

 172. salam zann awak ade bukti kukuh ke VGMC ni haram atau company scam??pernah pergi tgk office VGMC kat Dubai?? ape-ape hal VGMC power!!!

 173. tumpang tanya ….. selain deviden bulanan yg VGMC bagi boleh ke kita trade index gold dlm forex? saya dpt maklumat tiada margin call kalau kita dlm kerugian sehingga kita jual. .. contoh : kalau kita ada acc 2 lot dan buy index gold secara maksimum pd harga 1700 selepas itu index jatuh merundum sehingga acc kita jd minus , adakah tiada margin call atau top up utk support kerugian kita ini selagi kita tidak jual…

 174. tumpang tanya ..kalau yg ada acc VGMC, investor blh trade dlm forex.. ada margin call tak masa kita trade.. kalau xde margin call mmg bagus sgt..

 175. drsopan,

  Di negara kita perbankan ada 2 segmen iaitu konvensional dan islamik. kenapa kita memilih untuk mengunakan kaedah konvensional jika ada pilihan menerusi kaedah islam? Membanterasnya sekarang adalah mustahil kerana polisi kerajaan. Sebagai orang islam, pilih sahaja kaedah islamik dalam urusan.

  Tentang rasuah pula, kalau tiada orang memberi dan menerima rasuah. Pasti ia tidak wujud lagi. Andainya kuat pegangan agama,pasti akan menjauhkan diri daripada rasuah. Rasuah hanya berlaku kepada mereka yang mempunyai “KUASA”.

  Kuntau,

  Mahu bukti bagaimana? Langit runtuh baru nak percaya? Rujuk sahaja artikel Dr. UZAR

  http://zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/566-beberapa-bentuk-urusniaga-saham-a-hukum-shariah-updated.html

 176. bukti kukuh yang mengatakan business VGMC ni haram..sebab kalau cakap atau sembang semua org boleh kata macam pasal business .. just nk bukti kukuh..boleh tunjukkan??

 177. Tak delah En. Sham, ….VGMC bukannya tawar prefered stock, tipu jerrr VGMC tu. VGMC bukankah satu SCAM, Skim Cepat Kaya, Ponzi dan menyamai Swisscash. Tak lama lagi berkuburlah VGMC tu. Taukey dia akan bawa lari semua duit pelabur drp satu dunia tu berbilion2 USD/RM.
  Macamana En Sham boleh bertukar fikiran dan berpendapat mengatakan yg VGMC menawarkan prefered stock pula sekarang ni ya. Jadi En. Sham sekarang dah yakinlah yg VGMC tu bukannya apa yg kita sangkakan selama ini…? Ialah cuma HARAM je kerana ada unsur2 RIBA. Kalau macam tu En. Sham kena padam artikal yg kat atas sekali tu sebab dah tak sesuai diguna pakai.
  Kepada ahli2 VGMC semua, aku syorkanlah kpd anda semua supaya pihak pengurusan VGMC diminta utk meminda polisi pembahagian keuntungan iatu drp jaminan modal kpd tiada jaminan balik modal pelaburan. Sebab aku rasa yg join VGMC ni separuh drp penduduk dunia adalah mungkin warga Muslim apatah lagi apabila pejabat utk kawasan Asia telah dibuka di Dubai Arab Saudi. Minta dia orang letakkan panel syariah dlm pentadbiran mereka utk khidmat nasihat. Leader2 Muslim besar VGMC drp Malaysia, Singapura dan Indonesia serta drp negara2 Arab yg selalu berhubungan dgn pihak VGMC samada di Dubai ataupun di Panama gunakanlah pengaruh anda semua utk mengsyorkan dan cadangan ini kat VGMC tu. Pujuk mereka dgn menggunakan khidamat pakar syariah utk ubah sedikit jer drp terjamin modal pelaburan kpd tiada jaminan pelaburan pokok khusus utk ahli2 yg beragama Islam. Kpd yg bukan beragama Islam mungkin dibolehkan untuk tidak tertakluk kpd perubahan polisi tersebut.
  Berkenaan dgn dividen tetap bulanan tu aku rasa dibolehkan sebagaimana kaedah PELABURAN WADI’AH yg dikhabarkan oleh Ustz Azaharuddin tu selagi ianya tidak menjamin dan menjanjikan pulangan balek modal dan bersedia menanggung apa2 risiko kerugian belakang hari. Ialah….syarikat telah ditubuhkan sejak 1999 lagi dan selepas 10 tahun beroperasi iaitu pada 2010 baru ia menawarkan pre-ipo nya kpd penduduk dunia utk share bersama. Dia berani menawarkan dividen 10% sebulan kpd pelabur2nya pun berdasarkan kpd pengalaman keuntungan dan prtestasi syarikat dari masa kesemasa yg dah berjalan 10 tahun tu serta membandingkannya dgn perusahaan2 lain yg sama maju dgnnya yg telah meraih keuntungan besar. Cuma kita tak bolehlah nak dakwa dia dimahkamah “kenapa tak bagi dividen 20% atau 30% sebulan sebab VGMC untung besar dlm peusahaannya” Itu adalah hak mutalknya seagi pengusaha. Cuma aku harap setiap ahli2 elakkanlah diri drp melakukan tarding gold kerana ada unsur2 spekulasi yg mana ianya termasuk dlm kategori perjudian dan telah diputuskan oleh fatwa kebangsaan ianya sebagai HARAM lebih2 lagi pelaburan melalui internet.
  Ialah aku dapat tahu yg prefered stock VGMC ni bakal diniagakan secara terbuka sebagai saham common stock pada tahun 2015 yg berkemungkinan drp harga USD4 seunit dipenghujung tahun 2014 kpd USD20 – USD30 seunit. Ialah kalau benda ni berlaku yg kaya pun orang kita dan mereka boleh mengagih2kan keuntungan tersebut dgn orang lain melalui pembayaran zakat dan sedekah. Tak gitu.
  Aku bukannya apa sekadar nak bagi pendapat yg positif. Win win situation. Ialah selagi jalan penyelesaian boleh dicari dan didapatkan kita usahakan dulu. Kalau dah tak berjaya juga, terpaksalah kita angkat kaki dan say GOOD BYE kpd VGMC.
  Common, leader2 besar warga Muslim VGMC sedunia, usahakanlah apa yg saya cadangkan tu. Keuntungan besar kpd anda semua dan kpd ahli2 yg lain jika ianya terlaksana.
  “Selamat beramal”.

 178. cermin hikmah,

  buat masa sekarang ia memasih membayar dividen pelabur mereka. Namun, seperti skim cepat internet lain sebelum ini. Ia akan terkubur. Terlalu banyak “hidden agenda” dalam skim vgmc.

  Menurut laman web VGMC, mereka memang menawarakan prefered stock. Itulah dakwaan mereka. Yang sebenar, tidak tahulah.
  http://vgmc.com/our_investors_what_we_offer.asp

  Memang ada syarikat menawarkan kaedah ini diluar sana. Dan memang ia adalah satu kaedah yang sah dari segi undang2.

  Dari segi pulangan pelaburan, ia memang tidak logik untuk syarikat membayar dividen yang tinggi sedangkan harga emas sebenar pun tidak naik sedemikian.

  Cadangan penasihat syariah adalah bagus. Tetapi rasanya takkan lepas. Konsep VGMC memang bertentangan dengan islam. Apa yang dirisaukan ialah ia adalah satu pelan yahudi untuk melemahkan orang islam dengan duit.

  Satu lagi artikel

  http://www.shamsuriyadi.com/isu-semasa/prefered-stock-haram/

  Berkenaan prefered stock, bukan hanya VGMC yang menawarkan kaedah ini. Mungkin ada juga syarikat lain diluar sana. Artikel berkenaan berbentuk general dan bukan hanya ditujukan kepada skim vgmc semata mata.

 179. En. sham dan kawe-kawe ambo….

  Ambo (Ahli vgmc miskin) pernah hantar ‘ticket’ (E-mail dalaman) mencadangkan mereka buka islamic account (Macam dalam ufxmarkets.com) dan juga minta mereka lantik penasihat syariah… Tetapi mereka senyap saja tak balas langsung ticket ambo.

  Masa ambo pergi Dubai dulu, memang office dio canggih di tingkat 25 (Rasanya, dah lupa ambo) bangunan kerajaan dubai. Dalam bangunan ini, puuyooo!! banyak juga syarikat-syarikat europe/us berkait dengan forex ada di tingkat-tingkat tertentu, termasuk ufxmarkets tu. Pendapat ambo, vg ni main forex jugok barangkali untuk buat duit.

  La ni… selepas 4 april 2012 lebih kurang, yang mana cuma main 1 lot akan ditamatkan dan modal dikembalikan….. VG premier investor pula telah naik dari 50 lot ke 100 lot dan sesiapo labur 100lot sekali harung, dapat layanan istimewa (Ada makna semua ni hehehe).

  Ambo raso, lepas 4 april ni ambo perlu berhenti dari vgmc….. Ambo dapat business baru, iaitu beli emas banyak-banyak 50gram dari Agro bank, bayar cash 30%, selepas tu kontrak pajak 70% selama mana tempoh pajakan biasa. Bila dah cukup duit, bayarkan habis yang 70% tu dan kito dapat EMAS fizikal…. Buat business ini lagi jelas dan nyata….

  Selamat maju jaya

 180. Virgin Gold does not have a license to sell investments in Panama. No license as a mining company. No mining permits anywhere in the World and no 500 employees. No bank account in Panama to accept investments money because you need a Brokerage License to sell investments in Panama

 181. Petikan drp salah seorang ahli forum group VGMC

  Wowwww….!!! Boleh dipercayai ke ni….??? Jom sesama kita baca melalui link URL dibawah apa yg admin VGMC cuba nak sampaikan.

  VGMC: Pelaburan terbaru: CPS Platinum hanya untuk ahli yang ada 10000 unit CPS-Gold

  Tunggu pengumuman terbaru VGMC, jom standby melabur dalam Platinum plak lepas ni

  1. I have been bragging about this matter since I took office last year. Investment in Platinum. I am proud to announce that barring any unforeseen circumstances, we will launch CPS-PLATINUM effective 1st of May 2012. Details of CPS-PLATINUM will be announced in a separate news bulletin later this month. In a nutshell, Virgin Gold CPS-GOLD holders who have been a shareholder for more than three (3) months and holding a minimum of not less than 10,000 CPS-GOLD may apply for a CPS-PLATINUM subscription. Dividend will be paid in platinum and both CPS-GOLD and CPS-PLATINUM will contribute to the same group bonus structure. Please do not ticket us on CPS-PLATINUM until further news announcements are made as our customer service personnel do not have the details at this point in time.

  2. Management is continuing its effort to broaden its investment and income generating operations in gold, platinum, platinum metal groups (PMGs) and potentially silver by next year.

  sumber:http://press.vgmc.com/main/EN/2012/4/

 182. AS-SALAM..
  Sy sbnrnya antara yg msh mencari peluang & ruang dlm pelaburan..
  Berkaitan VGMC,sy ada melakukan sedikit carian dlm laman sesawang stlh melihat sndr kejayaan rakan dlm mmbuat pelaburan tersebut (wpn dia sndr sdh sedia kaya).

  Tp bg bakal2 pelabur kecil sprt sy,sdh semestinya kekangan kewangan (rasa syg trhdp wang yg sukar diperoleh) mnjadi faktor penyebab mengapa sy mengambil inisiatif sndr dlm mncr sejauh mana kebenaran syarikat pelaburan VGMC ini.

  Drpd apa yg sy dgr,syarikat ini tlh mmbuka cawangannya di DUBAI (kenyataan dr RAHMAT ex-vokalis kump.MEGA) yg mana beliau sndr tlh pergi menyaksikan sndr pembukaan caw.tersebut stlh mndpt tajaan dr syarikat tersebut.Dan turut dinyatakan bhw baru-baru ini tlh brlangsungnya DINNER di SINGAPORE (wpn VGMC tlh d SCAM d sana) bg mghargai para pelabur yg melabur dlm kuantiti LOT yg byk dan mereka turut mndpt kepingan kecil emas tulen bercop VGMC (disahkan tulen).

  Pada pandangan sy,terpulanglah kpd dr sndr samada ingin melabur ataupn tidak.
  Ttp ingat,wpn sesebuah syarikat itu telahpn disah serta didaftarkan oleh SSM,
  itu tidak bermakna syarikat tersebut akan bertahan lama (cth; HI-O).

  Konsep VGMC yg sy faham
  -Pemegang CPS akan dipulangkan wang sepertimana masa pembelian sekiranya diberitahu kpd pihak syarikat sblm 45 hari akaun ditutup.Dan salah satu cara para pelabur akan rugi ialah apabila syarikat tersebut BANKRUP. (sprt yg dinyatakan dlm page utama VGMC)

  Jadi sekiranya ada UPLINE VGMC yg blh menerangkan secara terperinci bagaimana caranya utk mendapatkan kembali wang yg telah digunakan utk pembelian saham VGMC @ CPS .Maka sy sggp mnjadi downline anda.Dan sy percaya,msh ramai diluar sana yg hanya memerhati & menunggu masa shj utk membuat pelaburan. (sekira ianya benar-benar selamat).

  012-7777501

 183. Salam Tuan / Moderator

  Apakah VGMC yang dimaksudkan adalah sama dengan RGCX..??

  RGCX adalah rangkaian baru GOLD Investment dan juga berasal dari Panama..

 184. HELLO .SESIAPA YANG TAK MINAT ATAU TAK NAK JOIN DUDUK DIAmlah.apa nak bising bising.kalu aku xder duit hang pun x boleh bagi macam vgmc bagi.cakap guna air liur bolehlahh.

 185. Lanang Sejagat April 19, 2012 at 12:21 am -

  Aku rasa rasalah RGCX ni bukannya SCAM yg mencari mangsa2nya utk disapunya duit pelabur2. Pd pandangan aku RGCX ini adalah suatu syt broker saham yg baru ditubuhkan dan baru nak bernafas. Ada pun penubuhannya yg dilakukan di Panama adalah utk mengelakkan cukai. Almaklumlah, syt baru, duit masuk pun belum banyak. Dengar katanya RGCX telah mengeluarkan modal yg besar berjuta2 dollar utk memulakan bisnis ni. Maka utk mengurangkan kos perbelanjaan semua pengurusan serta pentadbiran dan utk mendapatkan semula pulangan modal segera, maka ia beroperasi di Panama yg menjanjikan segala2nya bebas berbayar seperti cukai dll. Kalau beroperasi kat dlm negara diluar Pesisir Pantai seperti Panama, macam2 bayaran perlu dibayar sedangkan yg mana semuanya tu menyebabkan syt terpaksa mengeluarkan modal yg banyak dan boleh menjejaskan pulangan modal pusingan mereka .
  Seperti sudah di set minda kat kepala pelabur2 drp seluruh dunia, utk memulakan apa2 perniagaan jenis pelaburan pergilah disebelah Asia khususnya Malaysia, Indonesia, Thailand, Singapura, Vietnam, Filipina dan beberapa negara Asia yg lain. Sebab kat negara2 Eropah, Amerika dan lain2 negara barat sudah berlambak2 pelaburan sejenis itu yg sudah establish yg mana sukar utk mendapat sambutan jika tidak terkenal. Jadi utk sebelum pergi jauh ke peringkat global yg lebih luas lagi hingga boleh menembusi benua Eropah dan Amerika, maka Asialah pilihan mereka sebagai tapak permulaan utk bertatih sebelum dapat sama2 berlari dgn syarikat2 pelaburan gergasi yg lain.
  Seperti yg kita semua maklumi, apa2 pelaburan memang tak dpt lari drp risiko samada rugi atau untung. Begitu jugalah dgn nasib RGCX. Jika sambutan drp negara2 Asia menggalakkan maka bolehlah dia menarik nafas lega dan bolehlah pergi jauh selepas itu. Tapi jika tiada sambutan drp penghuni penduduk Asia, maka terpaksalah dia istiharkan bengkrup. Sesuatu pelaburan, bila dah bengkrup maka tak bolehlah kita nakkan modal kita dibagi balek. Itu etika dlm perniagaan Islam. Untung sesama untung, rugi sesama rugi.
  Itu pendapat aku jerrr. Aku pun bukannya ahli. Tapi aku lebih suka berfikiran terbuka dan bersangka yg baik2. Memanglah banyak syt2 yg tipu atau pun SCAM berlambak2 kat dunia yg sentiasa mencari mangsanya. Kita haruslah berwaspada dan berhati-hati. Cuba buat kajian dan banyakkan buat penyelidikan. Tapi kadang2 tu ada juga syarikat2 pelaburan yg terpaksa tutup tu bukannya sengaja dia nak tutup. Tapi lebih kpd tindakan pihak berwajib sesebuah negara apabila ianya tidak berdaftar. Walhal pihak yg berwajib tadi sepatutnya boleh menasihati syarikat2 berkenaan agar segera melakukan sesuatu yg sah disisi undang utk meneruskan perniagaan mereka dgn memberi tempuh serta amaran keras sebelum diambil apa2 tindakan jika didapati sesebuah syarikat tu telah berjalan dgn baik dan tiada masaalah dgn pelabur2nya. Maknanya ada budi bicara dan tolak ansur sedikitlah. Bila tindakan menutup operasi diambil, ramai pihak terpaksa menanggug kerugian. Pula tu dana yg dirampas tu tak semestinya dikembalikan kpd pelabur2nya.
  Aku rasa2 itulah apa yg dilakukan oleh VGMC diperingakt awal penubuhannya dimana Asia adalah tempat permulaannya utk memulakan pelaburan dan Panama adalah tempat operasi pejabatnya dan ternyata tindakan yg diambil oleh VGMC tu mengena atau ada ONG kata orang Cina yg mana sekarang ini seluruh penduduk dunia telah mengenali VGMC dan sama2 melabur didalamnya. Kita pula terus mengondem dan mempertikaikannya dari mula2 penubuhannya hinggalah sekarang dan menyerangnya tanpa henti2 walaupun dah masuk tahun ke 3 1/2 . Aku dengar khabar drp mereka yg pergi bermesyuarat VGMC di London baru2 ini (minggu lepas), salah satu keputusan yg diambil ialah katanya VGMC berkemungkinan besar akan dipindahkan operasi pejabatnya dari Panama ke sesebuah negara yg akan di putuskan nanti pd pertengahan tahun ni sebagai persediaan sebelum ke IPO. Mesyuarat berikutnya akan dibuat di Sepanyaol Barcelona. Macam…kita tunggu dan lihat apa yg dijanjikannya. Jika betul, ini bermakna adalah permulaan bagi VGMC utk lulus dlm ujiannya utk mendapatkan kepercayaan drp penduduk dunia.
  Aku rasa tentu ada yg berbulu dan menyampah dgn komen positif aku ni. Tak pe… masing2 kita boleh beri pendapat mereka.

 186. Lanang Sejagat April 20, 2012 at 9:40 pm -

  oh ya… betul kata Tuan Sham tu. Asyik2 cerita dan bincang fasal pelaburan saham, sampai saya tersasul komen tentang RGCX. Memang betul RGCX lebih kpd syt broker utk trading forex (gold & currency). Saya pun ada tenguk webnya samada drp RGCX sendiri mahupun drp web ahli2 tempatan yg telah dibuatnya dlm BM utk memudahkan kefahaman pembaca.

 187. Baru je masuk VGMC April 20, 2012 at 10:04 pm -

  Mcamana niii… mana nk carik lg duit untuk up lot…. hari tu kate 1 lot bole… lps tu 2 lot plak minimum…. hrmmm… la ni kene ade 3 lot plak…..msuk yg ke 3 ni la dh x bole nk follow… coz dh mmg x xde modal lg.. coz ari tu dh korek habis tok msuk VG ni… hrmmm… kepada investor d luar sana…. mari la tolong saya… ape2x bole la email saya… saya ni dah la budak baru……. mohdqhabil@gmail.com
  lg 1 klo kite nk klua dri Vg ni tp x nk melalui admin bole ke…. kite terus jual je lot yg kite ade kepada investor lain… bole ke berkongsi sebarang maklumat pd saya.. saya budak baru je msuk VGMC ni… mmg seronok.. tp sekrg mmg dh xmampu nk up lot…

 188. apalah korang ni ..berbalah sesama sendiri..org nak melabur suka hatilah kat mana diaorang letak duit nak melabur..salah satunya vgmc lah..setakat ni x der komen2 dari palabur..org luar adalah..saper2 nak melabur call/sms saya 0173779164…..pedulikan mereka yg menyibuk tanpa sebarang BUKTI yg releven….

 189. Kalau pandai berniaga, pandai rolling, keuntungan setakat 10-15% sebulan bukanlah suatu perkara yg luarbiasa ..kami berniaga bertahun-tahun trading ubat-ubataan dan produk makanan halal mendapat pulangan tidak kurang 350% setahun bersih (hampir 30% SEBULAN tuu.cuba compare dengan VGMC. janganlah taksub sangat bagi yg xcaya VGMC…pandai-pandailah gunakan strategi yang betul.. yang menyebabkan kita kerugian ialah pandai menjual tetapi gagal mendapat bayaran drp customer sebab customer besar suka hutang besar dan selalunya xmahu bayar..public listed company yg saya pernah jadi director pun hampir bankcrupt sebab customer gagal bayar hutang.. KORANG yang anti VGMC ni tahu ke camne buat bisness yg lebih hebat ..cakapbenda negatif memang pandai dan semuanya xbetul…. NOW bagi tau apa yang boleh, apa yg betul, apa yg untung…share dgn orang lain supaya orang lain pun boleh ….nak crite skit.. my partners & I started another manufacturing bisnes 6 yrs ago with RM200,000 je..tu je jumlah duit yg kami invest sampai ari ni..2011 sales kami skarang dah nak cecah RM20 juta..untung xyah cerita.. now IPO application dah kita submit..nilai syarikat taklah tinggi sangat.. cuma lebih kurang RM60-70 juta bila dapat list akhir tahun ni….so FIKIRLAH 2121

 190. ni ada SCAM POWER http://www.2kaliganda.com dan http://2kaliganda.weebly.com PELABURAN FOREX 200 % SEBULAN.
  ramai dah kena SCAM dgn ASRI TRADER ni ….Cuba labur mesti SCAM oleh ASRI TRADER …..DIA dah ada 24 juta tu masih mahu SCAM orang ramai melalui internet , aku dah kena scam dgn asri trader in 1000 usd, kalau nak kena scam juga cuba lah labur dgn ASRI TRADER FOREX SCAMMER ni

 191. Wah…. satu perkembangan yg bagus ni….!!! Ini adalah apa yg dijanjikan oleh VGMC pada bulan lepas. Tapi….. ianya hanya utk mereka yg telah jadi ahli genap 1 tahun dan yg melabur 50 lot ke atas.
  Apakah program terbaru ini sesuatu yg benar atau sekadar umpan pancingan atau suatu perangkap. Tapi kenapa ya…. tawaran ini tidak ditawarkan kpd semua ahli2nya tanpa bersyarat. Lagi ramai yg join kan lagi bagus. Lagi banyak duit boleh dapat dan sistem ponzi dapat berjalan dgn baiknya utk kesinambungan kpd ahli2 baru yg di bawah2. Ahhhhh…!! Anda fikir sendirilah selepas membacanya dan selepas meneliti sedalam2nya. . Aku sekadar nak kongsi persoalan dgn anda semua.

  http://press.vgmc.com/press-release/ID/2012/04/26/Virgin-Gold-Convertible-Preferred-Shares-%E2%80%93-Platinum-CPS-PLATINUM-/

 192. Di bawah ini saya pungut dari facebook seorang ahli yg cukup aktif drp Malaysia. Cuba baca apa yg dimuatkan pd wallnya. Mungkinkah kebenaran sudah semakin hampir berpihak kpd VGMC….? Sama sama kita tunggu dan lihat kesudahannya perjalanan.

  …………………………………………………………………..

  Mengapa server vgmc.com dengan IP Address 72.52.5.61 berada di Amerika dan terdaftar pada perusahaan Prolexic Technologies Inc. (saya singkat menjadi ‘PTI’)? Bukankan Head Office-nya di Panama dan kantor perwakilan untuk Asia di Dubai?
  Pertanyaan seperti di atas dilontarkan beberapa orang yang curiga terhadap VGMC namun cukup ahli dalam men-tracking domain. (Site Tracking: http://whois.domaintools.com/ )

  Pertanyaan tersebut cukup sulit untuk dijawab bagi yang belum paham bagaimana cara men-tracking dan awam terhadap jaringan sistem internet.

  Memang benar, server vgmc.com ada di Amerika, bukannya di Panama ataupun di Dubai. Namun sayangnya para netter berhenti hanya pada letak perusahaan PTI di Amerika, bukannya di Panama atau di Dubai. Dan mereka langsung berkesimpulan bahwa vgmc adalah “scam”. Namun sebelum itu, sebaiknya kita cari dulu informasi tentang “Prolexic Technologies Inc”. Perusahaan apakah itu? Apa hubungannya dengan VGMC?

  Setelah saya lihat di http://en.wikipedia.org/wiki/Prolexic_Technologies , ternyata PTI adalah perusahaan BESAR proteksi online yang melindungi Infrastruktur Internet E-Commerce. Bahkan segala transaksi online judi di Las Vegas bahkan judi bola di dunia diproteksi oleh PTI dari serangan para hacker. Berkaitan dengan VGMC, maka PTI secara langsung melayani VGMC untuk melindungi transaksi para pemegang saham VGMC. Jadi bagaimana mungkin perusahaan fiktif meminta layanan proteksi online kepada perusahaan BESAR seperti PTI? Jawabannya: perusahaan yang meminta layanan PTI adalah perusahaan yang LEGAL.

  Salam Sukses……
  VIRGIN GOLD MINING CORPORATION

  ………………………………………………………

  SALAM VGMC POWER – BERITA TERKINI, KILANG GOLD BAR DI DUBAI 80% SIAP, BILA SIAP SEMUA PELABUR VGMC BOLEH DATANG MELAWAT. KITA ADA 2 LOMBONG EMAS & ADA 4 LOMBONG EMAS LAIN, CAMPUR DGN KITA JADI 6 LOMBONG EMAS…POWER2 (BAHA POWER)

  ……………………………………………………….

  Home sweet home. VGMC have proof thier performance. No doubts of scam or fraud. Very soon VGMC have thier own Gold Shop. Now shares price still at affordable price. Grab 50 gram Gold bar with 50k investment shares at 1.45 cent per unit shares and monthly dividend of 5 oz approximately follow gold market price about 9000 usd every month. —HAJJAH NORATI, VG Ammbassador Singapore at Home @ Teban Gardens Rd.

  …………………………………………………

  VG Ambassador Meeting ( London ) :

  1 . headquarter of VGMC will be moved out from Panama somewhere middle of this year in anticipation for IPO .

  2 . credits withdrawal will be twice a month starting May . from next year onwards will be once a month . this is to reduce costs .

  3 . CPS Platinum will introduced somwhere in May . details will be out

  4 . VG Ambassodar will be an exclusive club and limited number only.
  5 . next meeting will be in Barcelona, Spain

  From Abdul Rahim Ab Jalil, VG Ammbassador Singapore – At Hotel The Ritz, London, UK

 193. RGCX tu bakal mengikuti jejak http://www.speedline.com dan http://www.espeedcash yang akhirnya menjadi SPEEDSLOW seterusnya menjadi speedscam tak sempat menjadi speedcash menjadi speedscam , speednocash lastly SCAM SPEEDLINE . Speedline dulu nak sedia platform MT4 tapi MT4 nya macam taik penipu. lexusventure dan libertygold.com base di Switzerland pun jadi scam. SPEEDLINE siap panggi MENTERI untuk lancaukan debitkad nya last nya penipu scam speedline.

  Yang pastinya RGCX akan mengikut jejak speedline , web masih dalam UNDER CONSTRUCTION platform MT4 pun belom ada tapi dah promosi gile gile …
  nanti jadi SCAM he he ….ramai kena tipu nanti … mcam web http://www.2kaliganda.com dan scam pelaburan forex http://2kaliganda.weebly.com tq

 194. Baru je masuk VGMC May 3, 2012 at 3:25 pm -

  Sape nak join akaun dengan saya.. hehehehe… nk up dh x mampu.. nak keluar sayang la pulok… hehehe

 195. cermin hikmah May 4, 2012 at 7:54 am -

  Pada pandangan dan pendapat akulah…. walaupun pd mulanya speedline bergerak underground dan tanpa lesen yg sah, tapi selepas ia mendapati sambutan yg diterima drp pelabur2 drp M’sia dan Indonesia, Brunei serta sedikit keahlian drp Singapura, maka ia telah bercita2 serta berazam utk menjalankan perusaannya itu secara sah disisi undang2 dgn melakukan beberapa perkembangan yg positif diperingkat permulaan utk meneruskan aktiviti pelaburannya. Ini dapat dilihat drp usaha Speedline dgn memperuntukan perbelanjaan besar membina platform MT4 serta berusaha mendapatkan kerjasama drp pihak bank utk mengeluarkan bonus atau dividen pelabur2 melalui sistem debitcard yg mana speedline memang telah menyediakan kad berkenaan utk kaedah pengeluarn wang tersebut. Begitu juga Speedline telah menjemput menteri utk melancarkan projeknya sebagaimana apa yg diceritakan oleh Online Expet sebagai tanda kesungguhan Speedline utk menerokai perusahaan trading forex dgn menamakna syarikat tersebut drp Speedline kpd Speedcash.
  Kesemua perbelanjaan utk mengujudkan Speedcash itu adalah hasil drp wang pelabur2 semasa didalam Speedline. Untuk mengujudkan Speedcash, pihak syarikat betul2 mengunakan wang pelabur2 100% tadi dan menyebabkan kesemua dividen2 yg sepatutnya diberikan kpd pelabur2 Speedline yg masih belum berbayar sebelumnya tidak berbayar. Semua ahli2 samada di syarikat lamanya iaitu Speedline mahupun Speedcash telah ditangguh pembayaran dividen mereka drp bulan kebulan dan bermula drp situlah kepercayaan ahli2 mula goyah terhadap Speedline dan ini menyebabkan pelabur2 tadi tidak berani utk merekrut ahli2 baru utk melabur di Speedcash pula.
  Aku rasa bermula drp situlah maka Speedcash mula tidak dapat dibina seterusnya apabila kemasukan modal drp pelabur2 baru utk kelangsungan hayatnya tiada langsung sambutan. Inilah bermulanya saat saat dimana Speedcash langsung bengkrup dan gagal utk menjayakan projek meganya iaitu trading forex sebagaimana yg dicita2kan diperingkat awal. Jadi pd pendapat aku terkuburnya Speedcash bukan kerana ianya SCAM akan tetapi ialah kerana BENGKRUP.
  Dalam islam apabila sesuatu perusahaan muflis, maka pelabur2nya tidak dibenarkan menuntut balik modal pelaburan mereka.
  Pada aku, jika sesuatu perusahaan yg kita labur didalmnya bengkrup, tidaklah terkilan sangat dan kita kena sanggup serta bersedia menerima kenyataan itu. Tetapi jika sekiranya sesuatu syarikat keujudannya memang benar2 bertujuan utk menipu dan kita yg melabur di dalmnya tertipu (SCAM) maka ianya adalah sesuatu yg sangat berat utk diterima dan mungkin lanngsung tidak boleh dimaafkan.
  Berbeza dgn RGCX, dia menggunakan modalnya sendiri dgn membina MT4 sebelum memulakan operasi trading forex emas dan currencynya. Kalau paltform MT4 belum ada macamana boleh lakukan trading forex. Web under contructions tu biasalah.
  RGCX juga mengharapkan sambutan drp pelabur2 baru utk meneruskan aktiviti pelaburannya. Utk itu dia sangat2 mengharapkan ahli2 drp sebelah Asia utk menjayakannya setelah mendapati agak sukar utk mendapatkan sambutan drp sebelah negara Eroah dan Barat (sila rujuk kpd tulisan saya dan juga pendapat2 drp ahli2 RGCX pada link forum fb di atas). Jika RGCX juga tiada sambutan drp orang ramai (penduduk dunia), dan apabila ianya bengkrup, maka kpd pelabur2nya, bersedialah utk terima kenyataan dan redha menanggung risikonya. Itu adalah adat pelaburan.

 196. saya tak tau sgt la psl operasi syarikat vgmc ni. mcmana dia generate profit yg begitu tinggi untuk memberi dividen sebanyak itu pd para pelabur. tp bila dibaca, modus operandi bisnes plan dia lebih kurang sama aje dgn scam2 gold company yg lain(tp dorg bg lagi rendah dividend/month iaitu 2.5%). vgmc ni make it sounds more interesting then company scam yg lain ni(yg sy mention td).

  klu gold company scam yg lain ni, dia pnya bisnes plan – invest in us, kite bg u gold, monthly u dpt 2.5%. klu harga naik u top up, klu harga turun kite refund difference. tp klu u nk div lg tinggi, bg kite pegang gold, u akan dpt 4%. yg mcm ni dah byk sy jmpa tp sy jmpa. tp bila ditnya kita ada contract ke, dia ckp ada. sy tnya mana terma dlm kontrak yg kata kite dpt 2.5%, dia dah mula pusing citer. mula2 dia byr, company akan beroperasi 2 thn gitu(long enough utk meyakinkan para pelabur yg company ni genuine). biasa gitulah. dah kluar dalam paper sdiri ada satu company di Perak di mana Director dia dah didakwa pun sbb tak byr div pd investor. modal berbayar copany tu 10j kot. nilai investment yg dia dpt collect ada dkt billion. dlm court dia ckp dia xboleh nk byr sbb lombong emas yg dia melabur tu ada mslh.

  ni kita citer psl company Msia sdiri yg da collect ratus juta pn still kene tipu. klu dah dgn collection mcm tu, sy rasa dia pn bole nk sewa atau bukak opis yg gah di merata dunia. cuma bisnes plan dia je lain dr vgmc ni.

  maybe because vgmc ni bisnes plan dia lebih kpd sasaran international investor, maka opis disetiap negara dibuka. bear in mind, utk daftar syarikat secara legal di rata2 negara bukan ssh sgt. dan asal ada duit, kite boleh la sewa opis kt mana.

  apa yg berlaku dlm industri gold dan stock market (mcm wall street ni) sama saje. korang tau kan wall street skandal years back. speculation base transaction. tiada nilai sbnr pd transaction. lama2 kene tgkap jgk. at least tu at their level, dgn fbi, cia, dan mcm2 lg agensi yg memerhati, bole la kene.

  tp klu vgmc ni, sy tak pasti pulak mcmana. gold reserve kt dlm dunia ni bukan la byk mana pn. hbs tu mana dorg trading dan invest ni? goldmine di mana? their bisnes prospectus etc etc? semua tu ada ke? klu yg nk melabur tu, kene la tgk dulu bisnes practise vgmc ni compatible ke tidak dgn regulation yg ditetapkan oleh securities commission.

  klu compatible, maybe bole la consider. tp klu setakat marketing plan je bunyi mcm power sgt, sy percaya 2 3 4 thn ni hbs la kot. maybe lebih sket. 10 thn ke. mcm wall street tu. dah bape lama daaa baru kantoi.

  klu sy, letih sy nk invest2 ni sbb nk study dulu benda2 ni. baik sy simpan je duit sy dlm asb, penuhkn asb bini, adik beradik. lebih masukkan dlm FD dan negotiate rate dgn bank. dpt jgk facility overdraft nk berniaga. bole buat mcm2 bisnes yg kite sdiri tau ke mana arah tujuan.

  akhir kata, word to wise – ‘the idea of letting someone to manage ur money is the 1st step to open urself to a risk of getting conned.’ Period.

 197. Dari pemerhatian aku, VGMC muncul pada Jan 2010 …… kemudian muncul EASTCAPE ECMC dan speedline yg dah jadi speedscam. Libertygold, lexusventure pun dah jadi scam . SPEEDLINE scam di tengah jalan dgn plan 2% daily nya. Terbaru mucul platform RGCX pelaburan emas mcm VGMC . ECMC pula memang meniru plan VGMC . RGCX ini diketuai oleh Mr Charles Webb ( nama mcm web internet doh tu ) .
  Kita tengoklah bila nya tarikh RGCX ini akan menjadi SCAM ikut jejak sekim sekim pelaburan internet ni. Daripada analisis alexa.com menunjukkan traffik visitor bagi web rgcxplus.com ini adalah drp Indonesia dan Malaysia sahaja . Ini jelas menunjukan program ini dilancarkan darp Malaysia dan Indonesia. yang memang terkenal dgn macam macam scam program spt sekim Pak Man Telo sekim cepat kaye dan lain lain scam program _

  Rgcxplus.com’s Regional Traffic Ranks

  Country

  Rank

  Malaysia Flag Malaysia

  1,602

  Indonesia Flag Indonesia

  4,664
  Where Visitors Go on Rgcxplus.com

  Subdomain

  Percent of Visitors

  rgcxplus.com

  100.00%

  Audience Snapshot
  Top Search Queries for Rgcxplus.com

 198. Pelaburan emas Bestino Golden House —kena scam lagi RM 500 JUTA tuuuu,
  Bestino dah buat lari duit luar negara, nak tuntut dgn Bank Negara …pening lagi pelabur2 nya

  The investors want the central bank to clear the air regarding the statement made by Bestino director Chong Yuk Ming.
  ?PETALING JAYA: Embattled Bestino investors have expressed disappointment with Bank Negara Malaysia over the nation’s biggest gold scam.
  In a press statement, Bestino Action Committee urged the central bank to clear the air over the statement made by Bestino director Chong Yuk Ming that Bank Negara had yet to give the green light to settle the investors’ money.
  According to a news report on Feb 13, Chong said Bestino was ready to return the money to the investors on April 30 since the company had US$146million (RM438mil) in the HSBC Bank, Hong Kong.
  He however claimed that the gold investment scheme company needed Bank Negara’s approval to bring the money into Malaysia.
  In view of this, the action committee urged Bank Negara to state its stand on the matter.
  More than 6,700 people had invested in Bestino but the company was later raided by Bank Negara.
  On Dec 22, 2011, the action committee held a meeting with Bank Negara assistant governor Abu Hasan Alshari. The latter had accused the Bestino management of not being cooperative and not disclosing details of its properties.
  At the same time, Bank Negara had also said that an investigation showed that Bestino had no record of owning properties outside the country.
  “It is clear cut that both sides (Bestino and Bank Negara) are giving contradictory statements,” said the action committee. “We want to know who is speaking the truth?”
  The action committee had launched a signature campaign, which would be later submitted to the Bank Negara governor and attorney-general next month.

  Saw this article today. For those got involved into the scheme , this is the time to get back every sen of your investment on April 30!!! GOGOGO

  Wow..there is so much money involved.. ~RM500 MILLIONs!!!

  IPOH: The end of a long, agonising wait is near for more than 6,000 people who invested in a gold investment scheme between 2006 and 2009.
  Bestino Golden House Sdn Bhd, the Ipoh-based company which ran the scheme, said it would return every sen put in by investors.
  Its managing director Chong Yuk Ming said the company had liquidated all its assets in India and China and raised US$146mil (RM438mil).
  “The funds are now in HSBC Hong Kong,” he said yesterday while showing the proof of fund letter from the bank.
  “We plan to pay back all investors by April 30,” he said, adding that the company would return RM411.19mil to 6,764 investors.
  He said the decision to return the money proved that the company was not a fly-by-night operation.
  “Most of our investors have invested between RM10,000 and RM50,000 and are from the middle and lower income group,” he said.
  It was reported that Chong and three other company directors were charged at the Ipoh and Kuala Lumpur Sessions Court on more than 300 counts of money laundering and receiving deposits without a valid licence.

 199. Assalam…

  Sy dh masuk 100 lot lebih di VGMC bermula april 2010…dgn dividen dan trading yg saya dpt setiap bulan mencecah 70k sebulan…..saya tak pernah bayangkan dpt sebegini banyak rezki allah…ITS TOO GOOD TO BE TRUE…kalau tak masuk jgn lah nak ckp yg bukan2 ttg vgmc…saya berani cabar yg mengutuk tu cuba masuk 2 lot tengok…..awk akan teruja dan akan menambah lot awk…CPS revolution bro…….yg masuk x perlu ckp tapi duit dpt…yg tak masuk2 ni menyibuk ckp tak abis2….ckp semua org boleh ckp bro berani bikin lerrrr….NO ACTION TALK ONLY..(NATO)……LAGI SATU KALAU TAK TAKOT JELES DAN HASAD DENGKI YG TINGGI MENEBAL DLM HATI AWK TU…..BERANI MASUK GELANGGANG BRADER JGN MENGUTUK JEK..PATUT DIRI SENDIRI X MAJU2..DOK DI TAKUK LAMA…MKN GAJI TERUS..JADILAH INVESTOR BARU THRILL…MUNGKIN MODAL TAKDE LAH TU..JADI MODAL AIRLIUR JE LAH…HUHUHUHUU………….

 200. nice one syukur…
  kepada yang selalu mengutuk VGMC ni sudah-sudahlah..kalau korang kutuk vgmc pun bukan korang dapat apa..malahan dividend investor bukan makin kurang..korang yang selalu kutuk vgmc ni dapat ape eh??nk juga tau..sharelah sikit..

 201. VGMC POWERFULL VGMC bayar dividen setiap bulan….. ECMC pun power byr dividen every month

  JOIN VGMC VIRGIN GOLD MINING CORPORATION NOW
  VGMC sudah dilancarkan di negara CHINA power

 202. If anyone would like to know about VGMC and the investment plan that they offer you could always email me at deepak@vgmail.com for us to discuss further without any obligation to become a shareholder.

  Jika sesiapa ingin tahu mengenai VGMC dan pelan pelaburan yang mereka tawarkan anda boleh emel saya di deepak@vgmail.com supaya saya boleh terangkan dengan lebih teliti pelan VGMC tanpa apa-apa kewajipan untuk menjadi para pemegang saham

  THANK YOU…

 203. Salam….

  Well!!!! I first join HYIP ini ialah dengan VGMC in 2011… Setakat ini ok, bila unscribed share 1lot dulu, dalam tempoh 45 hari seperti dijanjikan, i dapat balik modal asal waktu join dulu January 2011.

  Pertengahan tahun 2011, I ada join speedline.com. YANG INI TERBANG TERUS HILANG modal RM2500. Sampai la ni senyap-sunyi, entah dah mati tukang karutnya.

  Awal May 2012, I terima panggilan dari Britain, syarikat UFXMARKETS.COM (Trading broker). Hampir nak terkena, tapi buat tak layan sebab bila buat tinjauan scam dalam scamarmy..ternyata banyak orang dah kena tipu, mula-mula masuk USD1000, lepas tu top up USD5000, akhirnya bila kita call dia orang untuk ambil balik duit modal…. HAMPAS KELAPA saja.

  Baik-baik dan hati-hati kita dalam pelaburan internet ini…. Ada asasnya, bila fatwa kata haram, kekadang tu, bila kawan kita perkenal skim ini skim itu, kemudian berkesudahan dengan tertipu, akhirnya kita dengan kawan kita terus putus silaturrahim (Haram juga).

 204. aslkm,

  VGMC SCAM? lawak la aku tgk kalau org kata ni scam.. apa yg scamnya ? boleh kasitau tak? kalau setakat alamat ker, CEO ker, dividen tak bayar ker, apa2 ker.. yg korang nk tau detail sangat2 kenapa ? aku modal beratus ribu ni pun takda la bising mana pun.. duk kata scam la.. ponzi la.. mcm2 la.. pelik tul.. tepuk dada tanya selera….

  itulah orang melayu, susah nk maju.. mmg sentiasa PHD, tak payah nk dengki2 la.. rezeki masing2… kalau korang yg anti sangat ngan VGMC.. pg la beli emas fizikal… pajak under ar-rahnu and g jmpe officer dia tanya bayaran tahunan semua camner…

  kalau scam kan.. kenapa aku dah balik modal dalam masa 2 bulan ? SCAM KAN??? 2 bulan aku dah balik modal?? hahahahah… ada caranya yg betul.. yg penting.. HIGH RETURN, HIGH RISK.. jgn nk salahkan orang lain… melayu memang tak penah ilang dengan PHD, sangat2 skeptikal… :)

 205. VGMC bersiap sedia la x lama lagi akan lebur, bagaimana terjadinya skim2 sebelum ni. Penyiasatan sedang dilakukan dan dalam beberapa bulan saja lagi akan bertahan. Cepat2 la ambil tindakan, buat la bisnes sendiri biar untung kecil tapi ia hasil titik peluh kita sendiri…

 206. Hi! Spy…

  Demo menakutkan ambo nii…. penyiasatan macam mana tuu???? cer cite cer cite!

  VGMC dah bertahan sejak 2010 bila dia buka offer CPS-gold(Webnye register 1999, tamat tempoh lesen tak silap 2019).

  Dalam plan dio, tahun 2015 target register IPO…. maknanya bukan beberapa bulan lagi boleh bertahan… cuma tinggal 2.5 tahun untuk menikmati USD-MYR… Ko guano demo?

  Awal tahun 2012, ambo dah dengar pun cerita VGMC nak kena blok, tapi diteruskan sebab belum ada bukti menipu pelabur-pelabur.

  Ambo bukan apo, VG punya idea business ni memang terhebat pernah ambo join dulu… oh ya! skim speedline dan lexus venture bertahan berberapa bulan saja terus lenyap duit ambo…..

  Ammin!!!

 207. “Cepat2 la ambil tindakan, buat la bisnes sendiri biar untung kecil tapi ia hasil titik peluh kita sendiri…” Petikan ayat drp spy di atas.

  Ayat di atas membawa maksud pelabur2 yg melabur dlm VGMC adalah jenis orang yg pemalas dan tak mahu berusaha sendiri bagi mencari sumber kewangan.
  Aku pun hairan….kenapa hanya kpd pelabur pelabur VGMC sahaja yg di cop atau di ketegorikan sebagai manusia pemalas dan hanya suka menumpang perusahaan drp orang lain melalui pelaburan dan sampai masanya hanya tahu cekut hasil. Dah banyak sngat aku terbaca komen2 negatif yg tak berasas sebegini. Bagaimana pula mereka yg melabur kat lain2 sham tu ya samada mereka tu Cina, Melayu, India dll bangsa ? Seperti saham Petronas, ASM, ASB, TNB, Sime Darby, Telekom dll saham yg tersenarai kat papan bursa tu. Bagaimana pula dgn mereka yg melabur kat saham Felda baru2 ini ? Samada mereka itu peneroka sendiri ataupun orang2 awam. Samada menteri, dato’ dato’ datin datin, YB, ahli2 perniagaan, kakitangan kerajaan dan swasta yg berpangkat, para jutawan dan juga hartwan. Adakah mereka itu juga termasuk dlm kategori manusia pemalas dan hanya suka dok goyang kaki sedangkan mereka juga berjawatan dan berkerjaya dibidang masing2.
  Begitu jugalah di VGMC ni, berbagai2 jenis orang yg melabur kat situ. Sama seperti apa yg aku nyatakan di atas tu.
  Yg kita tahu kat VGMC ni pelabur2 nya ramai drp kalangan orang2 biasa yg berpendapatan rendah samada pekerja awam atau pun swasta, peniaga kecil2an, dll golongan rendah. Kerana mereka inilah yg selalu buat heboh kat fb, blog2 dan laman2 forum samada utk kempen cari ahli, berurus niaga sesama sendiri atau bertukar2 fikiran sesama mereka. Golongan orang2 yg hebat2 tu kebanyakan mereka buat dek jer.
  Inilah yg dikatakan “PELUANG”. Bukan kerana malas, bodoh, bangang dll.
  Oklah…. sebagai berjaga2 terhadap apa yg sdr spy khabarkan iaitu VGMC sedang disiasat dan bakal lebur dlm beberapa bulan lagi, aku cadangkan semua ahli2 VGMC stop drp berkempen mencari ahli2 baru drp sekarang utk mengelakkan kerugian yg bakal dihadapi oleh ahli2 baru jika tak sempat mendapatkan balek modal hasil drp dividen bulanan. VGMC pun bukannya MLM yg memerlukan kita cari ahli baru bagi membolehkan kita mendapat keuntungan.
  Kpd mereka yg sudah terlabur tu fikir2lah sendiri, samada nak teruskan atau nak menarik semua CPS mereka yg mana dlm masa 45 hari drp tarikh pemberhentian, semua modal pokok akan dikembalikan dgn pulangan harga CPS terkini. Ini bermakna, jika VGMC lebur, ahli2 yg lepas2 tidaklah menanggung kerugian kerana mereka sudah pun puas meraih keuntungan selama ini. Kpd mereka yg tak sempat balek modal pun tidaklah kerugian banyak mana sangat sebab VGMC selama ini tidak pernah mungkir janji dlm membayar dividen kpd ahli2nya.
  Walau bagaimana pun aku yakin jika tereburnya VGMC selepas disiasat itu nanti maka ianya bukanlah kerana syt tu cabut lari atau bawa lari duit pelabur2, akan tetapi adalah tindakan drp pihak berwajib atas maslahatnya yg tersendiri. Jadi, sekiranya ini berlaku, jangan salahkan VGMC.

 208. man June 12, 2012 at 1:04 pm :

  Salam Man, mana linknya..?? Saya click n try its a broken link.. X pon depa dah keluarkan content dia.

  Why not share jer citer dalam news tu..??

 209. Nak masuk masuk je.. tak nak sudah.. .. he he he. bagi aku mudah je, jangan jadi tamak. ikut kemampuan dan yang paling penting jangan berhutang. pelaburan mesti ada risiko.. cuba bijak pandai huraikan.. ayat mana yang membolehkan..perkataan “setiap pelaburan akan dijamin keutungannya” tu halal.. gapo aku tulis ni.. aku sendiri tak pahamlah.. ha ha ha. asb ada kata halal, ada kata haram.. apa yang penting tepuk dada tanya iman..

 210. PENGUMUMAN JUGA ambo nak sampaikan….

  Ingin mengetahui tentang VGMC, boleh terbang ke Dubai pada 21-23/10/12, VGMC jadi cocktail sponsor. Boleh buka ‘invitation web’ http://www.terrapinn.com atau taip aje di google… THE MENA MINING SHOW….. Semoga terus kukuhlah vgmc ni walau ambo dah tak leh nak melabur sebab miskin sikit buat masa nii.

  Kalu nak komen tentang RGCX ini… ambo harap kalau guna bahasa malaysia web itu, maka gunalah bahasa sepenuhnya, tidak perlu campur aduk dengan english, contoh….home-profile syarikat-pendaftaran-dll… sepatutnye mungkin boleh guna home=laman utama – profile syarikat = profil syarikat….. hehehe

 211. Bro tt lu cerita panjangpun tak guna ramai orang dari zero terus jadi jutawanpun ada…
  adakah lu tak mengakui hakikat ramai orang untung dapat pulang modal selewat2nya 10 bulan dan lebih awal jika dapat rekmen beberapa ahli baru?..
  atau apa kata lu bawa contoh mereka yg rugi untuk menegakkan benang basah lu.

 212. Ini rumusan drp mesyuarat VGMC di Ofice Dubai 26 June 2012.
  Boleh percaya ke…?? Ahhhh…!! Tepok dada tanya ulu hati masing2.

  Summary of the Informal Meeting at VG Premier Office Dubai – 26 June 2012

  1) question was asked how VGMC operates :
  – received money from shareholders
  – invest the money
  – from the investment – generate profits
  – from the profits – pay dividends to shareholders

  2 ) – offshore investment in tax free jurisdication – Panama , Dubai n Hongkong
  – produce gold cheap
  – cost of production is 300 USD per ounce
  – then sell at higher market price eg 1650 USD per ounce
  – 90 % investment in gold mining ( 6 gold mines )
  – 10 % in other investment like platinum , silver n agriculture ( cereal )
  – invested also in stock exchange

  3 ) – question about IPO
  – need several steps to fulfill all the regulations .
  – may come earlier than 2015
  – must be financial sound
  – VGMC had an asset of 60 Billion USD
  – as per now more than 200,000 shareholders/database around the world
  – Indonesia is the largest market with 40%

  4 ) – question was asked , WHY there is no Gala Dinner in Malaysia
  – the reason is cos of Govt interferance . some individuas from other company complained to Bank Negara about VGMC .
  – but VGMC had given an assurance that shareholders in Malaysia , will never be left out .
  – next Gala Dinner will be at Chiangmai ( 7 July ) n in Philippines .

  5 – security n web maintenance of the server is done by Prolexic Technologies

 213. Kenapa kalau betul-betul scam tiada tindakan kerajaan nanti sudah banyak yang kena tipu baru tutup atau …….

 214. Saya tak percaya VGMC ni , tapi maklumat yang penting dah hampir dua tahun vgmc tak pernah miss bayar I punya dividen, pulak tu dah ramai member yang I introduce dah lebih kaya dari I.

 215. Pingback: 77 Syarikat Pelaburan Tidak Sah – BNM

 216. Baru je Masuk VGMC August 8, 2012 at 2:46 pm -

  huh… so mcmne ni… para pelabur VGMC…. minta pendapat sekelian?? kalau Bank Negara Blok akaun ni mcmne nk buat???

 217. Perkara ini dah banyak dibincangkan di facebook dan forum2.
  Sila cari di laman facebook; taip VGMC pada carian dan pilih mana2 laman dan klik seperti: Tokey VGMC, VGMC 1 Malaysa, VGMC Malaysia, Hajjah Norati, Middle East VGMC dll.

 218. sya sokong kenyataan anakjawa…dn sdikt knyataan tambahan dri sya..vgmc dah collect duit pelabur mungkin 10billion usd atau lebih lgi, dri 100 negara or stu dunia.. kalu ia tk da lombong pun tk pa ..kalau aku da 2juta usd aku beli gold 1oz ,1600 usd, sejam markt gold naik ,katalah us 1620 ,aku jual balik ,aku akn untung usd25,000.oo kalau sehari lih buat 3 x pusingan naik aku untung us75,ooo sehari.agaknya kalu vgmc da 10billion atau lebih lgi ..brapa ia lih untung sehari trade ia..itu naik usd 20 jr…kalu us50.00 mcmna lak agaknya untung vgmc, tk kn ia tk lih byar div ahlinya baru 12% sebln now ni..sedng kn ia lih untung usd mungkin 1m usd atau lebih sehari ,kalau sebualn berpa agakya vgnc dpat//.
  kawan aku d vgmc da 100lots . pangil trader tradekn jual beli goldnya pun sebulan lih untung usd10k ke 15k. Vgmc tu da berjuta lots dan ia lagi da ramai expertise gold traders ,tentu tradnya menguntungkn.. jadi soal ia tk lih byar div. ahlinya rasanya tkkn trjadilah…kwn i da 200 lots div sebulan jer dpat 120k tradenya sebulan untung lgi 15-20k…mashallahh, rzki allah kepadanya amat besar dan ia nikmatinya dah 2 tahun lebih..ia dah millioner..
  Aku Mei12,da 60 lots jr ,sebulan div 35-36k ok juga lah dri …ckap jer bom sna bom sni hasil 00 juga..dari dulu sampai lah ni..aku amat shukurlah ,allah tunjukan aku jln melabur ke vgmc ni..dulu aku da labur 200k d public mutual, satu masa arga share jatuh, nilai share di public mutual tu merosot tingggal 130-135k aku hilang 60-70k..aku tunggu 1 1/2 tahun baru dapatnaik blik 200k ,naik aku trus jual beli mas pukal pajak kt bnk rkyat dan masuk vgmc ,aku dapat 20k tiap bulan ..1 1/2 tahun tadi aku btul cemas ,aku rasa akan hilang 70k..d public mutual tu.sekarang alhamdull…tiap bulan aku dpat 20k+++sejak ogos 11..jan12 ,setiap bulan tau, dan now 35k sebulan,bukan setahun sekali tau…orng nk kta vgmc tk btul biarlah dia …nak tau dn rasa untung vgmc ,ada berani cubalah baru tau…kan money freedom dn lih mkn di hotl 5 bintng tiap minggu…dn mkn angin dlm malayi gsia setiap bulan kalau mau…mcm ok tk mcm tu…amin ,alahamdullilah..

 219. aikkkkk sero nak masuk weh boleh 3 lot…berapa 1 lot…ada tokey dekat sentul atau serdang ko…

 220. semua memperkatakan soal halal haram, sedangkan nabi saw dlm pesanan terakhir ada menekankan “riba” knpa kita tak fikir bank2 sedia ada yg mengamalkan interst. siapa dlm dunia tidak pernah mbuat hutang? n knpa sykt 4D disini tidak ditutup bukankah mereka pun berniaga atas angin? aku pun xpecaya vgmc ni n xtahu apapun entahlah yg pasti tiap bln div xpenah miss cukp utk bayar htg2 aku ..

 221. Tapi still ada pilihan iaitu perbankan islamik. kalau masih guna pinjaman konvensional, boleh tukarnya kepada perbankan islamik. Bank di Malaysia pun semakin banyak menukar sistem mereka kepada perbankan islam.

 222. SKIM VGMC tidak lagi membayar dividen… Penganjur sekarang ni tengah enjoy tengok orang2 melayu mengelupur sebab hilang duit. Sedih juga tengok keadaan ni. Nasi dah jadi bubur… tak leh nak buat pape dah…

  Duit pun dah abis.. bagi yang sempat dapat dividen tu beruntung la.. yang baru masuk, terngaga jela. Lepas vgmc, ada lagi skim yang hampir sama muncul. Ia pun tunggu masa je nak tutup bila dah tepu. Mohon berhati hati.

 223. betul-betul en. Sham,

  sepanjang penglibatan saya….

  mula-mula 10% (Selama lebih kurang 2 tahun dari 2010), kemudian 12% (selama 4-6bulan)…Dan, masa inilah (Jun 2012-October 2012) berpusu-pusu pelabur baru masuk melabur dari RM50K (Untuk 10 lot) hingga RM250K (50lot) malah RM370k(70lot)….Tiba-tiba si mangkuk vgmc menghentikan cps-goldnya pada 30/10/12…Sebelumnya, 3 bulan terakhir pun dividen tidak berbayar dan diberi pelbagai alasan….Kesian gila pada investor yang baru masuk tadi.

  Kemudian, paksa pula tambah labur dalam cps-platinum dan bakal datang cps-silver….kemudian ada lagi web agmac (Kononnya ke IPO), inipun kena tambah lagi labur duit baru (Tak payahlah kami nak bagi duit lagi pada mereka ini)….

  Sekarang, vgmc tetap dengan janji-janjinya….kami hanya tunggu nak dapat balik modal aje la ni (Kalau tak dapat, melopong aje boleh).

  Hebatnya vgmc ini (Kekuatannya) adalah pada polisi, terma dan syarat serta keputusan syarikat yang perlu dipersetujui oleh pelabur sebelum melabur….Jadi, sesiapa dah melabur, kalau jadi apa-apa pada duit modal, MAKA jangan marah itu saja mereka mahu….kesian,,,kesiiann,,, kesiaaann…

 224. what happen to the VGMC now…??? still no news bout them….How bout investers that talks alot more than economist..?

 225. sepupu ade masuk tp dlm bulan 6 2012, terus masuk RM50k, tak tau ape cerite die skrang..
  SKim mcm ni umpama tikam. Sape yg dapat pulang modal dan kaut untung kire dah kene tikam le tu,, Tp kesian pada sesaper yang dah terkena, semoga bertabah dah teruskan mencari rezeki yg halal. Sama2lah kita berjaya menjadi lebih kaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *